Pelinjohtajan tai pelaajan katsoessa sen pelin tapahtumien vuoksi tarpeelliseksi hahmolle heitetään mielenterveysheitto jossain seuraavista kategorioista:

  • Väkivalta
  • Inhimillisyys (empatia ja sympatia)
  • Alistuminen
  • Paranoia

Tuloksesta riippumatta jokainen heitto tuottaa hahmolle pisteen mielenterveysvauriota, joko Murtumista tai Kovettumista.

Mielenterveysheitto tehdään heittämällä käytettävissä olevan Tahdon mukainen määrä noppia. (Tämä kohta palautui alkuperäiseen muotoonsa palautteen perusteella.)

Onnistumiseen vaaditaan nyt riittävän korkea pari. Pelinjohtaja määrittää korkeuden tilanteen mukaan. (Myös tähän heittoon on mahdollista saada lisänoppa käyttämällä piste Tahdonvoimaa.)

Hahmon kyseisessä kategoriassa keräämä Kovettuminen laskee parilta vaadittavaa korkeutta ja aiemmin kerätty Murtuminen nostaa sitä.

Mikäli vaikeustaso putoaa nollaan, mielenterveysvauriota ei tule.

Mikäli heitto epäonnistuu, hahmolle merkitään piste Murtumista, ja pelaaja voi valita hahmolleen yhden kolmesta äärimmäisestä reaktiosta:

  • paniikin
  • paralyysin tai
  • raivon

Pelaaja saa itse kuvailla miten reaktio käytännössä toteutuu ja mahdollisuuksien rajoissa pelata hahmoaan reaktion aikana. Reaktio päättyy normaalisti vasta Murtumisen aiheuttaneen tilanteen katkeamiseen jollain tavoin.

Mikäli heitto onnistuu, hahmolle merkitään piste lisää Kovettumista. Pelaaja voi tämän jälkeen vapaasti valita miten hahmo reagoi tilanteeseen.

Kovettuminen ei välttämättä tarkoita itse tilanteessa tunteetonta tai kylmäpäistä käytöstä. Onnistumisesta tai epäonnistumisesta riippumatta mielenterveysheitto tarkoittaa aina, että hahmo kokee erittäin voimakkaan tunnereaktion. On erittäin toivottavaa että tämä reaktio tulee jollain tavalla esiin.

Esimerkiksi aiemmin mainitut paniikki, paralyysi tai raivo ovat täysin sopivia reaktioita Kovettuvallakin hahmolla, vaikka ne saattaisivatkin olla hiukan hillitympiä tai ainakin rationaalisemmin suunnattuja. Yksi vaihtoehto on myös, että hahmon tunnereaktio tulee vasta paljon myöhemmin, yksityisesti tai tilanteen jo mentyä ohi.

Mikäli pelaaja haluaa haluaa välttää hahmonsa Kovettumista, hän voi valita hahmonsa Murtuvan myös ilman nopanheittoa.

(Pelaajat voi myös heittää itselleen suuntaa-antavan heiton, vaikka Kovettuminen olisi vienyt heiton vaikeustason nollaan.)

MIELENTERVEYSONGELMIEN HOITAMINEN

Lähtökohtaisesti mielenterveysongelmat ovat pysyviä. Joitain tapoja helpottaa hahmon oloa kuitenkin on.

Lääkitys

Ei tunnu yhtään niin pahalta, kun ottaa lääkkeensä. Lääkityksellä voidaan kuitenkin hoitaa vain Murtumista. Oikean lääkityksen löytäminen vaatii yleensä alan ammattilaisen apua, mutta hahmo voi yrittää myös päättää itse lääkityksestään heittämällä Lääkintä+Ihmistuntemus.

Kun lääkitys on kohdallaan, pelaaja voi ignoroida Murtumispisteitä valitsemansa määrän. Puolet ignoroiduista pisteistä siirretään kuitenkin lääkityksen ajaksi saman kategorian Kovettumiseen (pyöristys ylöspäin).

Lisäksi jokaista kolmea ignoroitua Murtumispistettä kohti (kaikki kategoriat yhteenlaskettuna) hahmolta vähennetään lääkityksen ajaksi yksi pelaajan valitsema Ominaisuuspiste (normaali pyöristys). Mikäli tätä ominaisuushaittaa halutaan vaihtaa, pitää hahmon myös hankkia jostain uusi lääkitys.

Jos hahmolla on syystä tai toisesta väärä lääkitys, keskustele vaikutuksista pelinjohtajan kanssa.

"Itselääkitys"

Klassinen tosimiehen ja -naisen ratkaisu. Päihteiden vaikutuksen alaiselta hahmolta voi siirtää väliaikaisesti pelaajan haluaman määrän Murtumispisteitä vastaavan kategorian Kovettumiseen.

Jokaista kolmea siirrettyä Murtumispistettä kohti hahmolta vähennetään yksi noppa jokaisesta heitosta (normaali pyöristys).

Taisteluhuumeet (tämä kohta työn alla)

Useimmilla sotilaallisilla hahmoilla on mahdollisuus ottaa halutessaan taisteluhuumeita, ja niistä on myös paljon etua. Pelaaja voi ignoroida haluamansa määrän hahmolomakkeeseen merkittyjä Murtumispisteitä Taisteluhuumeiden alaisena.

Joka kerta kun hahmo ottaa taisteluhuumeita, hän saa kolme väliaikaista Tahdonvoimapistettä. (mahdollisesti ylittäen hahmon normaalin Tahdonvoiman määrän).

Lisäksi, joka kerta kun hahmo ottaa Taisteluhuumeita, pelaaja vetää pelinjohtajan tarjoamasta korttipakasta lisäksi kaksi sattumanvaraista mielenterveysvaurioluokkaa (esim: Alistunut: Murtunut 3 ja Paranoia: Kovettunut 8-9) ja valitsee niistä toisen. Vaihtoehtojen on oltava tyydyttävän kaukana toisistaan, mutta valitun vaurioluokan ei tarvitse olla sellainen, joka muuttaisi hahmon käytöstä olennaisesti (esimerkiksi koska se on lievempi hahmoon jo aiemmin vaikuttava mielenterveysongelma).

Pelaaja saa valita ottaako mielenterveyskortin vaikutuksen taisteluhuumeiden vaikutuksen ajan vai vieroitusoirena huumeiden vaikutuksen päätyttyä.

Taisteluhuumeiden vaikutus kestää järkevältä ja peliin sopivalta tuntuvan ajan. Vaikutusten loppuessa hahmo menettää mahdolliset käyttämättä jääneet väliaikaiset Tahdonvoimapisteet.

Lepo

Mikäli hahmo onnistuu jostain syystä viettämään melko stressitöntä elämää vähintään puolen vuoden ajan, hahmolta voi poistaa mielenterveysvauriota pelinjohtajan kanssa sovitun määrän pelaajan valitsemista kategorioista.

Terapia

Puhuminen auttaa. Itse asiassa se on kaikkein paras tapa hoitaa hahmon mielenterveyttä. Patriarkaalismilitaristisella Barrayarilla ajatus varsinaiselle terapeutille menemisestä on useimmille pelaajahahmoille kuitenkin mahdoton ajatus. Mikäli hahmosi mielestäsi olisi poikkeus, puhu asiasta pelinjohtajan kanssa.

Mielenterveyden hoitamiseen ei kuitenkaan välttämättä tarvita ammattimaista terapeuttia. Mikäli hahmo avautuu kunnolla mielenterveysongelmistaan, niihin johtaneista tapahtumista tai asiaan liittyvistä tunteista toiselle pelaajahahmolle, hahmolta voi poistaa mielenterveysvauriopisteitä pysyvästi. Tämä kommunikaatio on aina pelattava, joko sessioiden aikana tai niiden välillä sähköpostitse.

Pelaajahahmot voivat hoitaa toisiaan. Mikäli kuitenkin jokin hahmo on haluton kuuntelemaan toisen hahmon murheita tai suhtautuu asiaan epärakentavasti (alentuvasti, vähättelevästi, antaen todella huonoja ehdotuksia tms.), avautumisesta ei ole hyötyä.

Hampaiden pureminen yhteen

Käyttämällä pisteen Tahdonvoimaa voi käsitellä hahmon mielenterveysongelmia kahta pykälää pienempinä yhden kategorian molemmilla puolilla (sekä Murtuminen että Kovettuminen). Tahdonvoimaa voi käyttää useampia pisteitä useampien ongelmien peittelyyn.

Tahdonvoiman vaikutus kestää noin kohtauksen verran, riippuen tilanteen rasittavuudesta ja kohtauksen kestosta.

MIELENTERVEYSVAURION PARANEMINEN JA KOKEMUS

Mielenterveysvaurion poistaminen (levolla tai terapialla) maksaa kaksi kokemuspistettä per pysyvästi poistettu mielenterveysvaurio, ja niitä voi poistaa korkeintaan yhden per sessio.

MIELENTERVEYSVAURIOIDEN KUVAUKSET

On tärkeää ymmärtää että mielenterveysongelmat asettavat rajoituksia hahmon pelaamiselle, ja että kertyvä mielenterveysvaurio muuttaa hahmoja pysyvästi.

Alla on kuvaukset siitä, miten Murtuminen tai Kovettuminen vaikuttaa hahmoon eri kategorioissa. Ne eivät kuitenkaan ole ainoita tapoja tulkita hahmon mielenterveysongelmia. Mikäli sinusta tuntuu että jokin toinen muutos hahmossa olisi syystä tai toisesta parempi, voit ehdottaa sitä pelinjohtajalle.

Mikäli hahmon mielenterveysongelmien pelaaminen tuntuu epätoivoiselta, älä epäröi keskustella asiasta pelinjohtajan kanssa. Lisäksi muilta pelaajilta voi kysyä hyviä neuvoja.

Väkivalta, kovettunut

1-3: Olet päällisin puolin normaali. Ehkä olet hiukan tavallista kiinnostuneempi aiheesta, tai vitsailet tavallista enemmän.
4-5: Puolustusmekanismit väkivallan jokapäiväisyyteen alkavat näkyä, esimerkiksi epätavallisena intensiteettinä, hermostuneisuutena tai hiljaisuutena aiheesta puhuttaessa.
6-7: Väkivalta on arkipäiväistä. Aiheesta keskusteleminen, sen kuvaileminen tai yleensä näkeminenkään ei synnytä reaktioita.
8-9: Välinpitämättömyytesi väkivallan suhteen näkyy toistuvasti puheessasi ja käytöksessäsi, ellet yritä sitä erikseen peitellä. Suhtautumisesi voi olla esim. katkera, tyly, kylmä, innostunut tai kuumeinen, mutta joka tapauksessa epätavallinen ja useimpia hermostuttava.
10: Elämä ja kuolema, myös omasi ovat menettäneet suurimman osan merkitystään. Saatat haluta elää, mutta koet sen makuasiaksi. Pelotat usein ihmisiä puheillasi tai käytökselläsi. Kidutus ja kuolema ovat arkipäiväisiä aiheita ajatuksissasi. Voidaksesi toimia normaalisti ihmisten parissa joudut peittelemään ajatuksiasi, minkä vuoksi vaikutat usein kireältä tai varautuneelta.

Väkivalta, murtunut

1: Päällisin puolin ok. Ehkä vähän tavallista jännittyneempi aseiden läsnäolosta tai väkivaltaisuudesta puhumisesta.
2: Kiinnität epätavallisen paljon huomiota väkivallan ja aseiden läsnäoloon ja väkivallan kuvauksiin. Koet väkivaltafiktion ja -huumorin epämiellyttäväksi etkä ymmärrä sen viehätystä.
3: Tulet hermostuneeksi jopa fiktiivisen väkivallan läsnäolosta, vaikka sitten huonosta tekoverestä tai vitseistä. Aseet muiden ihmisten käsissä saavat olosi epämukavaksi. Näet stressaantuneena väkivaltaisia painajaisia.
4: Näet potentiaalisia aseita ja väkivaltaa sielläkin missä muut eivät, minkä vuoksi olet usein hermostunut ja varpaillasi. Näet usein painajaisia ilman erityistä syytä.
5: Itsesuojeluvaistosi reagoi jokaiseen outoon tai yllättävään asiaan. Kuvittelet päässäsi usein tilanteiden kehittymistä väkivallaksi ja suunnittelet reaktioitasi niihin.

Inhimillisyys (empatia ja sympatia), kovettunut

1-3: Melko normaali. Annat ehkä tavattaessa hiukan teennäisen, varautuneen tai kylmän vaikutelman.
4-5: Sinun on vaikea tuntea empatiaa ja/tai sympatiaa. Tuntemattomien tai etäisten ihmisten ongelmista puhuminen tuntuu sinusta helposti turhalta tai vaivaannuttavalta, etkä välttämättä jaksa peitellä tätä.
6-7: Välinpitämätön suhteesi ihmisiin näkyy usein puheissasi ja käytöksessäsi, ellet erikseen yritä sitä peitellä. Et yleensä välitä keskustella toisten ihmisten ongelmista ilman hyvää syytä. Olet todennäköisesti myös kärsimätön, vaativa tai ehdoton muita ihmisiä kohtaan.
8-9: Muiden ihmisten tunteet ovat sinulle usein käsittämättömiä, etkä yleensä jaksa kiinnostua niistä sen enempää elämässä kuin fiktiossa. Olet yleensä kylmä ja tyly niitä kohtaan, joiden kuuntelemisesta ei ole sinulle välitöntä hyötyä.
10: Ihmisillä ei ole sinulle itseisarvoa. Olivat tavoitteesi mitkä tahansa, toisten ihmisten kärsimys ei häiritse niiden tavoittelemista.

Inhimillisyys (empatia ja sympatia), murtunut

1: Päällisin puolin normaali. Kohtaamiesi ihmisten ongelmat jäävät kuitenkin usein vaivaamaan sinua.
2: Suutut tai ärsyynnyt helposti välinpitämättömyyden merkeistä ihmisissä, myös itsessäsi. Kiinnität sivullisiin erilaisissa tilanteissa enemmän huomiota kuin useimmat.
3: Olet todennäköisesti silmiinpistävän varovainen, huolellinen tai huomaavainen muiden ihmisten suhteen, tai kenties olet vain altis unohtamaan terveen epäluuloisuuden ja normaalin varovaisuuden auttamistilanteissa. Puhkeat todennäköisesti helposti kyyneliin inhimillisten kärsimysten edessä, ellet estä itseäsi. Olet luultavasti masentunut ja ahdistunut.
4: Pyrit auttamaan ihmisiä tai parantamaan maailmaa usein epärationaalisilla tai ylenpalttisillakin tavoilla. Omat asiasi jäävät helposti hoitamatta. Saatat itkeä julkisesti oudoissa tilanteissa.
5: Muiden ihmisten kärsimysten näkeminen tai pelkkä yleinen maailmantuskasi aiheuttaa sinulle usein raivokohtauksia tai lamauttavaa ahdistusta. Elämäsi pyörii täysin muiden ihmisten auttamisen ja pelastamisen ympärillä niin että sinun on vaikea edes tunnistaa omia tarpeitasi.

Alistuminen, kovettunut

1-3: Melko normaali. Tottelet suurinta osaa käskyistä ja ohjeista suuremmin miettimättä. Todennäköisesti sopeudut komentorakenteisiin nopeasti.
4-5: Sinua vaivaa jos joku kyseenalaistaa käskyjä, komentosuhteita tai asemasi. Preferoit elämää jossa ohjeet ovat selkeät tai suuri osa asioista päätetään puolestasi. Kiinnität paljon huomiota ylempiesi tai yhteisösi mieltymyksiin, ja olet taipuvainen sopeuttamaan oman ajattelusi ja käytöksesi sen mukaan. Pidät uhrautumista käskyjen tai yhteisön etujen vuoksi normaalina, vaikka et aina pitäisikään siitä.
6-7: Koet olosi epämukavaksi, jos kukaan ei ole kertomassa mitä tehdä. Teet todennäköisesti päätöksiä lähinnä sen mukaan, mitä oletat ylempiesi tai yhteisösi haluavan. Ylempiesi miellyttäminen on sinulle tärkeää ja näet luultavasti vaivaa ollaksesi ja ajatellaksesi oikein. Olet valmis suuriinkin uhrauksiin ylempiesi tai yhteisöllesi tärkeiden asioiden vuoksi.
8-9: Koet olosi epämukavaksi, jos kukaan ei ole kertomassa mitä sinun pitäisi ajatella. Itsenäinen päätöksenteko ja oma-aloitteisuus on sinulle mahdollisesti vaikeaa, ja luultavasti olet lähes kyvytön toimimaan tilanteissa, joista sinulla ei ole ohjeita. Sinulla ei välttämättä ole enää juurikaan omia mielipiteitä tai mieltymyksiä, etkä juuri välitä omista tarpeistasi. Uhrautuminen ylempiesi tai yhteisösi eteen jopa ilman syytä tulee sinulle vaistonvaraisesti.
10: Olet tahdoton ja päätöksentekokyvytön, ja toimit lähinnä täyttääksesi käskyjä ja miellyttääksesi ylempiäsi tai yhteisöäsi. Itsellesi olet arvoton ja merkityksetön. Uhraat itsesi ehdottomasti ja kyselemättä jos niin pyydetään.

Alistuminen, murtunut

1: Päällisin puolin normaali. Kenties hiukan nihkeä suhde esimiehiisi, tai pieni mutta sitkeä ärsytys asemastasi yhteiskunnassa.
2: Sinulla on vaikea suhde käskyihin ja ohjeisiin tai asemaasi yhteisössäsi. Mietit usein käskyjen oikeutusta tai järkevyyttä, tai yhteisösi ideologioiden järkevyyttä. Saatat rikkoa osittain tai vähäpätöisemmissä asioissa kokonaan niitä vastaan vain voidaksesi kokea itsenäisyyttä. Todennäköisesti kyseenalaistat käskyjä tai yhteisön sääntöjä ääneen säännöllisesti, joskaan et välttämättä ylempiesi kuullen. Mahdollisesti sinua häiritsee, jos koet sopeutuvasi massaan.
3: Hierarkian alaisena eläminen tuntuu sinusta epämiellyttävältä. Kyseenalaistat käskyjä tai ideologioita usein, jopa suoraan ylemmillesi, ja rikot niitä vastaan säännöllisesti mikäli luulet selviäväsi vähällä tai rangaistuksetta. Saatat korostat itsenäisyyttäsi myös pukeutumisella, käytöksellä tai muilla persoonaa esiin tuovilla tavoilla.
4: Toisten käskyjen ja ohjeiden alaisena eläminen on sinulle raskasta ja vaikeaa. Rikot luultavasti käskyjä tai ideologioita vastaan jopa älyttömillä tai oudoilla tavoilla voidaksesi kokea vapautta tai itsenäisyyttä, ja lähes varmasti kieltäydyt toteuttamasta käskyjä, jotka ovat sinusta huonosti perusteltuja tai vääriä. Lähes varmasti pyrit jollain tavoin aktiivisesti erottautumaan yhteisösi normeista, välittämättä yhteisösi mahdollisesti sinulle asettamista rangaistuksista.
5: Et voi sietää muiden elämällesi asettamia rajoitteita. Saatat saada raivonpurkauksia tai muita kohtauksia, mikäli saamasi käskyt tai ohjeet eivät vastaa omia ajatuksiasi tai muuten koet ne liian rajoittaviksi. Sinun on lähes mahdoton elää muuten kuin juuri oman henkilökohtaisen ideologiasi sanelemalla tavalla, riippumatta seurauksista, vaikka turvallisuutesi vuoksi voitkin kyetä hillitsemään itseäsi enimmän aikaa.

Paranoia, kovettunut

1-3: Melko normaali. Olet jonkin verran tavallista epäluuloisempi ja varautuneempi poikkeavien asioiden ääressä. Suhtaudut todennäköisesti vieraisiin asioihin ja ihmisiin melkoisella varauksella. Nukut todennäköisesti kevyesti ja katkonaisesti.
4-5: Olet yleisesti epäluuloinen. Et pidät tilanteista joissa joudut luottamaan ihmisiin, ja etsit usein piilotettuja motiiveja ja merkkejä salajuonista näennäisesti harmittomien tekojen takana. Todennäköisesti pidät myös lähipiiriäsi tarkasti silmällä, sillä heidän kauttanhan olet haavoittuvaisin. Todennäköisesti nukut huonosti.
6-7: Sinun on yleisesti vaikeaa luottaa kehenkään. Näet potentiaalisia vaaroja kaikkialla, ja todennäköisesti spekuloit usein salaliitoilla ja -juonilla. Näet lähes varmasti painajaisia.
8-9: Et luota kehenkään. Näet salajuonia hyvin epätodennäköisissäkin paikoissa. Todennäköisesti oletat että monet ystävistäsi ovat vain vihollisia, jotka eivät ole vielä paljastaneet korttejaan. Nukkuminen on todennäköisesti jonkinlainen ongelma.
10: Kaikki ovat todennäköisesti sinua vastaan, ja luultavasti ovat aina olleetkin, vaikka et aiemmin sitä ehkä tajunnut. Lasket mielessäsi jatkuvasti ketkä kaikki ovat liitossa sinua vastaan ja mitä he mahdollisesti suunnittelevat tuhotaksesi sinut. Et luota aina itseesikään; kenties ne yrittävät kontrolloida sinua jotenkin, estää näkemästä totuutta heidän juonistaan. Saatat etsiä lähipiiristäsi merkkejä siitä että heidät on korvattu klooneilla tai aivopesty. Vältät nukkumista.

Paranoia, murtunut

1: Käyttäydyt melko normaalisti. Vieraat ihmiset todennäköisesti hermostuttavat sinua jonkun verran. Todennäköisesti olet pyrkinyt aseistamaan tai suojaamaan itseäsi jollain tavalla.
2: Käyttäydyt todennäköisesti hiukan varautuneesti tai epäluuloisesti. Tarkistat usein asiat ja ihmiset pariin kertaan. Luultavasti kannat lähes aina asetta, tapaat istua selkä seinää vasten ja nukut mieluummin yksin lukkojen takana tai paikassa josta on monta pakotietä.
3: Epäluuloisuutesi on silmiinpistävää. Pyrit aina varmistamaan selustasi ja saatat käyttäytyä hyvinkin hermostuneesti, epäluuloisesti tai kenties aggressiivisesti jos jokin herättää epäluulosi. Todennäköisesti nukut jonkinlaisen hälyttimen suojaamana ja pidät aseet, suojat ja pakotiet aina käsillä. Vähintäänkin harkitset erilaisia tapoja yrittää paljastaa vihollisesi ja heidän juonensa etukäteen.
4: Itsesuojelusta on tullut elämäsi keskeistä sisältöä. Mieluummin et luota ihmisiin ellei se ole aivan välttämätöntä, ja silloinkin yrität todennäköisesti jotenkin suojata selustasi tai pitää jonkinlaisia pakoteitä auki. Todennäköisesti yrität aina olla parhaiten aseistettu henkilö huoneessa, tavalla tai toisella. Mahdollisesti etsit tapoja vihollistesi pysäyttämiseen, heikentämiseen tai tuhoamiseen ennalta.
5: Suuri osa ajastasi, resursseistasi ja energiastasi kuluu todennäköisesti vihollisiltasi suojautumiseen ja heidän juoniensa torjumiseen, tavalla tai toisella. Sinun on vaikea luottaa ihmisiin edes pakon edessä.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped