(:num:)
Kolmas pelikerta: Kaunoja ja asemasotaa!
Varjoherra(t): Touko, Samuli
Taistelu Mordheimin kaduilla on viime viikkoina kiihtynyt useiden uusien, kunnianhimoisten sotajoukkojen saavuttua kaupunkiin, ja suuri osa vielä Mordheimissa asuvista olennoista onkin kauhuissaan kaivautunut entistäkin syvempiin koloihin. Toisella suunnalla, tarinat kertovat, vampyyrien johtamat epäkuolleiden armeijat ja mutatoituneiden kaaoshirviöiden sekä rottamiesten legioonat uhkaavat kadotuksella. Toisaalta taas lemuaa noitarovioiden käry, kun Sigmarin noidanmetsästäjät puhdistavat Mordheimin katuja kaikista jotka eivät heidän riveihinsä liity. Moni Mordheimilainen onkin alkanut pitää tavallisia katurosvoja ja palkkasotureita lähes ystävinään, sillä Mordheimin kaduilla ryöstelykin voi tuntua tutulta ja turvalliselta!
Päivä päivältä verisemmiksi yltyvien taistelujen vuoksi myös useimmat kaupungissa vaikuttava sotajoukot ovat linnoittaneet oman tukikohtansa. Tuntemattomat talot tai teltat keskellä raunioita ovat huonoja majapaikkoja, sillä salamurhaajat ja Mordheimin nimettömät olentot ovat vieneet monen väärässä paikassa nukkuneen soturin hengen. Tarinat kertovat myös epäonnisista sotajoukoista, jotka vartiomiesten nukahdettua oli löydetty viimeiseen mieheen lahdattuina. Kannattaa myöskin muistaa, että harvassa ovat ne sotajoukot, joilla ei ole yhtäkään vannoutunutta vihamiestä. Kerta toisensa jälkeen toisiaan taistelussa kohtaavat sotapäälliköt etsivät kuumeisesti keinoja tuhota vihamiehensä, jos eivät muusta syystä niin varmistaakseen itselleen leijonanosan wyrdstonesta, vallasta ja valuutasta. Armoa tai liittolaisia on turha Mordheimin kaduilta etsiä.
Päivän teemat
Varjoherra tiedottaa:
Kolmannella pelikerralla suuressa roolissa ovat tukikohdat ja tukikohtasäännöt. Uusitut tukikohtasäännöt sisältävät nyt skenaarioita tukikohtiin tehtäviä hyökkäyksiä varten, ja iso pöytä pyhitetään pitkälti juuri näitä varten. Maastoa saa tietysti tuoda paikalle, etenkin tukikohtiin liittyviä.Ainakin seipäistä on toistaiseksi puutetta.
Ensi kertaa varten jokaisen tulisi miettiä tukikohtansa valmiiksi. Puolustukset ovat samat riippumatta vastustajasta, joten ennen ensimmäisiä pelejä pitäisi olla kirjoitettuna oman tukikohdan rakenteet
Sen lisäksi tulisi ensi kerran aluksi (tai saavuttuaan) palauttaa lapulla varjoherralle suunnitelmansa. Suunnitelmasta tulisi löytyä seuraavat tiedot.
- Offensive TAI Balanced TAI Defensive
- Minkälaista paikkaa etsitään TAI Kenen kimppuun hyökätään. (Defensivenä ei voi etsiä tukikohtaa tai hyökätä tukikohtaan.)
- Tarinallinen perustelu.
Suunnitelmia varjoherra(t) tulkitsevat MuTu-tuntumalla, kuitenkin niin että: Offensiivisen taktiikan valinneet ratkaistaan mahdollisuuksien mukaan ensisijaisina, eivät puolusta tukikohtaansa ja menettävät aina tukikohtansa ennen peliä. Puolustavat eivät koskaan hyökkää tukikohtaan tai etsi uutta tukikohtaa. Balanced on vähän mitäänsanomaton vaihtoehto ja sen valitsemalla joutuukin varjoherrojen heittopussiksi. Balanced kuitenkin tarkoittaa, ettei menetä hyökätessään vanhaa tukikohtaa, ellei voita uutta. Ongelmatilanteita tulee varmasti näin löyhällä säännöstöllä ja isolla pelaajamäärällä, ja niitä pyritään ratkaisemaan ensisijaisesti tarinallisen perustelun pohjilta, toissijaisesti nopilla & pelien viivyttämisellä seuraavalle kierrokselle.
Viime kertaan liittyen
- Samuli voi halutessaan tehdä vampyyrinsurmaajarotastaan yhden miehen henchman-groupin (jos oli osa muuta groupia, splittaa), jolla on Hardened (immuuni pelolle). Groupiin ei voi ostaa lisää tyyppejä. Tämä myös toiminee hyvänä esimerkkinä vastaisen varalle: Erityisen hienot suoritukset kannattaa noteerata jolloin varjoherrat voivat keksiä sopivan palkinnon värittämään warbandia.
- Takautuva 40gc tasoituspalkkio (house rulejen mukainen) viime kerralla mukaan tulleille warbandeille, jotka eivät tasoitusta ole vielä saaneet.
Kokeellisia sääntöjä: Tukikohdat
Otin tosiaan asiakseni kyhätä tukikohtaskenaarioita varten tasapainoiset säännökset... Isoimpana etuna vanhaan listaan näen tiiviyden ja selkiyden. Kun sääntöjä tulee näinkin tiuhaan tahtiin, pidän tärkeänä että uudet säännöt voi sisäistää nopeasti. Tällä perustelen suuren osan yksinkertaistamisesta. -Touko
Tukikohdan erikoissäännöt kartalla
Useimpia tukikohdista pitää etsiä, poikkeuksena Teltta, johon joutuu majoittumaan ellei parempaa löydy. Tukikohtien vaikutukset tulevat voimaan seuraavan pelin alussa. Vaikka tukikohdasta johtuva miinus tekisi jonkin harvinaisen esineen löytämisen mahdottomaksi, tuplakutosilla onnistuu aina.
- Sepän Paja (r11): Common Armoureista 20% alennus.
- Majatalo (r10): Kokeneita kätyreitä ostettaessa experiencen hinnasta voi vähentää 2D6 / kierros.
- Kappeli (r10): Kun puolustetaan tukikohtaa, yksi ilmainen seuraaja ja warband leaderilla katsotaan olevan (un)Holy Relic. Warbandillä on lisäksi joka taistelussa käytettävissään pullollinen Blessed Wateria.
- Porvariskoti (r9): Harvinaisten esineiden etsintään +2.
- Viemärit (r9): Aloittajaa arvottaessa +2 heittoon. Ilmaiset tunnelit tukikohtaa puolustettaessa. Harvinaisten esineiden etsintään -1.
- Krypta (r9): Zombiet ja Giant Ratit 5gc halvempia.
- Slummikortteli (r7): Tukikohdassa automaattisesti kolmet tunnelit ja neljät ansat. Tukikohtaan ei voi rakentaa mitään muuta. Harvinaisten esineiden etsintään -1.
- Raunioitunut talo (r7): Ei etuja, ei haittoja.
- Teltta (yleinen): Heitä jokaisen pelin jälkeen jokaiselle sankarille. Heitolla 1 sankarilta varastetaan yksi yli 3gc esine.
Tukikohtien sijainnit
Etsiminen ja kartta oli ensimmäisen pelikerran fluffia. Nyt on Lucretian porvariskoti poltettu ja kaupungilla roihuaa muutenkin. Mordheim on liian raunioina tai liian vaarallista asutettavaksi, jotta tukikohtia riittäisi loputtomiin. Asumiskelpoisia ovat seuraavat paikat (osassa on jo asukkaita):
Tyyppi | Sijainti | Asukas |
Sepän paja | Korppiparakit | Winds of Tzeentch |
Majatalo | Mordheimin suuri kirjasto | vapaa |
Majatalo | Morrin temppeli | Blood Arrows |
Kappeli | Sigmarin temppeli | vapaa |
Kappeli | Kellotorni | vapaa |
Porvariskoti | Velhojen kartanot | Lord Witch-Finder Johann von Solburg & His Esteemed Colleagues |
Porvariskoti | Kreivi Steinhardtin palatsi | Mio Nome è Nessuno |
Krypta | Pyhän Vollerin hautausmaa | Court of Esekiel Von Carstein |
Krypta | Steinhardtin muistopuutarhat | The Followers of Lucretiu the Banished |
Viemärit | Ruprecht von Godon amfiteatteri | Das Brüderschaft der Nussbaum |
Viemärit | Tyrmä | vapaa |
Slummikortteleita, raunioituneita taloja tai telttapaikkoja löytyy kaupungista loputtomiin.
Haluamisen arvoisia majapaikkoja on enemmän kuin bändejä kaupungissa. Paskaksi ja palamaan vaan! Tosin, jos tonne nyt alkaa tunkea noita kakkosbändejäkin, niin kohtahan täällä on tunkua. Aijoo, muutin vaihtelun vuoksi Korppiparakeille. Kivemmat maisemat tai jotain. -Navdi
Kannatan tuota tukikohtien tuhoamista. Tosin olen sitä mieltä, että uusiakin voisi vielä löytää, mutta esim niin, että nostetaan yhdellä vaikeutta joka peli kerta. Ensi kerran jälkeen esim Majatalo olisi r11 jne., mutta nuo slummit sun muut voisi pysyä ennallaan ? -Niko
Hm.. En näe tarvetta uusille tukikohdille. Ei noista nykyisistäkään synny tappelua. Joka tapauksessa, jotta tukikohdista kannattaisi tapella, pitäisi antaa porkkanaa, joka jollain tavalla palkitsisi sekä puolustamista, että hyökkäämistä. Skenaarioiden voittoehtojen pitäisi olla sen kaltaisia, että tukikohta vaikuttaa siihen jotenkin, ts, ei vaan normimättöä jossa hakataan routtiin asti. Viime kerralla ei oikein päästy noita kunnolla edes testaamaan, mutta josko vaikka seuraavat varjoherrat keksisivät jotain kivaa... Vapaaehtoisia? Ainakin Niko ilmaisi alustaavaa kiinnostusta. -Navdi
Tuntemattomat tai ilman majapaikkaa:
- Middenheimin Punatakit
- Saulin kääpiöt (Ei ole rollattu käsittääkseni edes.)
- Teron kisleviitit
Tukikohdan linnoitteet yms.
Jokainen warbandi voi varustaa tukikohtaansa neljällä pisteellä, minkä lisäksi 4p/peli saa kahdesta ensimmäisestä pelistä, jonka on pelannut tukikohtansa saamisen jälkeen. Tämän jälkeen rakennelmiaan voi muuttaa neljän pisteen arvoisesti per peli. Samaa upgradea ei voi valita kolmea kertaa enempää (tukikohtien etuihin kuuluvia rakenteita ei lasketa tähän). Huom! Rakenteista aiheutuvat osumat eivät aiheuta kriittisiä.
Oletusrakennelmat
- Reservipiste: Ennen peliä puolustaja päättää kaksi sopivan kuvaavaa maastonkohtaa tukikohtarakennuksessaan. Puolustajan reservit tulevat näiden kautta kentälle.
- Ympärys raivaamatta: Tukikohdan ympärillä on muita rakennuksia.
Yhden pisteen rakennelmat
- Barrikaadi: Barrikaadi on 2-2.54cm korkea ja 6" pitkä. Siinä kiinni oleva puolustaja negatoi sen toiselta puolelta chargen aloittaneen charge-strikefirstin.
- Seipäitä:6" x 1" pätkä maahan kaivettuja seipäitä. Seipäät suojaavat yhden pitkän sivunsa. Seipäiden suojaamasta suunnasta seipäiden yli chargeavat tai juoksevat modelit heittävät iniative-testin. Epäonnistuessaan liike pysähtyy seipäisiin, ja taistelija ottaa S3 osuman.
- Ansoitettu:6" x 2" alueelle asetetaan kolme counteria, joista yhdessä on ansa. Aina modelin astuessa 1" sisään counterista, counter katsotaan. Mikäli se oli ansa, model ottaa S3 osuman. (Counterit ovat korkeintaan pienen basen kokoisia, joko square tai round).
- Seuraaja:Tukikohdan ympärillä on samanmielisten asukkaiden leirejä, ja muutamat rohkeat näistä uskaltavat taistella puolustajan joukkojen rinnalla taistelussa. Stattirivillä 4-2-2-3-3-1-3-1-5 ja daggerilla varustettu seuraaja deployaa pelin aluksi puolustajan joukkojen mukana. Poikkeuksena Undeadien seuraajat ovat zombieita ja Skavenien seuraajat ovat 5-2-2-3-3-1-4-1-5 -stattirivisiä työläisrottia daggerilla varustettuna. Seuraajat eivät ole osa warbandia eikä niitä lasketa rout testien kannalta.
Kahden pisteen rakennelmat
- Tunnelit:Ennen peliä puolustaja voi halutessaan valita kätyrijoukon. Tätä joukkoa ei aseteta kentälle. Vuoron kolme movement phasen jälkeen puolustaja voi asettaa tämän joukon mihin vain maantasalle yli 8" päähän vastustajasta.
- Ympärys raivattu: Puolustajan tukikohtarakennuksen ympärillä on joka suuntaan 8" tyhjää, lukuunottamatta puolustajan muita linnoitteita. Tukikohtarakennuksen tulee olla pienehkö talo.
Tukikohtaskenaarioiden perussäännöt
Pelataan 4' x 4' pöydällä.
- Mikäli tarinallisesti ei ole päätetty toisin, pienemmän ratingin warbandin pelaaja valitsee, onko hyökkääjä vai puolustaja.
- Puolustajan tukikohta ja muu maasto asetetaan, minkä jälkeen puolustaja sijoittaa linnoitteensa sekä käyttää muut vastaavat erikoissäännöt.
- Puolustaja deployaa 8" säteelle pöydän keskipisteestä korkeintaan kaksi heroa ja ja korkeintaan puolet (pyöristäen alaspäin) henchmeneistään.
- Hyökkääjä heittää taulukosta skenaarion.
- Puolustaja onnistuu automaattisesti ensimmäisen rout-testin. Testi ei kuluta (Un)Holy Relicciä.
- Puolustajan joukot aloittavat hidestä, mikäli ovat paikassa jossa voivat.
Skenaariotaulukko
- Hyökkäys aamunkoitteessa
- Piiritys
- Selkäänpuukotus!
- Hyökkääjä valitsee skenaarioista 1-3
- Hyökkääjä valitsee skenaarioista 1-3
- Puolustaja valitsee skenaarioista 1-3
Skenaario: Hyökkäys aamunkoitteessa
Hyökkääjä on yön turvin edennyt asemiin aivan puolustajan tukikohdan vierelle. Yhteisestä merkistä, aamunkoitteessa, soturit ryntäävät hyökkäykseen.
- Hyökkäjä deployaa mihin tahansa yli 16" päähän puolustajasta.
- Hyökkääjä aloittaa pelin.
- Puolustajan toisesta vuorosta alkaen heitetään reserviheitto heti vuoron aluksi jokaiselle kentälle saapumattomalle puolustajan yksikölle (poislukien tunnelit yms). Toisen vuoron alussa soturi saapuu heitolla 4+, kolmannen vuoron alussa 3+ ja loppupelin heitolla 2+. Joukot tulevat kentälle ennaltamäärättyjen reservipisteiden kautta.
- Pelin häviää ensiksi routannut.
- Hyökkääjän voittaessa: Jokaista lähitaistelussa out-of-actioniin joutunutta puolustajan heroa kohti hyökkääjä heittää d6. Heitolla 4+ hyökkääjä saa ylimääräisen wyrdstonen. Puolustaja menettää tukikohtansa. Lisäksi hyökkääjä voi ottaa tukikohdan itselleen (Käytössä rakennuksiin tämän jälkeen sama pistemäärä kuin puolustajalla oli. Pistemäärä kasvaa normaalien sääntöjen mukaisesti.
- Puolustajan voittaessa: Seuraavassa taistelussa warbandi saa mukaansa kaksi seuraajaa, riippumatta skenaariosta.
Skenaario: Piiritys
Hyökkääjä on kylmähermoisesti ottanut asemat vastustajansa tukikohdan ympäriltä, rynnäten hyviin, ennaltamäärättyihin asemiin. Tämä on antanut puolustajalle aikaa valmistautua joukkoineen, mutta myös hyökkääjälle aikaa valmistautua hyökkäykseen.
- Puolustaja deployaa loput joukkonsa (poislukien tunnelit, infiltration yms).
- Hyökkääjä valitsee kolmen pisteen arvoisesti puolustajan tukikohtarakennelmia, jotka poistetaan pelistä. Tunneleita ei voi poistaa tällä tavalla.
- Hyökkääjä deployaa mihin tahansa yli 14" päähan puolustajasta.
- Hyökkääjä aloittaa pelin.
- Pelin häviää ensiksi routannut.
- Hyökkääjän voittaessa: Jokaista lähitaistelussa out-of-actioniin joutunutta puolustajan heroa kohti hyökkääjä heittää d6. Heitolla 4+ hyökkääjä saa ylimääräisen wyrdstonen. Puolustaja menettää tukikohtansa. Lisäksi hyökkääjä voi ottaa tukikohdan itselleen (Käytössä rakennuksiin tämän jälkeen sama pistemäärä kuin puolustajalla oli. Pistemäärä kasvaa normaalien sääntöjen mukaisesti.
- Puolustajan voittaessa: Seuraavassa taistelussa warbandi saa mukaansa kaksi seuraajaa, riippumatta skenaariosta.
Skenaario: Selkäänpuukotus!
Joku vuotaa kuin seula! Hyökkääjällä on ennakkotietoa tai jopa petturi oppaana. Aivan tukikohdan sydämeen johdatetut taistelijat pääsevät yllättämään puolustajan, eikä pääjoukko ole kaukana!
- Hyökkääjä sijoittaa 1-3 valitsemaansa henchmania mihin tahansa puolustajan tukikohtaan.
- Hyökkäjä deployaa loput joukkonsa mihin tahansa yli 20" päähän puolustajasta.
- Hyökkääjä aloittaa pelin.
- Puolustajan toisesta vuorosta alkaen heitetään reserviheitto heti vuoron aluksi jokaiselle kentälle saapumattomalle puolustajan yksikölle (poislukien tunnelit yms). Toisen vuoron alussa soturi saapuu heitolla 4+, kolmannen vuoron alussa 3+ ja loppupelin heitolla 2+. Joukot tulevat kentälle ennaltamäärättyjen reservipisteiden kautta.
- Pelin häviää ensiksi routannut.
- Hyökkääjän voittaessa: Jokaista lähitaistelussa out-of-actioniin joutunutta puolustajan heroa kohti hyökkääjä heittää d6. Heitolla 4+ hyökkääjä saa ylimääräisen wyrdstonen. Puolustaja menettää tukikohtansa. Lisäksi hyökkääjä voi ottaa tukikohdan itselleen (Käytössä rakennuksiin tämän jälkeen sama pistemäärä kuin puolustajalla oli. Pistemäärä kasvaa normaalien sääntöjen mukaisesti.
- Puolustajan voittaessa: Seuraavassa taistelussa warbandi saa mukaansa kaksi seuraajaa, riippumatta skenaariosta.
Taistelut ja tulokset
- Piiritys: Samuli Skavenit voittivat Juhanin Possessedit. Tukikohtasääntöjä kokeiltiin.
Koska piiritysskenaario poisti rotilta kaikki tukikohdan edut, nämä ensi töikseen alkoivat peruutella karkuun omasta tukikohdastaan pakottaen possessedin tulemaan kohti kivisateessa. Kun tukikohta alkoi aiheuttaa fearia, rotat eivät enää voineet palata sinne. Sen jälkeen kun täysikuntoinen possessed oli otettu ulos yhdellä lingon kivellä, tulos alkoi olla selvä. -
Samuli
- Breakthrough: Jaakon Undeadit voittivat Otson Reiklanderit.
Kärpäset häiritsivät hetken ampumista ja epäkuolleet ryntäsivät piiloistaan joukolla kohti. Nuolet kylläkin osuivat, mutta haavoittaminen oli ylivoimaista. Lähitaistelussa kolme ihmistä lyötiin maahan ja loput päättivät sännätä pakoon. -
Jaakko
- Surprise attack: Toukon Witch hunterit voittivat Nikon Undeadit.
- Chance encounter: Juhanin Possessedit voittivat Otson Reiklanderit.
Kaksi vuoroa kohti juoksemista Reiklandereiden enimmäkseen ammuskellessa ohi. Kaksi vuoroa meleetä, jonka päätteeksi Reiklandin pojat olivat piestyt. -
Navdi
- Occupy: Juhanin Possessedit, Nikon Undeadit ja Jaakon Undeadit voittivat Samulin Skavenit ja Toukon Witch hunterit.
Kaaoksen ja epäkuolleiden epäpyhä liittoutuma pieksi nyynäpaskat sigmariiteista ja rotista brutaalissa veri-iloittelussa. -
Navdi
Kovimmat menetykset rotille, joiden pomo sai surmansa mutta kohtalaiset tappiot myös jo vähän toipumaan päin olleille Lucretiun epäkuolleille, vaikka olivatkin voittoisia. -
Jaakko
Rotilla ja huntereilla ei ollut missään vaiheessa mitään muuta toivoa kuin pysyä elossa ja yrittää voittaa skenaario kikkailemalla. -
Samuli
Niko saa halutessaan irrottaa witch hunterista nostamansa zombien omaksi henchman groupikseen. Tähän grouppiin ei voi ostaa lisää zombieita. Sen (ainoalla) jäsenellä on witch huntereiden erikoiskyky 'Burn the witch!'.