(toiminnot)

hwechtla-tl: Pataviitosen säännöt

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


(nettipäiväkirja 15.02.2021) Ajattelin merkitä muistiin pataviitonen-nimisen pelin säännöt. Kehitimme tämän pelin joskus teineinä jonkinlaisena yrityksenä tehdä tikkipeli, jonka pisteytyksen monimutkaisuus kilpailee Bridgen kanssa. Tosiasiassa olen unohtanut alkuperäiset säännöt, koska niitä ei ole kirjoitettu koskaan kunnolla muistiin (muita samasta syystä tärkeitä dokumentoitavia ovat viemärivesi, jatkotikki ja achtung achtung fuehrer), mutta muistan toki pisteytyssääntöjen perusrakenteen ja -idean.

Käytän sääntöjen selittämisessä paljon tikkipelien vakioterminologiaa, joten nämä säännöt eivät käy täysin harrastumattomalle ohjeeksi.

Pataviitonen on 3-5 pelaajan tikkipeli, jossa jaetaan kaikki kortit (3 pelaajan pelissä jää yli 1 kortti ja 5 pelaajan pelissä 2; nämä kortit laitetaan avoimina pöydälle, tiedoksi kaikille etteivät ne ole pelissä).

Pelissä on lupaus-pelistä tuttu lupauskierros, eli kaikki lupaavat yhden kerran mitä haluavat, lupauksissa ei tarvitse korottaa suhteessa mihinkään, ja ainoa rajoite on se, että viimeinen ei saa luvata määrää, jolla kaikki voivat saada lupauksensa (eli viimeisen lupaajan, siis jakajan, on huolehdittava lupauksessaan ettei lupausten summa ole korttien määrä: 17, 13 tai 10 pelaajamäärästä riippuen). Lupauksen yhteydessä jokainen myös ehdottaa jotain maata valtiksi. Pienimmän (!) lupauksen tekijän valtti valitaan. Jos pienimpiä lupauksia on useampi, valitaan valtti ensimmäisen pienimmän lupauksen tekijän mukaan.

Pelissä on maapakko, muttei valtti- eikä ylimenopakkoa. Maapakko pätee myös valttimaahan.

Lupausten jälkeen pelataan normaali tikkipeli valtilla. Ensimmäinen lupaaja eli jakajasta seuraaja on myös ensimmäinen lyöjä, lupauksen koolla ei ole merkitystä aloitusvuoron kannalta. Kierroksen jälkeen kukin pelaaja saa A-, B- ja C-pisteitä seuraavien kriteereiden perusteella:

A-pisteet

B-pisteet

C-pisteet

Kun pelaajan A-, B- ja C-pisteet ovat tiedossa, ne kerrotaan keskenään. Jos siis pelaajalla on esim. yhteensä 14 A-pistettä, 3 B-pistettä ja 2 C-pistettä, niin pelaajan pistetulos siltä kierrokselta on 14 x 3 x 2 = 84 pistettä.

Eri kierrosten pisteet lasketaan yhteen ja peliä pelataan tietty määrä kierroksia (pelaajien määrällä jaollinen luku, jotta kaikki saavat olla saman verran kaikissa lupausrooleissa) tai tiettyyn pistemäärään asti, esim. 300. Pisteytyksen omituisen luonteen vuoksi 300 pistettä tulee kyllä silloin tällöin täyteen jo yhdellä kierroksella.


kommentoi (viimeksi muutettu 20.03.2021 14:54)