Sibelius-Seura
Seuran hallitus ja kunniajäsenet
Yhteys- ja jäsentiedot
Toimíntakertomukset
Seuran historiaa
Sibelius-monumentti
   - Monumentti 50 vuotta – valokuvanäyttely
Jean Sibelius -viulukilpailu
Ainola
Sibeliuksen kootut teokset
Sibelius-mitali

Music of Finland - konserttisarja2017
   - Tervehdys Presidentiltä
Kansainväliset Sibelius -konferenssit
   - Conference 2020
      - Contact
Kotimaiset ja ulkomaiset Sibelius-seurat
Linkit – Sibelius-kirjallisuutta

 

 

På svenska    in English

 

 

KANSAINVÄLINEN JEAN SIBELIUS –VIULUKILPAILU

 

Sibelius-Seura ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ovat järjestäneet jo toista kertaa yhteistyössä Suomen suurimman kansainvälisen klassisen musiikin kilpailun, joka on pidetty vuodesta 1965 alkaen joka viides vuosi . Viimeksi kilpailu pidettiin 22.11.–3.12. Vuodesta 1969 kilpailu on ollut jäsenenä musiikkikilpailujen kansainvälisessä järjestössä World Federation of International Music Competitions.

 

Seuran ensimmäisessä varsinaisessa hallituksen kokouksessa vuonna 1958 perustettiin useita jaostoja, mm. ammattimuusikkojen jaosto. Jaoston suunnitelmissa oli alusta alkaen saada järjestetyksi viulukilpailu osana Helsingin Sibelius-viikkoja. Kilpailun ohjelmassa olisi ollut Sibeliuksen viulukonsertto. Koska Sibelius-viikkojen talous ei tehnyt kilpailun järjestämistä mahdolliseksi, ensimmäinen tilaisuus tarjoutui vasta vuonna 1965 Sibeliuksen 100-vuotisjuhlajärjestelyjen yhteydessä. Tapahtuman kehykset olivat muutoinkin tavallista juhlavammat. Kilpailua varten oli koottu kunniatoimikunta, johon olivat lupautuneet monet ajan tunnetuimmista kansainvälisistä muusikoista, kuten Sir John Barbirolli, Herbert von Karajan, Zoltán Kodály, Yehudi Menuhin, David Oistrah, Eugene Ormandy, Igor Stravinsky ja Henryk Szeryng. Toimikunnan puheenjohtajana oli rouva Aino Sibelius.

 

Kilpailua päätettiin jatkaa viiden vuoden väliajoin, ja sen kansainvälisen maineen kasvaessa myös kilpailuun pyrkivien lukumäärä on kasvanut. Ensimmäiseen kilpailuun osallistui 27 kilpailijaa.

 

 

 

Jean Sibelius Violin Competition

 

Viulukilpailu 2015

 

Vuoden 2015 kilpailuun ilmoittautui 234 osallistujaa yhteensä 29 maasta. Näistä 12 oli suomalaisia. Verkossa toteutetun esikarsinnan jälkeen kilpailuun valittiin 45 kilpailijaa, joista suomalaisia oli 4. Kilpailuun osallistui peruutusten jälkeen lopulta 39 kilpailijaa 12 maasta, Suomalaisia mukana oli 4. Sääntöjen mukaan kilpailijoiden on oltava iältään alle 30-vuotiaita.

 

Kilpailun alku-, väli- ja loppuerissä kilpailijat soittavat osin pakollisia, osin valinnaisia teoksia. Pakollisena on ohjelmassa ollut uusi suomalainen viulusävellys, joka tällä kerralla oli yksi Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön järjestämän sävellyskilpailun viulusarjan kolmesta parhaasta teoksesta. Loppukilpailuun päässeiden on soitettava Sibeliuksen viulukonsertto sekä toinen, valinnainen konsertto.

 

 

Kilpailun kävijämäärät ylittivät odotukset. Koko kilpailun kävijämäärä oli yhteensä yli 9 000 henkilöä.

 

Kilpailutoimikunta  ja tuomaristo 2015

 

Kilpailutoimikunnan puheenjohtajana toimi Sibelius-Seuran puheenjohtaja, ministeri Lauri Tarasti sekä varapuheenjohtajina Sibelius-Akatemian dekaani Tuomas Auvinen ja Sibelius-Seuran hallituksen jäsen teollisuusneuvos, DI Lauri Ratia, joka on Sibelius-Seuran puheenjohtaja vuodesta 2016 alkaen.

 

Kilpailun tuomaristo on aina koostunut korkealla kansainvälisellä tasolla olevista viulutaiteilijoista ja viulupedagogeista. Tuomariston suomalaisina puheenjohtajina ovat toimineet Tauno Hannikainen, Joonas Kokkonen, Tuomas Haapanen, Aulis Sallinen, Mikko Heiniö ja Jukka-Pekka Saraste.

 

Vuoden 2015 kilpailun tuomaristoon kuuluivat alansa arvostetut huiput Pierre Amoyal, Serguei Azizian, Sigrún Edvaldsdóttir, Pekka Kauppinen, Sung-Ju Lee, Cho-Liang Lin, Gerhard Schulz ja Krzystof Wegrzyn. Tuomariston puheenjohtajana toimi säveltäjä, professori Veli-Matti Puumala.

 

Viulukilpailun näkyvyys eri medioissa

 

Yleisradio lähetti viulukilpailun kokonaisuudessaan suorina verkkolähetyksinä. Jokaisena kilpailupäivänä oli myös radio-ohjelmassa kooste kilpailusta ja kilpailun finaalit televisioitiin ja radioitiin suorina lähetyksinä Ylen Teema-kanavalla ja Yle Radio 1:ssä.

 

Yleisradion verkkosivujen kävijätilastojen mukaan kilpailu kiinnosti heti alusta lähtien yleisöä yli 30 maasta, Suomen lisäksi eniten Japanista, USA:sta, Saksasta ja Itävallasta. Finaalin suoria televisio- ja verkkolähetyksiä seurasi jokaisena iltana keskimäärin 64 000 katsojaa, ja palkintojenjakoa 114 000 katsojaa.

 

Kotimaisista medioista Helsingin Sanomat ja Hufvudstadsbladet raportoivat kilpailusta päivittäin sekä printti- että verkkojulkaisuissaan. Ulkoasiainministeriön vieraina kilpailua kutsuttiin seuraamaan tunnettujen musiikkijulkaisujen toimittajat Japanista, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista.

 

Kilpailun taiteelliset ja kulttuurihistorialliset tavoitteet toteutuivat: ympäri maailmaa kuultiin tulevien maailmanluokan viulutaiteilijoiden esittämänä Sibeliuksen viulusävellyksiä ja Sibelius-sävellyskilpailun teoksia, ja kaikki kilpailusuoritukset ovat tallennettuina Yleisradion Areena-palvelussa.

 

Vuoden 2015 kilpailun voittaja Christel Lee

 

Christel Lee
©Heikki Tuuli

 

 

 

Linkki

 

 

 

Viulukilpailun tulokset 1965–2015

 

 

 

1965    
I   Oleg Kagan, USSR
II   Joshua Epstein, Israel
III   Valeri Gradov, USSR
     
1970    
I (ex aequo)   Liana Isakadze & Pavel Kogan, USSR
III   Otto Armin, Canada
     
1975    
I   Yuval Yaron, Israel
II   Ilja Grubert, USSR
III   Eugen Sarbu, Rumania
     
1980    
I   Viktoria Mullova, USSR
II   Sergei Stadler, USSR
III   Andres Cardenes, USA
     
1985    
I (ex aequo)   Ilja Kaler, USSR & Leonidas Kavakos, Greece
III   Vilmos Szabadi, Hungary
     
1990    
I   pas attribué
II   Cristina Anghelescu, Rumania
III (ex aequo)   Sigrún Edvaldsdóttir, Iceland & Akiko Tanaka, Japan
     
1995    
I   Pekka Kuusisto, Finland
II   Elisabeth Batiashvili, Georgia
III (ex aequo)   Madoka Sato, Japan & Nikolaj Znaider, Denmark
     
2000    
I   Sergei Khachatryan, Armenia
II   Natsumi Tamai, Japan
III (ex aequo)   Zhi-Jiong Wang, China & Sayako Kusaka, Japan
     
2005    
I   Alina Pogostkin, Germany
II   Jiafeng Chen, China
III (ex aequo)   Hyun-Su Shin, South Korea & Wei Wen, China
     
2010    
I   Nikita Boriso-Glebsky
II   Petteri Iivonen
III   Esther Yoo
Muut finalistit   Bomsori Kim
    Emma Steele
    Nancy Zhou
2015    
I   Christel Lee, USA
II   Emmanuel Tjeknavorian, Itävalta
III   Friederike Starkloff, Saksa
Muut finalistit   Mayumi Kanagawa, USA
    Minami Yoshida, Japani
    Nancy Zhou, USA
Erikoispalkinnot:    
Paras Sibeliuksen viulukonserton esitys
    Emmanuel Tjeknavorian
Paras sävellyskilpailuteoksen esitys
    Friederike Skarkloff