Golarionin jumalat

Golarionin monituiset kansat ja rodut palvovat kymmenittäin erilaisia jumalia, arkkidemoneita, paholaisruhtinaita, enkeliherroja ja henkiolentoja, joiden kaikkien listaaminen olisi ihmisiän puitteissa mahdotonta. Tässä kuitenkin Avistanin ja Garundin alueen merkittävimmät ja laajalle levinneimmät uskonnot. Suurin osa tekstistä on referoiden käännetty teoksesta Inner Sea World Guide.

Abadar, Ensimmäisen Holvin Herra

Kaupunkien, vaurauden, kaupankäynnin ja lain jumala
Alignment: Lawful neutral
Domainit: Earth, Law, Nobility, Protection, Travel
Pyhä ase: Kevyt varsijousi (light crossbow)

Abadar on kärsivällinen, laskelmoiva ja kauaskatseinen jumala, joka asuu täydellisessä Aktunin kaupunginosassa Axisin kaupunki-maailmantasolla ja vartioi Ensimmäistä Holvia. Sen uumenissa on täydellinen kopio jokaisesta koskaan valmistetusta esineestä, täydellisestä pitkämiekasta virheettömään lakitekstiin. Abadar tuo sivistyksen rajaseuduille, järjestyksen erämaahan ja vaurautta heille, jotka edistävät lain valtaa. Häntä palvovat tuomarit, kauppiaat, lakimiehet ja aristokraatit. Abadar esitetään yleensä siististi ja hyvin pukeutuneena taldaanimiehenä, jonka asu kertoo rikkauksista ja sivilisaatiosta: kaikki hänessä on hienostunutta ja sivistynyttä, ja hän kantaa aina mukanaan koristeellista kultaista avainta.

Abadarin papisto on järjestäytynyttä sakkia, joka käyttää valtaosan ajastaan auttaen yhteisöjään kasvamaan. He välittävät vähemmän moraalisista kysymyksistä, mutta heidän pyrkimyksensä laajentaa kulttuurin ja sivistyksen piiriä pääsääntöisesti auttaa kaikkia. He kesyttävät villin erämaan, säätävät lakeja ja parantavat sairauksia. Abadarin temppelit ovat koristeellisia rakennuksia, joiden korkeat, paksut lyijylasi-ikkunat ovat kapeita varkaiden estämiseksi: nämä ikkunat usein tehdään keltaisesta lasista, jotta saleihin tuleva valo loisi niihin kultaisen hohteen. Abadarin pyhä kirja on nimeltään Numeroiden järjestys.

Abadarin kirkko on alkujaan lähtöisin Taldorista, mutta muita merkittäviä palvonnan keskuksia ovat Absalom, Andoran, Brevoy, Cheliax, Katapesh, Molthune, Nex, Sargava ja Varisia.

Asmodeus, Pimeyden Prinssi

Tyrannian, orjuuden, ylpeyden ja sopimusten jumala
Alignment: Lawful evil
Domainit: Evil, Fire, Law, Magic, Trickery
Pyhä ase: Sotanuija (mace)

Sanotaan, että kun maailma taottiin, Asmodeus kirjoitti luomisen sopimuksen, johon jumalat antoivat suostumuksensa. Hänen seuraajansa uskovat tämän olevan avain hänen lopulliseen voittoonsa, joka aloittaa uuden aikakauden Asmodeuksen vallan alla. Asmodeus uskoo tiukkaan kuriin, häilymättömään uskollisuuteen ja siihen, että voimakkaat hallitsevat heikkoja. Hän rakastaa neuvotteluita ja erityisesti ilahtuu sopimuksista, jotka vaikuttavat tasapuolisilta, mutta todellisuudessa antavat toiselle osapuolelle huomattavan edun. Häntä palvovat orjakauppiaat, byrokraatit, tyrannit ja hopeakieliset aateliset. Asmodeus esitetään useimmiten punaihoisena ihmisenä, jolla on mustat sarvet, kaviot ja ohut liekkien kehrä ympärillään. Hänet esitetään taiteessa usein vihollisena, jonka hyvät jumalat kukistavat, mutta omissa temppeleissään hänet esitetään hahmona, jota muut jumalat kumartavat.

Asmodeuksen palvontapaikat ja temppelit näyttävät ja tuntuvat selkeän pahoilta, mutta useimmat ovat alun perin toisille jumalille rakennettuja temppeleitä, jotka Asmodeuksen kirkko on ostanut tai muuten lunastanut ja sisustanut uudelleen synkän ruhtinaansa tyyliin ja pyhitetty Pimeyden Prinssille edellistä omistajaa rienaavilla rituaaleilla. Asmodeuksen pyhä kirja, Asmodeaaninen kurinpito, on huomattavasti alkuperäisistä teksteistä yksinkertaistettu teos, jonka täydellinen tulkitseminen vaatii suuren määrän lisäosia ja liitteitä.

Asmodeus on Yhdeksän Helvetin arkkipaholaisista mahtavin ja ainoa, jonka status on oikean jumalan tasolla. Asmodeuksen kirkko on vahvimmillaan Cheliaxissa ja sen vasallivaltioissa Isgerissä ja Nidalissa: muualla hänen temppelinsä ja alttarinsa ovat yleensä piilotettuja.

Calistria, Nautiskeltu Pistos

Juonittelun, himon ja koston jumalatar
Alignment: Chaotic neutral
Domainit: Chaos, Charm, Knowledge, Luck, Trickery
Pyhä ase: Ruoska (whip)

Calistria on Golarionin haltiain jumalista korkeimmalle arvostettu ja laajimmin palvottu. Hänen kujeileva, salaperäinen luonteensa vetoaa syvällä haltioissa näihin samoihin piirteisiin, jotka tekevät heistä haltioita. Jotkut palvovat häntä veijarijumalattarena; toiset arvostavat hänen häpeilemätöntä luonnettaan. Koko ajan juonitellen ja suunnitellen seuraavaa valloitustaan, Calistria alati pyrkii edullisempaan asemaan. Vakoojat, prostituoidut ja hurjapäät ovat usein Calistrian seuraajia. Taiteessa Calistria esitetään haltioiden kauneusstandardien huipentumana: sirokorvaisena ja hoikkaraajaisena, paljastavaan leninkiin pukeutuneena neitona, jonka huulilla karehtii vihjaileva hymy. Hänen pyhä eläimensä on ampiainen, joka toisin kuin mehiläinen pystyy pistämään uudelleen ja uudelleen - piirre, joka heijastaa Calistrian kostonhimoisuutta.

Ihmisten mailla Calistrian temppeleissä on yleensä eloisa yhteisö pyhiä prostituoituja, joista kullakin on omat kontaktinsa yhteisössä. Tästä syntyvä juorujen, petoksen ja juonittelun polttopiste takaa kultin suosion kasvun. Haltioiden piirissä hänen temppelinsä ovat lähempänä varkaiden kiltoja ja palvelevat epäluuloisia rakastavaisia ja edistävät aatelisten salajuonia. Vasta kolmantena tulevat lihalliset himot. Monissa uskonnollisissa teksteissä (mukaanlukien omassaan, monien intohimojen oppaassa nimeltä Riemun kirja) Calistria esitetään haureudenharjoittajana, mutta monet näistä tekstestä ovat ristiriitaisia keskenään, viitaten ehkäpä pikemminkin vain muiden jumalten ja jumalattarien haaveisiin kuin todellisiin tapahtumiin. Jotkin tahot jopa väittävät Cayden Caileanin suoritettua Tähtikiven kokeen saatuaan Calistrialta rukkaset, koska yksikään kuolevainen ei voisi nauttia hänen lumoistaan ja selvitä.

Calistrian palvonnan keskus on haltioiden metsävaltakunta Kyonin, mutta hänen kulttinsa on suosittu myös Absalomissa, Galtissa, Nexissa, Jokikuningaskunnissa, Kahleissa, Taldorissa ja Varisiassa.

Cayden Cailean, Juopunut Sankari

Vapauden, oluen, viinin ja urheuden jumala
Alignment: Chaotic good
Domainit: Chaos, Charm, Good, Strength, Travel
Pyhä ase: Pistomiekka (rapier)

Legendat kertovat, ettei Cayden Caileanin koskaan ollut tarkoitus nousta jumalaksi. Hän oli palkkasoturi Absalomissa ja tunnettu valmiudestaan ottamaan minkä keikan hyvänsä, kunhan se oli oikeamielinen ja maksoi tarpeeksi. Yhtenä iltana, vahvassa humalassa, eräs hänen juomatovereistaan löi vetoa, ettei Cayden kykenisi suorittamaan Tähtikiven koetta. Hän otti vedon vastaan ja kuinka ollakaan, kolme päivää myöhemmin nousi Tähtikiven katedraalista elävänä jumalana. Ihmeissään sekä siitä, että oli suorittanut kokeet, että siitä, ettei muistanut niistä mitään, hän jatkoi jumalallista elämäänsä pitkälti samalla lailla kuin oli elänyt kuolevaista elämäänsä - taistellen oikeamielisten puolesta, nauttien erinäisiä alkoholituotteita, ja tehden tasan tarkkaan vain sen, minkä haluaa. Tämä yksinkertainen filosofia vetoaa niin ylhäisiin kuin alhaisiin kuolevaisiin, ja häntä pitävät jumalanaan niin seikkailijat, hyväntekijät, juhlijat kuin vapaustaistelijat. Taiteessa Cayden Cailean esitetään sellaisena kuin hän oli eläessään: ruskettuneena taldaanimiehenä, jolla on alati tuoppi toisessa kädessään. Hänet esitetään joskus rikotut kahleet ranteissaan symbolina sille, että hän onnistui rikkomaan kuolevaisuuden murheiden kahleet.

Cayden Cailean tunnetaan seikkailijoiden suojelijana ja hänen palvojansa ovat erinomaisia oppaita ja löytöretkeilijöitä, valmiita nauramaan vaaroille ja pitämään hauskaa kaameimmissakin tilanteissa. Hänen temppelinsä ovat vilkkaita oluthuoneita, joissa kaikki yhteiskuntaluokat sekoittuvat; suurin osa näistä temppeleistä itse asiassa ei ole kunnollisia temppeleitä, vaan tavernoja, joiden tiskin yläpuolella on hänelle alttari. Cayden Caileanin papit pukeutuvat yksinkertaiseen ruskeaan kaapuun ja usein kantavat tuoppeja mukanaan onnenkaluina. Caileanin yksinkertainen pyhä teksti on Viisauden Juliste, joka tiivistää hänen filosofiansa muutamaan lauseeseen, jotka on helppo ripustaa seinälle.

Cayden Cailean oli taldorilainen ja siellä hänen kulttinsa on vahva, kuten myös Absalomissa. Lisäksi häntä palvotaan Andoranissa, Galtissa, Jokikuningaskunnissa, Kahlesaarilla ja Varisiassa.

Desna, Taivaankannen Laulu

Unien, tähtien, vaeltajien ja onnen jumalatar
Alignment: Chaotic good
Domainit: Chaos, Good, Liberation, Luck, Travel
Favored Weapon: Tähtiveitsi (starknife)

Kun muut jumalat loivat maailman, legendat kertovat Desnan olleen korkealla taivalla sytyttämässä tähdet palamaan, tyytyen mielellään antamaan muiden jumalten luoda maailman täynnä ihmeitä hänen ja hänen seuraajiensa tutkittavaksi. Tuosta päivästä lähtien kaikki, jotka nostavat katseensa tähtiin huomaavat vaeltelevansa taivaan äärettömien mysteerien joukossa. Desnaa ylistävät tutkimusmatkailijat, seikkailijat, tiedustelijat ja merimiehet: erityisen tärkeä hän on karavaanareille ja muille, joille matkustaminen on elinehto, ja hänen tuomansa hyvä onni tekee hänestä suositun uhkapelaajien ja varkaiden keskuudessa. Desna on yksi Golarionin vanhimmista jumalista, ja hän on muuttunut hyvin vähän sivilisaation ajan alusta saakka. Hän ylläpitää useita palatseja Suuressa Tuonpuoleisessa: näihin kuuluu Cynosure, joka näkyy pohjoisen taivaalla tähtenä, jonka ympärillä kaikki muut tanssivat. Desna esitetään taiteessa kauniina, perhosensiipisenä haltianaisena, jonka vaatteet hulmuavat tuulessa ja jota usein seuraavat perhosten parvet.

Desnan uskovaiset vaeltavat maailmaa ristiin rastiin etsien uusia kokemuksia ja eläen elämää täysillä. Hänellä on vähän pysyviä temppeleitä: nämä ovat avoinaisia, valoisia rakennuksia, joissa on yleensä vähintään yksi huone avoinna taivaalle. Nämä huoneet toimivat observatorioina, joissa säilytetään huomattavia tähtikarttakokoelmia, joiden avulla seurataan tähtien liikkeitä ja merkitään muistiin huomattavia taivaallisia tapahtumia. Useimmat Desnan palvontapaikat ovat kuitenkin pieniä pyhättöjä tienristeyksissä. Hänen pyhä tekstinsä on Kahdeksan Kääröä.

Desnan palvonta on vahvimmillaan Varisian villillä rajaseudulla ja synkässä Ustalavissa, mutta häntä palvotaan laajalti myös Kyoninissa, Linnormikuninkaiden Mailla, Numeriassa ja Jokikuningaskunnissa. Nidalissa hänen palvojansa taistelevat salassa Zon-Kuthonin palvelijoiden ylivaltaa vastaan.

Erastil, Vanha Tarkkasilmä

Maanviljelyksen, metsästyksen, kaupankäynnin ja perheen jumala
Alignment: Lawful good
Domainit: Animal, Community, Good, Law, Plant
Pyhä ase: Pitkäjousi (longbow)

Erastilin palvonta tulee ajalta ennen Pimeyden aikaa, kun ihminen alkoi ensi kerran kesyttää eläimiä ja hallita ympäristöään. Maalaismyytit kertovat Vanhan Tarkkasilmän valmistaneen ensimmäisen jousen ja antaneen sen kuolevaisille jotta he voisivat metsästää ja selvitä vaarallisessa maailmassa. Monet - elleivät jopa useimmat - hänen palvojistaan eivät elämänsä aikana astu jalallaan kaupunkiin, vaan viettävät yksinkertaista elämää rustiikkisissa pikkukylissä, yksinäisissä korpimajoissa tai hiljaisissa torpissa kesyttömän maan rajalla. Erastilin palvojat asettavat usein takkojensa yläpuolelle puisen laatan, johon on kaiverrettu heidän jumalansa kuva. Hän esiintyy taiteessa joko vanhana miehenä, joka kantaa jousta ja on ansojen asettamisen mestari, tai pitkänä humanoidina, jolla on peuran pää. Hänet esitetään useimmiten taistelemassa villejä eläimiä ja muita petoja vastaan.

Monet Erastilin pappeja voi löytää pienistä kylistä, joissa he elävät avustaen yhteisöä rakentajina, kätilöinä, kaupankäynnin valvojina ja satojen siunaajina; he avustavat kansaa mieluummin konkreettisilla teoilla kuin saarnaamalla. Hänen temppelinsä ovat yksinkertaisia puurakennuksia, jotka toimivat pienten kyläyhteisöjen kokoontumispaikkoina. Suuremmissakin kaupungeissa, joissa hänen uskonsa tilalle on useimmiten noussut nykyaikaisempia uskontoja, hänen temppelinsä ovat yleensä kirkoiksi muutettuja suuria asuinrakennuksia, joissa vierailijat voivat rukoilla ja nukkua. Erastil keskittyy elämän yksinkertaisiin asioihin: hänen pyhä kirjansa, Erastilin Vertauskuvat, sisältää saarnoja perhesiteiden vahvistamiseen, almanakkatyylisiä istuttamisohjeita ja metsästystietoutta.

Erastil on merkittävä jumala pohjoisten kansojen keskuudessa, etenkin Linnormikuninkaiden Maiden ulfeenien joukossa. Häntä palvotaan lisäksi Andoranissa, Cheliaxissa, Galtissa, Isgerissä, Mana-aavikoilla, Molthunessa, Nirmathaksessa, Jokikuningaskunnissa sekä Varisiassa. Hänen uskonsa on yleisin syrjäseuduilla; suurkaupungeissa se päätyy usein edustus- ja toimivaltakiistoihin muiden kirkkojen kanssa, etenkin Abadarin.

Gorum, Herramme Raudassa

Voiman, taistelun ja aseiden jumala
Alignment: Chaotic neutral
Domainit: Chaos, Destruction, Glory, Strength, War
Pyhä ase: Suurmiekka (greatsword)

Gorumin papit opettavat, että Herramme Raudassa taottiin ensimmäisessä suuressa taistelussa örkkien ja ihmisten välillä. Kun pöly laskeutui, oli kentällä jäljellä vain yksi rautainen haarniska. Tuosta päivästä lähtien ovat kuolevat soturit ja voitokkaatritarit vannoneet nähneensä Gorumin lyövän kuoliniskunsa tai taistelevan heidän vierellään. Soturit halki Avistanin tekevät kunniaa Gorumille sotahuudoissaan ja pyytävät häneltä voimaa miekoilleen ja apua tuleviin taisteluihin; ei ole harvinaista, että suuren taistelun molemmilla osapuolilla on Herramme Raudassa sotalippu mukanaan. Gorum suosii kuitenkin mieluummin itse taistelua, ei sen osapuolia. Hän esiintyy yleensä kammottavana, piikikkäänä levyhaarniskana, jonka ainoa humanoidinen piirre on punaisena leimuava silmäpari. Hänen palvojansa uskovat, että jos kaikki taistelut taistellaan, Gorum romahtaa ja ruostuu pois menetettyään kaiken tahdon jatkaa eteenpäin. Hänen uskonsa on suosituin soturikulttuureissa ja "barbaaristen" kansojen joukossa.

Gorumin papisto pukeutuu levypanssariin, jumalansa kuvan mukaisesti, ja pitävät hyvin huolta aseista ja varusteistaan, sillä he uskovat Gorumin asuvan kaikissa aseissa, jotka on raudasta taottu. Hänen temppelinsä ovat enemmänkin linnakkeita kuin palvontapaikkoja: ne rakennetaan kestämään mikä tahansa hyökkäys ja niiden varastot ovat täynnä haarniskoja, aseita ja säilöttyä ruokaa. Gorumin palvojat seuraavat jumalansa esimerkkiä siinä, etteivät he sekaannu muiden jumalien asioihin; jos he suoraan vastustavat häntä, hän taistelee, mutta muutoin hän pitää heidän tekemisiään ja politiikkaansa ajanhukkana. Hän on itsepäinen, malttamaton jumala, jolla on taipumuksia impulsiivisuuteen ja väkivaltaisiin purkauksiin. Hänen ensireaktionsa odottamattomaan tilanteeseen on väkivalta, ja jos hän näkee jotain, mistä pitää, hän ottaa sen. Hänen palvojansa usein seuraavat tätä esimerkkiä, ja tämän johdosta Gorumin palvojiin kuuluukin enemmän pahoja kuin hyviä yksilöitä. Gorumilla ei ole pyhiä tekstejä, mutta hänen kirkkonsa vakaumukset esiintyvät seitsemän runon kokoelmassa nimeltä Gorumskagat.

Gorumin palvonta on vahvalla pohjalla pohjoisten barbaarikansojen, etenkin kellidien, keskuudessa. Merkittäviä palvonnan keskuksia ovat Brevoy, Linnormikuninkaiden maa, Mammuttiruhtinaiden Maa, Nirmathas, Numeria, Jokikuningaskunnat ja Rajavalli.

Gozreh, Tuuli ja Aallot

Luonnon, sään ja meren jumala
Alignment: Neutral
Domainit: Air, Animal, Plant, Water, Weather
Pyhä ase: Kolmikärki (trident)

Merimiehet sanovat Gozrehin asuvan horisontissa, missä taivas kohtaa meren. Tuulen ja aaltojen raivosta syntynyt Gozreh on ailahtelevainen jumala: ne, joiden elanto riippuu merestä tai sateesta, tietävät tämän paremmin kuin muut ja rauhoittelevat häntä silloin, kun aallot ja tuulet ovat vastaan. Gozrehilla on kaksi aspektia, jotka esitetään yhtä usein taiteessa ja veistoksissa. Merellä ja vetten yllä hänet esitetään vihreätukkaisena naisena, jonka vartalo sulautuu aaltoihin; taivaalla ja maan yllä hän esiintyy vanhana, pitkäpartaisena miehenä, joka nousee mahtavasta myrskypilvestä. Satamissa sijaitsevat temppelit kunnioittavat yleensä molempia kuvauksia.

Gozrehin temppelit ovat aina taivaalle avoimia ja niiden keskellä on vesiallas tai avovesi. Golarionin druideista he, jotka eivät seuraa Vihreän Uskon filosofian opetuksia, ovat useimmiten Gozrehin palvojia. Pitkään merimatkaan valmistautuvat matkalaiset hakevat usein apua hänen papeiltaan, jotka myös siunaavat vuosittain maanviljelijöitä ennen kylvökauden alkua. Hymnejä Tuulelle ja Aalloille, Gozrehin pyhä teksti, on kokoelma rukouksia ja hymnejä, jotka antavat sääntöjä henkilökohtaiseen käytökseen ja luonnollisen maailman kunnioittamiseen.

Gozrehia palvotaan etenkin rannikkoseuduilla ja kaikkialla, missä sää tai villi luonto ovat osa elämää, etenkin Mwangin viidakoissa, joista hänen uskonsa katsotaan joskus lähteneen; siellä Gozreh ja Desna esitetään usein yhdistyneenä mutta kaksijakoisena jumaluutena nimeltä Shimye-Magalla. Gozrehin palvonnan keskuksia ovat Kahlesaaret, Kastuneet Maat, Sargava, Thuvia ja Varisia.

Iomedae, Perijätär

Kunnian, johtajuuden ja oikeuden jumalatar
Alignment: Lawful good
Domainit: Glory, Good, Law, Sun, War
Pyhä ase: Pitkämiekka (longsword)

Iomedae syntyi kuolevaisena naisena ja nousi merkittävään asemaan johtaessaan Ozemin Ritarit Hohtavaan Ristiretkeen Tar-Baphonia, Kuiskivaa Tyrannia vastaan. Hän suoritti onnistuneesti Tähtikiven kokeen ja saavutti jumalallisen kipinän; tämä kiinnitti Arodenin huomion, ja hän teki Iomedaesta airueensa. Nykyään suurin osa edesmenneen Arodenin seuraajista ovat liittyneet Iomedaen kirkkoon, ja he kiinnittävät huomionsa lähinnä Mendevin ristiretkiin Maailmanhaavaa vastaan. Iomedaen palvojilla on vahva oikeuden ja reiluuden taju ja he ovat omistautuneita miekalle, valtiomiestaidoille ja "raakalaismaisten" kansojen sivistämiselle. Hänen pappiensa maine luotettavina palvelee heitä hyvin poliittisissa pyrkimyksissä. Iomedae esiintyy hurjana chelaxialaisena miekkanaisena ja ilmestyy aina täydessä sotisovassa, kantaen heraldisia merkkejä ja säkenöivää kilpeä.

Iomedaen temppelit ovat valoisia, valkoisiksi kalkittuja rakennuksia, jotka toimivat usein ritarien harjoituskenttinä ja majoitustiloina. Iomedaen pyhä kirja, Iomedaen Uroteot (puheessa usein vain Uroteot), kertoo yhdestätoista ihmeestä, jotka Iomedae suoritti kautta Avistanin ja Garundin muinaisina aikoina esitelläkseen Arodenin mahtia. Sulautettuaan edesmenneen opettajansa kirkon suurimmaksi osaksi omaansa Iomedae on epävirallisesti ylläpitänyt myös Arodenin opetuksia, vaikkakin hän pyrkii katsomaan pidemmälle kuin opettajallaan oli tapana eikä anna historian tapahtumien rajoittaa tavoitteitaan. Tätä esimerkkiä noudattaen monet Iomedaen papit käyttävät temppeleinään ennen Arodenille pyhitettyjä rakennuksia.

Iomedaen palvonta on yleisintä alueilla, joilla taistelu on yleistä tai joilla asuu muutoin paljon sotilaita; sen keskuksia ovat Absalom, Andoran, Cheliax, Galt, Mendev, Molthune, Nirmathas, Rajavalli ja Sargava.

Irori, Mestarien Mestari

Historian, tiedon ja itsensä kehittämisen jumala
Alignment: Lawful neutral
Domainit: Healing, Knowledge, Law, Rune, Strength
Pyhä ase: Aseeton isku (unarmed strike)

Irorin seuraajat väittävät hänen olleen joskus kuolevainen, joka saavutti fyysisen ja henkisen täydellisuuden ja täten kohosi jumalaksi. Vaikka monet Avistanissa ovatkin varuillaan hänen uskollisia seuraajiaan kohtaan, Mestarien Mestarin tiukkaa kuria noudattava usko on saavuttamassa suosiota myös lännessä. Hänen kirkollaan on kitkaa Cayden Caileanin, Iomedaen ja Norgorberin uskontojen kanssa, sillä toisin kuin nuo kolme Irori nousi jumalaksi ilman artefaktin voimaa. Häntä ei yleensä kuvata taiteessa, sillä mikään kuva ei voisi edustaa riittävästi hänen täydellisyyttään, mutta hänet kuvaillaan usein täydelliseksi vudralaismieheksi pukeutuneena yksinkertaiseen kaapuun ja puisiin sandaaleihin; hän on myöskin yhtä pitkää lettiä lukuunottamatta kalju.

Monet Irorin seuraajista ovat munkkeja - henkilöitä, jotka ovat omistaneet elämänsä yksinkertaiselle ja puhtaalle elämäntyylille saavuttaakseen täydellisyyden. Häntä palvovat myös oppineet, opettajat ja ne, jotka haluavat tuoda järjestyksen taikuuden kaoottisuuteen: tästä syystä Irorin usko ajoittain joutuu kiistoihin Nethyksen palvojien kanssa. Irori kunnioittaa muita jumalia ja opettaa tätä kunnioitusta myös palvojilleen; hän ei pidä niistä, jotka repivät alas tai korruptoivat muiden saavutuksia, ja tästä syystä hän on aktiivisessa kiistassa Asmodeuksen kanssa. Irorin temppelit ovat usein laajalle levinneitä komplekseja täynnä rukoushuoneita, makuusaleja ja harjoituskenttiä, joissa hänen seuraajansa opiskelevat ja harjoittelevat päivin öin väsymättömässä pyrkimyksessään saavuttaa täydellisyys ja puhdistaa elinvoimansa. Mestarin arvonimen saavuttavien sanotaan pääsevän Irorin rinnalle palvelemaan häntä ikuisesti kuollessaan; epäonnistuneet taas reinkarnoituvat aloittaakseen matkansa uudelleen. Irorin temppelit eivät yleensä ole avoinna kansalle. Hänen pyhä tekstinsä on Kahleiden Avaaminen: se on pitkä teos, joka kuvailee fyysisiä harjoitteita, meditaatiota, ruokavaliota ja muita metodeja, joiden avulla kuolevaisen muodon rajoitteet voidaan ylittää.

Irorin usko on ainoa Vudrasta Sisämerelle laajemmin levinnyt usko, joten on oletettavaa, että se on sielläkin merkittävä. Sisämeren alueella häntä palvotaan tietenkin Vudran siirtomaassa Jalmerayssa, jossa on huomattavia Irorin luostareita; muualla häntä palvotaan paljon matkalaisia näkevissä paikoissa ja vahvoja munkkiperinteitä omaavissa valtioissa, kuten Absalomissa, Katapeshissä, Mana-aavikoilla, Nexissä, Osirionissa ja Qadirassa.

Lamashtu, Hirviöiden Äiti

Hulluuden, hirviöiden ja painajaisten jumalatar
Alignment: Chaotic Evil
Domainit: Chaos, Evil, Madness, Strength, Trickery
Pyhä ase: Falchion (yksiteräinen yhdenkäden miekka)

Gnollit väittävät, että kun Lamashtu ensimmäistä kertaa näki hyeenan, hän otti sen kumppanikseen ja liitosta syntyi ensimmäinen gnolli. Tuhatta tälläistä tarinaa kerrotaan kaikenlaisista olennoista, ja jokaisessa viitataan Hirviöiden Äitiin pedon esiäitinä. Lamashtun palvojat etsivät epämuodostumia niin itsestään kuin toisistaankin; arpeuttamisrituaalit ja mutilaatio ovat yleisiä uskovaisten keskuudessa. Vaikka suurin osa Lamashtun palvojista onkin hirviömäisten rotujen edustajia, kuten gnolleja, hiisiä ja medusoja, jotkin ihmiskultit harjoittavat hänen synkkiä litanioitaan salassa, saastuttaen syntymättömiä ja tuhoten kauniita teoksia. Jotkin heistä käyttävät taikuutta tehdäkseen itsestään vastenmielisempiä tai petomaisempia; vastaavasti hänen hirviömäisemmät palvojansa tekevät päinvastoin vakoillakseen kaupunkien asukkaita. Lamashtua esittävät teokset ovat aina karkeita, ja hän esiintyy niissä yleensä sakaalinpäisenä naisena, jolla on pitkät sulkasiivet, linnunkyntiset jalat, valtaisa raskausvatsa ja molemmissa käsissään verinen kukri. Näihin kuviin liitetään usein valtaisa joukko hirviöitä vastaamassa hänen kutsuunsa, joista hänen suosimansa olennot nousevat muiden yläpuolelle.

Lamashtu on yksi lukemattomista demoniherroista - ja hyvin todennäköisesti niistä voimakkain. Yksi hänen titteleistään onkin tätä heijastellen Demonikuningatar; Lamashtu ei kuitenkaan halua hallita Syöveriä tai taivuttaa muita demoniherroja tahtonsa alle. Hän ylläpitää sotia joidenkin demoniherrojen kanssa (huomattavimpana entinen rakastajansa ja arkkivihollisensa Tuulidemonien Kuningas Pazuzu) ja hänen huhutaan pitävän toisia rakastajinaan (dekadentti Socothbenoth, Silkkinen Synti, kehuskelee usein Lamashtun kanssa saamillaan lapsilla), mutta hänen todelliset tarkoitusperänsä ovat demonisten tahojen säälittävien riitojen tuolla puolen. Lamashtun palvontapaikat ovat usein hyvin yksinkertaisia, jopa vain tasaisia kiviä, mutta niihin saattaa kuulua kehä kiviä, pilareita, puita tai puutolppia; joissakin niistä on syvä kuoppa tai pääsy jonkinlaiseen rotkoon esittämässä pääsyä jumalattaren maanalaiseen maailmaan. Hänen pyhä "tekstinsä" on Mashagin Kallo, lumottu puhuva kallo, joka hokee loputtomiin jumalattaren doktriinia.

Lamashtun palvonta on kielletty lähes kaikkialla sivistyneessä maailmassa, ja hänen uskoviaan vainotaan aktiivisesti näillä alueilla. Hänen palvontaansa esiintyykin lähinnä aroilla ja muilla syrjäseuduilla kultistien, rikollisten ja orjuuttajien keskuudessa Belkzenissä, Irrisenissä, Jokikuningaskunnissa, Katapeshissä, Maailmanhaavassa, Nexissä, Osirionissa ja Varisiassa.

Nethys, Kaikennäkevä Silmä

Taikuuden jumala
Alignment: True Neutral
Domainit: Destruction, Knowledge, Magic, Protection, Rune
Pyhä ase: Sauva (quarterstaff)

Muinaiset osirionilaiset tekstit mainitsevat voimakkaan Jumalkuninkaan nimeltä Nethys, jonka mahtavat taiat antoivat hänen nähdä kaiken tapahtuvan jopa Suuren Tuonpuoleisen maailmantasojen halki. Tieto, jonka hän sai näiden näkyjen kautta, nosti hänet jumaluuteen, mutta se myös särki hänen mielensä. Näistä ajoista saakka Nethys on ollut mieleltään kaksijakoinen - toinen puoli alkoi kulkea maailman tuhoamisen polkua, toinen vannoi suojelevansa sitä. Nethyksen kirkko pyrkii tasapainottamaan jumalansa kaksi aspektia; yksittäiset temppelit tosin ovat taipuvaisia nojaamaan yhteen suuntaan tai toiseen. Hänen seuraajansa himoitsevat maagista tietoutta tai valtaa, arkaanista tai pyhää, käyttötarkoituksista riippumatta - he saattavat yhtä lailla haluta tuhota, keksiä tai suojella. Nethys esitetään usein molemmat aspektinsa toiminnassa: toinen puoli hänestä on murtunut ja palanut, vapauttaen kammottavaa taikuutta maailmaan, kun taas toinen puoli on rauhallinen ja tyyni, parantaen sairaita ja suojellen viattomia taikuudella.

Sanotaan, että alueet, joilla taikuus toimii epävarmasti, ovat paikkoja, joissa Nethys on jumaluutena käynyt lähellä Materiaalista Maailmantasoa; vastaavasti alueiden, joilla taikuus ei toimi lainkaan, sanotaan olevan paikkoja, joita Nethys vihaa ja halveksuu. Nethys ei osoita suosiotaan eikä vihaansa palvojilleen: tämä on seikka, jota monet hänen palvojistaan pitävät ylpeydenaiheena, jotka ovat herkkiä kommentoimaan muiden jumalien palvojille siitä, miten heidän jumalansa ei kohtele heitä kuin lapsia lähettämällä heille outoja unia tai epäselviä enteitä. Tämä tekee Nethyksen palvojista muiden kirkkojen edustajien keskuudessa usein epäsuosittuja. Jokainen Nethyksen temppeli on erilainen, ja jokainen niistä valitsee pääasiallisesti käyttämänsä liturgisen värin itse: fokuksestaan riippuen Nethyksen temppeli saattaa muistuttaa linnaketta, turvataloa, velhon tornia tai jopa pientä palatsia, mutta niiden henkilökunta on aina älykästä ja tietäväistä väkeä, jota kovat äänet ja oudot ilmestykset eivät hätkäytä. Nethyksen pyhä teksti on Taikuuden Kirja: se on kattava teos, joka käsittelee taikuuden kanavoinnin ohjenuoria sekä taikuuden käytön ja väärinkäytön moraalisia ulottuvuuksia, usein kumoten itse itsensä muutaman tekstikappaleen välein. Sen koko teksti on aina kirjoitettuna Nethyksen temppelin sisäseiniin, mutta papir kantavat sitä useimmiten mukanaan käärön tai kirjan muodossa.

Nethyksen palvonta on yleisintä valtioissa, joissa taikuus ja tietous ovat merkittävässä roolissa arkielämässä. Yleisintä Nethyksen palvonta on hänen kotimaassaan Osirionissa; muita merkittäviä palvonnan keskuksia ovat Absalom, Geb, Katapesh, Kyonin, Nex, Numeria ja Thuvia.

Attach:Norgorber.jpg Δ

Norgorber, Maineen Niittäjä

Ahneuden, murhien, salaisuuksien ja myrkkyjen jumala
Alignment: Neutral Evil
Domainit: Charm, Death, Evil, Knowledge, Trickery
Pyhä ase: Lyhytmiekka (shortsword)

Norgorberin elämästä Absalomissa ennen Tähtikiven kokeen suorittamista tiedetään hyvin vähän. Hänen kieroutuneen uskonsa jäsenet menevät äärimmäisyyksiin suojellakseen hänen elämänsä salaisuutta ja ovat valmiita jopa tappamaan pitääkseen Norgorberin alkuperän piilossa. Jotkut jopa uskovat, että jos Norgorberin kuolevainen henkilöllisyys paljastuisi, hän lakkaisi olemasta. Norgorber on ainoa tunnettu Ylösnoussut jumala, joka määritellään pahaksi; hänen kulttinsa on jakautunut neljään osaan, joista jokainen palvoo eri aspektia hänestä ja jättää muut aspektit huomiotta. Hänen palvojansa pitävät naamioita merkkinä omistautuneisuudestaan ja pitääkseen identiteettinsä salassa jopa Absalomissa, jossa hänen palvontaansa hieman suvaitaan; jotkin hänen uskollisistaan jopa kantavat ylimääräisiä naamioita, joilla he osoittavat tunnetiloja tai lähettävät viestejä pitelemällä niitä yksinkertaisempien naamioiden edessä, ottaen alimmaisen naamion pois vain ollessaan yksin.

Vaikka Norgorberin usko onkin jakautunut, hänen seuraajansa työskentelevät silti yhdessä joillain tahoilla, toimien varovasti ja salassa muokatakseen tulevaisuutta jonkin salaisen suunnitelman mukaisesti. Jotkut kutsuvat häntä Maineen Niittäjäksi: nämä palvojat pitävät häntä salaisuuksien jumalana ja ovat usein vakoojia tai poliitikkoja. Varkaiden killat kunnioittavat usein Norgorberia Harmaana Mestarina ja seuraavat lähinnä hänen taitojaan varkaana. Monet alkemistit, lääkkeidentekijät ja salamurhaajat tuntevat hänet Mustasormena ja näkevät hänen kosketuksensa jokaisessa myrkytetyssä ateriassa ja myrkyllisessä olennossa. Norgorberin vaarallisimpia ja tunnetuimpia kultisteja ovat kuitenkin hullut, murhaajat ja maanikot. Nämä kultistit kutsuvat häntä Isä Ihosahaksi ja uskovat, että jokaisen murhan myötä tulevaisuus muovautuu heidän synkän jumalansa tuntemattoman suunnitelman mukaan. Norgorberin temppelit ovat yleensä kauppoihin ja liikkeisiin kätkettyjä, yöllisen salaisen palvonnan keskuksia, joissa uskovaiset rukoilevat ja juonivat; hänen pappinsa ovat imitaation mestareita, jotka varastavat identiteettejä ja piiloutuvat niiden taakse peittääkseen synkät tekonsa tai tuhotakseen muita organisaatioita sisältäpäin.

Norgorberin avoin palvonta on kiellettyä käytännössä kaikkialla. Hänellä on salaisia kultteja siellä, missä poliittinen suhmurointi ja salaliitot ovat valloillaan; tunnettuja kulttipesäkkeitä on Absalomissa, Galtissa, Jokikuningaskunnissa, Kahlesaarilla, Nexissä, Osirionissa, Taldorissa ja Varisiassa.

Attach:Pharasma.jpg Δ

Pharasma, Hautojen Valtiatar

Syntymän, kuoleman, kohtalon ja ennustusten jumalatar
Alignment: True Neutral
Domainit: Death (variant), Healing, Knowledge, Repose, Water
Pyhä ase: Tikari (dagger)

Pharasman Luutarha, joka lepää mahdottoman korkean pilarin huipulla, odottaa jokaista kuolevaista. Sielun saapuessa Luutarhaan se siirtyy suureen jonoon odottamaan tuomiotaan ja viimeistä palkkiotaan. Vain arvottomat päätyvät Pharasman hautausmaalle, missä heidän sielunsa mätänevät ikuisesti. Legendojen mukaan Pharasma tiesi Arodenin kuoleman saapuvan ja jopa tuomitsi hänen sielunsa, mutta ei varoittanut palvojiaan tapahtuneesta; se ajoi monet Pharasman silloisista palvojista hulluuteen. Pharasma esitetään kätilönä, hulluna profeettana tai kuolleiden niittäjänä roolistaan riippuen. Raskaana olevat naiset kantavat usein mukanaan pientä Pharasmaa esittävää kuvaa pitkässä kaulakorussa suojellakseen syntymätöntä lastaan ja antaakseen sille hyvän elämän. Hänen seuraajansa ovat kätilöitä, raskaana olevia naisia, hautausurakoitsijoita ja (yhä harvenevissa määrin Arodenin kuoleman jälkeen) ennustajia.

Pharasman temppelit ovat usein goottilaistyylisiä katedraaleja ja yleensä lähellä asutuskeskuksen hautausmaata, mutta yhtä lailla ne saattavat olla yksinäisiä, ankeita kivipaasia tyhjällä pellolla tai hautausmaalla. Pharasma ja hänen palvojansa pitävät epäkuolleita luonnollisen järjestyksen perversioina ja pitävät velvollisuutenaan tuhota ne heti ne nähdessään. Tästä huolimatta Pharasma saattaa antaa kuolleen sielun lähettää lyhyitä viestejä eläville sukulaisilleen joko lohduttaakseen, paljastaakseen murhaajan, tai tuodakseen vitsauksen viholliselle. Pharasman pyhä kirja on nimeltään Luut Laskeutuvat Spiraaliin; suurimman osan siitä kirjoitti profeetta muinaisina aikoina, ja monet sen ennustuksista ovat niin epämääräisiä, että edelleen käydään aktiivista kiistelyä siitä, mitä tapahtumia ne ennustavat ja ovatko ne kenties jo tapahtuneet. Siihen on tehty jälkikäteen paljon lisäyksiä, jotka käsittelevät turvallista synnyttämistä, ruumiiden oikeaoppista hautaanlaskua, ennustusmetodeja ja muita Pharasmaa koskevia toimia.

Pharasmaa palvotaan kaikkialla, sillä kuolema yhdistää kaikki kansakunnat: suosituinta hänen palvontansa on siellä, missä epäkuolema on vitsaus, jota vastaan on aktiivisesti taisteltava. Pharasman palvonnan keskuksia ovat Brevoy, Kahlesaaret, Nex, Osirion, Thuvia, Ustalav ja Varisia.

Attach:Rovagug.jpg Δ

Rovagug, Karkea Peto

Tuhon, katastrofien ja raivon jumala
Alignment: Chaotic Evil
Domainit: Chaos, Destruction, Evil, War, Weather
Pyhä ase: Sotakirves (greataxe)

Esihistorian aamuhämärissä Rovagug syntyi tuhotakseen maailman: kaikki muut jumalat asettuivat häntä vastaan, rinnakkain. Moni kuoli kamppailussa, mutta lopulta Sarenrae viilsi auki maailman vangitakseen hänet sen sisälle. Asmodeus sinetöi Rovagugin vankilan ja piti ainoan avaimen itsellään. Ainoat kuvat Rovagugista esittävät hänet kammottavana hirviönä, jonka koko ja voimat ovat mahdottomat kuvitella. Kaikista uskonnoista harvaa halveksutaan sivistyneiden kansojen parissa niin avoimesti kuin Rovagugin; villien olentojen parissa kaikenlaiset hirviöt, kuten örkit, troglodyytit ja roperit, kunnioittavat hänen nimeään. Monet Rovagugin palvojista uskovat, että (tähän joku fiksu käännös Earthfallille) herätti heidän jumalansa uudelleen ja että hänen vapautumisensa aika on lähestymässä nopeasti. Rovagugin havahtumisen suurimpana merkkinä pidetään Rovagugin Lapsia - valtavia petoja, joita nousee aika ajoin Gormuzin Kuilusta keskisessä Casmaronissa, paikasta, johon Karkea Peto vangittiin pitkät vuosituhannet sitten. Näistä voimakkain ja kammottavin on legendaarinen Tarraski, joskin muutama muukin on jättänyt jälkensä historiaan vuosisatojen aikana.

Rovagug on kauan vihannut muita jumalia, mutta hänen vihansa Sarenraeta kohtaan ylittää kaiken muun: jo ennen kuin Aamunkukka iski Karkean Pedon maahan heidän sotansa olivat legendaarisia, ja sanotaan, että Sarenrae asetti auringon tulen Golarionin keskipisteeseen, jotta se polttaisi Rovagugia vankilassaan ikuisesti. Tulivuorenpurkausten ja maanjäristysten sanotaan syntyvän siitä, että Rovagug liikahtelee unissaan, ja myrskyjä pidetään todisteena hänen henkäyksestään nousemassa maailman synkistä kolkista. Rovagugin palvonta on kiellettyä käytännössä kaikkialla sivistyksen parissa, ja hänen palvojansa pystyttävät salaisiin loukkoihin pieniä alttareita: äärimmäisen harvinaiset varsinaiset temppelit rakennetaan yleensä osaksi luolastoa tai luolaa, ja niissä on usein jokin hirviö, jota papit palvovat ja ruokkivat pitääkseen sen säyseinä muita kuin ulkopuolisia kohtaan. Rovagugilla ei ole pyhää kirjaa, mutta hänen hirviömäiset, primitiiviset ajatuksensa painavat itseään hänen palvojiensa mieliä vasten, saaden rikkomisen, tuhoamisen ja raatelemisen himon tulvimaan heidän mieliinsä - lopullisena tavoitteenaan Pedon vankilan rikkominen ja maailmanlopun tuominen.

Rovagugia palvovat hirviöt ja hullut kultistit Belkzenissä, Katapeshissä, Mammuttiruhtinaiden Mailla, Osirionissa, Qadirassa ja Synkmailla.

Attach:Sarenrae.jpg Δ

Sarenrae, Aamunkukka

Parantamisen, rehellisyyden, pelastuksen ja auringon jumalatar
Alignment: Neutral Good
Domainit: Fire, Glory, Good, Healing, Sun
Pyhä ase: Sapeli (scimitar)

Kun alkuvoimat loivat Golarionin, Asmodeus istutti sairaalloisen pahuuden maailmaan ikuisen pimeyden suojissa. Sarenraen doktriini kertoo, että Aamunkukka toi valon maailmaan ja sen mukana totuuden ja rehellisyyden. Ne, jotka olivat kääntyneet pahuuden puoleen, näkivät syntisyytensä ja saivat anteeksiannon Sarenraen valossa. Sarenraen papisto on pääosin rauhanomaista ja kohtelee kansaa helläkätisesti ja viisain sanoin: tämä rauhanomaisuus kuitenkin katoaa, kun kirkko nousee sellaista pahuutta vastaan, jota ei ole mahdollista pelastaa - etenkin jos kyseessä on Rovagugin kultti. Sellaisina aikoina Sarenraen papeista tulee dervissejä, jotka tanssivat vihollisten lomassa ja antavat sapeliensa antaa vastustajilleen viimeisen pelastuksen. Sarenraen usko vetääkin puoleensa lempeäsydämisiä yksilöitä, jotka osaavat tarvittaessa kovettaa itsensä, kun lempeys on vaarallinen heikkous. Uskonnollisessa taiteessa auringon jumalatar esitetään pronssi-ihoisena soturinaisena, jonka hiukset ovat tanssivia liekkejä: hän kantaa toisessa kädessään auringon valoa ja toisessa sapelia, jotta voisi iskeä niiden kimppuun, jotka eivät korjaa tapojaan.

Sarenraen papiston vaatteissa ja aseissa (miekkailu, etenkin sapelimiekkailu, on Sarenraen seuraajien mielissä taidemuoto enemmän kuin taistelutekniikka) sekä temppeleissä esiintyy selkeä aurinkoteema: temppelien pääsalit ovat avoinna taivaalle, ja joissakin niistä on suuria kuparisia tai kultaisia peilejä, jotka heijastavat auringonvaloa jokaiseen temppelin kolkkaan ja etenkin alttariin. Valon ja Totuuden Syntymä, Sarenraen pyhä kirja, sisältää useimmiten tyhjistä sivuista koostuvan loppuosan, johon kyseisen kirjan kappaleen omistaja voi kirjoittaa ylentäviä tarinoita tapahtumista, joista hän on kuullut tai jotka hän on kokenut, voidakseen levittää niitä eteenpäin.

Sarenraen usko on suosittua Garundin pohjoisosien aavikkovaltioissa - Katapeshissä, Osirionissa ja Thuviassa - sekä Absalomissa, Qadirassa, ja Qadiran kautta Taldorissa, jossa se on aika ajoin ollut kiellettyä kuolemanrangaistuksen uhalla.

Attach:Shelyn.jpg Δ

Shelyn, Ikuinen Ruusu

Taiteen, kauneuden, rakkauden ja musiikin jumalatar
Alignment: Neutral Good
Domainit: Air, Charm, Good, Luck, Protection
Pyhä ase: Glaive (yksiteräinen salkoase)

Muinainen tarina kertoo, miten Shelyn varasti velipuolensa Zon-Kuthonin glaiven siinä toivossa, että se vapauttaisi hänet ulkopuolisen tahon alta, joka oli riivannut hänen mielensä. Yritys epäonnistui, mutta Shelyn ei ole luopunut toivosta, ja rakkaudesta veljeensä hän kantaa edelleen Sielujen Kuiskaajaa pyhänä aseenaan sen pahasta vaikutusvallasta huolimatta. Hänen tarinansa rakkaudesta ja omistautuneisuudesta inspiroi kuolevaisia ystävyksiä ja rakastavaisia jatkamaan edelleen vaikeissakin tilanteissa, bardeja kirjoittamaan eeppisiä lauluja ja tragedoita sekä taiteilijoita luomaan sielua koskettavia teoksia. Kaikki kuvaukset Shelynistä, rodusta ja etnisyydestä huolimatta, esittävät hänet juuri ja juuri naiseuden saavuttaneena nuorena naisena, jolla on siniset tai hopeiset silmät (tai joskus yksi molempia). Hänen nilkkamittaisissa kastanjanruskeissa hiuksissaan on kirkkaanpunaisia, -vihreitä ja kultaisia raitoja, ja hän pukeutuu hyvän maun mukaisesti vaatteisiin ja koruihin, jotka korostavat hänen luonnollista kauneuttaan paljastamatta liikaa. Shelyn ohjeistaa (ja myös noudattaa itse ohjeitaan) muita muistamaan, että todellinen kauneus tulee sisältäpäin, ja hän suosii suhteita, jotka eivät perustu täysin lihallisille himoille.

Shelyn lähettää joskus uskovaisilleen viestejä kuiskaamalla lyhyen, mutta tarkan viestin suoraan heidän korviinsa. Laululinnut ovat Shelynille erityisen pyhiä, ja niiden näkemistä tai laulun kuulemista pidetään hyvänä enteenä. Shelynin papit pyrkivät joka päivä luomaan jotain kaunista - yleensä tämä on taideteos tai musiikkikappale, mutta muidenkin taitojen käyttö, kuten kukkien hoitaminen puutarhassa, on hyväksyttävää. Shelynin temppelit ovat tilavia, patsaiden ja puutarhojen ympäröimiä paikkoja, jotka ovat täynnä maalauksia, veistoksia, laulua ja musiikkia. Shelynin pyhä kirja on Sisäisen Kauneuden Melodiat; suurin osa siitä koostuu lauluista.

Shelynin palvonta on yleisintä seuduilla, joilla ritariromantiikka on suosittua ja yleistä: suurimmat palvonnan keskukset ovat Absalomissa, Galtissa, Taldorissa ja hieman yllättäen Sargavassa.

Attach:Torag.jpg Δ

Torag, Luomistyön Isä

Ahjon, suojelun ja strategian jumala
Alignment: Lawful Good
Domainit: Artifice, Earth, Good, Law, Protection
Pyhä ase: Sotavasara (warhammer)

Kääpiöt uskovat, että Torag loi maailman suuren ahjonsa äärellä, iskien sitä uudelleen ja uudelleen vasarallaan kunnes se saavutti hänen haluamansa muodon. Kun kivet kierivät ja kipinät lensivät, niistä syntyivät kääpiöt, kivestä tehtyinä ja vatsa täynnä tulta. Torag näyttäytyy voimakkaana ja ovelana kääpiönä, lähes aina ahjonsa äärellä kiivaasti takomassa joko asetta tai kilpeä. Hän on suunnittelijoista suurin ja varautunut lähes mihin tahansa tilanteeseen. Lähes puolet Toragin papeista on kääpiöitä, mutta myös monet ihmiset ovat alkaneet vastata hänen kutsuunsa: hänen uskovaisensa ovat arkkitehtejä, artesaaneja ja sotataktiikan mestareita. Vartijat ja vartiostot joskus rukoilevat Luomistyön Herraa siinä toivossa, että hän suojelee heitä heidän suojellessaan muita.

Toragille pyhiä olentoja ovat kaikki eläimet, jotka kaivautuvat: samoin hänelle ovat pyhiä luolien ja vuoristojen eläimet. Näillä alueilla asuvat lentävät olennot vastaavasti ovat pyhäinhäväistyksiä ja vastenmielisiä Toragin silmissä - erityisen vihattuja ovat lepakot. Toragin usko vihaa erityisesti Rovagugin kulttia, sillä Rovagugin lapset ovat kauan kihisseet ja ryömineet maankuoren syvyyksissä. Tästä huolimatta Torag ei arvosta myöskään Sarenraeta: monien kääpiöiden silmissä rakkaus aurinkoon ja valmius anteeksiantoon ovat merkkejä heikkoudesta. Temppelit ovat yleensä pyöreitä rakennuksia, jotka rakentuvat yhden keskeisen ahjon ympärille: tämän ahjon ympärillä on sivualasimia, joilla taotaan täysin tavallisiakin aseita, sillä jokainen metallin sulattaminen ja takominen on rukous Toragille. Toragin pyhä kirja Vasara ja Pihdit: Metallin Takominen ja Muita Hyviä Tekoja on yleensä metallikantinen.

Toragin usko on lähtenyt kääpiöiden valtakunnasta Viiden Kuninkaan Vuorilta ja hänen palvontansa keskus on edelleen siellä. Muiden rotujen edustajat ovat levittäneet Toragin uskon myös Drumaan, Linnormikuninkaiden Maille ja Mana-aavikolle.

Attach:Urgathoa.jpg Δ

Urgathoa, Kalvakka Prinsessa

Tautien, ylensyönnin ja epäkuoleman jumalatar
Alignment: Neutral Evil
Domainit: Death, Evil, Magic, Strength, War
Pyhä ase: Sotaviikate (scythe)

Jotkut väittävät, että Urgathoa oli kerran kuolevainen, mutta kuoleman jälkeen hänen suunnaton elämänjanonsa teki hänestä Suuren Tuonpuoleisen ensimmäisen epäkuolleen. Hän pakeni Pharasman loputtomasta sielujen jonosta ja takaisin Golarioniin, tuoden mukanaan taudit maailmaan. Urgathoa esiintyy kauniina naisena, jolla on korpinmustat hiukset, mutta joka alkaa vyötäröstä alaspäin mädäntyä ja näivettyä, kunnes hänen jalkateränsä ovat enää pelkkää veristä luuta. Urgathoaa palvovat niin epäkuolleet kuin nekromantikot sekä lisäksi ne, jotka haluavat epäkuolleiksi: tämän johdosta hänen pappinsa toimivat yleensä salassa. Ruton runtelemat uhraavat joskus Kalvakalle Prinsessalle paranemisen toivossa, mutta yleensä he kääntyvät Sarenraen puoleen. Joskus myös ahnaat prinssit uhraavat Urgathoalle toivoen lisää ruokaa, naisia tai muita lihan iloja: Urgathoa kiisteleekin usein Calistrian kanssa heidän yhteisen kiinnostuksenkohteensa vuoksi, haltiajumalattaren vastatessa enemmän himosta ja epäkuolleen taas fyysisistä liiallisuuksista.

Urgathoa palkitsee ajoittain naispuolisia pappejaan, jotka ovat osoittaneet elämässä erityisen hyvää palvelusta, muuttamalla heidät kuoleman jälkeen kammottaviksi epäkuolleiksi olennoiksi, joita kutsutaan Urgathoan tyttäriksi. Hän on myöskin ajoittain tukenut daemoneja, joita kutsutaan Neljäksi Ratsumieheksi, sillä monet heidän tavoitteistaan ovat samansuuntaisia kuin hänen omansa. Suurin osa Urgathoan palvontaseremonioista sisältää mässäileviä, viinintäyteisiä juhla-aterioita, ja niin papisto kuin temppelitkin ovat yleensä viinitahrojen peitossa. Urgathoan temppelit ovat suunnattomia juhlasaleja, joiden keskipisteenä alttarin virkaa toimittaa lukuisten tuolien ympäröimä pitkä ruokapöytä: suurin osa niistä on rakennettu yksityisen hautausmaan tai kryptan yhteen, ja niissä majailee usein kaamioita (jotka ovat jumalattaren kolmen intohimon ruumiillistumia).

Urgathoan palvontaa harjoitetaan yleensä salassa, mutta Gebissä se on usein avointa ja ylpeää: muita palvonnan keskuksia ovat Osirion, Synkmaat, Ustalav ja Varisia.

Attach:Zon-Kuthon.jpg Δ

Zon-Kuthon, Keskiyön Herra

Pimeyden, kateuden, menetyksen ja kivun jumala
Alignment: Lawful Evil
Domainit: Darkness, Death, Destruction, Evil, Law
Pyhä ase: Piikkiketju (spiked chain)

Kauneuden jumalatar Shelynillä oli kerran velipuoli, mutta hänen kateutensa sisarensa taitoja kohtaan sai hänet hylkäämään tämän ja matkaamaan tuntemattomiin paikkoihin Suuren Tuonpuoleisen rajojen ulkopuolelle. Siellä hän kohtasi jotain, joka muutti hänet pahemman kerran: kun hän palasi, hänestä oli tullut täysin uusi jumala - kivun, kärsimyksen ja menetyksen jumala. Hän teki karmeita tekoja niille, jotka hänet yrittivät pelastaa, etenkin sisarelleen ja isälleen: rangaistuksena rikoksistaan hänet karkoitettiin Varjojen Maailmantasolle siihen saakka, että aurinko ei enää roikkuisi taivaalla. Tuo hetki saapui, kun Pimeyden Aikakausi laskeutui Golarionin ylle, ja Zon-Kuthon palasi itkien vihantäyteisen riemun kyyneliä. Ajan mittaan hänen vaikutusvaltansa heikkeni, mutta hän ja hänen palvojansa ovat valmiina vyörymään jälleen maailman halki ruoskineen, ketjuineen ja julmine nauruineen. Zon-Kuthonin ulkonäkö vaihtelee usein, vaikka hänet lähes aina esitetäänkin yksinkertaistetusti kalpeana, mustiin pukeutuneena miehenä, jonka vaatteet paljastavat yhden ammottavan haavan: manifestoituessaan hänen vaatteensa on usein leikelty ja viillelty esittelemään hänen lihaansa viillettyjä haavoja, ja hänellä on yleensä metallinen kruunu, joka vetää hänen lihansa groteskiin auringonkehrään.

Zon-Kuthonin karmea kiintymys vetää puoleensa pahoja sadisteja, dementoituneita masokisteja ja niitä, joiden sielut ovat niin haavoittuneet, että vain ylivoimainen kipu voi harhauttaa heitä murheittensa parista. Ne, jotka kieriskelevät henkisessä pimeydessä, vedetään hiljaa hänen pimeään syleilyynsä: he, jotka on jätetty nääntymään nälkään lukkojen taakse, saattavat viillellä lihaansa vain muistuttaakseen itselleen, että ovat vielä olemassa. Zon-Kuthonin palvojilla ei ole yhtenäistä tyyliä, mutta heidät on yleensä helppo tunnistaa itsemutiloinnin merkeistä. Zon-Kuthonin temppelit muistuttavat yleensä kidutuskammioita, ja monet niistä itse asiassa ovatkin sellaisia uskonnolliseen palvelukseen muunnettuina. Pienemmillä paikkakunnilla kirkko saattaa kokoontua salaisessa luolassa tai kellarissa maatalousvälineiksi tai työkaluiksi naamioitujen kidutusvälineiden ja kirurgisten työkalujen ympäröimänä. Hämärän Lehvät, hullun profeetan kirkolleen muinoin kirjoittama Zon-Kuthonin pyhä kirja, toimii myös lakikirjana hänen uskovaisilleen.

Zon-Kuthonin palvelijat kaiversivat Golarioniin itselleen Pimeyden Aikakaudella oman valtion: Nidalin kansa kunnioittaa edelleen Keskiyön Herraa pelastajanaan ja kuninkaanaan. Muita Zon-Kuthonin palvonnan keskuksia ovat Belkzen, Cheliax, Geb, Irrisen ja Varisia.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped