Entä jos maailma ei ole miltä se näyttää? Jos salaliittoteorioissa onkin jotain perää ja taianomainen vaanisi kujien varjoissa? Jos mikään ei ole varmaa ja psyykkeemme suojelee meitä painajaismaiselta totuudelta ihmisestä ja todellisuudesta?
Harhapolku on roolipeli näkymättömien voimien hallitsemasta nykypäivästä, jossa raja unen, yliluonnollisen ja todellisen välillä on veteen piirrety viiva. Kirjallisuudessa tätä lajityyppiä kutsutaan Maagiseksi realismiksi, moderniksi fantasiaksi tai uuskummaksi.
Roolipeleissä eläydytään kuvitteellisten ihmisten elämään. Harhapolussa pelaajat omaksuvat yliluonnollisesta tietämättömien nukkujien ja siitä tietoisten toisten tai heränneiden aseman yliluonnollisen värittämässä todellisuudessa.
Tämä vedos Harhapolusta on vielä keskeneräinen. Ajantasalla oleva viimeisin versio löytyy verkosta osoitteesta http://mekanismi.sange.fi/pmwiki/pmwiki.php/Harhapolku
Harhapolku, vedos 036. Sivun tekstisisältö on saatavilla CreativeCommons Nimeä-Tarttuva 3.0 Muokkaamaton -lisenssillä.
(:num:)
Harhapolku on kevyt yksinkertaisuuteen pyrkivä roolipeli maagisesta realismista, psyykkeen tiloista ja yliluonnollisesta maailmasta. Sen säännöt mahdollistavat eläytymisen yliluonnollisen kanssa tekemisissä oleviin ihmisiin ja pitävät huolta siitä että pelissä vastaan tulevat epäselvät ja haastavat tilanteet voidaan ratkaista helposti ja uskottavasti.
Pelinjohtaja vastaa Harhapolussa sääntöjen tulkinnasta sekä pelin tarinan vaatimista lavasteista ja sivuhahmoista. Pelaajat puolestaan vastaavat hahmoistaan sekä näiden taustasta ja toimista pelin eri tilanteissa.
Tavallisesti pelin tilanteet lähtevät liikkeelle pelinjohtajan kuvailemasta alustuksesta. Muut pelaajat tulevat mukaan kuvaan alustuksen jälkeen, hahmojensa tai sivuhahmojensa toimien ja reaktioiden kautta.
Ajoittain kohtauksissa tulee vastaan erilaisia tilanteita, joiden lopputulos on epävarma, tai pelaajien mielipide tapahtumien kulusta poikkeaa toisistaan. Näissä haastetilanteissa tapahtumien kulku ratkaistaan sääntöjen avulla. haastetilanteiden lisäksi säännöt ottavat kantaa hahmojen psyyken ja mielen tiloihin ja sitä kautta heidän toimintakykyynsä pelissä.
Lainaan tässä osittain Sopea murharyhmä-sivulta. --V
Roolipelaaminen on onnistuessaan hauskaa ja mielenkiintoista. Tästä syystä roolipelien merkittävimpänä tavoitteena pidetään kaikkien viihtymistä. Jotta kaikilla olisi hauskaa on syytä nostaa muutama sääntö ylitse muiden.
§1 Säännöt ovat tukemassa pelaamista, eivät haittaamasssa sitä. Jos säännöt tulevat pelin hauskuuden tielle, voidaan ne unohtaa ja ratkaista tilanteet käyttämällä järkeä.
§2 Pelin tapahtumat tapahtuvat kuvitteellisille hahmoille kuvitteellisessa maailmassa. Pelaajista ei voi tehdä johtopäätöksiä heidän hahmojensa toimien kautta eikä hahmoista ei voi tehdä johtopäätöksiä pelaajien kautta. Pelissä rakastunut tai suuttunut hahmo ei tarkoita sitä, että pelaaja olisi rakastunut tai suuttunut.
§3 Pelin aikana sääntöjen tulkinnasta ja pelin kuljetuksesta vastaa loppukädessä pelinjohtaja. Pelinjohtajan tulkintojen ja ratkaisuiden kyseenalaistaminen pelin aikana aiheuttaa aina enemmän häiriötä kuin asioiden selvittäminen pelikerran jälkeen.
Näiden kolmen säännön kanssa yhtä tärkeitä ovat yhdessä sovitut pelin lähtökohdat, kuten haluttu tyyli, tarkkuus, väri, asetelma ja niin edespäin. Ohjeita ja malleja pelin lähtökohtien sopimiseksi esitellään tarkemmin myöhemmin.
Viimeinen muokkaus 2009-03-08 11:18