(toiminnot)

hwechtla-tl: Tiedeuskovainen

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Ihminen, joka uskoo tieteeseen (tieteen metodiin, tuloksiin, tieteen paremmuuteen uskontoihin verrattuna tms.) sellaiselta tieteen osalta, jota ei itse ole tekemässä. Näitä on paljon. Vertautuvat muiden uskontojen uskovaisiin lähes jokaiselta piirteeltään.

Myös tiede itse ja uskonto muistuttavat paljon toisiaan. Molemmat ovat hyödyllisiä henkilökohtaisina ohjenuorina ja vaarallisia valtarakenteina; molemmat ovat itsekorjaavia dogmijärjestelmiä; molemmilla on hierarkkinen rakenne, joka vastustaa muutosta. Kuitenkin näissä ominaisuuksissa on suuria aste-eroja, ja tieteiden ja uskontojen yksityiskohtaisissa piirteissä on paljon eroja.

kategoria: filosofia

Tiedemies: Tieteellinen metodi on ainoa varteenotettava tapa tietää yhtään mitään yhtään mistään. Vaihtoehtoja ei ole, joten mistään varsinaisesta ylivertaisuudesta on turha puhua.

Tieteellinen metodi on aikojen kuluessa tunnettu eri muodoissaan, ja se on jatkuvasti kehittynyt. Ensimmäisiä tieteellisiä metodeja oli yritys ja erehdys. Sen jälkeen päästiin malleihin, joissa tehtiin ensin hypoteesi, tästä teoria ja lopuksi laki. Jossain vaiheessa myös Occamin partaveitsi otettiin mukaan.

Nykyään tieteellinen metodi perustuu Popperin kehittämään ajatteluun, jossa hypoteesin arvo on määritelty sen falsifioitavuuden perusteella, eikä tieteellisiä teorioita korkeampaa "luonnonlakia" enää tieteessä tunneta.

tiedemies myös: Tässä alkuperäisessä "artikkelissa" ei ole mitään järkeä.

atehwa: Minulla itse asiassa on tieteellinen maailmankuva siinä mielessä, että pidän useimmilla aloilla (kuten fysiikassa, biologiassa jne.) tieteellisiä maailmanselityksiä huomattavasti varteenotettavampina kuin niiden kanssa ristiriitaisia muita selityksiä.

Tämän artikkelin alkuperäinen pointti on se, että tieteeseen voi suhtautua uskonnollisesti, kyseenalaistamattomasti. Näin tekevät eivät toimi tieteellisesti, mutta kaikkea ei tietenkään pysty tutkimaan itse. En siis ole kritisoimassa tiedettä pyrkimyksenä totuuteen, vaan ihmisiä, jotka suhtautuvat tieteeseen, ikään kuin se olisi jo totuus - ikään kuin tämänhetkiset tieteelliset teoriat olisivat jotenkin erehtymättömiä.


kommentoi (viimeksi muutettu 21.11.2012 10:48)