(toiminnot)

hwechtla-tl: Lasten oikeutuksesta: viime muutokset

[...]

Syntyvyyden säännöstelyyn on kaksi asennetta: lakitekninen ja yksilöllinen. Lakitekninen syntyvyyden säännöstely voi olla järkevää yhteiskunnan vakauden kannalta, mutta polkee yksilöoikeuksia todella rajusti. Ihmisten lisääntymisvietti on melkoinen, ja sen sääntely tuottaa hurjia epäkohtia ja patoumia. Järjestelmää, jossa syntyvyys on säänneltyä, on todella vaikea pitää oikeudenmukaisena. Koska lapsia ei voi oikein korvata millään, joten etuoikeudet lasten hankkimisessa tulevat yhdeksi suureksi riidan- ja petoksenaiheeksi. Edelleen, jos ihmisten lapsimäärää rajoitetaan, heille tulee sitä tärkeämmäksi saada juuri tietynlainen lapsi, joka johtaa eräänlaiseen rodunjalostukseen (epätoivottujen lasten pois heittämiseen).

Joka tapauksessa tuottaakseen todellisen ratkaisun liikakansoitukseen lakisäännöstelyn pitää olla joko universaalia tai kohdistua kaikkiin kansoihin, joissa syntyvyys ei luonnostaan ole pieni. Muuten törmätään seuraavan kohdan (yksilöllisen syntyvyyden säännöstelyn) ongelmiin.

Jos luotetaan yksilöiden omaan valintaan syntyvyyden rajoittajana (ja yritetään koulutuksen ja kasvatuksen keinoin heitä siihen ajaa), törmätään toiseen uuteen ongelmaan. Se on resurssien kasaantuminen. Ainakin tämänhetkisessä maailmassa ne, jotka vapaaehtoisesti rajoittavat lapsimääräänsä rankasti, asuvat tyypillisesti maissa, joissa ruokaa ja hyödykkeitä on yltäkylläisesti. Maailmaa vaivaa epätasapaino, jossa toisilla mailla on teknologista ja taloudellista valtaa, toisilla ihmisten määrästä kohoavaa raakaa voimaa. Teollisuusmaiden ihmisillä on kaksi keinoa pahentaa tätä epätasapainoa: yksilökohtaisen kulutuksen lisääminen ja lisääntymisestä pidättäytyminen. Epätasapaino pyrkii korjautumaan jatkuvasti suuremmilla teollisuusmaihin suuntautuvilla muuttovirroilla. Nämä maahanmuuttajat tuovat mukanaan omia perhearvojaan, jotka vaikuttavat edelleen lasten hankinnassa uudessa kotimaassa. Niinpä, vaikka teollisuusmaiden ihmisistä jokin osa jatkuvasti vähentäisi lisääntymistään, eivät lisääntyvät ihmiset sillä lopu.

[...]

Loppuyhteenvetona sanoisin, että näen marginaalisen mahdollisuuden vakaaseen, pysyvän kokoiseen ihmiskuntaan, joka saadaan aikaan monin eri keinoin. Sen sijaan suhtaudun skeptisesti siihen, että tällainen ihmiskunta voi olla ''hyvä'' millään kriteerillä (muulla kuin pysyvyydellä). Lisäksi havaitsen [lapsista] yhteiskunnallisia ja tunteellisia hyviä puolia, jotka saavat minut kannattamaan lasten hankkimista. Siksi olen halukas heittämään kädet pystyyn, antamaan ihmisten lisääntyä, ja kokeilemaan milloin mitäkin apukeinoa liikakansoituksesta tuleviin ongelmiin. Uskon siis, että kokonaisuudessaan ihmisten lisääntymisestä tuleva murhe, kipu ja epäoikeudenmukaisuus on ongelma, johon ovat ongelmia, joihin ei ole ratkaisua.

[...]


(viimeksi muutettu 27.07.2007 01:14)