Versio 0.0.6

Lähteitä ja linkkejä Kolmanteen Orleansiin ja Kyberideoihin löytyy sivulta Linkit. Sivuston sisältö selviää sivukartasta.

Voit ladata Kolmas Orleans 0.0.3:n paperiversion myös PDF muodossa.

Kommetteja Orleansiin liittyen voi jättää takapihalle tai sähköpostitse osoitteeseen KolmasOrleans@sange.fi.

Sivusto sijaitsee mekanismin wikissä.

Corporate States of America

USA:n entinen suurvalta teki vararikon 2020-luvulla, antaen alkusysäyksen uudelle ja uljaalle Corporate States of Americalle. Valtiolle, jonka korkein tavoite on osakkaidensa taloudellisen menestymisen ja tuoton varmistaminen ja asukkaat vain väline voitontavoitteluun.

Corporate States, tai CSA, käsittää nykyisin nimellisen USA:n liittovaltion lisäksi Meksikon sekä useita Irakin ja Panaman tapaan aseellisesti vallattuja "kauppaliittolaisten" alueita ympäri maailmaa.

Todellista valtaa CSA:ssa pitää hallussaan riitaisa "yhtiökokous", joka koostuu niistä kaukonäköisistä osakasyrityksistä, jotka pala palalta ostivat USA:n toiminnot sitä mukaan kun liittovaltio niitä talouden syöksykierteessään ulkoisti.

Sä oot pelkkä resurssi

Tänään on torstai. Saavuin työpaikalle klo 8.02. Automatisoitu ja takuuvarmasti ulkoistettu kulunvalvonta huomautti kahden minuutin myöhästymisestä ja kehotti siistiytymään. Päällikkö otti yhteyttä 8.35 ja ilmoitti, että tulen lauantaina töihin kolmeksi tunniksi palkatta, koska join eilen muutaman viskipaukun kotonani - ilman lupaa kesken työviikon. Ennen olisin suostunut, koska pelkäsin menettäväni työni jollekin pyrkyrille. Nyt mä sanoin joo, kun sil ei oo enää mitään välii.

Huomenaamulla mä pakkaan kamani ja lähden Orleansiin. Etsiköön sieltä jos kiinnostaa mitä teen ensi lauantaina.

Valtavat tuloerot ja eri kansalaisten jyrkkä luokkajako ovat 2050-luvun CSA:ssa arkipäivää. Lähes kokonaan yksityistetyn valtion tehtävänä on tukea sen omistavia yrityksiä, ja vaikkei totuutta aivan ääneen uskalletakaan sanoa, ovat ihmiset valtiolle vain resurssi muiden joukossa. Ihmisoikeudet ja moraali eivät tuota liikevoittoa.

Yrityksien kliinisten, valvottujen ja tarkkaan säänneltyjen asuinalueiden ulkopuolella rehottavat hallitsematon rikollisuus, köyhyys ja huumeongelmat. Tavallisella yrityshenkilökortittomalla kansalaisella ei ole elintasoa tai oikeuksia juuri laitonta maahanmuuttajaa enempää, ja systeemin rattaat jauhavat niin halutessaan lähes kenet tahansa. Vain rikkaista rikkaimmat ovat turvassa.

Lait ovat toki edelleen olemassa, mutta oikeuslaitoksen, liittovaltion ja osavaltioiden rauniot ovat käytännössä enää vain kulisseina suuryritysten väliselle veriselle kilpailulle. Oman äänen saaminen kuuluviin on käytännössä mahdotonta osakasyhtiöiden omistaessa viranomaisten lisäksi myös kaikki merkittävät mediat. Tämä mahdollisti aikanaan USA:n ostamisen ja samalla keinolla edelleen lakaistaan ongelmat maton alle. Vaikka leipä on kapeaa, sirkushuveja on joka kanavalla, vuorokauden ympäri.

Tykkivenediplomatiaa?

CSA:n tehtävä on ajaa sen hallitsevien suuryritysten etuja maailmanlaajuisesti. Tätä varten sillä on valmiudessa 5-6 miljoonan taistelijan vahvuiset asevoimat, joita ei epäröidä käyttää pienimmästäkin syystä. Armeijan koko ja liipaisinherkkyys osaltaan kompensoivat ennen niin tärkeässä roolissa olleiden tiedustelu- ja turvallisuusvirastojen alasajoa, joiden toiminnan teki mahdottomaksi omistajayritysten keskinäinen kilpailu ja budjettileikkaukset.

Asevoimat jakautuvat armeijaan, merivoimiin ja ilmavoimiin, ja pääosan niiden miesvahvuudesta muodostavat kouluttamattomat ja tulevaisuudettomat nuoret, joille armeija on usein se viimeinen vaihtoehto. Vaativammat tehtävät on pääosin ulkoistettu yrityksille, ja lisäksi useimmat suuryritykset pitävät omia huippuvarusteltuja ja erittäin kokeneita erikoisjoukkojaan yllä.

© 2007-2009 Touko Kästämä.

\i'levən(t)th\°