Toiminnot
Sivusto
THE ARIZONA REPUBLIC, Keskiviikko 7.8.1996
SAFFORD, AZ. Tuskin on Mt. Grahamin observatorio toipunut huhtikuisen tulipalon aiheuttamasta järkytyksestä, kun se on taas kuin tulisilla hiilillä. Tällä kertaa koko observatorion tulevaisuus saattaa olla vaakalaudalla ja syyt ovat alueen historiassa. Vielä sata vuotta sitten vuori kuului San Carlosin reservaattiin, mutta se joutui alueen ulkopuolelle, kun reservaatin rajoja muutettiin. Tämä aiheutti suurta tyytymättömyyttä paikallisessa apassiväestössä, joka pitää vuorta pyhänä ja merkittävänä osana uskontonsa harjoittamista.
Mt. Graham eli Dzil Nchaa Si An (Big Seated Mountain) on kulttuurisesti merkittävä apasseille. He ovat kamppailleet vuodesta 1989 saakka saadakseen oikeuden käydä vuorella. Tällä hetkellä vierailijoiden, myös apassien, pitää anoa lupaa Arizonan yliopistolta kaksi vuorokautta ennen vierailua, mitä useimmat apassit pitävät kohtuuttomana. Yliopisto perustelee lupavaatimusta alueen arvokkaalla laitteistolla, jota vierailijat eivät ehkä osaisi varoa.
Asiasta väännetään kättä nyt jo seitsemättä vuotta, ja Luonnonmuistomerkkikomitea valmistelee asiasta lausuntoa, joa sen on määrä antaa elokuussa. Komitealla ei ole valtaa lakkauttaa observatoriota, mutta sen lausunnolla on merkittävää painoarvoa, ja apassit voivat saada siitä tarvitsemansa tuen asialleen. Arizonan yliopistossa ja Vatikaanissa lausuntoa odotellaan huolestuneena. Yliopistossa pelätään lausunnon aiheuttavan paikallisia levottomuuksia ja kansalaistottelemattomuutta, josta voisi olla uhkaa laitteistolle sekä haittaa tutkimukselle. Vatikaani on ollut mukana observatoriohankkeessa alusta alkaen, koska se tarvitsee täsmällistä kalendaarista tietoa. Mahdolliset levottomuudet tai jopa observatorion toiminnan rajoittaminen aiheuttaisivat Vatikaanille merkittävää haittaa.
Vastoinkäymisten keskellä Mt. Grahamin observatorio jatkaa kasvuaan tieteen nimissä. Uuden, vuonna 1988 hyväksytyn, teleskoopin rakentaminen aloitettiin heinäkuussa. Valmistuttuaan LBT-teleskooppi työllistäisi yli viisikymmentä henkilöä vuonna 2008. Teleskoopin osat tulevat Italiasta ja Saksasta, ja siinä käytetään uudenlaista liki infrapuna-alueen spektroskopiatekniikkaa (LUCIFER, LBT Near Infrared Spectroscopic Utility with Camera ans Integral Field Unit for Extragalactic Research).
Tulevaisuus näyttää katsotaanko uudella teleskoopilla avaruuden lisäksi menneisyyteen vai tulevaisuuteen. Varmaa on kuitenkin, että apassiväestön kamppailu kulttuurinsa puolesta jatkuu rinta rinnan uuden teleskoopin rakentamisen kanssa.
ROBERT REDDY
Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped