(toiminnot)

hwechtla-tl: Nettipäiväkirja 06.07.2012

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Työhön liittyvää kommunikaatiota on ainakin kahdenlaista: sitä, että dokumentoidaan kunnolla, mitä on tehty, ja yritetään linkittää tämä tieto relevanteista paikoista; ja sitten sitä, että tehdään asioita "yhteistyössä" eli keskustellaan, yritetään pysyä perillä siitä, mitä muualla tapahtuu, ja annetaan aina yhteistyökumppaneille tilannepäivityksiä.

Olen inhonnut jälkemmäistä kommunikaatiotyötä jo siksikin, että se on sulkeutunutta: ensin yritetään arvata sopivat yhteistyökumppanit ja sitten aletaan sorvata näille sopivia viestejä. Usein näitä "yhteistyöfoorumeita" luodaan myös arvovallan vuoksi: monen yhteistyökumppanin kesken luotu päätös tuntuu arvovaltaisemmalta ja siksi monet firmat haluavat juntata tahtonsa läpi nimenomaan yhteistyöfoorumien kautta. vaihtoehto olisi tehdä asiat muilta kysymättä, mutta yrittää tehdä omasta ratkaisusta niin toimiva, että muut haluavat adoptoida sen. Ja dokumentoida julkisesti, tietenkin.

Hiljattain tajusin, että tämä yhteistyöhomma on, paitsi hirveää ajanhaaskausta, myös samaan tapaan itseään tukevaa kuin esim. jurismi: mitä enemmän on näitä yhteistyöhön ja sopimiseen erikoistuneita henkilöitä, sitä enemmän on (amortisoidusti) yhteistyöfoorumeita, ja sitä enemmän tarvitaan kommunikaatioon erikoistuneita ihmisiä, jotta kukin yhteisö ehtisi osallistua niihin kaikkiin ja saada tahtonsa siellä edustetuksi. Ja, mikä pahinta, oman kokemukseni mukaan häviävän pieni osa näistä ihmisistä edes tutkii aktiivisesti vaihtoehtoisia ratkaisuja - on liian kiire kommunikoida koko ajan.


Tajusin, että työnjohto on eräänlaista gambiittia: jos on kiire tai laiskottaa, työnjohdolle on luonnollista yrittää saada työntekijä tekemään työnsä mahdollisimman vähällä ohjauksella. Olen nyt perehdyttänyt aika monta työntekijää työtehtäviin, jotka edellyttävät aika suurta itsenäisyyttä ja omatoimisuutta. On oikeasti vaikea sanoa, mitä työntekijän jo "pitäisi osata" itse ja mikä taas selvästi pitäisi ratketa työnjohdon tuella. Ehkei siihen olekaan oikeaa vastausta; ehkä työntekijän pitäisi oppia kysymään: "pitäiskö mun osata tää?"

Surullista kyllä, liika työnohjaus on joidenkin esimiesten mielihomma. Kuinka paljon konstruktiivisemmin senkin ajan voisi käyttää...


kommentoi (viimeksi muutettu 06.07.2012 14:07)