(toiminnot)

hwechtla-tl: Ylpeys

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Selitä tässä, mitä ylpeys tarkoittaa.

anon-3: Ylpeys on nöyryyden vastakohta. Nöyryys ei ole hirmu hieno ominaisuus. Ainakin luulisi että nöyryyttä hyvänä juttuna ajaisi joku jolle toisten nöyryydestä on jotain hyötyä... Ja jos tahtoo toisten nöyrtyvän edessään syystä mistä- en tiedä, tulee aika tehokkaasti todistaneeksi oman tyhmyytensä. Mutta ylpeys- ylpeys voisi tavallisimmin olla sitä, että pitää jotain tuotostaan tavattoman hyvänä, esmes vanhemmat ylpeitä lapsistaan, runoilijat rakastavat omia runojaan, urheilijat saavutuksiaan ja niin edes päin.

Tuollainen ylpeys ei nyt hirmu hölmöltä särähdä. Luulenkin että silloin kun ihminen puhuu ylpeydestä huonona juttuna saattaa kyse ennemmin olla vihaisuudesta kuin ylpeydestä.

mw: Jännää. Minä käsitän nöyryyden hyvänä piirteenä, ja ylpeyden -- en huonona, mutta vaarallisena piirteenä. Nöyryys on sellainen buddhistinen egottomuus, siinä missä ylpeys on maailmankuvan rakentamista egon varaan. Mutta oli hauska lukea tuo näkökantasi. :)

atehwa: Minäkin voisin sanoa jotain ylpeydestä. Ylpeyden voi nähdäkseni jakaa hyödylliseen ja haitalliseen melkein puhtaasti sen mukaan, perustuuko se omaan hyvyyteen vai muiden huonouteen. Kun on ylpeä siitä, että on parempi kuin muut, ylpeys on heikolla pohjalla ja se tekee kantajastaan heikon: tarve olla muita parempi on heikkoutta. Sitä paitsi kilpailevassa ylpeydessä on sekin huono puoli, ettei sitä voi tuntea kovin moni, ellei itsepetosta lasketa lukuun. Ja itsepetos on vielä pahempaa kuin "aiheellinen" ylpeys paremmuudesta.

Omaan hyvyyteen perustuva ylpeys on sen sijaan hyvästä. Jos ei tarvitse olla muita parempi ollakseen itsestään ylpeä, ei tarvitse todistaa muille erinomaisuuttaankaan. Avoin ylpeys, siis kehuskelu, on vähän niin kuin lähentely: on helppoa nähdä, puhuuko toinen rehellisesti ja avoimesti vai peittääkö hän omia ajatuksiaan. Jos rehellinen onnellisuus omasta hyvyydestä ottaa jotakuta päähän, syy on yleensä kuulijan omissa riittämättömyydentunteissa. Silloin on hyvä rukata omaa vaatimustasoaan.

Nöyryydestä en oikein tiedä. Jos tajuaa, kuinka paljon maailmassa on opittavaa, eiköhän siinä ole nöyryyttä tarpeeksi. Jos ei tajua sitä, on yksinkertaisesti sokea.


kommentoi (viimeksi muutettu 07.04.2012 11:52)