Tälle sivulle on tarkoitus koota pelinjohtajan mietteitä pelistä. Tarkoituksena ei ole pitää uskollista lokia, vaan kirjoittaa kun asiaa tulee mieleen.

Entry 1

Ensimmäinen peli takana ja fiilis hyvä. Systeemissä on vielä hienosäädettävää, mutta näin on ollut kaikisssa peleissä. Nyt tärkeintä on luoda hahmojen välille vahvat siteet ja tutustua Altarokseen ikään kuin uudelleen. Kaikenlaiselle speksaamiselle annamme yhä pelissä aikaa ja lukuisia takaumia tullaaan pelaamaan. Omia ehdotuksia takaumiksi saa myös lähettää PJ:n suuntaan. Ja vielä! Muistakaa, että hahmonne ovat nuoria ja taidoiltaan keskinkertaista parempia. Kuitenkin moni vanhempi NPC pesee hahmonne mennen tullen. GURPSissa kehitys tapahtuu myös statteja nostamalla ja siihen voi olla hyvä tähdätä. Toisaalta on niin paljon mielenkiintoisia skillejäkin...

Entry 2

Seuraavassa pelissä tulee olemaan vielä paljon hahmojen välistä speksausta. Lisäksi ensi peli tulee väkisinkin olemaan varsin runsas kuvailuiltaan. Pelaamme takaumia ja hahmot pääsevät pohtimaan nykytilaansa. Jos pelaajilla on toiveita takaumista, niin laittakaa tulemaan mailitse.

Entry 3

Hahmot ovat nyt saapuneet kotiin ja saaneet kuulla järkyttävät uutiset. Tässä kohden on hyvä selivittää muutama seikka. Ensiksikin kyseessä olevat summat ovat suuria, mutta eivät mahdottomia. Pelkällä normityöllä saavuttamattomia, mutta kekseliäisyydellä ja riskejä ottamalla mahdollisia saavuttaa.

Toiseksi uhkaava velkaorjuus ei tarkoita orjuutta siinä muodossa kuin me sen helposti ajattelemme. Pikemminkin kyseessä on pitkä huonolla palkalla tehty työsopimus. Hahmot kyllä päätyisivät herjoittamaan ammattejaan, mutta ilman mahdollisuuksia tehdä loistavaa uraa. Ketään ei myöskään myydä kaleereille.

Kolmanneksi Altaros on mahdolisuuksien kaupunki, jossa ryysyistä rikkauksiin tarinat ovat osa todellisuutta. Harva paikka tuntemassanne maailmassa mahdollistaa Altaroksen tavoin nousun sosiaaliluokissa.

Lisäksi seuraava peli tulee olemaan huomattavasti enemmän hahmovetoinen. Pelinjohtaja pyrkii löytämään balanssin kuvailun ja varsinaisen pelaamisen välillä. Puolustuksekseni totean, että koin erittäin tärkeäksi luoda mahdollisimman elävän kuvan Altaroksesta heti alusta alkaen. Altaros pursuaa elämää ja sitä kautta mhdollisuuksia. Saadun palautteen pohjalta kuvailun rytmityksessä oli kuitenkin selkeitä ongelmia. Pyrin parantamaan tätä pelinjohtamisen osa-aluetta.

Jos teillä on kysymyksiä tai speksattavaa ennen ensi peliä, niin olkaa suoraan yhteydessä pelinjohtajaan, jotta ensi kerralla speksailu jää mahdollisimman vähälle.

27.5.2014

Viimeisin peli lähti rullaamaan oikein hyvällä tavalla. Hahmot alkavat saada lihaa luidensa päälle, ja toimintaympäristö alkaa selkiytymään. Pelaajat ovat löytämässä tapansa toimia ja pelata kampanjaa. Pelaajan kommentti siitä, että hahmot aikovat tarttua jokaiseen mahdollisuuteen ja pyrkiä suorittamaan mahdollisimman paljon on hyvä asia. 100% keikkaputkea tuskin näin saadaan aikaiseksi, mutta se ei kai ole päämääräkään. Tärkeintä on voittaa niissä isoissa tapauksissa.

Maineesta sananen. Pelinjohtaja joutuu luonnollisesti huomioimaan hahmojen maineen kaupungissa, mutta emme tee asiasta NR:n kaltaista isoa asiaa. Maine vaikuttakoon taustalla ja välillä pelissäkin, mutta pistearvoja emme sille rupea antamaan. Kuitenkin joitakin adjektiiveja saattaa hahmojen mainesivulle tupsahdella. Kun maine kirjautuu sivulle, on kyseessä kaikkien tiedossa oleva maine. Kynnys on siis suuri. Muista maineista PJ pitää huolta itse.

2.6.2014

Altaroksen lapset ei ole etukäteen juonella varustettu tarina. Pelille keskeistä on, että sen edetessä hahmojen teot vaikuttavat maailman tapahtumiin yhä enemmän. Pelin rakennetta on mietitty karkeasti niin, että I osa käsittelee hahmojen kotiinpaluuta, selviytymistä ja nuoruutta. II osa keskittyy siihen mitä pelaajat I osan lopussa ovat valinneet. Se tuleeko osaa III koskaan riippuu monesta seikasta: selviävätkö hahmot sinne saakka, riittääkö pelaajilla kiinnostusta ja kokeeko PJ osan III mielekkääksi pelauttaa.

Altaroksen lapset on hiekkalaatikoksi rakennettu, mutta sillä tavalla realistisesti, että hahmojen pitää ensin saavuttaa jotakin jotta he voivat päästä tiettyihin lankoihin käsiksi. Achim on hahmo jolle on alkuun tarkoituksella annettu lankoja, ja annetaan vastakin, mutta kuten pelaajat viimeksi huomasivat niin muitakin vaihtoehtoja löytyy.

Keskeistä pelin kannalta on, että pelaajat omaksuvat Altaroksen kulttuurista sen meritokraattisen luonteen. Taitavilla yksilöillä on mahdollisuus edetä yhteiskunnassa. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka Sartal on tällä hetkellä ikään kuin aatelinen, niin joku hahmoista voi hyvin ohittaa hänet yhteiskunnallisessa asemassa ajan kanssa. Kaikki hahmoista (paitsi Achim) ovat kisällejä, joka takaa heille hyvän keskiluokkaisen aseman Altaroksessa. Kyseessä on positio josta on hyvä ponnistaa!

10.6.2014

Pelinjohtajalla on taipumus piirrellä karttoja. Kartat auttavat hahmottamaan tapahtumapaikkoja ja ovat mielestäni kiva lisä peliin. Karttoja ei kuitenkaan tule tulkita pakollisiksi tapahtumapaikoiksi. Ne ovat PJ:n mielestä todennäköisimpiä sellaisia, mutta niiden ei ole tarkoitus sitoa pelaajia mihinkään. Tämä vain muistutuksena sillä kartta yleensä kertoo pelaajille sen, että tässä kohtaa tulee toimia. Tässä pelissä kartta on lisä jonka väkertämisestä PJ saa nautintoa. Jos sitä ei käytetä, niin se ei peliä kaada.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped