(toiminnot)

hwechtla-tl: Riitelemisen tärkeydestä

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Minulle hyvä maailma on sellainen, jossa, kun ongelmia tulee, ne selvitetään, ja sitten ollaan tyytyväisiä. Valitettavasti on hirveän paljon ihmisiä, joille asioiden "selvittäminen", siis niistä kiisteleminen ja niiden puntaroiminen, on liian rasittavaa ja liian kova juttu.

Totta on, että riiteleminen on kuluttavaa, varsinkin, jos siihen ei ole tottunut. Eivätkä asiat aina selviä, vaikka ne riideltäisiin puhki: usein ihmiset vain väsyvät riitelemiseen, mutta todellista yhteisymmärrystä ei synny. Mutta silti minulla nousevat karvat pystyyn, kun huomaan, että joku yrittää välttää konflikteja: hei, jos ärsyttää, sano mikä ärsyttää, niin minä sanon, mitä aion sille tehdä tai otanko juttua kuuleviin korviini...

Mutta minä olen vahva ihminen, ja usein minä "voitan" riidat. Voi, kunpa niissä ei laskettaisi voittajia ja häviäjiä; voi, kunpa riidat ihmiset eivät olisi niin särkyviä.


Käsittelen tätä aihetta paljon perusteellisemmin (ja silti vain raapaisuna) sivulla riitelemisen toivottavuus.


Eikö riita ole rinnastettavissa konfliktina sotimiseen ja taistoon? Onko taistelussa mitään uljasta? Ihmisen ei pidä suostua riitelemään sellaisten ihmisten kanssa, jotka ottavat elämän niin tyhmällä tavalla vakavasti, että tekevät elämästä kaikille epäedullista.

Ihminen voi ja hänen tulee pistää itsensä peliin muilla keinoilla kuin riitelemisellä. Riidoissa on mukana vihan retoriikka ja ristiretken fiilis, raamit jotka tekevät riitelystä toisille sietämätöntä ja pelottavaa. Niin haluava ihminen voi pistää itsensä peliin tutustumisessa tai keskustelussa, itsensä peliin pistäminen ei vaadi sitä että loukkaa toista puhuen vihan retoriikalla. Ihminen voi paljastaa itsestään asioita monella muulla keinolla kuin riidan keinoin. Ihminen voi paljastaa itsensä toiselle, kohdata toisen rehellisesti, silmät auki, ilman vahvaa tietoisuutta merkityksestään ja tärkeydestään sosiaalisissa rakennelmissa.

atehwa: riita on vähän niin kuin sotakin: sitä pitää välttää, muttei pelätä. Ja kun se käydään, se on käytävä hyvästä syystä. Eivät kaikki riidat johdu siitä, että osapuolet olisivat yksinkertaisesti kykenemättömiä "kohtaamaan toisiaan rehellisesti".

kategoria: sosiaalisuus


kommentoi (viimeksi muutettu 20.11.2008 15:30)