Mekaniikasta hahmoluontiin liittyen:

Hahmot kasataan ensimmäisen pelikerran yhteydessä, pelaajia suositellaan tekemään alustavia suunnitelmia ja miettimään hahmonsa luonne, tausta ja motivaatiot valmiiksi. Statit määrittää nopat; 4d6 ja pienin pois, jos jää alle 15 ptb voi yhden statin halutessaan heittää uusiksi. Alle 10ptb:n saa nakata halutessaan mäkeen kokonaan ja aloittaa uudestaan. Tarjolla myös GM:n ja Bonesin järjestämä stattilottoarvonta, jossa voi vain voittaa. Traitteja valitaan kampanjan oppaasta yksi tai kaksi, toisen saattaa saada myös GM:n kotikutoisella jutulla jos tekee mieli "kokeilla tuntematonta". Pelaajat halusivat tuntematonta. GM:n on pyöritellyt mielessään kotikutoista juttua, josta pelaajahahmot voivat saada lisätehoja. Tämä mahdollisuus selviää kohdassa X, riippuen pelaajahahmojen toimista. GM:n toive on, ettei hahmoja suunnitella ns. insinööritehokkaiksi vaan hahmot kasvaisivat tarinan myötä. Tällä vältetään korkeammilla tasoilla tilanne jossa GM:n on rakennettava jokainen kohtaus haastavammaksi vain jotta hahmoilla olisi jotain tekemistä tappeluissa. Craftit ja Leadership ei käytössä. Hahmoluokan antamat (velhoilla Scribe Scroll ja alkemisteilla Brew potion) poikkeuksena tähän. Pelaaja saa valita ottaako em. featin vai PFS:n vastineen. (Spell Focus ja Extra Bombs.) Alingmenteista: Tiennäyttäjien järjestö ei pestaa 'evil' -osaston edustajia, joten jätämme pahikset omaan kerhoonsa. Miten tarina hahmoihin vaikuttaa on toki oma seikkansa, mutta pitäkää mielessä, että seikkailupolku on tietyssä mielessä sankaritarina.

Sallitut lähteet:

Kyselin pelaajilta alustavasti onko toiveita käytettävissä olevan materiaalin suhteen, eikä kellään tuntunut olevan voimakkaita mielipiteitä asian suhteen. GM jättäisi itämaiset hahmoluokat, ruutiaseet, kuin myös pfs:ssa kehnon voimatasapainon tai suunnittelut takia kielletyt arkkityypit, featit, loitsut yms. sikseen. Mutation warrior tulee esimerkkinä mieleen. Ultimate Campaignin materiaali jätetään ulos. Jos pelaaja kokee moisen rajoittavan hänen luovuuttaan niin GM on valmis tutkimaan asianlaitaa ennen kampanjan alkua, joten ilmaiskaa mielipiteitänne tässä helmikuun aikana. Suositeltavia teoksia taas ovat pelaajaoppaassa mainittujen lisäksi ainakin Dungeoneers Handbook ja Inner Sea -sarja, liikutaanhan kampanjassa Sisämeren alueella ja niitä luolastoja tulee vastaan useampikin.

Talon sääntöjä:

Mitä olen muiden PF-kampanjoiden menoa tarkkaillut, muutama aivan kätevän oloinen sääntö on osunut silmään, jotka poikkeavat perussäännöistä. Yksi on kovasti GM:n mieleen: Power attack, Deadly aim sekä Combat expertise eivät ole enää featteja vaan ominaisuuksia, joita voi käyttää jos kys. featin vaatimukset täyttyvät. Tämä vähentää jonkinverran feattiveroa ja mahdollistaa totutusta poikkeavat hahmot. Myöskin vastukset pääsevät nauttimaan tästä herkusta, jos pelaajat haluavat käyttää tätä mahdollisuutta. Vastukset, joilla olisi normaalisti em. featteja saavat GM:n kulloisten oikkujen mukaan korvaavia featteja tilalle.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped