Mikä tämä on

Kyseessä on kolmeen kertaan pelautetun lineaarisen scifi.mindfuck.pelin arkistointiprojekti. Projekti on syväjäässä, mutta etenee ajallaan, huolimatta havaitsijaa koskevasta aika-harhasta tai dillaatiosta.

Krypta

Erään vanhan proggiksen arkistointia.

Kopio sivulta DitV.Vili:

Krypta on erään Ian M Banksin kirjan¤ ajatuksiin perustuva mindfuck hi-scifi-peli. Avainelokuvia genreen voisivat olla Matrix, Existenz ja Kolmastoista kerros. Pelin hahmo tehdään WoD Mortals lomakkeelle kuolleina Cyberpunk-hahmoina, ja kopioidaan toiselle puolelle hahmolomaketta olevalle Wod Bygone Bestiary - hahmolomakkeelle. Peli alkaa Bygone Bestiarypuolen hahmoilla nykypäivän New Yerseystä, jossa hahmot elävät rikkaiden amerikkalaisten elämää Gossip Girl/Beverly Hills 90210 henkeen.
Peli sisältää joitakin hahmojen orientaatiovaiheita ja asteittain paljastuvan taustajuonen¤¤. Kaksi aikaisempaa kertaa pelistä, ovat olleet erittäin onnistuneija ja pelaajat ovat kiitelleet peliä.
Peli sisältää noin 12 osaa, joista kahdesta kolmeen saadaan pelattua yhdessä pelikerrassa. Tämä tarkoittaa sitä että pelissä on enimmillään noin 6 pelikertaa.
¤) Kirja sisältää rankasti spoilereita, jotka eivät oikeastaan pidä paikaansa - mutta kertovat silti liikaa, joten en nyt linkkaa sen wikipedia plotsummaryä.
¤¤) Caveat: peli pyörii "tarinankerrontatyylin" mukaisesti: Pelaajat tietävät mitä hahmot tietävät, pelaajat toimivat vain hahmoinaan, pelinjohtajalla punainen Fiiat jne.

Syn-opsis

Krypta on tieteisroolipeli maapallon tulevaisuudesta. Sen hahmot ovat nykypäivän New Jerseytä muistuttavassa ympäristössä asuvia 16 vuotiatia nuoria - jotka omaavat kaiken järjen ja muistikuvien vastaisesti kuolleiden kyberpunk-genren hahmojen taidot ja kyvyt.

Peli koostuu 12 pienemmästä kokonaisuudesta, joiden aikana pelin asetelma laajenee, muuttuu ja uudelleenmäärittyy useita kertoja. Pelin keskipiste pysyttelee mullistuksista huolimatta hahmoissa ja näiden tuntemattomassa päämäärässä.

Kryptan tausta-ajatus pohjautuu lähes kokonaan Ian M Banksin kirjaan Feersum Endjinn, jonka lukeminen ennen pelaamista pilannee suuren osan pelinautinnosta. Tai sitten ei. Kirjan lisäksi merkittäviä vaikuttajia ovat elokuvat Matrix, Existenz ja Kolmastoista kerros.

Tyyli ja tarkoitus

Kryptan pelaajien hahmot ovat pelin suuremman tarinan ehdottomat päähenkilöt. Pelaajien on tarkoitus päästä eläytymään hahmoihinsa ja samalla fiilistelemään suurempaa avautuvaa kuviota. Pelinjohtajan sana ja mielipiteet ovat ehdottomia ja perustuvat pelaajille pelin aikana salattuun taustajuoneen (taustajuoni paljastuu vääjäämättä pelin aikana ja satunnaisilta vaikuttavat päätökset ovat hyvin todennäköisesti sen perusteella ihan järkeviä).

Yllämainituilla ehdoilla voitaisiin Kryptaa kutsua hyvin perinteiseksi tarnankerrontaroolipeliksi. Se sisältää hyvin vähän kokeellisia tai erikoisempia tekniikoita.

Alkuperäisessä pelissä käytettiin systeeminä White Wolfin Storytelleriä siten että alkuperäiset Kyberhahmot luotiin ensin WoD:Mortals hahmolomakkeelle ja kopioitiin niistä 16 vuotiaiksi koululaisiksi WoD: Bygone Bestiary hahmolomakkeille (BB:n hahmolomakkeella oli enemmän pelin kannalta mielekkäitä ominaisuuksia)

Periaatteessa systeemiksi kelpaisi vaikkapa CP2020 tai Fp09 räätälöidyllä ominaisuuskokoelmalla.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped