Ragay Lughanin juhlassa
Lughanin juhla tunnetaan myös nimellä kesäpäivän seisaus, jolloin aurinko on korkeimmillaan ja päivä on pisin. Tuolloin klaanien soturit pukeutuvat primitiivisen soturin asuun ja suorittavat symbolisesti Lughanin itsensä sankaritekoja Valloittamattoman Auringon nimeen.

Ragay Levoton

tai Sarastuksen Ragay, druuni Ragay, Laskevan Auringon Vartija, Viimeisen Linnakkeen Korventava Liekki ja Samah Amun.

Ragay ei ole varreltaan erityisesti vahva, notkea tai komea - jos nyt ei mitään näiden vastakohdistakaan Häntä ei vain valita ensimmäisenä kylän tyttöjen tai heidän äitiensä toimesta. Sen sijaan Ragay on miellyttävä ja nopeaälyinen poika. Hän usein istuu aina iltaisin kuuntelemassa vanhempien tarinoita, ja toistaa niitä seuraavana päivänä nuoremmilleen. Monet kylän miehistä pitävät häntä kunnon miehenä, samanlaisena kuin he itsekin.

Sarastuksen soturi

Aina on ollut ensiarvoisen tärkeää, ettei klaanin maita löydetä. Sarastuksen sotureiden taktiikat ovat muovautuneet samaan suuntaan. Harvat kahakat ovat väijytyksiä, joista ensi-iskun jälkeen paetaan mieluummin kuin jäädään pitkittämään taistoa. Ragay on omaksunut tämän pienestä pitäen - hieman liiankin hyvin. Muiden klaanin nuorikot mitellessä voimiaan rannalla, Ragay kuunteli tarinoita vanhoista ajoista kysellen innokkaasti ja ahmien kaiken kuulemansa. Pohjan väen hyökkäyksen alla Ragay otti taas keihään käteensä ja alkoi valmistautua.

Sanankantaja

Ragay on saanut oppinsa klaanin juoksijoilta, jotka vievät sanaa niin Auringonkeihään klaaneille kuin petokansoillekin. Heiltä Ragay on oppinut kaiken tietämänsä saaren luonnosta ja siellä liikkumisesta. Hän ehti tehdä muutamia matkoja petokansojen luokse vanhempien sanankantajien seurassa ennen matkaansa Baitanin luolaan. Ragay on hyvin kiinnostunut saaren luonnosta, eläimistä ja hengistä. Viime vuosina Ragay on liikkunut Auringonkeihään heimon parissa esiintyen tarinankerääjänä, toimittaen sanaa klaanista toiseen ja druunilta seuraavalle.

Nuori druuni

Baitanin luolan jälkeen kylän viimeinen druuni otti Ragayn oppiinsa. Hän opetti Ragaylle vanhan kielen ja lääkitsemisen alkeet. Toistuvasti hän joutui kuitenkin ihmettelemään Ragayn luontaista kykyä kommunikoida henkien kanssa ja hänen intuitiivista tapaansa lähestyä mystisiä taitoja. Noituudessa Ragay on käytännössä itseoppinut. Sittemmin Ragay on ollut useiden muiden druunien opissa.

Ensimmäisen ajan kenraali

Uudestisyntyneen Ragayn mieli vilisee mielikuvia sodista, niiden johtamisesta. Usein hän seisoo seinien kokoisten karttojen tai suunnattomien armeijoiden edessä. Hän puhuu miehille inspiroiden, lähettäen heitä taistelemaan taisteluita, jotka ovat jo hävittyjä. Kertaakaan hänen kasvoiltaan ei näy epätoivo tai huoli.

Uroteot

Nuoresta iästään huolimatta Ragay on yltänyt jo urotekoihin, joista puhutaan vuosia.

Baitanin luola

Erun pääsaaren etelärannalta löytyy siellä vuosia piileskellyt merirosvosatama. Läntinen laivasto ei ole saarella, joten sataman puhdistaminen jää 32. legioonan tehtäväksi. Alkaa liikekannallepano, jonka reitti kulkee aivan liian läheltä Sarastuksen kylää. Sarastuksen klaani kuulee tästä ja alkaa vetäytyä kuoreensa. Vaikka legioonat ovat merirosvojen perässä, he polttaisivat Sarastuksen maat, jos löytäisivät kylän ja sieltä druuneja. Viestinviejät lähtevät viemään sanaa petokansoille. Legioonalaisilla on käskyt vangita tai surmata kaikki petokansojen soturit tavattaessa. Eikä heillä ole mitään halua jäädä heidän tielleen.

Kylässä ehditään tuskin hengähtää juoksijoiden lähdettyä, kun druuni Tumandu muistuttaa druuni Baitanin luolan olevan laaksossa, josta legioonat tulisivat kulkemaan. Häntä pitää lähteä varoittamaan, mutta kaikki miehet ovat jo matkassa. Kylässä on kolme nuorta viestinviejää, joista yhden on lähdettävä. Lopulta päädytään vetämään pitkää tikkua, ja Ragay saa lyhimmän korren. Baitanin kerrotaan olevan hyvin vanha druuni, joka ei liiemmin välitä vieraista. Tumandu antaa Ragaylle sulan vietäväksi Baitanille, jottei tämä noituisi viestiä tuovaa poikaa. Ragayta varoitettaan piiloutumaan jokaista rasahdusta ja kääntymään kotiin, jos kuulee legioonalaisten kilpien kalinaa. Ragay lähtee seuraavana aamuna, kun aurinko on vielä vuorten takana. Hänen mielensä on maassa ja sydäntä kalvaa pelko.

Monen päivän ajan Ragay etsii Baitanin luolaa. Matkanteko on hidasta vaikeassa maastossa, kun jokainen vieras ääni saa Ragayn jähmettymään paikoilleen minuuteiksi. Välillä hän näkee jälkiä petokansoista, välillä pohjoisessa nousee legioonien nuotiosavut. Lopulta Ragay löytää luolan, jonka tunnistaa sen suuaukon molemmin puolin nousevista paasista olevan Baitanin piilopaikka. Luola vaikuttaa alkuun asumattomalta, mutta syvempää löytyy huonemaisia onkaloita. Ragay etsii huoneista, jotka ovat täynnän kirjoja. Huoneista, joissa on patoja, kattiloita ja mortteleita. Ja huoneista, joissa lojuu kristalleita ja vuorikiteitä. Hän näkee omituisia yrttejä, jotka kasvavat seinistä kumpuavasta hohteesta. Sekä omituisia juomia ja seoksia, jotka ovat pulloissa tai ruukuissa.

Ragay löytää vanhan Baitanin työhuoneen lattialta. Ragay romahtaa lattialle itkien huomattuaan, ettei mitään ole enää tehtävissä. Ruumis on maannut liikkumatta kuukausia. Ragay ei voi muuta kuin palata takaisin ja kertoa Tumandulle näkemästään. Legioonat ovat kuitenkin jo tällä välin ehtineet katkaista Ragayn paluureitin. Hän yrittää kiertää joukot etelämpää, mutta välttää vain täpärästi törmäämästä legioonalaisia väijyttämään saapuneisiin Korallin rosvoihin. Ragay yrittää vielä toisen ja kolmannen kerran, mutta ei löydä tietä heidän ohitseen. Samalla joukot suuntaavat kohti Baitanin solaa. Ragay ymmärtää, että vieraat eivät saa löytää Baitanin luolaa, tämän piilotettua mahtia. Kun he kulkevat solasta niin suurella joukolla, luola löytyy varmasti. Ragay kiiruhtaa takaisin ja alkaa tutkia löytämiään kirjoituksia. Hän ihmetelee Baitanin ruumiin viereltä löytämiään laitteita ja pöydällä olleita kirjoituksia. Viikon ja päivän hän asuu luolassa, syöden kummallisia maan alla kasvaneita juuria ja juoden kalliosta tihkuvaa vettä.

Luolaa ei löydetä. Ragay ei tiedä, oliko se sattumaa. Vai vaikuttiko hänen kirjoituksista lausumansa mahtisanat tai uhrina valuttamansa veri. Ajan kanssa legioonalaisten äänet loittonevat ja merirosvojen laivat purjehtivat etelään.

Lentävät siemenet

Druunit ovat eläneet erillään heimoista - metsien siimeksessä, luolissa, eristäytyneissä kylissä - kuluneet sadat vuodet. Koko sen ajan, minkä saarella piti valtaa Lohikäärmeverinen satrappi. Satrappi ja Tahrattomat eivät sietäneet druunien valtaa kansan keskuudessa. Druunit ovat olleet tekemisissä heimojen kanssa salaa. He ovat vierailleet toisinaan klaaneissa, vastaanottaneet kylien lähettämää ruokaa, käyneet toisinaan valitsemassa kylän nuorten keskuudesta oppilaita. Muutamat druuneista kävivät sissisotaa vallottajia vastaan omien pienten paikallisista ja alkuasukkaista koostuvien "sissiarmeijoidensa" kanssa. Kun legioonat lähtivät, druuneilla ei ollut enää tarvetta piileskellä. Jotkut druuneista ovat muuttaneet klaanien keskuuteen, jotkut Tahrattomien hylkäämiin temppeleihin ja luostareihin, ja jotkut pysyttelevät yhä metsissä. Druunien voidaan kuitenkin sanoa palanneen klaanien pariin.

Ragay löysi yhdellä matkoistaaan niityn punaisia kukkia, joista puolet on kukintonsa päättäneitä. Pölyttyneet kukat muistuttavat jättimäisiä voikukkia. Kun siemenen irrotti kasvista ja puhalsi sen matkaan, se hetken reittiä etsittyään alkoi kulkea kuin tuulen tai virran viemänä. Kaikki siemenet lähtivät lopulta samaan suuntaan, vaikka mitään tuulenvirettä ei tuntunut. Joskus siemenet kulkivat jopa tuulta vasten. Ragay seurasi näitä siemeniä ja näki kuinka joskus linnut nappasivat ne lennosta, kuinka aina sade turmeli niiden lentokyvyn. Mutta selvinneet siemenet laskeutuivat aina samaan paikkaan. Ja siellä kasvoi lisää näitä kukkia. Ja sieltä lähti uusia virtauksia.

Ragay alkaa levittää sanaa näistä ihmeellisistä kukista erillään elävien druunien keskuuteen. Hänen oppinsa niin voimavirtauksista kuin vakuuttavasta puheenparresta saavat ensimmäiset druunit liikkeelle. Kun he huomaavat kuinka näiden siemenien avulla voidaan välittää viestiä lehdosta toiseen, he alkavat tahoillaan levittää tietoa näistä kukista. Fax Baon ajan alkaessa useimmat Auringonkeihään heimon lehdot on löydetty ja kartoitettu. Niillä vierailee druuneja ajoittain noutamassa ja välittämässä viestejä eteenpäin.

Viestiverkko ei ole täysin luotettava tai niin nopea kuin juoksijat. Mutta se on vaivaton, ja se yhdistää druuneja enenevissä määrin toisiinsa. Entisestä sanankantajasta, nykyisestä druunista ja näiden siementen löytäjästä kerrotaan vielä monta tarinaa.

Ragayn opettajat

Nuoren ja vanhan druunin välinen suhde on tärkeä. Nuorella oppilaalla on vain yksi opettaja. Opetus tapahtuu opettajan määräämässä tahdissa, kunnes hän näkee oppilaansa osaavan tarpeeksi. Jotkut opettajat eivät kuitenkaan myönnä oppilaansa olevan milloinkaan valmis. Joskus oppilaat lähtevät opista oma-aloitteisesti. On poikkeuksellista, että samalla druunilla olisi useita opettajia.

Ragay ei ikinä tavannut Laakson Baitania tämän eläessä. Baitanin luolassa Ragay kuitenkin oppi taumaturgian alkeet. Hän luki muinaisia kirjoituksia, uhrasi unohtuneille jumalille ja kokeili, jos ei jotain osannut. Kaiken sen luolasta kumpuavan voiman käsittely ei jäänyt Sarastuksessa huomaamatta. Ragayn palattua kotiin Tumandu Vanhempi otti hänet oppilaakseen ja auttoi häntä kanavoimaan löytämänsä voimat taidoiksi. Hän opetti Ragayn ymmärtämään, mitä taumaturgia on ja miten sitä tulee käyttää. Hän opetti Ragaylle myös taitojen vaatimaa vastuuta, jota Ragay vielä jotenkuten kuunteli.

Keskikesän hallan jälkeen Ragay päätti etsiä uuden opettajan. Hän näki, ettei voisi kehittyä Tumandun opissa tarpeeksi voidakseen puolustaa saarta kymmentuhatpäisiä pohjan armeijoita vastaan. Pihlajan Tagalogan yritti kasvattaa Ragaysta hillittyä parantajaa. Ragay ei kuitenkaan suostunut, omien sanojensa mukaan, alistumaan tällaiseen kohtaloon. Hänen ainoaksi opikseen Tagaloganilta jäi, ettei kaikkia opettajia ja oppeja ehdi seurata. On valittava niistä tärkeimmät ja keskityttävä niihin. Tämä mielessään Ragay etsi Dahan Hurjan, joka oli jo pitkään taistellut legioonalaisia vastaan. Kun laivat seilasivat siunatulle saarelle, Dahan täytti tyhjiön elämässään alkaen valmistautua pohjan väen hyökkäykseen. Hän näytti Ragaylle kuinka druunitkin voivat sotia. Dahan on kuitenkin pohjimmiltaan perheellinen patriootti, jolla on vaimo, kolme lasta ja heimonsa maat puolustettavana.

Kului kaksi vuotta Iltaruskon Varjosta, kun uteliaisuus ja halu ymmärtää ylittivät Ragayn pelot. Aurinko oli jo painumassa mailleen, kun Ragay saapui temppelille - tällä kertaa yksin. Hän pystytti tulet, piirsi kehät ja antoi uhrit ennen kuin uskalsi kuiskata Syvyyksien Ocara. Sittemmin Ragayn matkat ovat koukanneet temppelin kautta yhä taajemmin.

Vieläpä Harras Pagulayan on luettava yhdeksi Ragayn monista opettajista. Perinteisesti nuorilla druunioppilailla on ollut yksi opettaja, tulee heistä ikinä druuneja tai ei. Nyt Ragaylla on kuitenkin ollut jo lukuisia opettajia, ja se on jo itsessään poikkeuksellista. Samoin poikkeuksellista on, että Ragay etsi Pagulayanin opettajakseen eikä toisinpäin. Ragay tarvitsi Pagalayania kertomaan hänelle voimavirtauksista, niiden kartoittamisesta ja voiman luonteesta.

Muuta

Tämä kappale tarvitsee paremman nimen ja kuvauksen.

Iltaruskon varjo

Viimeinen Linnake oli ensimmäisellä ajalla kukkuloille rakennettu joukko temppeleitä, linnoitusmuureja ja puolustuslaitteita. Uloimman kehämuurin sisällä oli soturipappien kylä täynnään pajoja, pyhättöjä ja heidän asumuksiaan. He vastasivat kylän ylläpidosta ja puolustuksesta. Kylän keskellä oli sisempi muuri, joka sulki sisäänsä voimavirtoja kanavoivan labyrintin, sen alla olevan Samah Amunin temppelin ja kaiken keskellä sijaitsevan atriumin. Kaikkialla oli peilejä tai heijastavaksi kiillotettuja kilpiä tai aseita kantavia patsaita. Sanottiin, että Samah Amun oli omakätisesti kaivertanut jokaisen patsaan kasvot. Sanottiin myös että suurin patsaista ei ollut suinkaan patsas, vaan jotain muuta.

Koko linnakkeen maanpäällinen osa on nykyään raunioina. Maanalaiset kerrokset mukaanlukien voimavirtoja kokoavat koneet ovat yhä pääosin ehjiä, aina labyrintista alaspäin. Labyrintin epäeukleidinen rakenne muistuttaa mielipuolista Malfeaksen labyrinttiä. Sen hovimestarina ja pääarkkitehtina on toiminut Syvyyksien Ocara, joka on yhä sidottuna temppeliin. Labyrintti ei kaikessa monimutkaisuudessaan pysty kanavoimaan sitä voimaa, joka sen kautta virtaa. Ylenmääräinen voima "vuotaa" virtauskanavia, jotka aikaansaivat ensimmäisellä ajalla ylimaallista outoa kauneutta - kristallisia kasveja, oudolla tavalla värittynyttä valoa tai valon suuntia. Nykyään kauneutta ei enää ole. Sen sijaan kanavoimaton voimavirta ilmenee satunnaisina kummallisuuksina temppelin alueella, etenkin sen ytimessä. Teknisesti Iltaruskon Varjo on demesne-5, jonka päälle on rakennettu manse-4.

Iltaruskon Varjon sisimmästä lähtee lukemattomia tunneleita kaikkialle saaren alle. Suurimmat niistä on valjastettu voimavirtoja ohjaavan tehtaan käyttöön, joka on suoraan hallin alla. Kerran tehdas kanavoi kaiken energiansa halliin, johon auringonsäteet oli heijastettu moninkertaisina yläpuolisen temppelin läpi. Aurinko ja energia kohtasivat tarkalleen määritellyssä pisteessä, alttarin päällä, ja tiivistyivät siinä esineeksi - kirkaankeltaisen ja palavan oranssin väriseksi särmikkääksi kiteeksi. Siihen kiteeseen oli valjastettu kaikki se voima, jonka tehdas tuotti, ja sittemmin ylläpiti, ja johon Aurinko oli antanut omansa. Turhaimaisuudessaan Samah Amun valjasti kiteen täydellisyytensä alttariksi. Hän työsti jalometalleista instrumentin, joka antoi kiteelle kanavan hänen kehoonsa. Instrumentti kiinnittyi hänen rintalastansa alle, ja sen terät sulautuivat yhdeksi hänen hermostoaan. Nyt sama instrumentti on sulautunut Ragayn kehoon.

Ragay on tuonut Malfeaksesta lukuisia puppeteereja (Exalted, s. 307-308) kunnostamaan rauniotunutta temppeliä. Heitä suojelee muutama erymanthoi (Exalted, s. 310), joilla on ohjeet olla hyökkäämättä Syvyyksien Ocaran, taivaallisen leijonakoiran Asamin, yhdenkään auringon valitun tai toistensa kimppuun.

Kunniavartio

Ragayn seurueeseen kuuluu kahdeksan lesser minionin (The White Treatise, s. 65) kunniavartio. Heidät on varustettu yhdenmukaiseksi henkivartiokaartiksi. Asuun kuuluu mm. silmikkokypärä ja asepaita, joka peittää kaiken paljaan ihon. He kulkevat Ragayn mukana aina tämän kulkiessa kaupungilla, neljä kantotuolin edellä ja neljä sen jälkeen.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped