(toiminnot)

hwechtla-tl: Keikkatyön hinnoitteluvinkkejä

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Tämän artikkelin alkuperäisversio on kirjautumismuurin takana (https://sange.fi/oiva/mwiki/index.php?title=Keikkaty%C3%B6n_hinnoitteluvinkkej%C3%A4). Sen sisältö on kirjoitettu yhteistyössä osuuskuntamme jäsenten kesken, joten pyysin luvan muilta kirjoittajilta sen julkaisemiseen laajemmalle joukolle. Minusta artikkelin sisältö on hyvinkin yleishyödyllinen.

Oman työn hinnoittelu

...on vaikeaa. Muista kuitenkin, että sinä tiedät parhaiten miten haluat hinnoitella itsesi yleisesti ja kussakin tilanteessa erikseen.

Tässä muutamia vinkkejä hinnoitteluun.

Mikä on (sisäinen) tuntihintasi?

Kannattaa miettiä jokin tuntihinta työllesi, esimerkiksi 60e/t, joka vastaa tavoittelemaasi elintasoa.

Lisää tämän hinnan päälle:

  1. Työnantajakulut 35% ja arvonlisävero (ALV) 23%. (Joissain tapauksissa ALV on jokin muu, esimerkiksi lehtiartikkeleissa ALV = 0.)
  2. Tulonhankkimiskustannukset. Freelance-työstä yleensä noin puolet on sellaista, jota ei pysty laskuttamaan (asiakkaiden hankintaa ja sopimusneuvotteluita), joten kaksinkertaista vielä tämä hinta jos haluat kattaa todelliset kulusi.

Asiakkaalta veloittamasi tuntihinta muodostuu tällöin kaavalla: tuntihinta * tulonhankkimiskustannukset * työnantajakulut * arvonlisävero

Eli esimerkiksi jos sisäinen tuntihintasi on 60 e/t ja tulonhankkimiskustannuksesi on kerroin 2, on asiakkaaltasi veloittamasi tuntihinta tällöin: 60 * 2 * 1,35 * 1,23 = 199,26 e (eli pyöräesti esim. 200 e/t). (Jos taas et huomioi tulonhankkimiskuluja, veloita tällöin: 60 * 1,35 * 1,23 = 99,63 e, eli pyöreästi esim. 100 e/t.)

Käytännössä tuntihinta riippuu projektin kestosta, koska projektien myynnin ym. laskuihin sisältymättömän työn määrä vaihteleen sen mukaan. Esimerkiksi mainostoimistoilla, jotka tekevät viikon-parin projekteja, tuntihinta on korkeampi (arviolta 85 - 190 ¤ / h ilman alvia) kuin vuokratyöfirmoilla, jotka myyvät koodareita kuukausiksi tai vuosiksi asiakkaidensa projekteihin (arviolta 70 - 95 ¤ / ilman alvia). Yksittäinen freelancer laskuttaa samasta työstä usein vähemmän kuin iso firma, koska isolla firmalla on enemmän hallinto-, toimitilavuokra ym. kuluja kuin freelancerilla.

Myytkö työtäsi tunneissa vai projekteina?

Voit myydä työtäsi monessa eri muodossa, esimerkiksi toteutuneiden työtuntien mukaan tai projekteina.

Tuntihinta tarkoittaa sitä, että veloitat toteutuneiden tuntien mukaisesti, esimerkiksi kultakin alkavalta tunnilta. Jos esimerkiksi teit 2,5 tuntia työtä, veloitat tällöin 3 tuntia.

Projekti tai urakkahinta tarkoittaa sitä, että määrittelet etukäteen asiakkaalle jonkin kokonaisuuden, jonka tekemäsi työtarjous kattaa. Esimerkiksi "WWW-sivuston pystytys Drupal-alustalle, 2500 e + ALV 23%."

Projektitarjousta tehdessäsi sinun pitää arvioida itse kuinka monta tuntia työn tekeminen vaatii eli jäätkö "voitolle" vai "tappiolle", jos teet projektin tietyllä könttäsummalla. Kannattaa lisätä könttähintaan vähän marginaalia eli esim. 15-50% lisähintaa siltä varalta, että tulee yllättäviä ongelmia. Jos ongelmia ei tule, tämä ylijäämä jää sinulle.

Vaihtoehtoisesti voit sopia projektin niin, että veloitat maksimissaan sovitun summan (mutta jos työ valmistuu nopeammin niin veloitat vähemmän). Tai voit sopia, että könttäsumma kattaa työtunnit tiettyyn määrään, mutta ylimenevältä osuudelta veloitat tuntihintaa (esimerkiksi ilmoitat tarjouksessa, että jos asiakkaan vaatimukset muuttuvat kesken kaiken, niin tällöin veloitetaan ylimenevältä osuudelta tuntihintaa).

Hyvin monet asiakkaat haluavat ostaa projekteja kiinteällä summalla, jossa on selkeä tarjous (ja projektisuunnitelma), josta ilmenee mitä tarjottuun kokonaisuuteen kuuluu. Tämä tuottaa tarjoajalle tulonhankkimistyötä, jota ei pysty suoraan laskuttamaan - siis tarjouksen ja suunnitelman selvittämis- ja kirjoitustyötä.

Hinnan määrittely

Hintaa voi määritellä monesta lähtökohdasta:

Asiakkaalle syntyvä arvo: Tuottoisin tilanne on yleensä se, jos voit laskuttaa asiakkaan saaman hyödyn mukaan. Jos esimerkiksi palvelusi tuottaa asiakkaalle noin 10 000 euron hyödyn, niin voit teoriassa laskuttaa noin 10 000 euroa. (Käytännössä laskuta esimerkiksi 50% tms.)

Tuotantokustannukset: Helppo tapa laskea projektin hinta sen mukaan mikä on tuntihintasi (kts. ylempänä). Tällöin et välttämättä maksimoi rahamäärää, jonka voisit saada projektista irti, mutta hinnoittelu on toisaalta melko helppoa.

Hinnan alennus: On paljon asiakkaita, jotka eivät pysty maksamaan palveluistasi niin paljon, kuin mitä toivoisit, tai mitä tarvitset elääksesi. Saatat kuitenkin haluta myydä myös näille asiakkaille työtäsi esimerkiksi siksi, että saisit kokemusta, referenssejä tai haluat muista syistä auttaa kyseistä asiakasta.

Hinnan korotus: Jos projektiin liittyy mielestäsi riskejä tai sinulla ei ole tulenpalavaa intoa tehdä sitä, kannattaa välillä tarjoutua tekemään projekti korkeampaan hintaan, esimerkiksi tupla- tai triplahintaan. Jos tarjouksesi tällöinkin voittaa, saat balsamia haavoihin ja projekti saattaa olla sittenkin kiva toteuttaa vaikka normaalihintaan et olisi sitä tehnytkään.

Jos haluat tienata enemmän rahaa, nosta hintaa. Älä ole arka veloittamaan sitä hintaa, mitä pidät oikeana. (Jokaista keikkaa ei tarvitse voittaa itselleen.)

Vinkkejä

Tulonhankintamalleja

Tee tuote valmiiksi ja/tai asiakashankinta lainarahalla tai "vapaa-ajalla". Myy valmista tuotetta. Veloittaa voi esim:

Sovi asiakkaan kanssa siitä, millainen tuote tehdään. Veloittaa voi:

Sovi asiakkaan kanssa sinulta ostettavista työtehtävistä. Veloittaa voi:


Muuten vaan linkkejä muualle atehwan nettipäiväkirjaan:


Pikalinkit:


kommentoi (viimeksi muutettu 02.05.2023 16:05)