Hei, hallituslaiset ja rekryt.
Kirjoitan taas kerran rekrytoinnista. Taas kerran minulla on oma lehmä ojassa, tällä kertaa ei minun tiimiin pääsystäni, vaan avovaimoni XXX:n. Olen turhautunut ja väsynyt siihen, miten vaikeaa kärjekkäiden ihmisten on löytää paikkansa Protussa, ja olen huolissani, että koko rekrytointiprosessin sulkeutuneisuus, rekrytointiryhmän koostumus ja palautteenkeruutapa määrittävät yhdessä sen, millaisia ihmisiä pidetään miellyttävinä ja helppoina, minkälaisia vaikeina ja ärsyttävinä.
Ihmisistä pitäminen on pohjimmiltaan mielipidekysymys, eivätkä sitä muuta miksikään rekrytoijien yritykset toimia puolueettomasti tai ammattimaisesti. Rekrytointi näyttää suosivan tiimisijoittelussa ihmisiä, jotka eivät erotu joukosta tai jotka sattuvat olemaan samaa mieltä tarpeeksi monista asioista arvioijiensa kanssa. En pysty todistamaan tätä väitettä mitenkään, koska koko rekrytointiprosessi on niin hajautettu ja suljettu, että on mahdotonta seurata, kuka käyttää minkäkinlaista valtaa ja mistä kaikki mielipiteet pohjimmiltaan tulevat.
Mutta ennen kuin minut huudetaan kumoon perusteettomista mielipiteistä, haluan myös huomauttaa, että nykyisen rekrytointitavan toimivuudesta ei ole minkäänlaisia todisteita. Protussa ei koskaan ole tosissaan selvitetty tilastollisesti tai kvalitatiivisesti, millaisia vaikutuksia milläkin rekrytointitekniikalla on tiimien rakenteeseen. (Erilaisia kokeiluja on tehty, kuten esim. "supertiimikokeilu", mutta niissä ei ole vaivauduttu ottamaan systemaattisesti selvää, mistä ongelmat tai ongelmattomuus ovat johtuneet.)
Olen (omasta, subjektiivisesta näkökulmastani) sitä mieltä, että tiimien koostaminen satunnaisesti olisi parempi ratkaisu kuin tämänhetkinen, ihmisten arviointikykyyn eli mielivaltaan perustuva järjestelmä. Jos tiimejä halutaan koota roolien mukaan, tulisi ihmisten saada vapaasti valita, mihin roolikategoriaan he kuuluvat. En keksi yhtäkään syytä, miksi joku haluaisi huijata siitä, mikä hänelle sopiva tiimirooli on.
Rekrytointia pitkään hoitaneet ovat (omasta, subjektiivisesta näkökulmastaan) todennäköisesti sitä mieltä, että rekrytointi kannattaa ongelmistaan huolimatta. Sekä minun mielipiteeni että nämä ovat subjektiivisia arvioita; minun arviooni vaikuttaa se, että olen nähnyt tuhlattuja kykyjä ja mahdollisuuksia sekä turhautuneita ja pelokkaita ihmisiä; rekrytointiin tottuneiden arvioon vaikuttaa se, että on vaikeaa myöntää olevansa mahdollisesti haitallinen ja se, että rekrytointiryhmään jaksavat jäädä vain ne, jotka pystyvät uskomaan nykyiseen toimintamalliin.
Olen tehnyt aikaisemmin myös perusteellisemman esityksen siitä, miten rekrytointi pitäisi järjestää Protussa. (rekrytoinnin tulevaisuus Protussa) Toivon, että ehtisitte tutustua siihen ja arvioida sen toteutuskelpoisuutta. Mikäli resurssien puute on ongelma, minusta pitäisi siirtyä suoraan tiimien arvontaan.
Toivon, että rekrytointiprosessi uudistetaan siten, että ei ole enää ihmisiä, jotka erityisasemassa saavat päättää toisten ihmisten tiimiin pääsemisestä tai tiimien rakenteista. Mikäli näin ei tehdä, vaadin, että hallitus kertoo, miten oikeutetaan nykyisen rekrytointikäytännön ongelmat. Näitä ovat rekrytoinnin aiheuttama pelko, ihmisten tunne siitä, että heitä on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti, yritykset miellyttää rekrytoijia ja niiden turhaan viemä energia, vahvojen luonteiden menetys Protusta, rekrytointiryhmän sisäänpäinlämpiävyys ja erihenkisten ihmisten savustuminen ulos rekrytointiryhmästä.
Ärtyneenä mutta pyrkien rakentavuuteen, allekirjoitus