Mekanismi

Hahmot · Erikoisuudet

Erikoisuudet

Osa hahmon taustoista on hyvinkin erikoisia, liittyvät vain johonkin tiettyyn erityisalaan tai koskevat salattua tietoa, yliluonnollista maailmaa ja heränneiden yhteisöjä. Näitä erikoisia taustoja kutsutaan pelissä erikoisuuksiksi, ja ne antavat pelin mekaniikassa hahmolle lisäetua kyseisen erikoisuuden alle kuuluvissa teoissa.

Kaikki heränneisiin ja yliluonnolliseen liittyvät ammatit, tiedot ja taidot ovat aina erikoisuuksia.

Heränneiden yhteisöön liittyvästä erikoisuudesta esimerkkinä voisi toimia "Hunnunvartijain ikiaikaisen ja salatun huonekunnan toispuolisista ja yliluonnollisista asioista vastaava sihteeri", jos pelissä käytettäisiin Hunnunvartijoita siten kuin ne Harhapolussa on esitelty. Tällöin hahmo saisi taustastaan hyvin merkittävää etua toispuolen, mutta vain sen suhteen.

Vastaavasti pelissä, jossa pelaajat haluavat pelata rituaalisen taikuuden harjoittajia: kaaosmaagikko, gematristi tai numerologi olisivat toimivia erikoisuuksia ja pelissä jossa toispuoli on jotain tieteiskirjallisuushenkisempää, toimisivat erikoisuudet astraalifyysikko, telepaatti tai empaatti.

Yliluonnolliseen tai heränneisiin liittyvien erikoisuuksien lisäksi sellaiset taustat, jotka tekevät hahmosta muutoin erityislaatuisen tai äärimmäisen kyvykkään jossain rajatussa asiassa, lasketaan erikoisuuksiksi. Koska yksi sopiva erikoisuus voidaan laskea yleistaustan ja taustan lisäksi hahmon saamiin noppiin mekaniikassa, voidaan erikoisuudella saada hahmolle kolmas tai neljäs noppa haasteeseen, johon erikoisuus sopii.

Esimerkiksi [yleistausta] Ammattitoimitusjohtajalla, joka [tausta] on erikoistunut kansainväliseen toimintaan voisi olla [erikoisuus] vaikutusvaltaisia kontakteja Echelon-teollisuusvakoilu verkostossa. Echelonia ei tällöin voisi käyttää kuin teollisuusvakoiluun, mutta se antaisi hahmolle tällä erikoisella alalla huomattavan edun vain kansainväliseen toimintaan erikoistuneihin verrattuna.

Esimerkkejä

Esimerkkejä erikoisuuksista, joita on käytetty rajamailla pelatuissa peleissä:

  • Tieteellisten väärennösten ammattilainen
  • Puistoleluexpertti
  • Suku mukana useassa heränneiden salaliitossa
  • Ollut lukuisia kertoja raskaana, ja synnyttänyt kerran
  • Etelä afrikan kunniakansalainen
  • Kaaosmaagi (oikeasti)
  • Looshin johtaja, arvo 3/8 - mestariritari (hyvä)
  • Afrikkalaisen heimomagian tuntija, teoriassa ja käytännössä. (laaja, hyvä)
  • Kansainvälisesti kuuluisa kult-buster. (laaja)

Käytännön esimerkkejä erikoisuuksien käytöstä:

a, b ja c ovat pelaajia pj on pelinjohtaja. erikoistaustat on kursivoitu ja noppien tuottamat onnistumiset lihavoitu.

a: Hahmoni, joka on eräoppaan, ja entisen lyhtypylväiden huoltomiehen lisäksi koivuunkiipeämisen suomen mestari kiipeää johonkin niistä koivuista piiloon. Sieltä häntä ei varmasti löydetä.

b: Musta koivuun kiipeäminen on aika vaikeaa, voisko tästä heittää?

pj: koivuunkiipeämisen suomen mestari päässee kyllä koivuun ilmankin heittoa

b: hmm, totta - ei heitetä.

Jos hahmolla on suoraan tekoon liittyvä tausta, ei asiasta kannata heitää ilman hyvää syytä. Tämä pitää kutinsa erityisesti erikoisuuksien kohdalla.

b: Hahmoni, joka on mysteerimiehen lisäksi seinäkiipeilyn maailmanmestari ja MI16:sta kouluttama seinäkiipijä kiipeä piiloon ylös vaakasuoraa seinää.

c: Aika hurjaa. Miten olisi että heität siitä - sanooko pelinjohtaja tähän jotakin?

pj: MI16:sta kouluttama seinäkiipijä saattaisi teoriassa päästä tuosta ylös ilmankin heittoa - heitetään nyt kuitenkin?

b: Ok, Katsotaan (heittää neljää noppaa, säkä+yleistausta+tausta+erikoisuus, saa tulokseksi 4, 4, 4 ja 3). Hah! Sinne mennään ja vauhdilla.

pj: haastenopat ei pääse kolmea onnistumista enempään, joten olet oikeassa

Kun erikoisuudesta päätettiin nyt kuitenkin heittää, on melko todennäköistä että kaikkien neljän nopan tuloksella voidaan suoraan ohittaa vähintään vaaditulla tasatuloksella haastenopat, joita on kolme.

Mekanismi

Viimeinen muokkaus 2009-03-08 11:18