Muumit

Muumit on roolipeli joka pyrkii tarjoamaan yksinkertaiset ja johdonmukaiset säännöt roolipelaamiseen Muumien maailmassa sellaisena kuin sen kirjoista, sarjakuvista, nukkeanimaatiosta ja piirrosfilmeistä tunnemme.

Peliä pelataan perinteiseen tapaan pöydän ympärillä, tai vaikkapa sivistysmaiden tapaan lattialla tyynyillä loikoillen. Tätä peliä ei pelata juoksemalla metsikössä muumiksi pukeutuneena, siihen tulee sitten joskus omat sääntönsä.

Pelin erottaa yhteisestä tarinankerronnasta sääntöjen käyttö. Sääntöjen ei ole kuitenkaan tarkoitus simuloida onnistumistodennäköisyyksiä tai kertoa kuinka paljon Muumipeikko jaksaa nostaa penkiltä, tai kuinka pitkään Nuuskamuikkunen selviytyy erämaassa ilman vettä.

Peliä on mahdollista pelata kahdella tavalla, jotka ovat kuin kaksi eri peliä jotka hyödyntävät melkein samoja sääntöjä:

Pelinjohtajalla

Perinteisten pöytäroolipelien tavoin yksi pelaajista on pelinjohtaja. Kaikkein armoitetuin tarinaniskijä hoitaa PJ:n homman, eritoten jos pelaajat ovat lapsia niin aikuinen hoitaa kyseisen tehtävän. Pelinjohtaja kehystää, tulkitsee ja antaa myöten mukautuen pelaajien tekemisiin, pelaajan hahmo on kokemisen väline jolla hän liikkuu pelinjohtajan kuvailemassa maailmassa ja vuorovaikuttaa hahmonsa kautta. Tämä menetelmä kuormittaa pelinjohtajaksi ryhtyvää, mutta hän toimii eräänlaisena erotuomarina ja pelaajat keskittyvät rauhassa vain yhdestä hahmosta huolehtimiseen.

Ilman pelinjohtajaa

Eräiden New Style ja Forge-pelien tyyliin kukaan pelaaja ei ole erillinen vastuuhenkilö, ja jokainen pelaaja hoitaa omaa hahmoaan ja EPH:ita. Vastuuta on enemmän jokaisella pelaajalla mutta niin myös vapauttakin.

Tekijänoikeuksista

Roolipeli ei ole millään virallisilla tavoilla yhteyksistä tekijänoikeuksien haltioihin, vaan on täysin epävirallinen fanituote. Peliä ei myydä missään eikä sen ole tarkoitus tuottaa voittoa, tarkoitus on vain antaa säännöt millä kirjojen, sarjakuvien ja piirrossarjan ystävät voivat yhdessä tarinoida muumeista.

Alustavaa pohdiskelua ja linkkejä

Roolipelaaja lehden foorumit joilla idea rooolipelaamisesta muumien maailmassa sai alkunsa:

http://www.roolipelaaja.fi/board/viewtopic.php?t=945

Muumitalo, taustamateraalia niille joille ei muumit ole tuoreessa muistissa:

http://muumitalo.wikia.com/wiki/Etusivu

Tämä on kyllä mielenkiintoinen aihe ja pelkästään Muumi-tarinoiden taustamateriaalin kokoaminen kohtuudella on jo papukaijamerkin arvoinen suoritus. Kommentoin enemmän, kun saat jotain tekstiä tänne -sope

Odota jonkin aikaa Sope, minun täytyy "prosessoida" vinkit jotka sain tuossa Roolipelaajan ketjun aivoriihessä. Sieltä tuli nimittäin pari todella hyvää ideaa. Tuo Muumitalon linkki on vain löytämäni aiheesen hyvin soveltuva wikia, en ole sen kehitykseen osallinen. -JJKM

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped