Maailma

Essee Praroodinan ja Aeneanlahden näkemyksistä.
Alkajan seuraaja, Iisakki etsijä. Teprekissä, vuonna 6884 porttien aikaa.

Alkajan maailma jakaantuu kahteen erilliseen mantereeseen, joiden välillä voi matkustaa vain henkivoimien ja taikuuden avulla. Maallisen todellisuuden lisäksi maailmassa on olemassa yliasitillinen, tavallisilta kuolevaisilta peitetty henkimaailma, jonka salaisuuksista tietävät vain taikuuden käyttäjät, noidat ja jumalat. Tunnettu maailma rajoittuu pääosin ylämaiden alueelle. Pääsääntöisesti ylämaiden asukkailla ei ole tietoa alamaista. Teprekkiläiset kirjoitukset kertovat alamaiden olevan suurelta asumatonta ja vaarallista seutua, jossa taruolentoja saattaa vielä tänäkin päivänä tavata. Ylämaat on pääosin asutettu, rauhallinen mantere, jota hallitsevat asuinpaikkansa mukaan nimetyt kansat. Mantereen tunnusmerkkinä on keskellä sijaitseva suuri Sisämeri, jonka rannikoilla kaikki sivistyneet tunnetun maailman kansat asuvat (teprekkiläisiä lukuunottamatta). Tämän meren rannoilla sijaitsevat kaikki ylämaiden merkittävät kauppakaupungit ja reitit. Aluetta, jota ylämaiden kansat asuttavat, kutsutaan yleisesti tunnetuksi maailmaksi. Se rajautuu mantereen ulkolaidalla olevaan Ulkomereen sekä tuntemattomiin erämaihin Silian, Arkontin ja Symman laidoilla. Ulkomerellä on, Teprekin saaren lisäksi, joitakin etäisiä saaristoja, joiden saavuttaminen on vaarallista ja hankalaa. Aeneanlahti on sisämeren lounainen lahti, jota hallitsevat suvereenisti Haaveen kapteenit - siis merirosvot ja vapaakauppiaat. Sen laitoina toimivat Eteläisen Silian keisarikunta, Aenia ja Praroodinan saaristo. Tunnettu maailma

Aeneanlahti

Aeneanlahti kattaa viidenneksen sisämerestä, ja sen merkittävimmät satamat ovat Silian ja Aenian rannikoilla sekä Praroodinan saaristossa. Alueen voimakkain mahti on kiistämättä Haaveen Kapteenien kilta, eli merten rosvot ja ryöstäjät. Vaikka Kapteenien kilta pitää tukikohtaansa Haaveessa, hallitsee se tosiasiassa koko Aeneanlahden rannikkoa. Rannikko, jota kilta virallisesti "suojelee", alkaa Aaluvin kaupungista Pohjois-Silian keisarikunnasta, ja jatkuu Siiluvin, Haaveen ja Aenian suljettujen satamien kautta aina Praroodinan saaristo asti. Killan jäsenet ja heidän "laillistamansa" kauppiaat voivat killan maksamien lahjusten ansiosta vapaasti rantautua kaikkiin alueen kaupunkeihin - jopa Aeniaan. Alueen ollessa näin laaja, mahtuu sille monenlaisia kaupunkeja ja satamia. Merkittävin niistä on tietysti itse Haave, joka tunnetaan kaikkialla varkaiden ja valapattojen vapaakaupunkina. Kaupunkina Haave jakaantuu kolmeen merkittävään osaan; Sisäkaupunkiin, Ulkokaupunkiin ja satamiin. Sisäkaupunki on pieni, muurein varustettu kaupunki kaupungin sisällä, jossa kolme kaupungin mahtisukua (Slikiat, Almenyt ja Ihiartat) pitävät majaansa. Tämän sisemmän kaupungin länsipuolella on ulkokaupungista ja sisäkaupungista vartioidulla, lähinnä korkeista taloista muodostuvalla vallituksella erotettu satama. Satama on kapteenien killan hallitsema alue, jonka lävitse kaupunkiin virtaa sen pääasiallinen ruoka - kala. Ulkokaupunki puolestaan on rääsyläisten ja paenneiden rikollisten pakolaisalue, jota hallitsevat erilaiset jengit lähinnä sanattomien sopimusten määrittellessä niiden väliset territoriot ja lait.

Silian valtava hävitys, sodan runtelema erämaa avautuu Haaveesta pohjoiseen ja länteen. Silian Sisämeren puoleisella rannikolla sijaitsevat eteläisen ja pohjoisen Silian keisarikunnat, jotka ovat tiukan sotilaskurin, uskollisuuden ja selviytymisen tarpeen varaan rakennettuja yhteisöjä. Niitä rajoittaa lännestä erämaa, joka muuttuu elämälle kelpaamattomaksi noin puolen tuhannen kilometrin päässä rannikosta ja rannikolle virtaavien jokien laidoilta. Pohjoisen keisarikunnan Aaluv ja eteläisen Siluv ovat ainoat Silian tunnetut suurkaupungit. Näiden kahden kaupungin lisäksi on Silian rannikko täynnä pienempiä kyliä ja asumuksia.

Aenia on eristynyt korkeiden kallioiden ja vuonojen reunustama niemi Sisämeren ja Ulkomeren välissä. Sen harvoihin satamiin ei monikaan laiva pysähdy miellään, eikä yksikään ilman lupaa. Aeniaa kansoittavat itseään yli-ihmisinä pitävät, metsissä elävät raakalaiset, joiden sanotaan syövän "vähäisempiä ihmisiä" ruuakseen ja nauttivan metsästyksestä taiteen korkeimpana muotona.

Praroodina, johon merialue loppuu, on Sisämeren ja Ulkomeren välisen merensolan täyttävä saaristo. Se on kaikkien tunnetun maailmojen kansojen ja kulttuurien sulatusuuni, jonka lävitse kulkee ainoa tie sisämereltä ulkomerelle ja teprekkiläisten hallitsemalle Alkajan saarelle sekä ainoa luotettava reitti idästä länteen, sisämeren pohjoisosan kuuluessa Arkontin valtapiiriin. Praroodina - vaikka virallisesti kuuluukin Nemfin valtiolle - on täynnä pieniä yhteisöjä ja ryhmittymiä, jotka ovat uskollisia lähinnä itselleen. Alueella on kolme isompaa välietappia: Holvisaari, Viisportti ja Siirtokunta. Näistä satamakaupungeista merkittävin on Holvisaari, jonka kohdille Haaveen merirosvojen metsästysmaat päättyvät. Viisportti ja Siirtokunta ovat Holvisaaresta hieman itään sijaitsevia merkittäviä asutuksia, joista ensimmäinen on Aenoiden vallassa ja toinen sijaitsee Mykhan etupiirissä.

Muu maailma

Siliasta pohjoiseen on Arkontin kuningaskunta, joka noitakuninkaansa johdolla on viimeisten kymmenien vuosien aikana käynyt voitokasta sotaa niin pohjoista Silian keisarikuntaa kuin siitä länteen olevaa erämaatakin vastaan (kyllä, erämaata vastaan). Arkontin itänaapurina on Symma, aivan Rajavuorina tunnetun vuorijonon itäpuolella. Symma on monien pienten ruhtinaskuntien muodostama, sisällissodan runtelema kuningaskunta, joka käy - kahden kuninkaana itseään pitävän serkuksen sisällissodasta huolimatta - aktiivisesti kauppaa kaikkien Sisämeren valtioiden ja kansojen kanssa. Symmasta etelään, Sisämeren itälaidalla on vanha ja valtava Nemfi, puritanistinen teokratia, joka hellii ajatusta muinaisesta mahdistaan koko maailman valtiaana. Nemfiä kerrotaan hallitsevan yhdeksän ihmishahmoista jumalaa, jotka ovat vannoneet uskollisuutta Nemfin kuningassuvulle. Nemfin läntisimmässä kärjessä on Mykhan ihmeellinen tasavalta, jonka keksinnöt ja tekninen kehitys on merkittävästi muita valtiota pidemmällä. Mykhat kutsuvat taikuuttaan tieteeksi, vaikka se toimiikin vain aivan Mykhan lähistöllä. Siellä sille ei kuitenkaan vedä vertoja mikään muu ihmisen keksintö.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped