DragonAge, Testipeli ja sitten kun valmis [!Peliraportti]


Cover art form Dragon Age RPG site used with permission from GR

Dragon Age Set 1 (lvl 1-5)

Hahmolomake löytyy täältä.

Esimerkkihahmot löytyvät Täältä. Pelaajat voivat halutessaan käyttää suoraan esimerkkihahmoja.

Mitä:Dragon Age RPG:n set 1 (level 1-5) koepeli. Pelataan boxissa mukana tuleva esimerkkiseikkailu.
Milloin:16.6.2010 kello 17:30
ja 23.6.2010 kello 17:30
MissäRuusulankatu 19 a 2
Kuka:V, Sope, Markus, J

(:num:)

Peliraportti

[tulee tähän]

Hahmot

[tulee tähän]

Seikkailu

[tulee tähän]

Dragon Age: the Roleplaying game

Ulkoasu ja luettavuus ovat ensiluokkaisia

  • Kuvitus tosi hyvä
  • DAO:n concept arttia ja uusia kuvia
  • Ulkoasu tosi nätti -> white wold ja dd4 meininki
  • Selkeä lukea, mutta silti näyttävä

Mekaniikka on nopea ja selkeä

  • Hyvin samankaltainen OSR ja punalaatikon ajatusten kanssa
  • Pelin kuljetus huomattavan nykyaikainen
  • Stuntit ovat oiva lisä, antavat paljon mahdollisuuksia muuttaa tilannetta.
  • Ei merkittäviä heksa-sääntö-kikkoja tai muita viiden jalan askelia
  • Hyvin pelkistetty pelijärjestelmä - taidot antaa uusia temppuja tai helpottaa temppuja ja skillit(fokukset) on hyvin yleiskäyttöisiä.

Esimerkkiseikkailu vaikuttaa varsin toimivalta

  • Pelattiin vain puoleen väliin
  • Sisältää kaikkia kolmea kohtaustyyppiä tasapainoisesti. Tosin monet kohtaukset voivat muuttua taistelukohtauksiksi puolivahingossa.

Pelinjohtajaa ohjastetaan kädestä pitäen

  • Pelaamisen haasteet esitellään kattavasti ja annetut ratkaisut ovat ihan toimivia
  • Pelaajien ja pelinjohtajan pelinautintoon kiinnitetään paljon huomiota
  • Muutamat pelaajan tai pelinjohtajan kirjassa esiteltävät metasäännöt taklaavat DD:n kaltaisten kilpapelien useimmiten toistuvat ongelmat näpsäkästi

Ensimmäinen boksi sisältää hyvät pohjat pelaamiselle

  • Jättää kuitenkin pohtimaan seuraavia laatikoita
  • Setti on suppea, mutta riittävä
  • Genlokit ja Hurlokit ovat pahimmat todelliset pimeän käytrit (darkspawn), mutta kirjan vastuksissa on myös voimakkaampia pimeyden käytereitä kuten paholaismaisia kammotuksia (hunger/rage/envy abomination) ja sen sellaisia.

Ajatuksia ja keskustelua aiheesta

Kommentit väreillä, mustalla vain Vilin fiilistelyt. Yrittäkää pitää samat värit.

Koepelin 1 fiiliksiä

Vili:

  • Skenaario on yllättävän hyvin kirjoitettu. Tietysti nämä aina vaativat soveltamista, ja yksityiskohtia on asteenliikaa mun kamuun (mitä ihmettä tehdään valmiiksi kuolleiden farmariperheen lapsien nimillä? Käytetään luomaan draamaa - kun kylällä kysellään mitä thurinille on tapahtunut, voih eih? Eikö tollaisia pelikokonaisuudelle tarpeettomia nimiä voi kaivaa lennosta?)
  • Hahmojen taso 1 vastaa pitkälti punalaatikon tasoa 2 tai 3.
  • Vastukset on aika kovia porukkana, mutta heikkoja yksistään. Hipoja vähän, ja damage/isku ei kovin suuri.
  • Panssari on hämmentävän tehokasta
  • Vastoin oletustani - advanced-testi väkijoukon tyynnyttelyssä toimi ihan hyvin ja intuitivisesti
  • Stuntit on ainakin 10 kertaa parempia kuin DD:n featit
  • Dragon dice on kiva, mutta ei ehkä kaikkein selkein mekaniikka
  • Jako kohtaustyyppeihin on toimiva ratkaisu.
  • Exploration scenet eivät ole ihan niin hyviä - mutta paranevat jos pelinjohtaja noudattaa ohjetta ja kuvailee paljon
  • Taistelu oli nopeaa, ja tavanomainen DD-tyhmäily ei tullut tielle. Muutama asia jäi epäselväksi (kuten liikkuminen kun on taistelussa kiinni) mutta selvinnee helposti kirjaa tutkimalla.
  • Maagin loitsut ovat rankasti epäbalanssissa keskenään. Osa on aika turhia, kun taas Heal, ja area-damage on huiman tehokasta. Healia heikentää huomattavasti sen kosketusvaatimus.

Ennen koepeliä

Mitä Missä Milloin peli 1 (arkistoitu)

Kirjat on luettu, ja jotakuinkin selkeänä mielessä. Tältä pohjalta olisi tarkoitus lähteä pelauttamaan setin mukana tulevaa esimerkkiseikkailua sellaisenaan.

Tarkoitus olisi pelata porukkaa Harmaan vartijan yllyttäminä Vitsausta vastaan taistelemaan lähteneitä seikkailijoita, jotka haluavat liittyä Valvojiin. Hahmot aloittavat ensimmäiseltä tasolta.

Ekan laatikon voimataso vastaa pitkälti Dragon Age: Originsin Origin Story episodia. Hahmot ovat siis aika heikkoja, ja ainakaan tässä laatikossa ei ole vielä mukana Grey Warden -taitoja tai featteja.

Hahmoja yhdistää metana sovittu tavoite vastustaa Vitsausta ja taistella sen olentoja vastaan. Yhteisen tavoitteen lisäksi kaikilla on erillisiä tavoitteita jne. kirjan mukaisesti.

Pelissä keskitytään pitämään hauskaa pelin antamissa raameissa. Asetelmasta tai yksityiskohdista ei pidetä supertarkaan kiinni, mutta yleinen fiilis ja pelin pääkohdat pyritään pitämään Dragon Agen mukaisena.

Lisää lukukokemuksia

Pelin käsitys synk'fantasiasta on asteen poikkeava omastani. Tässä pelissä pelaajien hahmot ovat kirjasotsaisia toivon ja vapahduksen sankareita, jotka onnistuvat kerta kerran jälkeen ajamaan pimeyden pois maailmasta.

Pelin asetelma on väriltään huomattavasti tavallista humppafantasiaa synkempi, ja siinä ei suoranaisesti ole ollenkaan "hyviksiä" pelaajahahmojen lisäksi. Uskon että pelaajahahmojen kääntäminen kirkasotsaisiksi paladiineiksi on tehty ihan syystä, ja amerikkalaista pelaajaa ajatellen. Kyllähän siinä konsolipelissäkin voi pelata hahmoaan hyviksenä, jos haluaa, tosin siinä se ei ole pakotettua (konsolipelin kiskojuoni ottaa lähinnä kantaa tapahtumiin ei niiden syihin).

Tämä ei suoranaisesti haittaa pelin vetämistä - mutta on vähän mälsä ratkaisu, kun miettii ennakko-oletuksia boksin perusteella. Sinällään tehty ratkaisu on ainakin rehellisempi kuin VtM:n "personal horror", joka tarkoitti useimmille kirjaan kirjoitetun synkistelyn sijaan "gothic supersia".

Ennakkomakuja seikkailusta

Optimissaan 4 ekan tason hahmoa. Kokemusta tulee sen verran vähän, että seikkailusta voi saada levelin ihan lopuksi - mutta ei käytännössä seikkailun aikana.

Hahmojen oletetaan olevan sankariainesta (mitäh? tämänhän piti olla synkfantasiaa)

Taistelujen kompleksisuudesta riippuen, veikkaan seikkailun vievän noin 3h - mikä olisi optimia ja jättää ~1h ajan hahmojen luomiseen (jos joku ei halua pelata noita valmishahmoja)

Peruskäsitteitä ja ajatuksia purettuna

Kohtaukset jaetaan kolmeen tyyppiin:

  • Taistelu (combat)
  • Seikkailu (exploration), ja
  • Juonittelu (role-playing)

Kaksi pelimoodia

  • Kerronta (narrative time)
  • Vuorot (Action time)

Vuoroissa oltaessa

  • Aloite
  • Hahmot aloitteiden perusteella järjestykseen
  • hahmo 1 toimii, eli saa suorittaa ison ja pienen tai kaksi pientä toimintoa
  • Seuraava hahmo toimii
  • palataan kohtaan 4 kunnes kaikki toimineet
  • jos vuorot jatkuvat, palataan kohtaan 3

Heitot aina 3d6+kyky+fokus+bonukset-miinukset (ability, focus)

Stuntit maksavat stunttipisteitä. Pisteitä saa aina lohikäärmenopan (eri värinen kuin kaksi muuta) verran, jos kahdesta tai useammasta nopasta tulee sama luku. Kunkin stuntin saa tehdä vain kerran/vuoro. Stunttipisteet on käytetävä samalla vuorolla, kuin ne saadaan.

Set 1 havaintoja lukiessa

#1 Nopea silmäys peliin

Pelaajan kirjan eka luku on aika oivasti kirjoitettu. Sisältää pelaamisen perusjutut ja roiman kasan käytännön järkeä. Aika iso painoarvo on annettu sille, että tässä yritetään nyt pitää kivaa yhdessä. Esimerkkinä kohta, jossa kehoitetaan pelaajaa vaihtamaan hahmoa (saa aina pitää levelin jne.) lennossa, jos hahmo ei tunnu kivalta. Tai kohta jossa kehoitetaan keskustelemaan pelissä harmittaneista asioista pelisession jälkeen ja kasvokkain.

Ensivilkaisulla genlokit ja hurlokit eivät ole stattien perustella älyttömän kovia. Ilman aseita sekä 1lvl rogue että 1lvl fighter on kovempi stateiltaan kuin genlok tai hurlok. Aseilla molemmat on kuitenkin melko vaarallisia (genlokit kaukaa ja maageille, hurlokit läheltä ja fightereille). Kunhan selvitän itselleni miten hyökkäyksen bonarit lasketaan - niin saan tämän varmistettua. (möröillä on aika korkean oloinen attack-roll bonari - mutta vähemmän hipoja kuin PC:llä)

Mielikuvasi vastaavat aika lailla omiani. Tykkäsin myös selkeydestä ja tekstin painotuksista. Möröt ovat käsittääkseni ihan tarkoituksella "lasikanuunoita", ts, lyövät kovaa mutta kaatuvat helposti. -Navdi 2010-04-14 14:08

Unboxing


Content of the box v1.

Content of the box v2.

Sain just tuon pelin Amazonilta. Tuli aika nopeaan, kunhan saivat sitä saksaan.

Kyseessä on tietenkin siis se Set 1 ja laatikossa. Ekat vaikutelmat on tosi positiivisia -ja peli vaikuttaa just siltä mitä oletinkin sen olevan. Erityisesti allaoleva ajatus tulevien wardenien pelaamisesta onnistunee (vaikka se wardeniksi edenneen pelaaminen onkin jätetty settiin 2 tai 3)

Systeemi on statti+modifier (suurinpiirtein välilä -2 ja +8) + 3d6 vs vaikeus. Hyvin modernisoidun punalaatikon oloista tavaraa. --vtakanen 2010-04-13 19:59

Ennakko-oletukset

DA:RPG on kaikkien huhujen mukaan hyvin lähellä sitä vanhaa punalaatikkoa. Tietysti sillä parannuksella, ettei pelissä ole (lainkaan) puolituisia, örkkejä tai muita purkkafantasiaelementtejä.

No oikeasti DA:ssa purkkafantasialle on vaan annettu uudet vaatteet, vähän samaan tapaan kuin Pathfinderissä, joten oletettavasti myös DARPG noudattaa samaa linjaa.

Tältä pohjalta olisi siistiä lähteä pelaamaan sellaista Grey Warden porukkaa, joka on juuri menettänyt oppaansa... aika pitkälti samoista lähtökohdista kuin itse DA:O.

Tuo boxin sisältämä voimataso ei kata niitä grey wardeneita, vaan ne on ilmeisesti tason 6+ kamaa :( Tyypit ei taida pärjätä kunnolla sille originsin perusörkille, vaikka kansi lupaakin hurmeista ihmissusien mättämistä. -sope

Pitää paikkansa. Grey Wardens mainitaan pelikirjan sidebarissa matskuna, joka sisältyy vasta seuraavaan boksiin. DA RPG:n ekan tason hahmot on voimatasoltaan lähellä punaboksin vastaavia, joskin niillä on n. 3x enemmän hit pointteja. Mutta kyllä ne genlockeja pystyy jo pieksemään, vaikka saattaa tiukkaa tehdä. Ei muuten pärjää D&D Basic Setin yksinäinen miekkamieskään sille punaiselle lohikäärmeelle sen nimenomaisen laatikon lvl 1-4:llä, mutta näyttäähän se komealta. ;) -Navdi

Grey Warden==Juonut paholaisen verta ja selvinnyt? Kyllä ne Wardenit häviää ihan originssakin perusörkeille. Ja ihan tasolle 4-6 asti se on aika vaikea peli. Paitsi maagille, joka on originssissa vaan mauton ihan alusta asti. Sinällään harmi, jos ei ole sääntöjä niille parille GW featille joita originssissa on, mutta ei se ole mikään ongelma. Sit pitää vaan viilata premissiä ;-)

Juu. Eihän siinä mitään ongelmaa ole tuossa premissin viilaamisessa. Grey wardenit voi hävitä pelin alussa joukolle perusörkkejä, mutta taitaa olla tuossa perusboxissa se, että hahmot haaveilevat siitä, että voittaisivat yhdessä yhden hurlockin. Originsissa taas tapetaan jo ogre alkupuolella peliä.

Voisi esims. lähteä just siitä, että hahmot oisi muuten päässeet wardeneiksi, mutta se opas kuoli. Jolloin eivät vielä ole wardeneita, mutta haluaisivat olla?
BTW. voisi tarkistaa millä levelillä DA:Ossa se ogre tapetaan. Mun muistikuvan mukaan se olisi 4~5. --V

Tämä vielä: DA RPG:n mekaaninen puoli ei ole yks yks yhteen DA:O :n. Kyllä tuo on ihan oma petonsa. Täten levelivertailut eivät välttämättä paljoa oikeasti kerro. Mikäänhän ei muuten estä tekemästä hahmoja, jotka ovat esim. just levelillä viis. Siten ne olisi ekan boksin rajoissa ja juuri rajalla tokaan boksiin (jossa tulee ne grey wardenit). Normaalisti tohon pääsee about 12-20 pelisession expoilla. Hurlockit oli niitä kovempiä jätkiä (urukeja) ja genlockit niitä goblineita? En ole DA:O :ia itse pelannut niin en tiedä. -Navdi 2010-03-18 11:33

Ei sinällään ole yllätys, että mekaaninen puoli ei ole sama. DA:O:ssa käytettään kuitenkin noppana pesudorandom-liukulukuja - mikä lienee... asteen hankalaa pöytäpelissä. Tai no, TI:n laskimella voisi onnistua ;-)
Akateemisena arvauksena veikkaisin, että levelivertailu on ainoa joka pitää millään asteella paikkaansa - koska DA:O:n levelit mätchää aika pitkälti Baldurs Gaten ja NWN:n leveleihin - kun taas DA:RPG:n on kerrottu vastaavan suurin piirtein punalaatikkoa.
ps. Jos muuten tietäisin oikeat vastaukset (ennakkoluulojen ja arvausten sijaan) näihin kysymyksiin - en olisi pelauttamassa tästä testipeliä ;-) --V

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped