Götterdämmerung

Tavoite: Yhdistää nippu toimivia, pulp-konsepteja yhteen sillisalaatiksi, jonka uskottavuuden oikeuttaa dark fantsun leima ja josta toivon mukaan saa aikaiseksi erityisesti hauskoja pelisessioita. Mikä on toimivaa? Natsit, haltiat, Gestapo, vakoilijaromantiikka, villi ja tuntematon magia, salaseurat ja okkultismi, mysteerit, korkkarisaksa, elämää suuremmat pahikset ja naivit sankarit, kommunistit,..

Konsepti: Muuntaa Toisen Maailmansodan ajanjakso Earthdawn-henkiseksi, eli tehdä Godlikelle sama minkä Shadowrun teki Cyberpunkille. Ennemmin romantisoida ja korostaa Toisen Maailmansodan synkää, yliluonnollista potentiaalia kuin tehdä gutterpunkkia. Oikeita mielikuvia ovat Gestapo-haltiat mustissa nahkatakeissa ja koppalakeissa, kommunistipeikot heiluttamassa punalippua auringon kultaamillä äiti Venäjän pelloilla ja aristokraattiset englantilaiset kääpiöupseerit juomassa teetä poterossa.

Tarkoittaako pulp tässä yhteydessä myös sen asenteita, kuten voimakas mustavalko-asetelma, rasismi, sodan kauhujen estetisoiminen ja vähättely? Romantisointi kuulostaisi siltä.
Kyllä, juuri näin. Romanttista idealismia, mutta menemättä Disney-piirrettyjen asteelle. Testipelissä ajatuksena oli hakea karikatyrisoitua henkeä tyyliin Mummy/Mummy Returns, Indiana Jones ja Sky Captain & the World of Tomorrow (kts. "Projekti Sig")

Status: Konseptointivaiheessa.

Ilmassa leijalevia ajatuksia:

  • Kosmologia jotakuinkin yhtenevä Earthdawnin ja Shadowrunin kanssa, mitä tulee esim. astraaliin, taikuuteen ja sen kaikenkattavuuteen, oppeihin jne. Vertailukohdat hyvä hakea ED:stä selkeyden vuoksi vaikka tavoitteena ei ole kloonata ED:tä WW2:een sellaisenaan.
Kauhut?
Tätä juuri pohdiskelen. En halua heittää Kauhuja kehiin vain koska ne kuuluvat integraalisesti ED:seen. Jos pitäydytään ED:n kosmologiassa, muuttaa Kauhujen kuvioihin tulo asioita jo aika paljon. Harkitsin niiden jättämistä keskivaiheen käänteeksi.
  • Muutoksen voi olettaa alkaneen 1800-luvun loppupuolelta, kuitenkin niin että reaalihistoria pätee
  • Muutoksen vaikutukset osittain johdettavissa Shadowrunin 4. edition tilanteesta ja tilanteeseen jotaneesta historiasta, tietenkin istutettuna 30-luvun loppuun
  • Enemmän maanläheisellä ja mystisellä Earthdawn-henkisellä otteella kuin cyber-kliinisellä Shadowrunilla
Steampunk-henkinen magi-tech voisi sopia genreen myös.
Kellopelinatsit! Kyllä, taikuuden ja elementalismin inspiroima steampunk-kyber on ehdottomasti hyvä ajatus
Mingola henkiset natsiokkultistit Hellboystä? -- vtakanen 2007-04-27 17:41
Hellboy unohtui listasta ja kuuluu siihen kyllä. Earthdawnin astraali ja henget ovat aika robusti työkalu ja mikä parasta, toimivat hyvin eri okkultististen oppien ja uskontojen kanssa yhteen
  • Muutos stabiloitunut, ts. selviä esim. että ihmisyys on eriytynyt pysäyttämättömästi uusiksi paraihmisiksi (ts. ei keskitytä päivittelemään muutosta, mutta ollaan hyvinkin jälkimainingeissa muutoksen jatkuessa)
  • Onko liian tylsää, että kolmas valtakunta olisi rodullisesti sidottu kliseisesti "arjalaishenkisiin" fantsurotuihin eli haltioihin ja ihmisiin? -> On.
Onko maailmassa/euroopassa kokonaan pararotujen valtakuntia vrt Shadowrunin haltiavaltakunnat? Voisi hyvin kuvitella löytyvän jostain Karpaateilta, Uralilta tai vastaavan syrjäisestä paikasta.
Euroopassakin on aika runsaasti tilaa uusille, pienille kuningaskunnille vielä 1900-luvun alkupuolella. Sopivat musta paremmin 1900-luvun alun kuohuntaan kuin SR:n tulevaisuuteen.
  • Voimistuva taikuus ja sen käyttö integroitumassa kovaa vauhtia täydellisesti arkiseen maailmanjärjestykseen, myös sotakäytössä, mikä ei tietenkään ole sama asia kuin sen täydellinen yleinen hyväksyminen (esim. konservatiiviset amerikkalaiset eivät pidä kuolleiden manaamisesta, kristilliset piirit vastustavat henkiinherätystä josta taas armeija pitää kovasti, Mk 2 Lifesaver MilIssue..)
  • Ollaan voimatasollisesti (jos johonkin pitää suhteuttaa) ehkä siinä pisteessä, missä tiukimmat ja vanhimmat adeptit ovat saavuttaneet uranuurtajina 7-8. kehiä
  • Ajallisesti kiinnostavin voi olla sotaa edeltävä 30-luvun loppu, jolloin kukaan ei halua uskoa uuteen sotaan, onnenonkijat ja seikkailijat sopivat hyvin kuvaan
Oh! Tämä on ehkä tyylikkäin settin tälläiselle mitä voi olla! Eritoten, jos pelin saisi tästä kulkemaan kohden kataklysmiä --vtakanen 2007-04-27 17:41

Spekulointia pararotujen ja rotujen asemasta 30-luvulla:

  • Ajallisesti ajoituksesta: 30-luvulla vanha sukupolvi muistaa ajan ennen muutosta, muutos ehkä käyntiin Krimin sodan aikaan, ensimmäisessä maailmansodassa pararodut vakiintuivat yleisesti "yhdenvertaisiksi kumppaneiksi ja yhtävertaisiksi kanssaihmisiksi". Ensimmäisestä maailmansodasta jäljellä tietenkin nimekkäitä veteraaneja ja sankareita jotka ovat myös pararotuisia.
  • Koko ED:n rotupaletti käytössä, kuitenkin niin että eksoottisimmat rodut (t'skrang, windling, obsidiman) ovat vasta eriytymässä, tai vasta tulossa taikuuden tason kasvaessa maailmassa
  • Määritellään germaanisen perinnön ihannointi, arjalaisuus ja anti-semitismi vähemmän pararotusidonnaiseksi. Esim. Hitler Jugend katsoo karsaasti örkkejä, kääpiöitä ja t'skrangeja. Puhtaita germaanisia ja Pohjoisia piirteitä nähdään ihmisissä, haltioissa ja kääpiöissä.
  • Rotuhygieenisten näkemysten perspektiivistä on siis puhtaita, alkugermaanisia pararotuja (ihminen, haltia, kääpiö), mutta peikkojen ihannointi fyysisten ominaisuuksien takia kuulostaa oikealta.
  • Alkuperäiset ihmisrodulliset piirteet työntyvät läpi myös pararoduissa. Tummaihoinen peikko mielletään negroidiksi siinä missä tummaihoinen haltiakin.
  • Rotujen eriytyminen ei ole (tai ollut prosessin käynnistyessä) sidonnaista yhteiskuntaluokkiin, mutta eriytymistä tapahtuu esim. syrjäytymisen tai ennakkoluulojen kautta

Spekulointia poluista (discipline):

  • Lähtökohtana helpoin käyttää olemassaolevia ED:n polkuja (helppous, konversioiden tekeminen on tylsää, testattu jo, hauska vaikutelma)
  • Kehitys vakiintuneiksi esim. proto-poluista osa timelineä
  • Pelihetkessä voidaan adepteja käsitellä mahdollisimman pitkälle kuten ED:ssäkin (helppo vertailukohta Adventure!:n pulp-sankarit)

Projekti Sig:

  • Indiana Jones-henkinen, määrämittainen pulp-seikkailu vuoden 1938 Saksassa
  • Tavoitteena testata konseptin istuvuutta, ylipäänsä Earthdawnin kosmologian tuomista aikakauteen ja toimia myös esipuheena mahdollisille tuleville peliproggiksille settingissä

Lähteet:

  • Yrjö von Grönhagen, Himmlerin salaseura, 1948
  • J. E. Rosberg, Autolla Suomesta Välimerenmaihin, 1926
  • Sven Hedin, Nykypäivien Saksa, 1937
  • Charles Stross, Concrete Jungle ja Atrocity Archives (todo)
  • Adventure!
  • Earthdawn, 2nd edition
  • Shadowrun, 4th edition
Adventure!:n ja Godliken lisäksi aihepiiri "yliluonnollisia juttuja sodassa" suosittelen tutustumaan Wraith: The Great War:iin, vaikka käsitteleekin väärää sotaa. Elokuvista mieleen tulee esim. Peltirumpu, joka on täynnä outoutta. Sarjakuva Light Brigade (DC Comics) käsittelee enkeleitä, okkultistinatseja ja sen sellaista. Hellboy tuli jo mainittua tuolla. Ihan tavallisiset sotaelokuvat (Saving Private Ryan, Thin Red Line, Schindler's List, Navaronen haukat, Navaronen tykit, Likainen tusina, Das Boot, Die Brücke) sisältävät paljon käyttökelpoista.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped