Neljännet kotitehtävät

  • Expasta: hahmolle uusi tausta, erikoistausta tai kyky. Mieluiten sellainen joka voidaan pelata takautumalla mukaan peliin, ja mieluusti erikoistausta/kyky linjalla. Yksi noppa/ei terää, kaksi noppaa / terä. Kyvystä aina särö.
  • Vapaavuori törmäsi edellisellä kerralla tuonelaan. Mekaniikkamme sanoo tästä syntyvän särön. Ehdotus pekan säröksi. Ja miksi.
  • Mitä hahmosi oli mieltä ja mihin uskoi Petäjähovin tapahtumista?
  • Seuraava jakso tulee sisältämään takauman isästä, viittauksia säätiöön, takautuman liittyen hahmonkehitykseen ja vaihtuvia hahmoja. Lisättävää tai kommentteja tähän listaan. Ei riittää, jos tämä kuulostaa hyvältä.

Klaus:

  1. d8 uskomaton viinapää
Tausta: Uskomaton viinapää (1d8)
  1. Hahmonluonnissa otin erikoistaustan: d8 baari/koulunkäytävätappelija. On käynyt jo ilmi, että Pekka ei ole kovin sulava naistenmies ja tulee tuskin koskaan kokemaan vastakkaisen sukupuolen lämpöä (maksutta), joten olisi tarpeettoman julmaa kastroida miesparkaa enempää siksi, että pelaaja joutuu kaiken muun kiireensä keskellä rämpimään ATK/google/Wiki/Linuz/Ihq -ympäristössä(huom. tiedän, että virallinen termi ATK:lle on nykyään ICT, mutta 90-luvulla nämä asiat olivat paljon paremmin). Särö: d4 Ei voi sietää byrokratiaa tai byrokraatteja, erityisesti lomakkeet inhottavat. Virallisiin lomakkeisiin kiteytyy nykyaikaisen holhousyhteiskunnan tapa kyykyttää kansalaisiaan. Yksi syy siihen, että pekka muutti joskus metsään oli loputon asumiseen ja elämiseen liittyvä lomakkeiden metsästäminen ja täyttäminen, sekä virastoissa juokseminen.
Se että kuvittelee jotain peruskoulun välituntimeiningin perusteella, ei ehkä ole mielekkäin särö. Lisäksi se ei liity ko. kohtaukseen mitenkään. En näe että se sopisi. Myöskään byrokratia ei ollut osallisena ko. settiin. Teemme tämän session aluksi
  1. Pekalle selvisi aika äkkiä, että kyseessä oli kummitus. Tapaus täytti kaikki lähteissä (TV, elokuvat, noidan käsikirja, Aku Ankat) esiintyvät tunnusmerkit. Kohtalo oli johdattanut veljekset paikalle korjaamaan räyhähenkeä vaivaavan epäkohdan. Jotain oli rikki ja se oli korjattava.
Tykkään todella paljon noista diegeettisistä lähdeviitteistäsi ;-) Mielenkiintoinen kysymys on - jos näistä tiedetään akuankkaa myöten, miksei kukaan/suurin osa usko ko. ilmiöihin?
  1. Olisi mukava selvittää hahmojen äitien tarinat ja se, miten ne liittyvät isään.

Pervilä:

  1. d8 saarnamies: kykenee innostuessaan tuottamaan nasevaa tekstiä. Esim. kuivaa tiedehuumoria, pakinoita, puheita.
Tausta: saarnamies: kykenee innostuessaan tuottamaan nasevaa tekstiä. Esim. kuivaa tiedehuumoria, pakinoita, puheita.
  1. d4 "katutappelija": kuvittelee peruskoulun välituntimeiningin perusteella olevansa yhä kovaa kamaa nakkikioskin jonossa. Käytännössä saa dunkkuunsa tai lähtee haneen tosipaikan tullen. Myös vuosi metsässä oravien ja jänisten kiusana on voinut vääristää minäkuvaa liian vahvaksi.
ks. yllä
  1. Koska hahmot premissin mukaan tutkivat yliluonnollista, Kalle uskoi aika vapautuneesti haamun läsnäoloon. Ei tarkoita sitä, etteivätkö poltergeist-ilmiöt olisi silti vaikuttavia. Hahmo tiedostaa alitajuisesti olevansa siunattu, eikä osaa pelätä mörköjä ihan niin paljon, kuin mikä olisi itsesuojelun kannalta hyväksi.
Alkuasetelmaan, tai siihen mitä siitä ajattelin nähden hahmot ovat kertaluokkaa 1 tai 2 liian mundiksia. Minun vikani - kun en tuonut sitä hahmonluonnissa tarpeeksi selvästi esiin.
  1. Säätiö kannattanee yrittää saada näyttämään hahmoista raflaavammalta kuin mitä tähän mennessä. "Rahantekoväline" saattaa olla ihan riittävä syy tähän.
Offgame peliryhmän kokoonpanoon vaikuttavista syistä, joutunen suoristamaan kulmia enemmänkin. Pyrin saamaan tämän kuvion tämän seikkailun aikana sidottua peliin ihan kunnolla

Kolmannet kotitehtävät

  • Halutaanko vaihtaa muutama kirja paksista? Mielestäni ainakin teologiaa opiskelleelle, bhakti jooga tms. eivät ehkä ole "okkultistisia teoksia"?
  • Miten pian hahmojen "kyvyt" kuten maagiset rituaalit, joita hahmot kenties osaavat halutaan tuoda peliin, vai halutaanko ollenkaan?
  • Miten hahmojen menneiden kämmäysten tuominen flasbackkeinä toimi? Käytetäänkö tulevaisuudessa?
  • Toiveita Petäjähovin loppuratkaisusta?

Pervilä:

  1. Niiden kirjojen nimeäminen tuntuu vähän ristiriitaiselta kuvailupohjaisten taustojen rakeisuuden kannalta. Se klassinen ratkaisu, jossa heitetään 1d10 "kirjoja takapaksissa" ja katsotaan osuiko mikään ei välttämättä toimi huonommin kuin pelaajat, jotka syventyvät off-game tunniksi lukemaan nimettyjen kirjojen sisältöä. Em. voi olla jopa hauskempaa pelin kannalta kuin jm.
  2. Palataan jälleen näihin kysymyksiin siitä, mikä on okkultismia ja mikä esimerkiksi teologiaa. Jos/kun pelimaailma sisältää maagisia elementtejä, voi olla ettei rajaa olekaan enää olemassa. Kallella on taustalla satunnaisia kursseja teologiasta, jotka maailmankuvasta riippuen voidaan suoraan nähdä joko tyhjinä rituaaleina tai sitten valtion hyväksyminä toimivan/toimimattoman (miksi?) maagisen teorian kokonaisuuksina.
  3. Flashbackit ovat mukavia. Ihan ensimmäisen Harhapolkupelini tyyliin tykkäsin flashbackeistä ja sooloista, joissa paikalla olemattomien hahmojen pelaajat komppaavat sivuhahmoina.
  4. Mielestäni käytetty suljettu seikkailunkehitysmalli, jossa seikkailu sisältää runsaasti päähahmojen pelaajilta tuntemattomia yksityiskohtia, ei oikein veny niin pitkälle, että loppuratkaisusta voisi esittää toiveita. Hyvin laajana yleistyksenä olen samaa mieltä Klausin toiveiden kanssa.

Klaus:

  1. Joku yleispätevä symbolikuvasto voisi olla perusteltu, kun niitä on kirjakaupat pullollaan. Ja se Noidan käsikirja. Paksikirjastossa voisi olla, tai sinne voisi tulla, myös joku "oikeasti" hyödyllinen teos, josta aina tarvittaessa (tarinan niin vaatiessa tai vain huumoriarvon takia) löytyisi joku tiedonmurunen: esimerkiksi isän muistiinpanovihko tms. Siis kirja, jota ei ole kirjastossa tai kirjakaupoissa vrt. sudenpentujen käsikirja. Ei välttämättä mikään tietokirja, vaan jotakin minkä apuun pojat eivät aina edes uskalla turvautua (paljon väärää tietoa, paljon puuttuvaa tietoa, paljon lukukelvotonta tietoa ja paljon häiritsevää tietoa (esimerkiksi rituaaleja?). Kirjastoihinhan pääsee kuka tahansa ja julkisia nettiliittymiä on olemassa, joten ei ole perusteltua kantaa mukana muita kirjoja, kuin sellaisia joihihn ei muualla pääse käsiksi. Voisi kuvitella, että isällä on ollut joku opas omiin mystillisiin puuhiinsa.
  2. Eivät hahmot osaa "maagisia rituaaleja" eivät ainakaan tiedä osaavansa. Jos osaavat, pitää selvittää, mistä ovat oppineet, miten, miksi ja minkälaisia (kohdat 1 & 3).
  3. Kyllä nuo flashbackit ovat minun mielestä ansainneet paikkansa. Ne toimivat hyvin hahmoja syvennettäessä. Myös tarinankerrontaan voidaan tuoda FB:llä lisää syvyyttä.
  4. Oli kyseessä kummitus, levoton henki tai ei: mahdollista vihkiveden roiskutusta ristin kanssa heilumista, raadon etsimistä ja siunaus, ehkä jopa haudankaivuuta ja jätesäkkejä. Mahdollisuus osittaiseen onnistumiseen tai edes hetkellisen onnistumisen tunteeseen. Vastauksia ja uusia kysymyksiä. expoa.

Toiset kotitehtävät

  • Harrastiko hahmojen isä okkultismia, ja jos harrasti - mitä ja miksi?
  • Millaista roolia toivotaan säätiön näyttelevän pelissä?
  • Oliko Flashback enemmän linjassa halutun pelin kanssa, miksi?
  • Muita kommetteja pelatusta ja tästä sessiosta?

Pervilä:

  1. Jos harrastikin, on vielä epäselvää missä määrin pojat liittyivät siihin. Ts. pidettiinkö pimennossa vai kynttilöitä. Etenkin katoamisen jälkeinen aika tuntuu olevan jonkin verran tuuliajolla: hahmonluonnissa sovittiin, että hahmot ovat tehneet sekatöitä ja ajautuneet mukaan kaikenlaiseen. "Okkultismi" on kuitenkin valtameri jota kaksi henkilöä tuskin ymmärtävät samana käsitteenä.
    Olen okkultismista aika samaa mieltä. Eritoten sitä ei voi käyttää jonakin "josta hahmot tietävät" - jos emme sano heidän suoraan tietävän vaikka wod tai rajamaa totuudesta jne. Laitan tämän sekä klasun mielipiteen faijasta faijan omalle sivulle, vaikka asetelmaankin nämä kuuluisi--vtakanen
  2. Toistaiseksi ei ole vaikuttanut kiinnostavalta. Ehkä jonain erittäin löyhänä viitekehyksenä jolle voi julkaista paratieteellisiä tutkimusraportteja ja saada palkkioksi postimyynnistä pentiksiä. Hahmot ovat varsin kotimaisia kun taas säätiö (ehkä) eurooppalainen ja kansainvälinen.
    Tämä oli monen muunkin seikan suhteen melko selkeää ensimmäisessä pelissä. Materiaalia oli tosiaan enemmän olemassa kuin koko "harhapolku" (usvan varjossa) kampanjaan. --vtakanen
  3. Flashbackin linja ei oikeasti kovin paljoa eronnut pelin linjasta, muutoin kuin sivuhahmojen puutteella. Esim. nopeita leikkauksia löytyi myös FB:stä. Myös FB:n puolella jouduin tekemään vahvoja oletuksia niin hahmo(je)n okkultismiin liittyvistä tiedoista kuin suhteesta isään ja tämän harrastuksiin.
    Aikaisemmin ilmaisemani normalisaatio: Pelaamme hahmoja kuten he olisivat TV-sarjan hahmoja, ja teemme vahvoja oletuksia. Jos jokin flashback tai muu paljastaa oletuksen vääräksi, on myös hahmo voinut toimia väärän oletuksen tai muistikuvan mukaan. Kuten alla, tästä lisää sessiossa --vtakanen
  4. Hahmojen taustoihin ja tietoihin liittyvät oletukset tuntuvat olevan hitusen raskaita tehdä siinä varjossa, että tyylistä on vahvaa epäselvyyttä. Ymmärsin että Vili haluaisi vetää tiukemmin säätiöön liittyvää, McGyver-tyyppistä selvittelyä & raportointia. Itse luin pelisession nimestä ja tausta-asetelmasta että tv-sarjaan olisi hyvä tutustua ja liikuin enemmän niillä main. Epäilen kuitenkin vahvasti sitä, että ovatko tv-sarjan tarvittaessa omnipotentit protagonistit oikeasti pelattavia ropehahmoja.
    Tässä on esimerkki erittäin hyvästä BB vastauksesta. Tästä on jo jonkinverran keskusteltu, ja minulla ei ole mitään halua vetää Supernaturalia noudattavaa peliä ja pitääkseni pelimme itsenäisenä sarjasta - en näillä näkymin tule katsomaan sitä. Nämä tyyliasiat on ratkaistava selkeästi Kahden Petäjän aluksi, ja minä en todellakaan haluasi vetää tätä kohden kyseiseen tv-sarjaan sen mainoksen autossaistumiskohtauksen fiiliksen lisäksi.
    Olet hyvin oikeassa siinä, että minä diggaisin enemmän McGyverhenkisestä (ehkä hieman löyhemmästä) siteestä säätiöön ja tämän mahdollisiin toimeksiantoihin pelissä. En aio sitä kuitenkaan kiskottaa peliin, jos sitä ei saada tyylikkäästi tuotua.
    Hahmojen taustoihin, ja flashbackeihin liittyen - minulla on ajatus historian normalisaatiosta, tästä lisää pelisession aikana/jälkeen. --vtakanen

Klaus:

  1. Kyllä harrasti, ehkä pikemminkin tutki. Halusi toisaalta löytää jotakin itseään suurempaa ja toisaalta haki aiheita taiteeseensa. Onnistui sohaisemaan väärää muurahaispesää sohittuaan kaikkialla
    Hieman eri linjoilla pervilän kanssa. Laitan tämän sekä pervilän mielipiteen faijasta faijan omalle sivulle, vaikka asetelmaankin nämä kuuluisi--vtakanen
  2. Mieluummin ei mukana jokaisessa sessiossa, tavoitettavissa silloin, kun sitä vähiten odottaa.
    Onko tässä kyse siitä samasta vähäisyydestä, millä säätiö saatiin mukaan ensimmäisellä kerralla.
  3. Pelissä olisi hyvä tulla myös hieman ilmi hahmojen arkea, edes sivuhuomautuksina
  4. Hahmoihin lisää syvyyttä ja peleille vähän lisää kestoa, sivuhahmoille pelillisiä tavoitteita, jotka eivät suoraan liity päähahmoihin tai näiden tiedontarpeisiin. Hyvät sapuskat.

Ensimmäiset kotitehtävät

  • Yksi biisi soundtrackiin.
  • Toivomus päähahmoihin liittyvästä salatusta totuudesta
  • Toivomus pelimekaniikan määrästä
  • Mielipide tai ennakkoasenne päähahmo/sivuhahmo asetelman käyttämisestä.

Pervilä:

  1. Squirrel nut zippers - Hell
  2. Hahmot seurailevat puolitoimisesti lehti-ilmoitusten perusteella annettuja enemmän ja vähemmän hämäräperäisiä sekatöitä. Hommien hoitelu aiheuttaa autolla ajamista ympäri Suomen paikkakuntia. Ilmoitukset jättää salaa joko toinen päähahmoista (parempi) tai hahmojen isä (läpinäkyvä).
  3. Saa olla pelimekaniikkaa.
  4. Kts. kohta 2.

Klaus:

  1. Danzig - Pain in the world
  2. Ei välttämättä jokaisessa pelisessiossa läsnä.
  3. Tarpeen mukaan.
  4. Toivottavasti sivuhahmoista seuraa mahdollisia spinoffeja

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped