(toiminnot)

hwechtla-tl: Työn riittävän liikkumavaran ehdot

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Nykyään monet työnantajat ovat katsoneet asiakseen ja oikeudekseen kohdella työntekijöitä niin kusipäisesti kuin pystyvät. Niinpä työntekijän ainoaksi vaihtoehdoksi jää tehdä selväksi itselleen, mihin kaikkeen hän suostuu. Saman voi tehdä selväksi myös työnantajalleen, jos työsuhde antaa mahdollisuuden rehellisyyteen.

Ongelma on siinä, että työn tekeminen työnantajan mielen mukaan työajan puitteissa ei takaa työntekijälle riittävää palautumisvaraa ja työn mielekkyyttä, mikäli työnantaja on hyvä täyttämään työajan epäolennaisuuksilla. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka pitäisi tiukasti kiinni oikeudestaan olla tekemättä yliaikaa, saattaa silti kuluttaa itsensä loppuun töissä.

Niinpä tässä on kolme perusperiaatetta, joita seuraamalla pystyy varmistamaan työn mielekkyyden muodollisinkin perustein (sen sijaan, että ottaisi luppoaikaa, kun siltä tuntuu):

  1. Työaikaa voi seurata. Kuitenkaan kaikkea työaikaa ei saa varata projekteille tai muulle puurtamisorientoituneelle, vaan mielellään n. 20 % työajasta (esim. päivä viikossa tai pari tuntia päivittäin) tulisi varata vapaamuotoiselle työasioiden hoitamiselle ja kehittymiselle: keskustelulle, opiskelulle ja niin edelleen. Loput työajasta voi varata erilaisten työnantajan antamien tehtävien täyttämiseen.
  2. Jos töitä ei saada tehdyksi niille varattujen aikaresurssien puitteissa, syy on esimiehen. Ongelma pitää tuoda esimiehen tietoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja tehdä selväksi, että on hänen ongelmansa huolehtia siitä, että projekti tms. saadaan valmiiksi ilman, että ihmisten tarvitsee tehdä ylitöitä. Jos esimies ei tee asialle mitään, asiasta voi ilmoittaa hänen esimiehelleen.
  3. Kaikki se vaiva, joka menee esimiesten kanssa kommunikointiin, tulosarviointiin, arvioinnin arviointiin, kehityskeskusteluihin jne. tulee ottaa huomioon ajankäyttöä laskettaessa ja sille on oltava oma erillinen kirjausperusteensa. Tämä helpottaa sen arvioimista, kuinka paljon työaikaa palaa työn arvioimiseen. Arvioimisjärjestelmien pitää olla myös aina kaksisuuntaisia: jos joku arvioi sinua, hänen pitää ottaa vastaan sinun arviosi hänestä, ja jos jollakin järjestelmällä arvioidaan jotain kolmatta osapuolta, pitää järjestelmän sisältää mahdollisuus antaa palautetta arviointijärjestelmästä.

Tämän kaiken on tarkoitus lisätä työn järkevää itseohjautuvuutta ja tehdä johdolle vaikeammaksi pestä kätensä työn rakenteellisista epäkohdista.

kategoria: elämäntavat


kommentoi (viimeksi muutettu 07.08.2007 02:25)