Ominaisuudet

Jokaisella hahmolla on kaksi ominaisuutta jotka kertovat kuinka hyvin he toimivat yhdessä tai yksin. Nämä ominaisuudet ovat Avuliaisuus ja Neuvokkuus.

Avuliaisuus kertoo kuinka hyvin hahmo toimii ryhmän jäsenenä ja myös kuinka hyvin hän auttaa muita.

Neuvokkuus kertoo kuinka hyvin hahmo pärjää yksinään.

Avuliaisuutta ja neuvokkuutta käytetään ratkomaan tilanteita joissa nousee erimielisyyksiä onnistumisesta tai pelaaja haluaa ohjata tapahtumien kulkua toiseen suuntaan. Molemmat ominaisuudet ovat resursseja jotka kuluvat käytöstä, jokainen käyttökerta kuluttaa ilman pelinjohtajan kapuloita yhden pisteen kyseessä olevaa ominaisuutta. Ominaisuudet uusiutuvat alkuperäisiin lukemiinsa pelisessioiden välillä tai silloin kun pelinjohtaja on käyttänyt kapulansa loppuun.

Neuvokkuudella muutat omaa hahmoasi koskevia asioita, avuliaisuudella muiden. Neuvokkuutta tai avuliaisuutta käyttäessäsi kuvailet miten hahmosi vaikuttaa omilla teoillaan, tai auttaa jotakuta toista.

Kolme sanaa

Pelaaja antaa hahmostaan kolmen sanan kuvauksen.

Jokaiselle pelaajahahmolle annetaan kolmen sanan kuvaus, kuvaus voi olla luonteenpiirteitä tai fyysisiä ominaisuuksia, se voi olla myös esineitä, ulkonäön yksityiskohtia tai melkein mitä tahansa. Olennaista kuvauksessa on se että pelaajan mielestä nuo asiat ovat jotenkin keskeisiä kyseisen muumilaakson asukin osalta.

Kolme sanaa antavat pelaajalle mahdollisuuden käyttää avuliaisuutta tai neuvokkuutta ilman että kyseinen ominaisuus kuluu käytössä.

Kehystys

Olisiko kehys, pohjustus, alustus, alusta, tms. sujuvammin sanottu? Kehystys on oikein hyvä sana teoriatasolla scene-framingille, mutta veikkaan että ei ihan sovi pelaajan suuhun... Siis mallia pelinjohtaja pohjustaa tilanteet... jne... Pelinjohtaja kertoo..ja näin asettaa sen kehyksen jossa... Vaikea sanoa mikä kuulostaisi fiksuimmalta. Loistavaa tavaraa tämä muumipeli muuten ;-) --V''
Täytyy miettiä hieman, mikä kuulostaisi hyvältä, voi olla että jos laukoo tyhjää jää kehystys käytetyksi termiksi. Pelin säännöt alkavat kaikessa yksinkertaisuudessaan olla jokseenkin selvillä. -JJKM''

Kehystys on kuvailua ympäristöstä, tapahtumista ja EPH:ista jota pelinjohtaja antaa pelaajille, tai pelinjohtamattomassa pelissä pelaajat toisilleen. Kehystykseksi ei lasketa kuvailua oman hahmon tai EPH:n toiminnasta, vaikka kehystyksen ohessa voi sitä myös kuvata.

Kehystystä ei voi muuttaa mutta siinä esitettyihin seuraamuksiin ja tapahtumiin voi vaikuttaa.

Esimerkiksi jos kehystyksessä määritellään että "Taivaalla loistaa valtava komeetta." ei kukaan pelaaja voi perua sitä vain sanomalla "Ei siellä taivaalla ole koskaan mitään komeettaa ollutkaan".

Tapahtumapaikkaa voidaan vaihtaa tai uusia EPH:ita tuoda mukaan uudella kehystyksellä.

Pelinjohtajallisessa pelissä pelinjohtaja hoitaa kehystyksen omasta toimestaan tai uusista paikoista ja EPH:ista kun pelaajat tekevät niistä aloitteen.

Pelinjohtajan kapulat

Kun pelataan pelinjohtajalla on hänellä käytössään hieman hahmojen ominaisuuksien tapainen keino vaikuttaa. Pelinjohtaja voi painottaakseen joidenkin asioiden vaikeutta eli heittää kuvainnollisesti kapuloita pelaajien rattaisiin.

Pelinjohtajalla on neljä kapulaa jokaista pelaajaa kohti, hän voi käyttää niitä minkä tahansa asian vaikeuttamiseen kerralla niin monta kuin haluaa. Jokaista käytettyä kapulaa kohti pelaaja joutuu käyttämään yhden ylimääräisen pisteen avuliaisuutta tai neuvokkuutta, muut pelaajat voivat käyttää pisteitä omasta avuliaisuudestaan sen pelaajan auttamiseen kenen asioita pelinjohtaja kapuloillaan mutkistaa.

Konsensus

Esimerkki 1. Ilman pelinjohtajaa:

Pikku Myyn pelaaja: Olen Muumipeikon kanssa Poliisimestarin luona, ja meidän piti jostain syystä hankkia Haisuli pois sellistä. Aloitan puremalla poliisimestaria hännästä. (Pikku Myyn pelaaja on kehystänyt tapahtupaikan ja henkilöt jotka ovat paikalla, hänen kuvauksensa Myyn toiminnasta koskee hänen omaa hahmoansa joten siihen voivat muut pelaajat puuttua.)

Muumipeikon pelaaja: Muumipeikko varoittaa Poliisimestari ennen kuin Pikku myy ehtii upottaa hampaansa hänen häntäänsä. (Muumipeikko auttaa Poliisimestaria, eli käyttää avuliaisuutta estämään Pikku myytä. Selvästikin Muumipeikon pelaajalla oli jotain muuta mielessä tilanteen ratkaisemiseksi.)

Haisulin pelaaja: Mutta varoitus menee kuuroilla korville kun Haisuli irvistelee ja meuhkaa sellissä. (Haisuli auttaa Pikku Myytä, tietenkin vain itsekkäistä syistä, eli Haisuli käyttää avuliaisuutta perumaan Muumipeikon vaikutuksen tapahtumiin.)

Pikku Myyn pelaaja: Poliisimestari huutaa "Auuh!" ja piiloutuu pöytänsä taakse. Pikku myy irvistelee Poliisimestarille.

Muumipeikon pelaaja: Muumipeikko huokaa syvään.

Haisulin pelaaja: Haisuli käyttää tilanteen hyväkseen paetakseen sellistä, ja suuntaa ulos.

Muumipeikon pelaaja: Muumipeikko sattuu seisomaan ovella ja estää hänen ulospääsynsä. (Muumipeikon pelaaja kuvailee oman hahmonsa toimintaa ja käyttää neuvokkuutta estämään Haisulia.)

Haisulin pelaaja: Haisuli meneekin ulos ikkunasta. (Haisuli käyttää neuvokkuutta päihittämään muumipeikon.)

Pikku Myyn pelaaja: No Muumipeikko, lähdetään perään.

Muumipeikon pelaaja: Lähdetään vain.

Haisulin pelaaja: Haisuli menee metsään piiloon. (Tapahtumapaikka vaihtuu, uusi kehystys lankeaa Haisulin pelaajalle.)

Haisulin pelaaja: Haisuli piileskelee synkässä metsässä ja pitää silmällä Pikku Myytä ja Muumipeikkoa. (Haisulin pelaaja on kehystänyt tapahtupaikan ja henkilöt jotka ovat paikalla sekän oman toimintansa.)

Muumipeikon pelaaja: Miksi meidän piti ylipäätään saada Haisuli mukaamme?

Pikku myyn pelaaja: Haisulin pitää viedä meidät kätkölleen jossa on Muumipapan onkivapa.

Esimerkki 2. Pelinjohtajalla:

Pelinjohtaja: Pikku Myy ja Muumipeikko ovat Poliisimestarin luona, Haisuli on sellissä. (Pelinjohtaja on kehystänyt tapahtupaikan ja henkilöt jotka ovat paikalla.)

Pikku Myyn pelaaja: Olemme jostain syystä vapauttamassa inhaa Haisulia, aloitan puremalla Poliisimestaria hännästä. (Pikku Myyn pelaaja kuvailee oman hahmonsa toimintaa.)

Muumipeikon pelaaja: Muumipeikko varoittaa Poliisimestari ennen kuin Pikku myy ehtii upottaa hampaansa hänen häntäänsä. (Muumipeikon pelaaja kuvailee oman hahmonsa toimintaa ja auttaa Poliisimestaria, eli käyttää avuliaisuutta estämään Pikku myytä.)

Haisulin pelaaja: Mutta varoitus menee kuuroilla korville kun Haisuli irvistelee ja meuhkaa sellissä. (Haisulin pelaaja kuvailee oman hahmonsa toimintaa ja auttaa Pikku Myytä, tietenkin vain itsekkäistä syistä, eli Haisuli käyttää avuliaisuutta perumaan Muumipeikon vaikutuksen tapahtumiin.)

Pelinjohtaja: Poliisimestari huutaa "Auuh!" ja piiloutuu pöytänsä taakse.

Pikku Myyn pelaaja: Pikku myy irvistelee Poliisimestarille.

Muumipeikon pelaaja: Muumipeikko huokaa syvään.

Haisulin pelaaja: Haisuli käyttää tilanteen hyväkseen paetakseen sellistä, ja suuntaa ulos.

Muumipeikon pelaaja: Muumipeikko sattuu seisomaan ovella ja estää hänen ulospääsynsä. (Muumipeikon pelaaja kuvailee oman hahmonsa toimintaa ja käyttää neuvokkuutta estämään Haisulia.)

Haisulin pelaaja: Haisuli meneekin ulos ikkunasta. (Haisuli käyttää neuvokkuutta päihittämään muumipeikon.)

Pikku Myyn pelaaja: No Muumipeikko, lähdetään perään.

Muumipeikon pelaaja: Lähdetään vain.

Haisulin pelaaja: Haisuli menee metsään piiloon. (Haisuli tekee aloitteen tapahtumapaikan vaihdosta.)

Pelinjohtaja: Olette synkässä metsässä.

Haisulin pelaaja: Haisuli pitää tarkkaan silmällä Pikku Myytä ja Muumipeikkoa piilopaikastaan.

Muumipeikon pelaaja: Miksi meidän piti ylipäätään saada Haisuli mukaamme?

Pikku myyn pelaaja: Haisulin pitää viedä meidät kätkölleen jossa on Muumipapan onkivapa.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped