Tietokoneet käsittelevät tietoa. Tämä ei ole tietoa sanan perinteisessä mielessä (fakta), vaan uudemmassa, informaatioteoreettisessa mielessä (data).
Perinteinen käsitys tiedosta on jotain, millä on jotain tekemistä maailman ja totuuden kanssa. Sen sijaan tietokoneen käsittelemä tieto on sinällään merkityksetöntä: lukuja, merkkijonoja, taulukoita, kuvia.
Esimerkki perinteisestä tiedosta: Sirius on tähti.
Esimerkki tietokoneen käsittelemästä tiedosta: 3
Tietokoneen käsittelemälle tiedolle merkityksen antaa se, mitä sillä tehdään. Oikeastaan osuvampi nimi tiedolle olisikin ehkä aineisto. Tietokoneessa tietoa käsittelevät ohjelmat: niiden syöte on jotain tietoa ja niiden tuloste on jotain (muuta) tietoa.
Esimerkiksi jos meillä on ohjelma, joka ottaa vastaan luvun ja piippaa kyseisen luvun verran kertoja, se antaa samalla kyseiselle luvulle merkityksen: se on haluttujen piippausten määrä. Jos esimerkiksi annamme yllä mainitun luvun 3 ohjelmalle, se piippaa 3 kertaa. (Jos taas annamme saman luvun jollekin toiselle ohjelmalle, esim. lpr-ohjelmalle, se tekee sillä jotain muuta: lpr-ohjelman tapauksessa tulostaa sen paperille. Siinä se sitten on.)
(takaisin ohjelmoinnin käsitteet-sivulle)