Mekanismi

036

Valmisteilla oleva vedos 036 löytyy omalta sivustoltaan.

033

Entä jos maailma ei olisi miltä se näyttää? Jos salaliittoteorioissa olisi jotain perää ja taianomainen vaanisi kujien varjoissa? Jos mikään ei olisi varmaa ja vain mielipuolisuus suojelisi meitä painajaismaiselta totuudelta itsestä ja todellisuudesta?

Mistä on kyse?

Harhapolku on roolipeli näkymättömien voimien hallitsemasta nykypäivästä, jossa raja mielipuolisen, yliluonnollisen, kauhun ja todellisen välillä on vähintäänkin häilyvä. Kirjallisuudessa tätä tyylilajia kutsutaan Maagiseksi realismiksi, moderniksi fantasiaksi tai uuskummaksi.

Roolipeleissä eläydytään kuvitteellisten henkilöiden elämään erilaisissa asetelmissa[1]. Tässä pelissä pelaajat omaksuvat yliluonnollisesta todellisuudesta tietävän heränneen tai salatusta totuudesta tietämättömän nukkujan aseman. Riippumatta siitä tietävätkö pelaajien hahmot yliluonnollisesta, ovat ne pelin keskipiste ja sen tarinan päähenkilöitä. Samaan tapaan pelin kuljetuksesta vastaava pelinjohtaja ottaa vuorollaan niiden sivuhahmojen roolin, jotka kulloinkin tarvitaan pelaajien hahmojen tarinan puitteiksi.

Harhapolku on usean vuoden ajalta kerätyn materiaalin ja kokemuksen lopputuote. Peleissä hyviksi ja toimiviksi havaitut tekniikat ja taustatarinat on pyritty keräämään yhtenäiseksi ja toisiaan tukevaksi rakennelmaksi. Samaa periaatetta noudattaen tästä kokoelmasta kannattaa omiin peleihin käyttää muutaman pelikerran jälkeen toimivaksi havaitut asiat ja heittää loput menemään. Jokainen roolipeli tarvitsee aina juuri sille sopivan systeemin[2] ja Harhapolun kaltaiset kokonaiset pelit ovat parhaimmillaan ohjenuorina ja kehyksinä, ei raamattuina.

vol. 033

 • Johdanto .·. Mistä Harhapolussa on kyse? Miten maaginen realismi näyttäytyy pelissä?
 • Pelaaminen .·.Miten Harhapolkua pelataan? Millainen Harhapolku on pelinä?
 • Lähtökohdat .·. Tärkeät seikat, joihin on syytä kiinnittää huomiota ennen pelaamisen aloittamista.
 • Hahmot .·. Pelaajien hahmot, ja miten ne määritellään
 • Hahmonluonti .·. Miten hahmot luodaan, ja miten ne kehittyvät
 • Lähtölaukaus .·. Pelien alkutilanteet ja pelin aloittaminen
 • Mekaniikka .·. Haasteiden ja kiistatilanteiden (l. selkkausten) ratkaiseminen pelin aikana.
 • Psyyke .·. Psyyke, sielu ja ihmisyys
 • Näkymätön sota .·. Heränneiden maailma, ja sen lainalaisuudet
 • Fraunhofer-Bohr AG .·. Esimerkki heränneiden kontrolloimasta megakorporaatiosta.
 • Ordo Vellum .·. Esimerkki heränneiden salaseurasta
 • Kadotetut .·. Esimerkki järjestäytymättömästä heränneiden joukosta
 • Loppusanat .·. Miten tähän tultiin, ja ketä on kiittäminen.

Luonnoksia ja muita ajatuksia...

Maagisen realismin sijaan voitaisiin puhua myös uuskummasta (new weird), trollpunkista, gothic punkista, psychopunkista, modernista okkultismista, modernista kauhusta jne.

Yliluonnollinen on Harhapolussa aidosti olemassa - mutta sen ja harhakuvitelmien raja on jätetty tarkoituksella auki.

Maaginen realismi Wikipediassa.

Muuta kiinnostavaa:

Alaviitteet

 1. Helsingin Sanomat, Vieraskynä 2.9.2007, Mike Pohjola
  (http://www.roolipelaaja.fi/wordpress/wp-content/hs292007iso.jpg_)
 2. Teoria jokaisen pelin tarvitsemasta omasta systeemistä, on peräisin "katutiedon" suuresta arkistosta. Tämän lisäksi voidaan aina keskustella, päästäänkö samaan tulokseen myös toista kautta, lähtien vaikkapa Lumpley-periaatteesta: "System (including but not limited to 'the rules') is defined as the means by which the group agrees to imagined events during play.", jonka mukaisesti jokaiselle pelille muodostuu oma systeeminsä.

Mekanismi

Viimeinen muokkaus 2009-03-08 11:18