Toiminnot
Sivusto
Murharyhmä on peli, jossa pelaajat omaksuvat murharyhmän poliisien roolin heidän selvittäessään rikoksia. Yksi pelaajista ottaa pelinjohtajan tehtävän: hän valmistelee kuvitteellisen rikoksen muita pelaajia varten sekä pelaa kaikkia muita kuin muiden pelaajien hahmoja. Muut pelaajat ottavat kukin yhden poliisin roolin.
Peli on ottanut paljon vaikutteita eurooppalaisten televisiosarjojen rikostutkinnasta ja sillä on hyvin vähän tekemistä tosimaailman rikostutkinnan kanssa. On hyvä, jos pelaajille ovat jotkin seuraavista nimistä tuttuja:
Pelaajat pelaavat roolejaan käyden omalla suullaan hahmojen käymät keskustelut ja kertomalla hahmojensa toimista rikoksien selvittämisen aikana. Pelaajia voisi verrata näyttelijöihin, joilla ei ole valmista käsikirjoitusta.
Pelinjohtajaa voisi verrata näytelmän käsikirjoittajaan ja ohjaajaan. Hänellä ei ole kuitenkaan selkeää käsikirjoitusta, jota seurataan vaan hän on vain valmiiksi suunnitellut pelissä vastaan tulevat henkilöt sekä rikoksen lähtötilanteeseen. Hän ei myöskään voi ohjailla pelaajien hahmoja. Pelinjohtaja ei pelaa hahmoja vastaan, vaan hän ohjaa ja jarruttelee pelaajien pyrkimyksiä rikoksen ratkomiseen ollen kuitenkin reilu. Lisää pelinjohtajan roolista pelinjohtajan ohjeissa.
Murharyhmän ominaispiirre esimerkiksi lautapeleihin verrattuna on sen voittoehto. Kukaan pelaaja ei voi voittaa peliä, vaan peli on onnistunut silloin, kun kaikki pelaajat ja pelinjohtajaovat viihtyneet pelin ääressä.
Toisaalta tässä pelissä on aina rikos, jota pelaajien hahmot ratkovat. Pelin tavoitteena on myös, että hahmot ratkaisevat rikoksen.
Peli siis "voitetaan", kun rikos on ratkaistu ja kaikki ovat viihtyneet. Kaiken lisäksi pelissä ei ole häviäjiä!
Hahmot ovat pelaajien ohjaamia kuvitteellisia henkilöitä, jotka toimivat poliiseina Murharyhmän asetelmassa. Ne ovat kuin tv-sarjan tai kirjojen hahmot, joiden toimia pelaajat pääsevät ohjaamaan.
Hahmolle keksitään:
Erikoispiirteitä voi myös keksiä pelin aikana, kun hahmot selkeästi kehittyvät johonkin suuntaan: äreästä ukosta voi tulla vähän suvaitsevampi tai joku hahmo kehittää jonkin sanonnan, jota hän toistelee.
Harjoitus: Ajattele jotain tv-sarjan tai kirjan poliisia ja mieti millaisia erityispiirteitä hänellä on.
Murharyhmän pelaaminen näyttää ulkoapäin improvisaatioteatterilta, jossa kaikki näyttelijät istuvat paikallaan. Itse peli tapahtuu pelaajien mielikuvituksessa pelinjohtajan luomissa ja yhdessä sovituissa puitteissa. Peli on siis eräänlaista modernia tarinankerrontaa ja yhteistä uneksimista.
Pelinjohtaja maalailee sanoillaan kehystarinan, kuvailee tapahtumapaikat ja "näyttelee" pelin sivuhahmoja. Pelaajat kuvailevat hahmojensa toimia ja puhuvat hahmojensa suilla.
Pelaaminen voisi esimerkiksi olla tällaista (kaikki tekstit ovat pelaajien ja pelinjohtajan puhumia asioita):
Pelinjohtaja: Oven saapuu avaamaan noin kolmekymppinen väsyneen näköinen nainen, jolla on kumihanskat kädessä. Nainen sanoo "Päivää. Ketäs te olette?"
Pelaaja 1: Öö. <alkaa puhua hahmonsa suulla> "Päivää. Poliisista, komisario Virtanen. Haluaisimme kysellä teiltä hieman viime perjantain tapahtumista. Voimmeko tulla sisään?"
Pelinjohtaja: "Kai se sopii. Kyselette tietenkin siitä Marjan tapauksesta. Olin tässä juuri tiskaamassa, mutta voin kyllä keitellä kahvitkin. Juottehan te kaikki kahvia."
Pelaaja 2: <vanhempi konstaapeli Hakala> "Minulle teetä kiitos, jos teillä vain on."
Pelinjohtaja: Se asunto on pieni kaksio. Heti eteisen vasemmalla puolella on vessan ovi. Oven takana kuuluu pesukoneen pauhua. Oikealla on ovi hieman raollaan ja sieltä kuuluu lasten leikkimisen ääntä.
Pelilauta:
Pelissä on käytössä pelilauta, johon pelinjohtaja sijoittaa lasihelmiä, nappeja tai pieniä kolikoita johtolankojen merkiksi. Jos laudalla on merkki "murha-aseen" kohdalla, tarkoittaa se, että murha-aseesta on vielä jotain selvitettävää.
Pelilaudasta enemmän pelinjohtajan ohjeissa.
Tässä pelissä on ainoastaan neljä sääntöä pelaamiseen: onnistuneen poliisitoiminnan sääntö, suuremman draaman sääntö, pelisopimus sekä hahmon ja pelaajan erottamisen sääntö.
Onnistuneen poliisitoiminnan sääntö: Pelaajien hahmot saavat aina kaikki johtolangat käsiinsä osatessaan kysellä oikeita asioita tai etsiessään oikeasta paikasta. Pelaajien kuuluu päätellä mitä kukin johtolanka tarkoittaa tai mihin asiaan se liittyy.
Suuremman draaman sääntö: Kun pelissä tulee eteen joku tilanne, jossa ei ole selvää onnistuuko pelaajan ilmoittama hahmon teko, soveltaa pelinjohtaja suuremman draaman sääntöä. Jos yksi hahmoista kertoo juoksevansa rikospaikalta pakenevan naamioituneen miehen kiinni, päättää pelinjohtaja tarinan kannalta millä lopputuloksella on eniten järkeä draaman kannalta. Saako poliisi miehen kiinni? Tapahtuuko takaa-ajossa jotain muuta tarinan kannalta tärkeää, vaikka naamiomies pakenisikin? Näkeekö poliisi vaikka pakoauton vilaukselta?
Pelisopimus: Pelisopimus on säännöistä tärkein. Pelinjohtajan ja pelaajien tulee keskustella ennen peliä siitä millaista sisältöä pelissä on. Pelisopimuksessa päätetään kuinka raakoja pelin tapahtumat tai rikokset ovat tai kuinka paljon peliin otetaan hahmojen yksityiselämää. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että peliin ei oteta mukaan mitään raakaa tai mahdollisesti ahdistavaa materiaalia ennen kuin asiasta on keskusteltu ja yhdessä sovittu. Jos yksikin pelaaja on esimerkiksi paloittelusurmia vastaan, niitä ei silloin käsitellä pelissä.
Hahmon ja pelaajan erottamisen sääntö: Pelaajien ja pelinjohtajan tulee aina muistaa, että peli on vain viihdettä. Pelaajista ei saa tehdä johtopäätöksiä heidän hahmojensa toimien kautta tai hahmoista ei saa tehdä johtopäätöksiä pelaajien kautta. Pelissä rakastunut tai suuttunut hahmo ei tarkoita sitä, että pelaaja olisi rakastunut tai suuttunut.
Peli on hyvä ja helppo aloittaa suoraan rikospaikalta. Pelinjohtaja voi kuvailla rikospäikan hälinää, jossa rikospaikkatutkijat eristävät aluetta ja poliisit yrittävät pitää kiinnostuneita sivullisia loitolla. Paikalla on hälytyksen saanut ja paikalle ensiksi saapunut poliisi.
Hahmojen on hyvä yrittää selvittää rikospaikalta:
Näistä he saavat selvyyden haastattelemalla rikospaikkatutkijoita ja todistajia.
Kaikkiin näihin asioihin voi palata myöhemminkin ja hahmojen ei välttämättä tarvitse saada heti selvää kuvaa tapahtumista. Ruumiinavaus voi esimerkiksi kertoa jotain selventävää ja uudet todistajat voivat selventää aikaisemmin auki jääneitä asioita.
Rikospaikan alkututkiminen toimiikin eräänlaisena lähtölaukauksena pelille, jossa hahmot saavat vähän kuvaa rikoksesta ja voivat aloittaa tutkimisen.
Ruumiinavaus on kohtaus, joka yleensä seuraa rikospaikalla käyntiä. Tässä kohtauksessa hahmot eivät itse tutki mitään, vaan saavat lisätietoa rikoksesta uhrin kautta.
Ruumiinavauksesta selviää:
Murharyhmän toimena on seuraavaksi selvittää läpi kaikki mahdolliset todisteet ja todistajat. He saattavat vierailla haastattelemassa ihmisiä uhrin työpaikalla, uhrin naapurissa, uhrin viimeisessä olinpaikassa jne. He voivat myös käydä uudestaan rikospaikalla etsimässä jotain joka on tullut ilmi tutkimuksissa. Tarkoituksena on, että murha alkaa pala palalta selvitä.
Tässä vaiheessa tärkeää:
Lopulta on edessä syyllisiksi/syylliseksi epäillyn kuulustulet ja pidätys. Voi olla, että syyllinen on jo aiemmin tullut pelissä esille tai sitten hän on joku johon kaikki todisteet kohdistuvat, vaikka hän ei olekaan aiemmin ollut esillä.
Peli ei etene
Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped