(toiminnot)

hwechtla-tl: Kansalaisvaikuttamisen keinoja

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


(Nettipäiväkirja 14.08.2013) Sain loistavan ajatuksen :) Poliitikoilla ja virkamieskoneistollahan on huoli siitä, etteivät kansalaiset aktivoidu mukaan yhteiseen päätöksentekoon. Asian korjaamiseksi on kyllä tehty kaikenlaista hienoa, kuten palvelut http://www.otakantaa.fi/ (jonka esikuva lienee http://www.adressit.com/) ja http://www.kansalaisaloite.fi/ . Jotkin kokeilut ovat vähän omituisempia, kuten http://www.kansanvalta.fi/ joka ilmeisesti pyrkii samanlaiseen otteeseen kuin vapaaehtoisvoimin ylläpidetyt tietosivustot (joista esimerkkeinä mainittakoon http://anarkismi.net/ ja http://www.vaikuttamistaidot.fi/).

Mutta! Kaikissa näissä kanavissa on se vika, että ne eivät esittele päätöksentekoa sisällön vaan vaikuttamistavan mukaan jaoteltuna. Useimmat ihmiset eivät ole ensisijaisesti kiinnostuneita vaikuttamisen välineistä kuten mielipidekirjoittelusta, lobbauksesta, lakivalmistelusta, ehdolle asettumisesta, äänestämisestä ja yhdistysten perustamisesta, vaan niistä konkreettisista asioista joihin vaikutetaan: koirista, liikennesuunnittelusta, julkisten rahojen käytöstä, siitä, mikä on kiellettyä (ja keneltä), töistä ja asuntorakentamisesta. Näiden eri aihealueiden intressipiirejä ja harrastajakerhoja on netti väärällään.

Miksi ei siis fasilitoitaisi ihmisiä löytämään vaikutuskanavat nimenomaan omalle asialleen? OM:llä voisi olla vaikka oma työryhmänsä, joka etsisi jokaiselle eduskunnassa käsiteltävälle aloitteelle, julkishallinnon suositukselle, kansalaisaloitteelle ja äänestyskohteelle netistä ne piirit, joita kyseinen aloite kiinnostaa, ja tiedottaisi meneillään olevasta päätöksenteosta niille, jotka eivät ole vielä huomanneet. On nimittäin helpompaa löytää intressiryhmiä netistä sisällön perusteella kuin kaikki päätöksentekokanavat, joita pitäisi seurata.

Muuten, jos kiinnostaa:



kommentoi (viimeksi muutettu 29.07.2014 00:15)