Tälle sivulle on koottu pelin kannalta merkittävimmät seikat asetelmasta ja ajankuvasta ja asetelmasta. Ajasta ja sen ilmiöistä löytyy hurja määrä materiaalia vekosta.

Merkittävimmät wikipedia artikkelit pelin asetelmasta:

Muoti ja tyyli-ilmiöt verkossa:


Eläintarhan ajojen Division +2000 -sarja voitettiin vuonna 1962 Jaguarilla mallia XK120
(CC-SA wikimedia commons)

Urho Kekkosen täyttäessä 60 vuotta Nikita Hruštšev (kesk.) halusi tulla onnittelemaan ystäväänsä Suomeen. Jatkot Tamminiemessä kestivät aamuviiteen.
PD Wikimedia Commons

MS Friz Hecker Helsingin edustalla vuonna 6 maaliskuuta 1961
(CC-SA Wikimedia Commons)

Asetelma

On vuosi 1963 Helsingissä. Kylmä sota on juuri ohittanut kuumimman pisteensä Kuubassa, Suomen presidenttinä istuu (ei ainoastaan Noottikriisin ansiosta) Kekkonen, maan suosituin jälkiruoka on Rex-kakku ja maaltamuuton kaupunkiin ajamia ihmisiä viihdyttävät vielä muutaman vuoden ajan Eläintarhan ajot.

Pelissä haettuun ajankuvaan pääsee parhaiten kiinni aloittamalla wikipedian vuosikymmentä kuvaavista artikkeleista, joista olennaisimmat löytyvät oikealla olevasta harmaasta laatikosta. Niiden lisäksi kannattaa tutustua tähän sivuun, puvustus-sivuun (ei vielä wikissä) ja pelin lähtökohtia kuvaavaan sivuun (ei vielä wikissä).

Historiallisiin esikuviin perustuvien juonien lisäksi pelissä esiintyy yliluonnollisia elementtejä. Suurin osa pelin hahmoista elää, suuren yleisön tavoin, täysin pimennossa yliluonollisen olemassaolosta. Ne hahmot, jotka tietävät näistä asioista ovat todennäköisemmin peloissaan kuin ylpeitä siitä mitä ovat nähneet.

Yliluonnollisen mahdollinen esiintyminen pelin aikana pyritään hoitamaan ilman sääntöjä, tai etukäteen skriptatuilla tapahtumilla.

Bergholmin tehtailijasuku

Kuten olettaa saattaa, pelin kannalta olennaiset asiat pyörivät Bergholmin tehtailijasuvun ympärillä. Suku ja suurin osa pelin hahmoista on kehitetty puhtaasti peliä varten ja se ei suoraan vastaa mitään todellisen 1960-luvun mahtisukua. Monet muut pelissä vastaan tulevat seikat ovat kuitenkin peräisin historiallisesta asetelmasta.

Bergholmin suku nousi nykyiseen asemaan teollisuusneuvos Mikael Bergholmin edesmenneen isän käsissä: Gunnar Bergholm rakensi suvun teollisen mahdin lähes kokonaan omalla työllään. Gunnarin menehdyttyä suvun varat jaettiin kahtia hänen kahden poikansa kesken. Vanhempi pojista sai etelän tehtaat ja nuorempi sai tyytyä pohjoisen sahoihin ja metalliteollisuuteen.

Suvun omaisuus ja mahti rakentuvat edellee pääosin sotien jälkeen räjähdysmäisesti kasvaneen teollisuuden varaan ja sitä pidetään yhtenä suomen merkittävimmistä oikeiston taustavaikuttajista. Suku tai Mikael eivät kuitenkaan ole ottaneet suoraan osaa politiikkaan. Voimakkaasti politisoituneella 1960 -luvulla se ei kuitenkaan riitä vähentämään vasemmiston kritiikkiä plutokraatten mahtisuvun jäseniä kohtaan.

Gunnarin perinnönjaossa vähempiosaiseksi jäänyt veli Gabriel Bergholm omistaa useita teollisuuslaitoksia pohjoisessa - ja hänet nähdään enemmän työläisväestöä tukevana teollisuuspatruunana. Osittain kyse on etelä-pohjoinen akselista: kasvu ja politisoituminen Suomessa on keskittynyt erityisesti etelän suuriin kaupunkeihin ja Oulunjoen suun tehtaat eivät kykene tuottamaan vientitavaraa nälkäiseen saksaan ja venäjään etelän keskittymien tahtiin.

Tunnetut henkilöt

Eli ne julkisuudesta tai maineelta tunnetut henkilöt, joiden olemassaolo voi olla tärkeää pelissä.

Urho Kaleva Kekkonen - Istuva Tasavallan Presidentti.

Frans Palo on Kekkosen luottomies, jonka tiedetään tekevän työtä Suojelupoliisin kehittämiseksi. Hänen huhutaan sotkeutuneen salaseurojen ja muurariliikkeiden toimintaan.

Mikael Bergholm on varakas teollisuusneuvos - jolla on huomattavia kauppasuhteita erityisesti länsi-saksaan ja ranskaan. Lisää materiaalia Mikaelista löytyy sivultaa KKO.

Gabriel Bergholm on Mikael Bergholmin pikkuveli ja tehtaanjohtaja Oulusta. Häntä pidetään veljeksistä heikomman kortin saaneena. Toisaalta miksi yrittää liikaa, jos on jo pohjois-suomen rikkaimpia miehiä. Lisää materiaalia Gabrielista löytyy sivultaa KKO.

Päivälehden mukaan Eläintarhan ajot kahdesti voittanut teollisuusneuvoksen poika Heikki Bergholm on kilpa-ajaja vailla vertaa. Runsaaseen näkyvyyteen ja ylistyslauseeseen uskotaan liittyvän Heikin ystävyys erään päivälehden reportterin kanssa. Lisätietoja.

Surrealisti Marcus Aura on vasemmistolainen Underground-taiteilija, joka on usein kritisoinut plutokraattista Mikael Bergholmia mediassa.

Tarkastaja Hartikainen on Helsingin, tai ehkä koko suomen kuuluisin henkirikoksia tutkiva komisario.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped