Valoa nopeampaa matkustamista (FTL) vai madonreikäteknologiaa (portteja)?

Mattias: Tämä ei ehkä sovi tällaiseen peliin, mutta minua on aina kiehtonut hard-scifin (esim. Ender’s Game) “relativistic speed” eli lähellä valon nopeudella matkustaminen. Tällä tavoin avaruusaluksesta tulee myös aikakone, koska aluksella matkaavat eivät koe ajan kulkua samoin kuin muu maailma.

Tällaisessa tulevaisuudessa eri maailmojen erot voisi helposti selittää sillä että kaikki eläisivät periaatteessa eri ajoissa. Sodankäynti olisi myös vaikeaa koska jos matka kestää 100 vuotta, mistä tiedät että vastustajasi ei ole kehittynyt ohitsesi matkan aikana.

Jos matkustaminen pitää olla nopeampaa, suosin luonnollisia madonreikiä (kuten Lois McMaster Bujoldin Vorkosigan-kirjoissa) tai sitten Babylon 5:n kaltaisia, ihmisten rakentamia, portteja.

Juhani: NLS (Near Light Speed) voisikin olla hyvä syy, miksi ihmiskunta on kehittynyt eri tavalla ja eri nopeudella eri paikoissa. Satojen vuosien ajan ihmiskunta lähetti aluksia eri avaruuden kolkkiin. Sitten kehitettiin porttiteknologia, joka mahdollisti yhteyden palauttamisen, kaupan ja tutkimusmatkailun. Tämä porttiteknologia voi olla joko a) Kokonaan ihmiskunnan oman kehityksen tulosta, b) Muukalaisrodun kanssa käydyn kaupan seurausta, c) “Löydetty” teknologia, vrt. Stargate-sarja, jossa portit ovat tuhansia vuosia sitten vaikuttaneiden “muinaisten” aikaansaannosta. Nämä muinaiset ovat sittemmin kadonneet.

Muukalaisrotuja on muutamia, kymmeniä vai satoja?

Mattias: Satoja. :D Tämä tekisi työn helpommaksi pelinjohtajalle koska kaikkia eri rotuja ei tarvitsisi selittää tai kuvata hyvin tarkasti (esimerkkinä Star Wars). Jos rotuja on vain pari, niiden kuvaaminen tippuu ehkä enemmän PJ:n harteille.

Juhani: Olisin taipuvainen samalle kannalle, ts. muukalaisrotujen määrä olisi periaatteessa rajaton, mutta vain muutama näistä tunnettaisiin paremmin ja muihin törmättäisiin ensimmäistä kertaa sitten peleissä.

Muukalaiset ovat pääosin ihmisenkaltaisia, selkeästi erilaisia vai molempia tyyppejä esiintyy?

Mattias: Anything goes, minun puolesta.

Juhani: Perinteisen avaruusoopperan troupeja on, että muukalaisrotuja on runsaasti, mutta suurin osa näistä on ihmisenkaltaisia, eroten ihmisistä vain yhdellä tai parilla hyvin selkeällä piirteellä. Täten meillä olisi esim. ylpeät sotaisat muukalaiset (Klingonit, Narnit), superälykkäät tai kehittyneet muukalaiset (Vulcanuslaiset, Minbarit, Asgardit), aggressiiviset imperiumi-muukalaiset (Romuluslaiset, Goa’uldit), ahneet muukalaiset (Ferengit), jne. Tämän lähestymistavan parhaita puolia on, että koska nämä muukalaisrodut ovat hieman kuin fantasiarodut (viisaat muukalaiset=haltiat, ahneet muukalaiset=kääpiöt, sotaisat muukalaiset=örkit), eli näiden hahmottaminen ja pelaaminen ei tuota suuria ongelmia. Näkisin, että tällaisia rotuja tulisi olla runsaasti. Todella vieraan oloisia muukalaisia tulisi toki olla myös, kuten rotuja joiden ruumis ei esim. olisikaan humanoidinen tai joiden motiivit ja ajattelutapa olisi jotain totaalisen vierasta.

Helmi: Mass Effectissä oli hyvin sanottu et ehkä sen takia suurin osa roduista on kaks jalkasia, kun muinaiset oli eniten kiinnostunu tutkimaan ja auttamaan niitä, jotka muistutti eniten niitä itseään.

Avaruusoopperahenkisesti kaikkialla puhutaan samaa kieltä, kieliä on tuhansia, vai jotain puolesta välistä?

Mattias: Minä en pahemmin pidä kielistä peleissä, yleensä niiden tarkka seuraaminen vain hidastaa peliä.

Juhani: Kieliongelma on kierretty eri sarjoissa eri tavalla. Star Trekissä on universaalikääntäjät, Star Warsissa on Galactic Basic, joita suurin osa ainakin ymmärtää, vaikka puhuisikin omaa kieltään ja Stargatessa suurin osa roduista on muinaisten aikoinaan galaksin joka kolkkaan levittämiä ihmisrotuja. Olen samaa mieltä siitä, että jonkinlainen kainalokeppi on parempi roolipelaamisen kannalta kuin se, että jokainen ensikontakti alkaisi sillä, että opetellaan puhumaan vierasta kieltä.

Superkehittyneitä keinoälyjä kuten robotteja ja androideja?

Mattias: Yes, please.

Juhani: Itse pidän myös kovasti esim. Alien-elokuvien ja Blade Runnerin androideista, sekä Star Warsin droideista.

Psionisia voimia?

Mattias: Mieluiten ei, muistuttaa yleensä liikaa taikuutta.

Juhani: Se on yleensä 1:1 taikuutta. Stars Without Numberissa yksi kolmesta perushahmoluokasta on Psioni, joskaan tämä hahmoluokka ei oikeastaan ole välttämätön pelin kannalta. Mä tekisin ehkä mieluiten psionisista voimista harvinaista kamaa, jota esiintyy vain tietyillä muukalaisroduilla tms.

Sädepyssyjä?

Mattias: Ei väliä minun puolesta.

Juhani: Luoteja ampuvissa pyssyissä on musta vahvaa fiilistä, mutta sädepyssyt voisivat esim. olla alien-techiä, joka ei olisi kovin yleistä esim. just ihmisillä.

Helmi: Älyluoteja!

Muita ei/joo/ehkä listan perinteisiä science fiction -elementtejä?

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped