Sivun sisältö

No niin, pitäisi olla asiasisällön puolesta pitkälti valmis. Viemäreistä yritän jossain vaiheessa kirjoittaa muutaman sanan samoin kuin kaupungin lähiseuduista. Jälkimmäisestä löytyy paljon kampanjan pelaajaoppaastakin, joten en tänne ala samoja asioita toistamaan. Voi myös olla, että jaan osiot vielä omiksi sivuikseen, ja teen tästä sivusta vain läpikulkupaikan niihin kaikkiin. Have fun, pidän jossain vaiheessa kokeen... Shade 2014-10-22 01:36
Päivitetty tietoja Regiconasta. Shade 2016-09-17 01:23
Sisällysluettelo

Westcrownin maantiede

Westcrownin kaupunki muodostuu maantieteellisesti kahdesta elementistä: kanaalien halkomasta saaresta, jota ympäröi molemmin puolin Adivian-virta, sekä saaren lännenpuoleisella vastarannalla sijaitsevasta kaupungista. Kaupungin ja saaren erottavaa joenhaaraa kutsutaan Länskanavaksi.

Saaren ja mannerkaupungin yhdistelmä jaetaan perinteisesti kolmeen suurpiiriin. Nämä ovat mannerkaupungin pohjoisosan käsittävä Parego Dospera, eteläosan käsittävä Parego Spera ja saari, Regicona.

Koska suurpiirit ovat varsin...suuria, paikalliset jakavat esimerkiksi tietä neuvoessaan suuralueet edelleen pienemmiksi "piireiksi", regoiksi. Tällöin tavoin jaettaessa Parego Dospera jakautuu kahteen piiriin ja Parego Spera sekä Regicona kolmeen. Eri suurpiirit ja niihin kuuluvat piirit maamerkkeineen on käsitelty kartan alapuolisissa teksteissä.
Westcrownin rego-kartta.Parego Dospera

Ennen Arodenin kuolemaa eri nimellä tunnettu suurpiiri on sittemin ristitty "Epätoivon Alttariksi". Se käsittää Westcrownin mannerkaupungin rapistuneen pohjoispuolen. Alue rajautuu etelässä mannerkaupungin itä-länsi -suunnassa läpäisevään Canarodeniin, lännessä ja pohjoisessa kaupunginmuuriin, jolla rundottarit partioivat enemmän tai vähemmän säännöllisesti ja idässä Länskanavaan. Mitä kaeummaksi alueen etelärajan asettavasta Canarodenista satunnaisen ja uhkarohkean kulkijan askeleet vievät, sitä vaarallisemmaksi ympäristö käy.

Rego Cader

"Kuolleella Piirillä" tarkoitetaan Westcrownin pohjoisimpia osia, jonna uskaultautuvat ainoastaan hullut, epätoivoiset tai kuolemaantuomitut. Alue on erotettu eteläisistä slummeista ylimääräisellä itä-länsi -suunnassa kulkevalla muurinpätkällä. Arodenin loiston aikaan tällä alueella kukoistivat "vähäisemmät ammatit", kuten seppien pajat tai suutarit. Nyttemmin raunioituneita tavernoja ja pikku puoteja asuttavat enää villi-ihmiset, rosvojoukkiot tai vieläkin pahemmat.

Aikoinaan aluetta täplittäneet pienet pihat ja puistikot isoimpien aukioiden lähistöllä ovat villiintyneet kuin magian ajamina, synnyttäen piirin pohjoisimpiin osiin Muodottomat Puutarhat, jotka sieltä käsin levittävät mustekalan lailla vihreitä lonkeroitaan halki piirin, tehden liikkumisesta paikoittain erittäin vaikeaa. Huhujen mukaan Puutarhat kätkevät sisäänsä monenlaisia yrttejä, joita näillä leveysasteilla ei yleensä tavata. Jotkut tarinat kertovat uhkarohkeista ja onnekaista seikkailijoista, jotka ovat palanneet alueelta taskut täynnä sudensurmaa - mutta useammat kertovat tyhjätaskuisista ja hädin tuskin hengissä takaisin selvinneistä, joiden kaulasta oli edelleen erotettavissa salamurhaajanköynnöksen jättämä jälki ja revenneistä vaatteista jättiläiskärpäsloukun hampaiden muoto.

Maamerkkejä
 • Rapistuneen ja rappioituneen alueen ainoa yleisesti tunnettu "maamerkki" ovat synkeän kuuluisat, alituisesti paikkaa vaihtavat Auringonlaskun Markkinat. Huhujen mukaan näillä markkinoilla ostetaan ja myydään mitä tahansa - mutta lähinnä asioita, joita normaaleilla markkinoilla hieman arasteltaisiin esitellä. Nimensä mukaisesti Markkinat ovat pystyssä vain päivän kaksi viimeistä tuntia ennen auringonlaskua, eikä koskaan kahdesti peräkkäin samassa paikassa. Siitä, miten asiakkaat ja myyjät löytävät markkinoiden pitopaikalle, huhut eivät ole yksimielisiä.

 • Piirin keskiosassa sijaitsee hylätty Erastilin temppeli, jota Erebuksen Äpäriksi itseään kutsuva tiefling-joukkio piti päämajanaan ennen törmäämistään Wiscranien Silmiin.

 • Piirin keskiosan ja pohjoisosan välimaastossa sijaitsee Verikekker'talo, jossa Eisethin Sisarten synkeän sisaruskunnan viimeiset jäsenet pitivät majaansa.

 • Piirin lounaisnurkassa, ei kovinkaan kaukana muureista, sijaitsee sisätaisteluareena Pirunrinki, jossa Rance Lucca (kts. pelikerta 11) tapasi järjestää veriurheiluotteluita.

Rego Crua

"Veren Piiri", Rego Caderista muurilla erotettu Dosperan eteläinen puolikas, toimii "sivistyneen" Westcrownin ja pohjoisen ei-kenenkään-maan välisenä puskurivyöhykkeenä. Piirillä sijaitsevat kaupungin orjakauppiaat, nahkurit, teurastamot sekä tallit, jotka yhdessä ja erityisesti kesähelteiden aikaan luovat alueelle uniikin löyhkäävän ilmapiirin. Pääsääntöisesti alueen asunnot ovat vähintäänkin epäilyttäviä, pahimmillaan saastaisia slummiloukkoja. Jos tietää keneltä kysyä, nais-, mies- tai synkimpien huhujen mukaan jopa lapsiseuraa, on tarjolla maksua vastaan. Piirin siisteimmät ja turvallisimmat alueet ovat lähellä muureja rundottarien ajoittain valvovien silmien alla sekä eteläosassa lähinnä Canarodenia.

Maamerkkejä
 • Obrigaaniportti - nimetty portin rahoittaneen Oberigo-suvun mukaan - on ainoa virallinen rajanylityspaikka Rego Caderin ja Rego Cruan toisistaan erottavassa muurissa. Kolme kerrosta korkeana, muuria kaksi kertaa paksumpana, kaksin nosto-ovin varustettuna ja kahdentoista rundottarin miehittämänä, tämä vartiotornin ja portin yhdistelmä on selvästi rakennettu varmistamaan, että Rego Caderin ei-toivotut asukit pysyvät omalla puolellaan. Vaikutelma, jonka suurin osa Rego Cruan asukkaista tietää vähintäänkin harhaanjohtavaksi.

 • Pleatra, ainoastaan orjakaupalle pyhitetty rakennus, erottuu piirin keskellä helposti ympäröivistä rakennuksia niitä huomattavasti suurempana. Sen kivisten seinien kerrotaan pitävän sisällään ja allaan sellejä luvuttomalle määrälle myytäviä orjia.

 • Vaalhovin rakennus nojaa piirin länsilaidalle kaupungin muuria vasten. Muinoin rakennus toimi Perustaja Crusicalin palvonnan keskuksena, mutta kuten niin moni muukin asia Westcrownissa, unohtui ja rapautui aikojen saatossa. Sitkeiden huhujen mukaan rakennus on kirottu ja aaveiden vainoama, eikä viime aikoina mikään taho ole vakavissaan enää edes yrittänyt hyödyntää rakennusta.

 • Wiscranin Silmien Gorvion sedän, Jacovon, tallit sijaitsevat piiriä pohjoisessa rajaavan muurin lähistöllä.

 • Taverna, jossa Wiscranien Silmien Yacupulio työskentelee, Ruhjeinen Iilimato, sijaitsee piirin keskellä, Pleatrasta hieman etelään.

 • Clarice-muorin pitämä kodittomien lasten orpokoti sijaitsee Rego Cruan pohjoisimmassa nurkkauksessa.

Parego Spera

"Toivon Alttari" toimii nykyään kaupungin sydämenä ja keuhkoina, toimeliaiden korttelien muodostaessa yhtä aikaa Westcrownin elintärkeimmät ja arkipäiväisimmät osat. Suurpiirin tärkeyttä heijastelee myös kaupungin virallisten hallintorakennusten sijainti siellä. Yleinen mielipide on, että virallisen vallanhaltijoiden lisäksi alueella käyttävät epävirallista vaikutusvaltaa myös alueen huomattavimmat kauppiaat sekä kiltamestarit.

Arodenin vielä eläessä nimenomaan suurpiirin eteläisellä temppelialueella oli merkittävä painoarvo yhä runsaampien pyhiinvaeltajavirtojen saapuessa kolikoineen kunnioittamaan jumalaa. Jumalan kuoleman jälkeen "vanhan rahan" alueen toimeliaisuus on ymmärrettävästi hiipunut ja suurpiirin keskus on lipunut pohjoisemmille, "uuden rahan" regoille.

Maamerkkejä
 • Parego Speran ja Parego Dosperan toisistaan erottava Canaroden on kaupungin syvin ja pisin kanaali. Arodenin pappi Ulatir kaiversi veden yläpuoliset, viisitoista jalkaa korkeat seinämät täyteen toistuvia freskoja - taideteos, jonka teko - niin kerrotaan - vei papin koko elinajan. Eteläisellä seinämällä marssivat 20 Perustajaa pyhine tekoineen ja pohjoiseen seinustaan on kaiverrettu Aroden kahdessatoista eri valepuvussaan.

  Ilkeämielisten huhujen mukaan kanaali on myös kaupungin suurin epävirallinen hautausmaa, joskin tiettävästi kukaan koko kaupungissa ei ole ikinä nähnyt yhdenkään ruumiin nousseen pintaan.

 • Kanaalin ylittäneistä kahdeksasta Pegasus-sillasta ainoastaan kaksi on selvinnyt kaupungin hallinnon vuosikymmeniä jatkuneesta määrätietoisesta peruskorjausten laiminlyönnistä käyttökuntoisena, kaartuen rannalta rannalle 30 jalkaa kanaalin vedenpinnan yläpuolella.

  Sillat sijaitsevat kanaalin pohjois- ja eteläpäissä. Pohjoissilta on nimeltään Tosiratsun Silta, jonka nimi on perua Arodenin ratsuna toimineen pegasuksen nimestä, ja sillan sivuja ja alapuolta koristavien kaiverrettujen pegasusten siipiin on höyhenten sekaan siroteltu Arodenin silmiä. Eteläinen silta puolestaan tunnetaan Miekkasiiven Siltana ja siihen kaiverrettujen pegasusten siivet koostuvat höyhenien sijaan miekoista, joista moniin on myöhemmin kaiverrettu Westcrownin menneiden aikojen sankarien nimiä.

Rego Scripa

"Kirjurien Piirin" kerrotaan olleen aikoinaan Cheliaxin keisarikunnan byrokratian keskus. Nykyään kirjureita on kuitenkin kartanpiirtäjiä lukuunottamatta alueella vähänlaisesti, suurimman osan elinkeinoista liittyessä joko kauppiaiden ja käsityöläiskiltojen alueella pitämiin kauppahalleihin tai laivanrakennukseen ja sen oheistoimintaan (esimerkiksi köydenpunontaan, purjeiden valmistukseen tai navigointiin). Alueella toimii luonnollisesti myös useita tavernoita, joissa paikalliset työntekijät voivat käydä sammuttamassa janonsa.

Maamerkkejä
 • Taranikin talo, joka sijaitsee piirin eteläisessä osassa, toimii helvetinritarien Piinapenkin Veljeskunnan Westcrownin tukikohtana. On yleisesti tiedossa, että rauhallisina aikoina rakennuksessa majailevat 12 helvetinritaria vaihtuvat joka toinen perjantai. Rauhattomina aikoina talon nykyisen komentajan, paralictor Gonville Chardin tiedetään majoittaneen talossa kolminkertaista määrää, eikä mies ole kuulopuheiden mukaan koskaan arkaillut pyytää vielä lisää täydennyksiä omiin riveihinsä Rivadin linnoituksesta, jos tilanne kaduilla on niin vaatinut.

Rego Pena

'''Kolikon Piirin" alueelle ovat keskittyneet ylelliyystuotteita valmistavat killat, harvinaisimpia esineitä myyvät kauppiaat sekä ylellisimmät majatalot. Liikeasioissaan menestyneimpien kauppiaiden lisäksi piirin asujamistoon kuuluu myös aatelistoa, joiden suvut ovat huhujen mukaan joutuneet vaikeuksiin Westcrownissa, joko taloudellisesti tai poliittisesti tai sekä että.

Maamerkkejä
 • Vaikka Thrunen huonen sulki Tiennäyttäjien viimeisen tukikohdan Cheliaxissa jo yli 30 vuotta sitten, Delvehavenia vahditaan edelleen aktiivisesti. Dottarit kiertävät ketjutettujen porttien ja rauta-aidan rajaamaa pihaa, vaikka satunnaisen ohikulkijan silmään hiljalleen hapertuva suuri rakennus pihan keskellä ei vaikuta hautovan sisällään suuria aarteita.

  Syy rakennuksen sulkemiselle väkivalloin on tavernoissa suosittu puheenaihe ja mitä villeimpien arvailujen kohde, mutta näihin päiviin asti kenenkään ei tiedetä astuneen jalallaan talon pihamaalle asiaa selvittämään, saati sitten edenneen itse taloon (tai ainakaan selvinneen takaisin kertomaan siitä).

  Kiitos Ailyn Ghontasavoksen, Wiscranin Silmien Tiennäyttäjä-kontaktin, kapinalliset tietävät, että Delvehavenia eivät suojaa ainoastaan lukot, vaan myös monet suojaloitsut. Näin ylenpalttiset varotoimet eivät tunnu lainkaan ylimitoitetuilta, mikäli Delvehavenilla ja sen sulkemisella on jotain tekemistä Westcrownin öisten kauhujen kanssa, kuten Ailyn epäili.

  Suojauksista huolimatta Wiscranien Silmien elittijoukot lopulta onnistuivat tunkeutumaan Delvehaveniin. Mitä sitten tapahtui, selviää Arkiston syövereistä, osiosta Tomuun kätketty.

Rego Sacero

"Pappien Piirin" sanotaan sisältävän enemmän pyhättöjä ja papiston suurkartanoita - sekä edelleen asuttavassa kunnossa olevia että raunioituneita - kuin viisi muuta Cheliaxin kaupunkia yhteensä. Aluetta hallitsee sen keskellä, korkeimmillaan 200 jalkaa kaupungin yläpuolelle kohoava kaksoistasanne Arodenin Ylänkö, jonka kahdesta tasanteesta korkeammalla kohti taivaita kurottaa Westcrownin maamerkki, jättiläismäinen Arodenin patsas, Arodennama.

Maamerkkejä
 • Wiscranien Silmien Päämajanaan pitämä Arodenin hylätty temppeli sijaitsee Rego Saceron lännen puoleisella rannalla, suhteellisen lähellä Rego Penaa.

 • Vaneo Arvanxi, pormestarin kartano, sijaitsee päämajasta etelään, Rego Saceron lounaisnurkassa. Kartano kantaa kulloinkin vallassa olevan pormestarin nimeä. Kiitos sen, että nykyinen pormestari on upottanut huomattavia summia kartanon laajennukseen ja parannuksiin, tunnetaan rakennus kansan suussa myös nimellä "Aberrianin Hullutus". Tähän yleensä lisätään, että muutostyöt eivät kuitenkaan selvästikään ole vieneet aivan kaikkia pormestarin rahoja - järjestetäänhän talossa usein ylellisiä juhlia ja tanssiaisia kaupungin eliitille.

 • Sanqatada Cinqarda, kuusikerroksinen "Viiden Perustajan Katedraali", sijaitsee Päämajan ja Vaneo Arvanxin välissä. Huolimatta vuosisatoja jatkuneista yrityksistä liata ja tuhria sitä, katedraalin marmori hohtaa edelleen vastarakennetun puhtaanvalkeana. Katedraaliin on viisi sisäänkäyntiä, joista jokaisen yläpuolella kaksi kerrosta korkealla viherkivikorokkeella seisoo eri Perustaja: Dotara, Palmor, Rixana, Adel tai Crusical. Lisätietoja Perustajista löytyy osiosta "Paikallisista uskonnoista".

 • Arodenin Ylänkö on pappien, uskonnollisten taiteilijoiden ja lukemattomien pyhiinvaeltajien käsin ja jaloin luoma kaksoistasanne keskellä Rego Saceroa. Monet kaupunkilaiset kutsuvat pohjoista, korkeampaa kaksoisylängöistä "Tyhjäksi Valtaistuimeksi". Matalampi ylängöistä toimii temppeleissä valmistettujen ja niissä käytettävien esineiden ja hyodykkeiden pääasiallisena markkina-alueena.

 • Arodennama on Tyhjällä Valtaistuimella kohoava, 90 jalkaa korkea, ikuisesti tahriintumattomasta valkeasta marmorista veistetty Arodenin näköispatsas, jonka iän sanotaan ulottuvan Avistanin tunnetun historian tuolle puolen. Patsaan rintaan on kirjailtu hopealla Arodenin symboli, siivekäs silmä. Tarut kertovat kahdentoista Perustajan aikoinaan rakentaneen patsaan.

  Vaikka itse patsas on pysynyt muuttumattomana, temppelialue patsaan jalkojen juuressa on rapistunut täysin. Suurin osa aikanaan vilkkaista pyhätöistä, pyhiinvaeltajien majoituksista, messuhalleista ja pienistä temppeleistä samoin kuin alueella sijaitseva amfiteatteri ovat joko kokonaan hylätty tai ainoastaan harhaisten ja kodittomien käyttämiä.

 • Qatada Nessudidia on Asmodeuksen isoin temppeli Westcrownissa. Temppeli sijaitsee Rego Saceron itärannalla, halliten näkymää joelle päin suurimpana rakennuksena Arodennamasta itään. Katedraalin suuri, kristallista tehty kupoli hehkuu pahaenteisen punaisena yöt läpeensä.

 • Keisarillinen Merikeskus sijaitsee Rego Saceron itäisimmässä niemenkärjessä. Alueella on keisarillisia maajoukkoja sekä laivastoa valmiina toimimaan, mikäli kaupungin omat keinot järjestyksen ylläpitoon osoittautuvat riittämättömiksi.

Regicona

Regicona, "Kelluva Palatsi", on kanaalien halkoma Westcrownin ylhäisön asuinpaikka, josta kerran hallittiin koko keisarikuntaa. Ken tietää, mitä saaren korkeiden muurien takana nyt tapahtuu, kun Thrunen huoneen epäsuosioon joutuneet ylhäiset voivat ainoastaan seurata, kuinka auringonlaskun kaupunki heidän ympärillään rapistuu? Tavallinen mannerkaupunkilainen tietää varmaksi ainoastaan, että saari jakautuu kolmeen alueeseen, joista pohjoisin on Rego Corna, "Kruunun Piiri", keskimmäinen Rego Laina, "Miekan Piiri" ja eteläinen, muita puistoisempi alue Rego Aerum, "Kullan Piiri".

Pelastaessaan kaupunkia Nessiaanisesta Spiraalista vapaaksi pyristelevältä paholaisherra Liebdaga Kaksoselta (kts. Arkisto, osio Sortuva Spiraali) sankarit kuitenkin kohtasivat muuan aatelisneito Chammady Drovengen, toisin sanoen erään Westcrownin huomattavimmista nuorista aatelisista, joka valaisi joukkiolle Regiconan maantiedettä, muiden asioiden muassa.

Regicona muodostuu kaikkiaan kahdeksasta pienestä saaresta, jotka massiivinen torneista ja muurista muodostuva puolustusrakennelma kietoo sisäänsä alueen eteläkärkeä lukuunottamatta, pikkusaaria toisistaan erottavien kanaalien ja Avidian-virran yhtymäkohtien ollessa ainoat aukot tässä muurissa. Regidottarit valvovat muuria sekä vesistöjä sen välittömässä läheisyydessä.

Maamerkkejä
 • Kohdissa, joissa Regiconan läpi menevä sisäinen kanaali puhkaisee muurin ja yhdistyy Avidian-virtaan, sijaitsevat Ketjukaaret. Nämä massiiviset kivikaaret kaartuvat kanaalin yllä, yhdistäen kummallakin puolella olevat vartiotornit toisiinsa sekä kätkien sisäänsä tarpeellisen vinssilaitteiston kivikaarista roikkuvien raskaiden ketjujen nostamiselle ylös tai laskemiselle alas syvemmälle veteen, riippuen regidottarien komentajan senhetkisistä mielihaluista. Ketjukaaria on kaikkiaan yhdeksän, kutakuinkin tasaisin välein pitkin Regiconan rantoja, muuritonta eteläkärkeä lukuunottamatta.

 • Regiconan muurin sisäpuolella Kanaalisillat mahdollistavat kanaalien ylityksen kuivin jaloin, yhdistäen pikkusaaret toisiinsa. Siltoja on kohtuullisen tiheässä ja ne muodostuvat aina kahdesta nostosillasta, joita vinssaavia orjia regidottarit komentavat.

Rego Corna

Kruunun Piirin alueella sijaitsevat Arodenin aikaisen Cheliaxin vallankeskuksen vähitellen rapistuvat rakennukset. Piiri muodostuu kolmesta pohjoisimmasta saaresta, nimiltään Impriax, Dlaratha ja Siraon.

Maamerkkejä
 • Korradath, suureellisesti linnoitettu ja aikanaan keisarillisen hovin pysyvänä majapaikkana toiminut linna on edelleen vaikuttava näky, joskin jo vuosisadan verran jatkuneen puutteellisen ylläpidon jäljet alkavat näkyä.

 • Vaneo Drovenge, Drovengen suvun asumus, eikä mitenkään pieni sellainen, sijaitsee kuten Korradath'kin, Impriaxin saarella, pohjoisimmalla Rego Cornan kolmesta saaresta.
 • Vira Tilernos, Tilernoksen suvun päämaja, sijaitsee Siraonilla, Rego Cornan läntisimmällä saarella.
 • Vira Julistarc, Julistarcin suvun huvila sijaitse saarista kolmannella, Rego Cornan itäisellä saarella Dlarathalla.

Rego Laina

Miekan Piirin muodostavat kaksi suurta saarta ovat nimiltään Triam ja Islatra. Piiri on saanut nimensä aikanaan siellä toimineista ensiluokkaisista ase- ja haarniskatakomoista.

Maamerkkejä
 • Vira Grulios, Grulioksen suvun kahden korkean torninsa ansiosta muurin ylikin näkyvä kartano sijaitsee länsiosassa Triamia, kahdesta Piirin saaresta läntisemmällä.

 • Staviancara, myös Triamilla välittömästi saaren ulkomuurin vieressä sijaitseva, Westcrownin valloittaneen taldaanikeisarin rakennuttama vahvatekoinen kivirakennus toimii regidottarien komentajan päämajana.

 • Vira Salisfer, Salisferien huvila, sijaitsee Miekan Piirin itäisellä saarella, Islatralla.

 • Trivardum , kookas rakennus Islatran eteläkärjessä, oli Westcrownin kaupungin vallan sydän aikana ennen Cheliaxin hovia. Nykyisin rakennuksen katutaso on Regiconan kaupankäynnin sydän ja ylemmissä kerroksissa toimii ylellinen majatalo Tricalista.

 • Vaneo Dioso, Dioson suvun ulkoasultaan silmiinpistävän loistokas rakennus, sijaitsee Triamilla.

 • Miratanza, Kelluva Tori, paikka, josta aatelisten palvelusväki käy esimerkiksi hankkimassa ruokaa, sijaitsee saarten välisellä kanaalilla.

Rego Aerum

Kullan Piiri muodostuu kolmesta saaresta nimiltään Siar, Ghiam ja Karhal. Saarista Siar ja Ghiam ovat täyteen rakennettuja, mutta eteläisimmän Karhalin pinta-alasta noin puolet on tiheäksi päässyttä entistä puistoaluetta, joka pohjoisessa rajautuu Karhalin läpi itä-länsi -suunnassa kulkevaan Regiconan muuriin.

Maamerkkejä
 • Wiscranien Silmät saivat Kärpästen Äidiltä selville, että villiintyneen puiston alueella, lähellä muuria sijaitsevassa vanhassa Perustaja Crusicaliksen temppelissä, sijaitsee yksi merkittävimmistä Varkaiden Neuvoston tukikohdista.

Viemäriverkosto

Kaupungin lähiseudutWestcrownin vallan verkostot

Dottarit

Dottarit, "kaupunginvartijat" vastaavat ainakin nimellisesti Westcrownissa järjestyksen ylläpidosta, valvoen esimerkiksi ulkonaliikkumiskiellon noudattamista. Partioidessaan dottarit liikkuvat aina seitsemän ryhmissä - yksi luutnantti ja kuusi sotilasta. Rivimiehillä kaupungin symboli, Arodenin Silmä, on merkitty mustalla punaiselle pohjalle esimerkiksi kilpiin. Upseerit erottuvat univormun vasempaan käsivarteen kirjaillun merkin perusteella, jossa Arodenin Silmä on punaisella mustalla pohjalla. Merkki liikkuu olkapäästä sitä lähemmäksi sormia, mitä korkeampi upseeri on kyseessä. Dottarien komentajalla merkki on hänen pitämässään sormuksessa.

Viisi luutnanttia raportoi samalle kapteenille, joita dottari-majurilla voi puolestaan olla komennossaan kolme tai enemmän. Jokaisesta kaupungin kahdeksasta piiristä, regosta, vastaa vähintään kaksi majuria, jotka raportoivat yhdelle neljästä dottarien alikomentajista, durotaseista. Durotasit vastaavat edelleen dottarien komentajalle, duxotarille, joka puolestaan vastaa ainoastaan pormestarille.

Dottarien johtohenkilöt

 • Tällä hetkellä dottarien komentajana toimii pormestarin siskonpoika, Duxotar Iltus Mhartis, jonka yleisesti tiedetään olevan selvä ainoastaan poikkeustapauksissa. Enoaankin kyvyttömämpänä asioiden hoitajana Iltuksen käsissä ollut valta on vähitellen valunut dottarien neljälle alikomentajalle samaa tahtia kuin viini Iltuksen nieluun. Alikomentajien intressit eivät ole yhtenevät, mikä on johtanut dottarien jakautumiseen neljäksi käytännössä toisistaan erilliseksi osastoksi. Tämä ei ole erityisesti helpottanut kaupunkilaisten päivittäistä elämää.

 • Durotasi Saria Roccin komentaa kaikkia Parego Speran kaduilla partioivia dottareita, mikä tekee naisesta kaupungin suurimman virkavaltavoiman komentajan.
 • Durotasi Scasi Bolvona komentaa condottareita, "kanaalinvartijoita", jotka partioivat Länskanavassa, Canarodenissa, Dhaenvirralla ja Regiconan kanaaleissa. Yleinen mielipiden on, kenties ansaitusti, leimannut miehen pyrkyriksi, ja hänellä huhutaan olevan vaikutusvaltaa ja yhteyksiä jo lähes yhtä paljon kuin itse duxotarilla.
 • Durotasi Arik Tuornos komentaa rundottareita, jotka kiertelevät Rego Caderia ympäröivällä muurilla pitääkseen rauniokaupungin epätoivotut ainekset poissa kaupungista. Miehestä liikkuu suorastaan hämmentävän vähän huhuja. Yleinen vaikutelma rundottarien joukossa on kuitenkin se, että Arik on luotettava ja suoraselkäinen komentaja.
 • Durotasi Lhiana Strikis komentaa regidottareita, "palatsinvartijoita", jotka partioivat Regiconan katuja. Naisen alaisiaan halveksuvasta johtamistyylistä on kuulunut mehukkaista tarinoita jopa saaren korkeiden muurien ulkopuolelle, ja ilkeämieliset kielet väittävätkin Lhianan joutuvan maksamaan joukoilleen suurempaa palkkaa saadakseen pidettyä partioidensa rivit täysinä.

Pormestari

Westcrownin pormestari insituutiona on vanhempi kuin nykyinen Cheliaxin hallinto, vaikka monikaan kaupungin asukkaista ei sitä enää muista. Nykymuotoinen pormestarius, jossa pormestari toimii Thrunen huoneen auktoriteetin edustajana on toki jatkunut jo vuosikymmeniä, mutta kaupungin ikään suhteuteutettuna muutos on edelleen suhteellisen tuore.

Thrunen huoneen edustajina on näihin päiviin asti ehtinyt toimia kolme eri henkilöä, jos nykyinen pormestari lasketaan mukaan:

 • Anvengen Doskivari, Asmodeuksen pappi, joka nautti Thrunen huoneen erityistä luottamusta, sai kunnian toimia Westcrownin ensimmäisenä pormestarina Thrunen huoneen otettua kaupungin hallintaansa. Tarinoiden mukaan Angeven oli täysin mielipuoli, mutta vaarallisen älykäs sellainen. Tästä huolimatta tai ehkä juuri sen vuoksi, hän pysyi pormestarina lähes kaksi vuosikymmentä ennen outoa katoamistaan.
 • Maagi Dargentu Vheed seurasi Doskivaria pormestarin istuimelle. Myös hänen valtakautensa kesti noin kaksi vuosikymmentä, päättyen sekin pormestarin äkisti kadottua. Vheediä ei kuvata yhtä hulluksi kuin edeltäjäänsä, mutta epämääräisiä ja itsepintaisia huhuja pormestarin salatusta, pimeästä puolesta kiertää silti edelleen.
 • Nykyinen pormestari, Aberrian Arvanxi, on jo toiminut pormestarina pidempään kuin epäonniset kollegansa. Pahat kielet väittävät, että Aberrianilla oli jotakin tekemistä Dargentu Vheedin katoamisen kanssa, mutta tähän päivään asti kukaan ei ole voinut tälläisia väitteitä todistaa. Kaupungin verorahojen käytön perusteella Arvanxin päämielenkiinnonkohteena ovat aatelistolle esiintyvien taitelijoiden tukeminen sekä oman kartanonsa, Aberrianin Hullutuksen", jatkuvat korjaukset ja laajennukset. Tämä sopii kaupunkilaisille, koska pormestaria pidetään täysin epäpätevänä mihinkään järkevään, ja mitä vähemmän hän sotkeutuu kaupunkilaisten päivittäiseen elämään, sen parempi.

Aateliset

Nykyisillä Westcrownin aatelisilla ei ole virallista asemaa Westcrownin hallinnossa. Kaupungin asukkaille on kuitenkin itsestäänselvää, että maa-omistustensa, kauppalaivojensa, sijoitustensa ja yhteyksiensä vuoksi aatelistolla on epäsuoraa vaikutusvaltaa kaupungin viralliseen hallintoon - erityisesti, koska vain harva virkamies sanoo suoraan "ei" pikku lahjuksille.

Kukaan ei yksiselitteisesti pysty kuitenkaan arvioimaan, kuinka valtatasapaino aatelissukujen ja virallisen hallinnon välillä jakautuu, varsinkin, koska, kuten tunnettua, suvut eivät pelkästään puhalla yhteen hiileen, vaan pelaavat häikäilemättä toisiaan vastaan. Vähintäänkin voidaan kuitenkin sanoa - ja tästä kysyttäessä kuka tahansa kaupungin rahvaan edustaja voi antaa tukun esimerkkejä myrkyllisin äänenpainoin - että lait tavallisille tallaajille ja lait aatelisille eivät ole lainkaan sama asia.

Kaupungin aatelissuvuista puhuttaessa ne jaetaan yleensä ylempään ja alempaan kastiin. Kohtuullinen yksimielisyys vallitsee siitä, että kaksitoista aatelishuonetta ovat ylitse muiden vaikutusvallassa ja omaisuudessa, edustaen siten ylempää kastia. Nämä ovat Arvanxin, Dioson, Drovengen, Gruliosin, Julistarcin, Khollarixin, Mezinasin, Mironethin, Phandrosin, Rosalan, Salisferin ja Tilernosin huoneet. Kaiken kaikkiaan aatelissukuja on kaupungissa neljättä kymmentä.

Kohdattuja aatelisia

 • Delour Aulamaxa Westcrownin tunnettu laulaja ja diiva
 • Thesing Umberto Ulvauno Westcrownin tunnettu näyttelijä
 • Calseinica Nymmmis nouseva nuori näyttelijälahjakkuus (tosin sukunsa hylkäämä, ainakin vielä)
 • Chammady Drovenge ylimielinen nuori nainen
 • Sascar Tilernos viinin kanssa viihtyvä vanhempi nainen
 • Eirtein Oberigo tiedonhaluinen vanhempi mies
 • Crosael Rasdovain Aberrian Arvanxin majordomo, kartanonhoitaja
 • Aberrian Arvanxi nykyinen Westcrownin pormestari

Muita vallanpitäjiä

Westcrownin Keisarillisen Armeijan komentaja

Westcrownin itäisimmässä niemenkärjessä olevien Keisarillisten Armeijan joukkojen komentaja vastaa nimellisesti kaupungin pormestarille, mutta tuopin ääressä kuulee välillä vanhojen dottarien epäilyjä, että valtasuhde olisikin toisinpäin, onhan komentaja sentään Westcrownin suurimman sotilaallisen armeijan yksinvaltainen johtaja ja todennäköisesti hyvissä väleissä Keisarillisen Thrunen suvun kanssa.

Joka tapauksessa, kaikkien niiden vuosikymmenten läpi, jona Thrunen huoneen armeijan läsnäolo kaupungissa on jatkunut, joukkojen kulloinenkin komentaja on toiminut lähinnä passiivisena sivustakatsojana. Tämän ja säännöllisen vaihtuvuuden vuoksi kaupunkilaiset eivät useinkaan tiedä, kuka komentaja milloinkin on eivätkä ole siitä edes erityisen kiinnostuneita.Paikallisista uskonnoista

Westcrownin erikoispiirre on melko laajalle levinnyt Perustajien jonkinasteinen palvonta. Vaikka Aroden kuolikin, usko hänen uskontonsa Perustajien olemassaoloon on edelleen vahva. "Perustajilla" tarkoitetaan Arodenin ensimmäisen 20 maanpäällisen palvelijan papeista ja papittareista muodostunutta joukkoa, joilla oli jo jumalan elinaikana uskonnollisessa kaanonissa lähes puolijumalien asema.

Westcrownissa tästä uskonnosta voi nähdä merkkejä siellä täällä. Yksittäisille Perustajille omistettuja temppeleitä ja pyhättöjä on edelleen näkyvissä, jotkin niistä paremmassa kunnossa kuin mitä niiden ikä antaisi olettaa. Huhutaan myös, että uusia kappeleita on rakennettu maan alle kätkettyihin kellareihin palvelusten pitämiseksi salassa. Monet ihmiset pitävät pieniä Perustajien patsaita kodeissaan tai työpaikoillaan ja tekevät avoimesti kävelyretkiä Sanqatada Cinqardalle, mikäli kiihkeimmät Asmodeuksen papit ja intomielisimmät helvetinritarit eivät juuri silloin pyöri lähistöllä.

20 Perustajasta Westcrownissa palvotaan ensisijaisesti kuutta (järjestyksessä yleisimmästä alkaen):

 • Perustaja Dotara, "Hän Joka Vartioi ja Odottaa", vartijoiden henki; dottarien suojelijapyhimys
 • Perustaja Palmor, jokien ja uudistumisen henki; kalastajien ja kätilöiden suojelijapyhimys
 • Perustaja Rixana, syvien vetten aarteiden henki; helmensukeltajien ja simpukankalastajien suojelijapyhimys
 • Perustaja Adel, puunveiston henki; laivantekijöiden ja veneenveistäjien suojelupyhimys
 • Perustaja Crusical, vesien ylityksen ja navigoinnin henki; lautturien ja adelieerien suojelijapyhimys
 • Perustaja Vadrus, kristallin ja taiteen henki; lasinpuhaltajien ja taiteilijoiden suojelijapyhimys.Pieni paikallinen sanasto

 • adel = pieni, henkilökohtainen kanaalipursi
 • dottari = kaupunginvartija
 • Durotasi = Dottarien alikomentaja
 • Duxotar = Dottarien komentaja
 • haloran = lyhdynkantosauva
 • pyrahje = liikkumattomia, miehenkorkuisia soihtuja, joita käytetään isojen alueiden valaisemiseen kaupungin yössä
 • Parego = "Alttari", käytetään mannerkaupungin suurpiireistä
 • Rego = "Pikkualttari", käytetään mannerkaupungin piireistä
 • Vaneo = kartano
 • Vira = huvila
 • Wiscranilainen = Westcrownin asukas tai jokin kaupungista peräisin oleva

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped