(toiminnot)

hwechtla-tl: Syntaksi

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Syntaksi on laajassa mielessä säännöstö jonkin kielen X muodosta: siitä, mitkä ilmaukset ovat sallittuja kyseisessä kielessä eli ehdot sille, milloin jokin ilmaus on kielen X ilmaus.

Esimerkkejä luonnollisen kielen syntaksista ovat erilaiset kieliopilliset, morfologiset, fonologiset ja (kirjoitetussa kielessä) typografiset säännöt: virkkeiden lopettaminen pisteisiin ja aloittaminen isolla alkukirjaimella, pääsanojen ja määreiden sijoittuminen suhteessa toisiinsa, suomen kielen astevaihtelu jne. Luonnollinen kieli suhtautuu yleensä väljähkösti syntaksiin ja on ymmärrettävissä pienoisista (tai rajummistakin) syntaktisista virheistä huolimatta.

Formaaleissa kielissä syntaksi on tarkkaan määritettyä ja ahdasrajaista. Esimerkiksi algebrassa syntaksiin kuuluu se, että konnektiivin <=> molemmilla puolilla pitää olla väite, esim. a = b <=> b = a; ja konnektiivin = molemmilla puolilla pitää olla luku (tai lukua vastaava ilmaus), esim. 2 = 3 (mikä ei pidä paikkaansa mutta on syntaktisesti oikein), x = 5 tai 2x = x + 7.

Formaalinen kieli sallii tiettyä syntaktista lepsuilua silloin, kun sitä käytetään apuna ihmisten välisessä kommunikaatiossa, sillä vastaanottajallahan on jonkinlainen kyky arvata, mitä milloinkin tarkoitetaan. Sen sijaan, kun kyse on tietokoneohjelmasta, syntaktisia virheitä ei saa tehdä (tai kone ei ymmärrä, mitä tarkoitat), ja ohjelmoinnin opettelun alkuvaiheessa suuri osa vaivasta meneekin ohjelmointikielen syntaksin opetteluun ja sen kirjoittamiseen virheettömästi.


(takaisin ohjelmoinnin käsitteet-sivulle)


kommentoi (viimeksi muutettu 16.10.2013 10:15)