(toiminnot)

hwechtla-tl: Jokainen windows-käyttäjä on hyötynyt linuxista

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Ensin pieni disclaimer: minulla ei ole kovin paljon Windowsia ns. vastaan; enimmäkseni inhoan Microsoft Wordia, ja sitäkin lähinnä teknisistä syistä (strukturoitu teksti sisältää tietoa tästä). Oma asenteeni on lähinnä se, että olen tyytyväinen, kun en joudu kärsimään puolinaisesta käyttöliittymäsuunnittelusta, vaan voin käyttää ohjelmia, joita minun on mukava käyttää ja joita tarvitsen työssäni ja harrastuksissani. Windowsiinkin saa asennetuksi kaikki tärkeät työkalut, jos niitä tarvitsee. Linuxissa ne vain ovat helpommin tarjolla ja toimivat paremmin yhteen.

Väitän, että Linux on suurin yksittäinen syy, miksi Microsoft on parantanut ohjelmiensa laatua. (Niiden laatu on oikeasti parantunut sitten vuoden 2000 huomattavasti.) Selitän miksi. Microsoftin toimintalogiikka on käsittääkseni aika pitkälti seuraava: kilpailijat, joilla ei ole ratkaisevaa etua Microsoftiin nähden, jätetään huomiotta tai yritetään lähinnä painaa unohduksiin tarjoamalla jokin ilmainen Windowsin lisäke, joka tekee heidän tuotteensa enimmäkseen tarpettomaksi. Sen sijaan kilpailijat, joilla on jokin ratkaiseva etu, varsinkin imagoetu, Windowsiin nähden, yritetään todistaa Microsoftin markkinoinnissa (joka tapahtuu monia reittejä) huonommaksi vaihtoehdoksi Microsoftin tuotteisiin nähden. Samalla Microsoft yrittää ottaa selvää ja omaksua vahvan kilpailijansa etuja, jottei sillä enää olisi niitä suhteessa Microsoftiin.

Microsoft todistettavasti suhtautuu Linuxiin ja vapaaseen softaan ylipäänsä vakavasti otettavana kilpailijana. Poikkeuksellisen kilpailijan vapaasta softasta tekee se, että se on ainoa, jonka vahvuus Microsoftiin nähden on softankehitystapa (tai imago sellaisesta), jolla ohjelmat kehittyvät paremmiksi ja virheettömämmiksi kuin Microsoftin (vanhoilla) kehityskäytännöillä. Nyt jokin johtajaguru Microsoftissa on ilmeisesti päättänyt, että he eivät voi koskaan saada yhtä hyvää imagoa softalaadun suhteen kuin vapaat ohjelmistot, elleivät he oikeasti ala tehdä softakehitystään huolellisemmin. Ja niinpä Microsoft on omaksunut valtavan määrän kehitysmetodologiaa vapaista ohjelmistoprojekteista. Se kaikki on tullut ja tulee tälläkin hetkellä Windows-käyttäjien hyödyksi. Ilman tätä trendiä Windows olisi vielä epävakaampi ja epämiellyttävämpi käyttää.

Omasta näkökulmastani avoimuus ei ole (tietenkään!) varma keino softan laadun parantamiseksi, sillä tarpeeksi säälittävät projektit eivät houkuttele hyviä kehittäjiä ja kuka tahansahan voi aloittaa kuinka säälittävän projektin tahansa. Pikemminkin avoimuus antaa monia avuja ja nostaa softalaadun näkymätöntä kattoa korkeammalle. Tämä on tavoite, jota Microsoftin on vaikea saavuttaa edes "sisäisellä avoimuudellaan".

kategoria: mv-mielipide


kommentoi (viimeksi muutettu 02.02.2012 13:26)