(Kommentit)

Hintana unohdus

(:num:)

Hintana Unohdus on fantasiaroolipeli unohduksella kohtalostaan maksaneiden sankareiden seikkailuista kolonialismin kukoistuksessa elävässä, mystiikan, muodikkaiden pseudopoliittisten salaseurojen ja romantismin värittämässä imperiumissa. Tarinan lajityyppi on mysteerifantasia; unenomainen, fantastinen, paikka paikoin vahvasti pulp-henkinen, tilanteen ja tarpeen mukaan herooinen, traaginen, tragikoominen tai koominen. Tarinan päähenkilöt ovat elämää suurempia sankareita, mutta eivät voimiltaan jumalten kaltaisia. Päähenkilöiden sankaruus ei kerro mitään heidän moraalisista arvoistaan, sillä myös antisankarit ovat sankareita.

Pelit

Ensimmäinen kausi

Asetelma

Pelin hahmot aloittavat jokaisen seikkalun taittumalla (quantum leap -henkisesti) uuteen paikkaan. Aluksi seikkailut kestävät yhden pelikerran, ja pelinjohtajaa vaihdetaan seikkailujen välillä.

Hahmot luotiin käyttäen Harhapolunomaista menetelmää. Oletusarvoisena sääntöjärjestelmänä käytetään sivulta Mekaniikan hinta löytyvää säännöstöä, joskin kukin pelinjohtaja voi päättää vapaasti millaisia sääntöjä haluaa omassa sessiossaan käyttää.

Pelimaailman väri ja miljöö? rakentuivat aluksi hahmojen taustojen ja ensimmäisen seikkailun varaan, mutta jokainen pelinjohtaja voi tuoda peliin omalla vuorollaan mitä tahansa haluaa annettujen raamien puitteissa (lähinnä hyi-lista). Pelatuista peleistä pyritään pitämään kirjaa, ja ainakin kiinnostavat seikat pelistä kirjaamaan Encyclopedia Impericaan.

Pelinjohtaja saa paljastaa (luoda) vain tietyn osan pelin salaisuudesta (metajuonesta, isosta juonesta, päätarinasta) per pelinjohtovuoro, mallina X-Files ja Lost. Vuoron päättyessä seuraavan pelisession vetäjä voi (halutessaan) vilauttaa Quantum Leap -henkeen spoileria seuraavasta sessiosta.

Hintana unohdus sijoittuu mystiikan, muodikkaiden pseudopoliittisten salaseurojen ja romantismin värittämään mahtavaan imperiumiin, jossa eletään varhaisen kolonialismin kukoistuksen keskellä. Imperiumin asukkaat (tai ainakin hahmot) ovat kaikki ihmissukuisia ja omaavat pääosin ihmismäisen fysiikan ja ihmismäisen psyykkeen. Vaarallista tai vaativaa taikuutta ja mystiikan värittämiä ja hinnaltaan tuntemattomia voimia on olemassa ja saatavilla, mutta ne eivät ratkaise ilmiselvästi elämän suuria kysymyksiä tai korvaa fyysistä työntekoa.

Taikuus niin yleistajuista, että sitä voi olla kaikilla, eikä sen olemassaoloa pidetä outona. Joitakin rajoituksia kuitenkin on; Ei yleistä teleportaatiota (poislukien taittuminen), helppoa siirtymistä, tai nopeaa ja vaivatonta viestimistä. Vaikka taikuus on kansantajuista, se on myös vaarallista. Nyrkkisääntönä, jos jokin on liian helppoa, se ei sovi asetelmaan tai maailmaan, eikä mikään tule ilmaiseksi.

Hahmojen kasvaminen (ei pelimekaaninen kehittyminen) on osa pelin teemaa. Todennäköinen kaari voisi olla ilmiön uhri, ilmiössä selviävä, ilmiötä käyttävä, ilmiön salaisuuden ratkaissut. Koskien esimerkiksi taittumista tai vaihtoehtoisesti vaikkapa yliluonnollisia asioita.

Hyi!-lista vältettäviä fantasiakliseitä

 • Eddings-farmi.
 • Ennen oli maaginen kulta-aika, jonka raunioilla nyt pelehditään.
 • Kaikki perusfantsurodut. Startrek-humanoidit.
 • Taikuus, jonka toiminnan selitykseksi riittää että kun tehdään alkeellisen sympaattinen teko, lopputulos on tuholoitsu. Magian pitää olla tummasävytteistä, vaarallista, vierasta, (pelottavaa)..
 • Character classit ja levelit.
 • Elämä aiemman kultaisen/suuremman/jumalten/jne. ajan varjossa
 • Ylivoimakas ja yli-innokas inkvisitio tai kirkko/valtio/kulttuuri -lähtöiset noitavainot.
 • Aivoton zompailu ympäri maita ja mantuja etsimässä johtolankoja/artefaktinkappaleita/kadonnutta prinssiä.
 • Ainakin tässä vaiheessa - toiset ja rinnakkaiset universumit.
 • Yhteiskuntaa salaa hallitsevat demonit ja pahat voimat (antet, jne)
 • Selkeä ja lapsellinen Hyvä-paha vastakkainasettelu (vaikka tämähän on dark-fantasyssä perinteisesti paha-paha vastakkainasettelu ;-))
 • Kaikki piileskelevät ei-ihmisvoimat. Ts. mieluummin salaliitot/merkanttihuonekunnat kuin henkiolennot. Me-Te akseli on musta tässä hedelmällisin vastakkainasettelu - luulisin. Eritoten tuossa haluaisin ulos kauhugenrestä, mutta myös muusta "ihmiskunta ei hallitse itseään" pullasta, jota fantasia/kevytscifi on täynnä. Tästä syystä mielettömät henkiolennot, jotka vaativat ihmisen toimiakseen rationaalisesti Teemun junapelissä olivat mieleeni.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped