Toiminnot
Sivusto
Yleisiä taldaaninimiä:
Fenn, Irdam, Traskil, Milon, Rhoddam, Gavel, Vamros, Harg, Deldrin, Bale, Payden, Cirthan, Tablic, Tamris, Jak, Crimmy, Namdrin, Thuldrin, Kreed, Kabran, Galdur, Vendir, Tandifel, Karl, Nils, Kettil, Gilmor, Amring, Hollin, Kim, Mikra, Jurin, Savram, Hebbradan, Jabs, Vade, Elar, Jev, Edgrin, Tyran, Alk, Edruk, Losk, Odol, Rogar, Garm, Truddig, Pald, Sigur, Tord, Valek, Tumnur, Alv, Bestir, Grest, Fenuir, Pardus, Nyst, Randul.
Abelard, Adhemar, Amiel, Amils, Amyon, Aribert, Arnald, Arnaud, Aubry, Baldewyn, Bernier, Berthomieu, Bruyant, Doolin, Dreu, Durand, Ernau, Faure, Forsard, Fromony, Gaidon, Gaillard, Galien, Gerner, Girars, Gris, Guibert, Guichard, Guilhabert, Guillot, Guyrouche, Hamund, Harde, Helgot, Herluin, Hernaudin, Hernaut, Huon, Isore, Jakelin, Jehan, Landri, Mainet, Malbert, Malger, Maugis, Milon, Othon, Ponce, Rabel, Varocher.
Adeline, Aelis, Alais, Alesta, Alissende, Ameline, Arnaude, Bartholomette, Brune, Clarisse, Ermengart, Fabrisse, Galienne, Gaude, Genevieve, Gentile, Joie, Lutisse, Mathena, Maura, Pernelle, Petrona, Rixende, Roheis, Rosemonde, Thomassa, Willelma, Abelard, Adalbert, Adelstan, Agin, Albertus, Aldo, Amalricus, Ambricus, Arnegis, Baldavin, Bardo, Berhdoldus, Berhtolf, Beringer, Bero, Dammo, Drogo, Faramund, Fastred, Gerulf, Gunnulf, Hrodric, Hugi, Hunfrid, Lallo, Malger, Milo, Radulf, Raffo, Rafold, Raganald, Sibertus, Ulricus.
Abbo, Adalbert, Adaldag, Adalhard, Adelard, Arbogast, Arnoul, Arnulf , Baugulf, Bertulf , Dagobert, Dalfin, Drogo, Einhard, Folmar, Fredegar, Grimbald, Hagen, Leger, Maraulf, Odo, Odulf, Radigis, Adallinda, Adaltrude, Berenga, Bertrada, Fara, Fastrada, Radogund, Rosamund, Rotrude.
Useimmista näistä nimistä on mahdollista tehdä feminini lisäämällä nimen perään -a, -i tai -e.
Uusikuun laakso on vuonna 2009 pelatusta Tarinoita Synkkäkuun laaksosta -kampanjasta ammentava minikampanja, eräänlainen Darkmoon Vale Redux. Pelin sääntöinä käytetään Swords & Wizardry Complete Editionia.
Valtaosa Uusikuun laakson asukkaista kuuluu andoranilaisten ihmiskansaan. He puhuvat äidinkielenään taldaania, koko Sisämeren yleiskieltä. Laaksossa asuu myös varisialaisia ja ulfeneita.
Ihmiskansojen lisäksi merkittävin edustus on kääpiöillä, joilla on oma kielensä ja monimutkainen aakkosto, joka on vaikuttanut mm. taldaanin aakkosiin. Andoranin kaupungeissa asuu myös paljon puolituisia. Haltiat ja puolihaltiat ovat harvinaisempia ja yleensä muualta tulleita.
Uusikuun laaksossa tavataan kaikkien näiden kansojen nimeämiskäytäntöjä. Taldorilaista perua olevat nimet, tai nimet, jotka ovat alunperin esim. kääpiökieltä mutta ovat saaneet taldaanilaisen muodon ovat yleisimpiä. Monasti kuitenkin, varsinkin syrjäseuduilla, andoranilaisilla on tapana nimetä kasvien, eläinten tai luonteenpiirteiden mukaan (Kielo, Lilja, Härkä, Kettu, Haukka, Väkevä, Uljas, Kaino), tai näitä yhdistelemällä (Sudenmarja, Vahvakarhu, Tammirehti, Vienopaju). Nämä vanhempaa perua olevat etunimet esiintyvät tätä nykyä useammin sukuniminä. Sukunimet ovat yleensä isän, isoisän tai jopa suvun kantaisän nimi joko sellaisenaan tai liitteellä -son tai -dottir tai ammattinimi kuten Seppä, Parantaja, Maanviljelijä, Metsästäjä. Sukunimeksi on mahdollista ottaa myös kotipaikka, joko etunimen eteen liitettynä (Olfdenin Randul) tai sen perään (Randul Olfdeniläinen).
Taldaanimiesten nimet päättyvät yleensä konsonanttiin ja naisten nimet päättyvät yleensä vokaaliin, mutta poikkeuksiakin on. Samasta nimestä voi esiintyä sekä maskuliini että feminiini versio (Rhoddam, Rhodama).
Uusikuun laakso sijaitsee Pohjois-Andoranissa ja rajautuu Arthfell-metsään etelässä, Viiden Kuninkaan vuoristoon pohjoisessa, Sudenjuoksun kukkuloihin idässä ja Aspodel-vuoristoon lännessä. Laakso jaetaan yleisesti kolmeen osaan; Elberwickin ylänköön etelässä, Uusikuun tasankoon (käytetään myös nimeä Alamaat) keskellä ja Uusikuun ylämaihin (myös pelkkä Ylämaat) pohjoisessa. Laakson merkittävin vesistö on luoteesta kaakkoon virtaava Vaahtojoki. Sen tärkeimmät kaupungit ovat n. 3300 asukkaan Olfden laakson eteläreunalla ja n. 1400 asukkaan Haukkanotko Uusikuun tasangon pohjoisosassa Vaahtojoen varrella ja Uusikuun metsän eteläreunalla. Alle 200 asukkaan Perininharju laakson lounaisnurkkauksessa on laakson kolmanneksi suurin kaupunki.
Yleisesti laaksolaiset eivät pidä liian isoa, sivistynyttä ja avointa Olfdeniä ollenkaan osana laaksoa ja Perininharju Arthfell-metsän länsipuolella taas on niin kaukana laakson keskipisteestä, että sille harvoin uhrataan ajatustakaan. Laaksossa sijaitsee lukuisia pienempiä kyliä, linnakkeita ja vartiotorneja. Siellä on myös runsaasti Taldorin, Cheliaxin ja Andoranin välisten sotien aikana rakennettujen linnakkeiden, sekä aluetta aiemmin asuttaneiden kääpiöiden raunioita, sekä aavekaupunkeja, jotka ovat jääneet tyhjilleen arvokkaan eebenpuun loputtua niitä ympäröivistä metsistä, niiden lähistöllä olevien kaivosten ehdyttyä tai kylän tultua hiisien, örkkien, ihmissusien, wyvernien tai muiden hirviöiden tuhoamaksi.
Uusikuun laakso on ankara paikka, laakso kaukana Sisämeren suurkaupungeista. Laakson asukkaat ovat asuinpaikkansa näköisiä; aavistuksen juroja, hieman karkeita ja erittäin epäluuloisia muukalaisia kohtaan, mutta samalla he ovat kuitenkin karaistuneita, ahkeria ja omavaraisia. Laakso on karu ja anteeksiantamaton paikka asua, jossa selviytyminen vaatii asukkailtaan paljon. Laaksolaiset ovat tottuneet vapauteensa kaukana niin kutsutusta sivistyksestä. Itse asiassa, vapaus ei niinkään herrojen ikeestä kuin vapaus olla oma itsensä ja vastata tekemisistään ja sanomisistaan vain itselleen on yksi suurimpia syitä miksi laaksoon muutetaan. Villillä rajaseudulla jokainen on oman onnensa seppä.
Laakso on täynnä elämää. Luonnonrikkaudet ovat valtavat. Riistaa on runsaasti ja monimuotoisesti ja joet ovat täynnä arvokaloja. Arvokasta eebenpuuta kasvaa jylhänä ja sankkana laakson metsissä. Monet joet ja runsaat sateet tekevät laakson mullasta mustaa ja ravinnerikasta; täydellistä maanviljelyyn.
Ei ole kauaa siitä kun laaksossa asui ainoastaan paimentolaisia ja joitain yksittäisiä uudisraivaajia. Laaksossa on kuitenkin ollut asukkaita kauan ennen ihmisten tuloa. Tuhansia vuosia sitten laaksoa ympäröivät vuoret olivat täynnä kääpiöiden kaupunkeja ja kaivantoja. Kääpiöiden valtakunnista on kuitenkin jo aikaa ja tämän lyhyen mutta sitkeän kansan perintö elää enää lähinnä sen taaksen jättämissä raunioissa ja nimissä.
Laakson kaupungeista etelässä sijaiseva Olfden on vakavarainen ja sivistynyt. Olfden itsessään ei ole järin vanha kaupunki, mutta sen paikalla on sijannut asutusta kauemmin kuin mitkään olemassa olevat rekisterit voivat näyttää toteen. Jo ennen andoranilaisia uudisraivaajia se oli tärkeä risteysasema paimentolaisille ja ennen paimentolaisia Olfdenin paikalla sijaitsi kääpiökaupunki. Legendojen mukaan kääpiöt eivät kuitenkaan olleet Olfdenin paikalla sijainneen mustasta laavakivestä rakennetun kaupungin alkuperäiset asukkaat, vaan nämä olivat jotain muuta, nyt jo Golarionin pinnalta kadonnutta kansaa josta ei tiedetä juuri muuta kuin, että he olivat todennäköisesti ihmistä huomattavasti kookkaampia ja heidän jumalansa olivat suomuisia ja kauhistuttavia.
Pohjoisessa, vaarallisen lähellä pahamaineista Uusikuun metsää sijaitsee Haukkanotko. Toisin kuin Olfden, se ei ole tippaakaan vieraanvarainen, turvallinen tai edes näennäisesti vanha. Haukkanotko on tyly tukkilaiskaupunki, jonka asukkaat ovat kovapintaisia kuin eebenpuu josta he saavat elantonsa. Haukkanotko ei ole mukava paikka. Sen asukkaat ovat pääasiassa metsureita ja eränkävijöitä ja niinkuin niin monasti paikoissa, joissa elää kovaa, ruumiillista työtä tekevää väkeä ja jonne lain koura ei ulotu, niin myös Haukkanotko vetää puoleensa kaikenlaista epämääräistä sakkia. Haukkanotkossa on sanonta, joka vaikkakin on karkea yleistys, kuvaa silti hyvin keskivertoa Haukkanotkon asukasta. Se kuuluu näin:
Kuvittele sahanpurunhajuinen pysähdyspaikka pitkän ja mutkaisen kauppareitin varrella, kaukana Sisämeren suurista kaupungeista. Kuvittele rykelmä hökkeleitä vuolaana virtaavan joen rannalla, Droskarin Huipun pitkässä varjossa. Kuvittele paikka, jossa epäoikeudenmukaisuus ja julmuus pitävät valtaa ja jossa vahvemman oikeus on ainoa laki. Jos onnistuit, kuvittelit todennäköisesti Haukkanotkon.
Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped