Supersankarien kyvyt

Jokaisella supersankarilla on kykyjä, jotka käyvät tavallisen ihmisten taitojen ja ominaisuuksien ylitse, tai ovat selkeästi yliluonnollisia. Näiden kykyjen kirjo on niin laaja, että Voittamaton ei edes pyri listaamaan niitä kaikkia tai antamaan niille jokaiselle erillisiä sääntömekaniikkoja. Kyvyt toimivat periaatteessa kaikki samalla tavalla ja niiden käyttö on ratkaistavissa perusmekaniikkojen avulla, ts. kyvyt toimivat automaattisesti, aiheuttavat haasteen tai aiheuttavat vastustetun haasteen.

Kyvyt on jaoteltu peruskykyihin, kehittyneisiin kykyihin ja korkean tason kykyihin. Jokaiselle uudelle hahmolle valitaan joku tai joitakin esimerkkikyvyistä, tai (useimmmissa tapauksissa) kyky ja sen mekaniikka luodaan hahmonluonnin yhteydessä. Voimataso on suuntaa antava mittari. Peruskyvyt vastaavat aloittelevien supersankarien kykyjä tai nk. "katutason" sankarien kykyjä (esimerkiksi Marvelin Daredevil tai DC:n Rorschach). Mikäli kampanjan voimataso on pieni, yhdelläkään hahmolla ei välttämättä ole muuta kuin peruskykyjä. Kehittyneet kyvyt vastaavat kokeneiden supersankarien kykyjä tai "planeettatason" sankarien kykyjä (esimerkiksi suurin osa Marvelin Ryhmä-X:stä). Kampanjassa, jonka voimataso on tämä useimmilla supersankareilla on enimmäkseen peruskykyjä, kehittyneet kyvyt ovat harvinaisempia ja korkean tason kykyjä omaavia sankareita on maailmassa korkeintaan muutama. Korkean tason kyvyt vastaavat suunnattomien voimakkaiden supersankarien kykyjä (DC:n Teräsmies ja Vihreä Lyhty tai Marvelin Thor ja Hopeasurffari). Kampanjassa, jonka voimataso on tämä peruskyvyt ja kehittyneet kyvyt ovat melko yleisiä, ja sankareita, joilla on korkean tason kykyjä on niin paljon, että he vaikuttavat maailmaan joka tasolla (Wildstormin Planetary, DC:n JLA, Marvelin Eternals tai Supreme Power).

Kykyjen kuvauksissa on seuraavat kohdat:

Efekti: Mitä kyky tekee, ja ehkä myös miltä kyky "näyttää". Luodessa hahmolle uutta kykyä, sen visuaalisen ilmeeseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Kyky Kaukoaseet I esim voi olla Tulivaarna I: Hahmo heittää tulisia keihäitä, jotka räjähtävät osuessaan. Huomionarvoista on myös, että vaikka esimerkiksi Tulivaarna I ja Sähkönpurkaus I tekevät sääntöjen puitteissa täsmälleen samaa (vahinkoa, siis), niin niiden ympäristövaikutukset ovat täysin erilaisia. Tuli sytyttää tulipaloja, sähkö kulkee metallin läpi, jne.

Mekaniikka: Miten kyky toimii. Kirjoittaessa mekaniikkaa, tulee ottaa huomioon kyvyn aiottu voimataso. Tulivaarna I, joka osuessaan tekee kilometrin levyisen kraaterin ei enää ole perustason kyky. Lisäksi, mekaniikan tulee tukea efektiä.

Haitta: Mitä haittaa kyvystä voi olla sen käyttäjälle tai ympäristölle. Saako kyky sytyttää tulipaloja myös aikaan halua sytyttää tulipaloja?

Esimerkki: Joitakin suuntaa-antavia esimerkkejä sarjakuvan maailmasta.

(:num:)

Peruskyvyt

Kaukoaseet I

Efekti: Supersankarilla on kyky vahingoittaa vihollistaan vakavasti etäältä. Supersankari saattaa kyetä ampumaan käsistään tai silmistään salamoita, lasereita, plasmaa tai jotakin muuta vahingoittavaa.

Mekaniikka: Automaattinen. Kaukotaistelussa supersankarin kaukoase lasketaan useimmissa tapauksissa yliotepisteen antavaksi ylivertaiseksi aseeksi.

Esimerkkejä: Marveli Kyklooppi ampuu silmistään "optisia salamoita". DC:n Kapteeni Kylmä ampuu tappavan jäätäviä kylmäsäteitä.

Luontaiset aseet I

Efekti: Supersankarilla on kyky vahingoittaa vihollistaan vakavasti lähitaistelussa. Supersankarin iho saattaa erittää voimakasta happoa, tai hänellä saattaa olla sähköinen aura tai metallia leikkaavat kynnet. Supersankari saattaa myös olla niin voimakas, että hän kykenee murtamaan luita paljain käsin.

Mekaniikka: Automaattinen. Lähitaistelussa supersankarin luontainen ase lasketaan useimmissa tapauksissa yliotepisteen antavaksi ylivertaiseksi aseeksi.

Esimerkkejä: Marvelin Liskolla on partaveitsenterävät kynnet. Marvelin Kuuritari kykenee nostamaan yli tonnin. DC:n Savinaaman iho erittää voimakasta happoa.

Kuudes aisti

Efekti: Supersankarilla on kyky havaita vaaraa, aavistaa tilanteita ja tehdä johtopäätöksiä intuitiivisesti, lukea tunnetiloja, sekä tunnistaa valehtelijat ja valeasut.

Mekaniikka: Tilanteesta riippuen joko automaattinen tai aiheuttaa vastustetun haasteen. Negatoi vastustajan yllätysedusta saaman yliotepisteen.

Haitta: Supersankari ei ole enää kiinni tässä hetkessä ja tässä paikassa, josta syystä hän vaikuttaa usein etäiseltä ja kylmältä. Ihmiset valehtelevat kaiken aikaa, ja supersankari tietää tämän, jonka vuoksi supersankarin on lähes mahdotonta luottaa kehenkään. Supersankari on vaarassa sairastua skitsofreniaan tai paranoiaan.

Esimerkki: Marvelin Hämähäkkimiehellä on "hämähäkkivaisto". DC:n Dream Girlillä on prekognitiivisia kykyjä.

Panssari-iho I

Efekti: Supersankarin iho on niin kova, että luodit kimpoilevat siitä. Joidenkin panssari-ihoisten supersankarien iho näyttää aivan tavalliselta iholta, toisilla taas kehittyy selkeä panssari, joka voi näyttää kitiiniltä, metallilta tai kiveltä. Supersankari ei tunne kipua.

Mekaniikka: Automaattinen. Mikään Asteen 1 vahinko ei vahingoita supersankaria. Korkeamman asteen vahinko vähenee yhdellä. Supersankarin voi silti edelleen sitoa, kaataa tai huumata. Panssari-iho ei suojaa kuumuudesta, kylmyydestä, hapenpuutteesta, myrkytyksestä tai säteilystä johtuvilta vammoilta.

Haitta: Supersankari suhtautuu vaaratilanteisiin täysin pelottomasti. Toisinaan taas, kykenemättömyys tuntea kipua saa supersankarin hakemaan tilanteita, joissa hän voisi taas tuntea. Joillakin supersankareilla kykenemättömyys tuntea kipua saa aikaan halua aiheuttaa sitä. Supersankarin ihon kovuus vaikeuttaa huomattavasti kirurgisia toimenpiteitä.

Esimerkki: Marveli Luke Cagen ihosta luodit kimpoilevat. DC:n Aquamanin keho kestää valtamerten syvyyksien painetta.

Paraneminen

Efekti: Supersankari kykenee paranemaan lähes mistä tahansa saamastaan fyysisestä vammasta. Supersankari ei myöskään tunne kipua. Supersankari lakkaa paranemasta vasta, kun on hänen sydämensä on ollut pysähtyneenä niin kauan, että hänen aivonsa ovat kuolleet.

Mekaniikka: Automaattinen. Supersankari paranee haavoittuneesta terveeksi parissa minuutissa, kuolettavasti haavoittuneesta haavoittuneeksi vartissa ja koomasta kuolettavasti haavoittuneeksi tunnissa. Irroitetut ruumiinosat, joita pidetään kohdallaan kasvavat takaisin kiinni.

Haitta: Supersankari suhtautuu vaaratilanteisiin täysin pelottomasti. Toisinaan taas, kykenemättömyys tuntea kipua saa supersankarin hakemaan tilanteita, joissa hän voisi taas tuntea. Joillakin supersankareilla kykenemättömyys tuntea kipua saa aikaan halua aiheuttaa sitä.

Esimerkki: Marvelin Callisto paranee lähes kaikista saamistaan haavoista. DC:n Timber Wolfilla on lähes identtinen kyky.

Salamannopeat refleksit

Efekti: Supersankarin refleksit ja reaktionopeus ovat ilmiömäiset. Hän liikkuu niin nopeasti ja hänen lihasmotoriikkansa on niin hallittua, että hän saattaa ulkopuolisen silmiin näyttää kymmenkertaisesti nopeutetulta. Hän kykenee väistelemään luoteja, napsimaan ilmasta kärpäsiä syömäpuikoilla ja voittamaan kymmenkertaisen lukumäärän vastustajia lähitaistelussa.

Mekaniikka: Tilanteesta riippuen joko automaattinen tai aiheuttaa vastustetun haasteen. Negatoi lähitaistelussa vastustajan lukumääräisestä ylivoimasta tai ylivertaisesta aseistuksesta mahdollisesti saamat yliotepisteet ja mahdollistaa supersankarin hyökätä lähitaistelussa jokaista kimpussaan olevaa kohti. Mikäli kaksi supersankaria, joilla molemmilla on Salamannopeat refleksit kohtaavat, kyvyt negatoivat toisensa.

Haitta: Supersankarin refleksit saavat muun maailman vaikuttamaan hidastetulta. Supersankari saattaa vaikuttaa kaiken aikaa hyperaktiiviselta tai hermostuneelta. Supersankari turhautuu ja kyllästyy helposti. Hän saattaa kehittää erilaisia obsessiivis-kompulsiivisia taipumuksia, kuten sormien naputtamisen, tai pakonomaisen laskemisen tai järjestelemisen. Jotkut supersankarit, joilla on Salamannopeat refleksit sairastuvat ADHD:hen tai autismiin.

Esimerkkejä: Marvelin Rautanyrkki on yksi Marvelversen parhaista lähitaistelijoista, siinä missä Lady Shiva ja Richard Dragon ovat DC:n universumin parhaimmistoa.

Kehittyneet kyvyt

Kaukoaseet II

Efekti: Supersankarilla on kyky vahingoittaa vihollistaan vakavasti etäältä. Supersankari saattaa kyetä ampumaan käsistään tai silmistään salamoita, lasereita, plasmaa tai jotakin muuta vahingoittavaa.

Mekaniikka: Automaattinen. Kaukotaistelussa supersankarin kaukoase lasketaan useimmissa tapauksissa yliotepisteen antavaksi ylivertaiseksi aseeksi. Kaukoaseen aiheuttama vahinko lasketaan Asteen 2 vahingoksi.

Esimerkkejä: Marvelin Ihmemies ampuu ionisäteitä. DC:n Etrigan sylkee suustaan helvetintulta.

Luontaiset aseet II

Efekti: Supersankarilla on kyky vahingoittaa vihollistaan vakavasti lähitaistelussa. Supersankarin iho saattaa erittää voimakasta happoa, tai hänellä saattaa olla sähköinen aura tai metallia leikkaavat kynnet. Supersankari saattaa myös olla niin voimakas, että hänen nyrkkinsä läpäisevät panssarilasia.

Mekaniikka: Automaattinen. Lähitaistelussa supersankarin luontainen ase lasketaan useimmissa tapauksissa yliotepisteen antavaksi ylivertaiseksi aseeksi. Luontaisen aseen aiheuttama vahinko lasketaan Asteen 2 vahingoksi.

Esimerkki: Marvelin Wolverinella on adamantiumkynnet, jotka leikkaavat lähes mitä tahansa. Marvelin Hämähäkkimies nostaa autoja ja tekee rusetteja rautapalkeista. DC:n Manon kosketus tuhoaa lähes kaiken epäorgaanisen ja orgaanisen aineen.

Panssari-iho II

Efekti: Supersankarin iho on niin kova, että panssarintorjuntaohjukset kimpoilevat siitä. Joidenkin panssari-ihoisten supersankarien iho näyttää aivan tavalliselta iholta, toisilla taas kehittyy selkeä panssari, joka voi näyttää kitiiniltä, metallilta tai kiveltä. Supersankari ei tunne kipua.

Mekaniikka: Automaattinen. Mikään Asteen 2 vahinko ei vahingoita supersankaria. Korkeamman asteen vahinko vähenee kahdella. Supersankarin voi silti edelleen sitoa, kaataa tai huumata. Panssari-iho ei suojaa kuumuudesta, kylmyydestä, hapenpuutteesta, myrkytyksestä tai säteilystä johtuvilta vammoilta.

Haitta: Supersankari suhtautuu vaaratilanteisiin täysin pelottomasti. Toisinaan taas, kykenemättömyys tuntea kipua saa supersankarin hakemaan tilanteita, joissa hän voisi taas tuntea. Joillakin supersankareilla kykenemättömyys tuntea kipua saa aikaan halua aiheuttaa sitä. Supersankarin ihon kovuus tekee lähes kaikenlaiset kirurgiset toimenpiteet mahdottomiksi.

Esimerkki: Marvelin Roguella ja DC:n Solomon Grundyllä on tämäntasoinen kestävyys.

Regeneraatio

Efekti: Supersankari kykenee paranemaan mistä tahansa saamastaan fyysisestä vammasta. Hän regeneroi jopa puuttuvia ruumiinosia tai tuhoutuneita hermosoluja. Supersankari ei myöskään tunne kipua. Ainoa keino tappaa supersankari pysyvästi on tuhota hänen ruumiinsa solutasolla käyttäen happoa tai radioaktiivista säteilyä.

Mekaniikka: Automaattinen. Supersankari paranee haavoittuneesta terveeksi sekunneissa, kuolettavasti haavoittuneesta haavoittuneeksi parissa minuutissa ja koomasta kuolettavasti haavoittuneeksi tunnissa. Paloiteltu supersankari, jonka ruumiinosat eivät ole riittävän lähellä toisiaan yhdistyäkseen muodostavat parissa viikossa kukin oman kappaleen supersankarin ruumista. Vielä pienempiin osiin hajoitettu supersankarin ruumis tarvitsee kuukausikaupalla aikaa, jona aikana palasia pidetään ravintoliuoksessa. Teoriassa on täysin mahdollista luoda regeneroivasta supersankarista ääretön määrä klooneja.

Haitta: Supersankari suhtautuu vaaratilanteisiin täysin pelottomasti. Toisinaan taas, kykenemättömyys tuntea kipua saa supersankarin hakemaan tilanteita, joissa hän voisi taas tuntea. Joillakin supersankareilla kykenemättömyys tuntea kipua saa aikaan halua aiheuttaa sitä.

Esimerkki: DC:n Lobo ja Marvelin Wolverine kykenee regeneroimaan.

Korkean tason kyvyt

Kaukoaseet III

Efekti: Supersankarilla on kyky vahingoittaa vihollistaan vakavasti etäältä. Supersankari saattaa kyetä ampumaan käsistään tai silmistään salamoita, lasereita, plasmaa tai jotakin muuta vahingoittavaa.

Mekaniikka: Automaattinen. Kaukotaistelussa supersankarin kaukoase lasketaan useimmissa tapauksissa yliotepisteen antavaksi ylivertaiseksi aseeksi. Kaukoaseen aiheuttama vahinko lasketaan Asteen 3 vahingoksi.

Esimerkki: Marveli Hopeasurfarin ja DC:n Teräsmiehen ampumat säteet ovat tätä tasoa.

Luontaiset aseet III

Efekti: Supersankarilla on kyky vahingoittaa vihollistaan vakavasti lähitaistelussa. Supersankarin iho saattaa erittää voimakasta happoa, tai hänellä saattaa olla sähköinen aura tai metallia leikkaavat kynnet. Supersankari saattaa myös olla niin voimakas, että hänen nyrkkinsä läpäisevät panssarivaunun kyljen.

Mekaniikka: Automaattinen. Lähitaistelussa supersankarin luontainen ase lasketaan useimmissa tapauksissa yliotepisteen antavaksi ylivertaiseksi aseeksi. Luontaisen aseen aiheuttama vahinko lasketaan Asteen 3 vahingoksi.

Esimerkki: Marvelin Hulk lyö näin kovaa. DC:n Chemon radioaktiivinen myrkky on tätä tasoa.

Panssari-iho III

Efekti: Supersankarin iho on niin kova, että mikään ei läpäise sitä. Joidenkin panssari-ihoisten supersankarien iho näyttää aivan tavalliselta iholta, toisilla taas kehittyy selkeä panssari, joka voi näyttää kitiiniltä, metallilta tai kiveltä. Supersankari ei tunne kipua.

Mekaniikka: Automaattinen. Mikään Asteen 3 vahinko ei vahingoita supersankaria. Korkeamman asteen vahinko vähenee kolmella. Supersankarin voi silti edelleen sitoa, kaataa tai huumata. Panssari-iho ei suojaa kuumuudesta, kylmyydestä, hapenpuutteesta, myrkytyksestä tai säteilystä johtuvilta vammoilta.

Haitta: Supersankari suhtautuu vaaratilanteisiin täysin pelottomasti. Toisinaan taas, kykenemättömyys tuntea kipua saa supersankarin hakemaan tilanteita, joissa hän voisi taas tuntea. Joillakin supersankareilla kykenemättömyys tuntea kipua saa aikaan halua aiheuttaa sitä. Supersankarin ihon kovuus tekee kirurgiset toimenpiteet mahdottomiksi.

Esimerkki: DC:n Teräsmies ja Marveli Hopeasurffari ovat näin kestäviä.

(:nonum:)

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped