(toiminnot)

hwechtla-tl: Qin-pelin peliarvostelu

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Menimme, harmi kyllä, hankkimaan Qin-nimisen pelin uutta lautapeliä etsiessämme. Peli vaikutti siltä, että siinä voisi olla mielenkiintoisia haasteita, ja nimekäs pelisuunnittelija (Reiner Knizia), jonka peleistä olen ennen pitänyt, toimi jonkinlaisena laatusinettinä. Muutamien koepelien jälkeen olen todennut, että pelistä ei ole mihinkään. (Olen yrittänyt korjata ongelmaa sääntömuutoksilla: Qin-vaihtoehtosäännöstö.)

Qin on jotakuinkin puhdas tuuripeli, jossa vain kaikkein taitamattomimmat pelaajat pystyvät möhläämään pelinsä hyvistä laatoista huolimatta, ja sen älylliset haasteet ovat kaikki luokkaa "huomaatko laudalla olevan riskitilanteen". Siinä on siis noppapelin ja shakin huonot puolet yhdistettynä: siinä ei voi taidolla parantaa peliään kovin paljon, mutta siinä voi mokata. Lisäksi parin pelin jälkeen oppii, että kolmen-neljän pagodin etumatkaa on lähes mahdotonta kuroa umpeen (paitsi tietysti mahtavalla tuuriepäsuhdalla siinä, millasia laattoja saa), jolloin monen pelin viimeinen kolmannes on yhdentekevää pyörittelyä. Minulle ei ole kertaakaan tullut tämän pelin voittamisesta sellainen fiilis, että olisin jotenkin voittoni ansainnut.

Olen ollut peliin niin pettynyt, että arvostukseni Kniziaa kohtaan on kokenut aika kovan kolauksen. Nyt sain tietää, että peli on saanut myös vuoden aikuispeli 2013 -palkinnon. Harmillista, koska myös tämä palkinto on aiemmin ollut minusta jonkin arvoinen indikaattori siitä, että kyseessä olisi jotenkin mielenkiintoinen peli.

Lautapeliopas.fi ei anna Qinille näin pahaa tuomiota (http://www.lautapeliopas.fi/peliarvostelut/qin/). Itse olen sitä mieltä, että säännöt ovat myös tarpeettoman monimutkaiset näin puhtaalle tuuripelille, enkä ole samaa mieltä siitä, että taidolla olisi merkitystä: "mahdollisimman nopeasti mahdollisimman monta pagodia laudalle" on ilmeisin taktiikka ja myös ainoa kannattava, jonka olen löytänyt. Vuoden peli -artikkelissa ääni ei ole yhtä positiivinen (http://www.lautapeliopas.fi/uutiset/vuoden-peli-voittajat-2013/).

Kaiken kaikkiaan tämä iso epäsuhta minun arviossani Qinistä muiden arvioihin verrattuna jättää minut ihmettelemään, mitä ihmiset oikein haluavat lautapeliltään. En minä vastusta tuurielementtiä enkä pelin yksinkertaisuutta; vastustan sitä, että pelissä kuluu huonoilta pelaajilta pitkiä aikoja miettimiseen ja silti tulos on arpomista.

kategoria: mv-mielipide


kommentoi (viimeksi muutettu 12.05.2014 11:23)