(toiminnot)

hwechtla-tl: Korona

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Biljardin tapainen peli, jota pelataan neliskulmaisella laudalla. Pallojen tilalla on lättäniä pyörylöitä, joiden keskellä on reikä. Kaikilla on omat pikkupyörylät, jotka on tarkoitus saada kulmissa oleviin aukkoihin tökkäämällä niitä omalla isolla pyörylällä, "limpulla".

Alussa (samoin kuin ylös nostettaessa) kaikki pikku pyörylät pannaan laudan reunaa vasten, pelaajan oman puolen vastakkaiselle reunalle, mahdollisimman lähelle reunan keskivälissä olevaa viivaa.

Limppu pannaan aina oman vuoron alussa oman puolen viivalle, siten että viiva näkyy reiästä ja otetaan vuoron lopussa pois laudalta. Aina pussittaessaan oman pyörylän saauuden vuoron, paitsi jos se meni oman reunan pussiin eikä sanonut "oma"ennen lyöntiä. Laudalta pois ponnahtanut pyörylä pannaan keskirinkulalle, ja jos limppu menee pussiin, sieltä nostetaan yksi oma pyörylä takaisin laudalle. Peli loppuu, kun on pussittanut kaikki omansa.

Koronaa voi pelata kahdestaan niin, että molemmilla on kaksi väriä. Tällöin saat lyödä kiekkoja reikään miltä tahansa laidalta.

epaz: Isot pojat pelaavat tätä niin, että vastustajalle saa tehdä "possuja", eli lyödä toisen pyörylöitä hänen lyöntiviivansa taakse - limppua kun saa lyödä vain omasta viivasta eteenpäin. Herrasmiehet ja nuoret jampat eivät yleensä tätä tee, mutta ainakin minä onnistun miltei joka pelissä hankkimaan itselleni yhden. Ongelma ei tietenkään ole niin suuri jos koronalauta on hyvin liukas, minkä takaa perunajauhoittaminen.

Mainiota ovat tietenkin myös tarinat "kaverin sedästä" joka sai pyörylät usein yhdellä lyönnillä pussiin kaikki, tai ainakin seitsemän ihan vakiona.

elakim: Sääntöihin vielä: me ollaan pelattu tätä niin, että nostoja voi jäädä velkaa. Jos limppu menee pussiin, jossa ei vielä ole ainuttakaan pelikiekkoa, pannaan velka muistiin, ja kun pussiin menee kiekko, se nostetaan sieltä pois. Velkojen määrästä tietysti syntyi valtavia tappeluita, koska niitä ei koskaan kirjoitettu mihinkään...

Pois nostettavien kiekkojen paikka on lähtösyrjän keskellä tai niin lähellä sitä kuin pääsee siirtämättä siellä jo olevia kiekkoja. Lähtösyrjässä kiinni joka tapauksessa.

"Oma"-sanomissäännöstä en ollut aikaisemmin kuullut mitään; meillä jatkaa saa joka tapauksessa, meni kiekko mihin pussiin tahansa.

Jos yhdellä lyönnillä menee useampia pikkukiekkoja pussiin, saa myös uusintalyöntejä useampia: kaksi kiekkoa yhdellä lyönnillä antaa kaksi uutta lyöntiä samalle vuorolle. Huomattavan epätasapainottava tekijä, toki: lisää todennäköisyyttä, että joku saa sikamaisen määrän kiekkoja pussiin ilman, että vastapelaaja ehtii tehdä mitään.

Ai niin, tämän pelin lisäksi 'korona' tarkoittaa esimerkiksi auringon kruunua eli varsinaisen auringonkehrän ympärillä olevaa leiskuntaa. Suomeksi en tiedä sanalle muita merkityksiä, mutta muissa kielissä niitä lienee. Sana on suora laina latinasta, jossa se - c:llä kirjoitettuna tosin - merkitsee kruunua.

sapeli: Coronahan on myös varsin erinomainen olutmerkki.

kategoria: harrasteet


kommentoi (viimeksi muutettu 22.03.2020 23:49)