Pelisuunnittelu?

Perustuu Jukka Sorsan esitelmään Ropeconissa ja pelilaudalla (http://pelilauta.fi/index.php/topic,31.0.html) - on kuitenkin huomattavasti muokattu

Lyhyt artikkeli siitä, millä on väliä pelejä suunniteltaessa. Muokattu "Ubikin" tekemisen tueksi. Kannattaa tosiaan huomata, ette tämä teksti välttämättä noudata enää mitään Jukan ajattelua.

Mä vähän mietin tätä... että tässä on oikeastaa kyse siitä että kysytään iteltään (tasolla että voi perustella muille) "Miksi, Mitä ja miten". Ei ihan mutta joo.

Visio

Harrison pelaa vähän kieroa salakuljettajaa ja Carrie kivaa tyttödiplomaattia. Kysy itseltäsi miten myisit George Lucasina jediritarien idean ihan uutena Mark Hamillille, jos ne leffat ois pelejä, ja se olisi sun pöytälaatikkopeli. Myy samalla tavalla oman pelisi siistit ideat, ja olet voittaja. --Jukka Sorsa

Mistä on kyse ja miksi tämä peli on siisti ajatus?

Jos pystyt tiivistämään pelin ydinajatuksen muotoon, jolla sen voi myydä muille tekemiseen osallistuville tai kustantajalle, olet jo aika pitkällä.

Visio voi tarkentua pelin tekemisen aikana, mutta sen tulisi olla tekemisen ylin ohjenuora. Jos jokin muu tekemiseen liittyvä asia ei vastaa visiota, on kyseinen asia hylättävä tai mietittävä uudestaan mitä tässä ollaankaan sitten tekemässä?

Jos et saa visiota avattua muutoin, voit käyttää sen tarkentamiseen vaikkapa Socratic Designin Power 19 -kysymyssettiä.

Tavoite

Vision lisäksi suunnittelua ohjaa tavoite. Esimerkki tavoitteesta voisi olla vaikkapa "kevyt videopelimäinen toimintapeli" tai "D&D, jota on paranneltu". Tavoitteen asettamisessa tärkeintä on että tiedetään mitä ollaan tekemässä.

Jos visio edustaa pelin taustoissa sitä yläpilveä, niin tavoitte taas on jotain konkreetista.

Tuotteistaminen

Kannattaa miettiä kenelle peliä ollaan tekemässä. Tämä liittyy olennaisesti painosmääriin, markkinointiin ja budjettiin. Suomesta ei välttämättä löydy 3000 muuta, jotka ovat kiinnostuneita pelaamaan Halinalleja.

Peliä ei kuitenkaan kannata alkaa muokkaamaan liikaa jonkun tietyn pelaajaryhmän käyttöön, ainakaan jos ei itse kuulu kyseiseen ryhmään ihmisiä. Ja viimeistään siinä vaiheessa kannattaa miettiä mitä ollaan tekemässä, jos tuotteistaminen alkaa vesittää visiota tai tavoitetta.

Tätä ei kuitenkaan saa ottaa niin, ettei aikuinen voisi tehdä lapsille pelejä ja toisin päin. Kyllä niitä "(visio/tavoite:) loistavia lastenpelejä lohikäärmeritareista joilla pääsee hyvin pelaamisen alkuun on mahdollista kirjoittaa" - kunhan ei ala muuttamaan "(Visio:) aikuisteemaista taistelurobottipeliä" vain tuotteistamisen nimissä nuorisolle sopivaksi.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped