Eläytyminen

kts. Immersio? ja Immersionismi?

Huomattavasti väitelty ja kiistelty termi.

"Role-playing is immersion ("eläytyminen") to an outside consciousness ("a character") and interacting with its surroundings."

Turun koulukunnan mielipide asiasta (http://users.utu.fi/mijupo/turku/manifesto.html)

V: Taaskaan en keksinyt minne oisin tämän laittanut ylös... joten laitoin tänne pandoran lippaaseen

muumit- ryhmässä sanotaan pelaamisesta seuraavasti (hakasulkeet lisätty):
pelaajan hahmo on kokemisen väline jolla hän liikkuu pelin[johtajan kuvailemassa] maailmassa
Entä jos tämän sanoisi yleisesti roolipeleistä muodossa:
[Pelaaja]Hahmo on kokemisen väline jolla pelaaja liikkuu [pelin [diegeettisessä]] maailmassa.

Samuli: Tämä putoaisi ehkä luonnollisemmin immersion? alle, mutta The Threefold Model määrittää immersionismin (eläytymisen) olevan pelityyli, jossa arvostetaan hahmon tunteita, elämää ja uskottavuutta (pelaajat) sekä maailman ja juonien uskottavuutta (pj:t).

Vili: Ainakin itse käsitän roolipeleistä puhuttaessa immersion hyvin vahvasti "hahmoeläytymiseksi". Voi tosin tietysti olla, että juoni-, aikakausi- tai draamaeläytymisestä ei vaan ole mun kuullen puhuttu vaikkapa juoni-immersiona. ADDENDUM: En tiedä onko mitään järkeä yrittää alkaa tulkita "suuria teoreetikkoja", vaan uskoisin että käytännöllisempää on vaan ottaa ylös se mitä sanoilla "yritetään tarkoittaa". Anyhow Threefold model on skandinaaviseen larp (ja pöytäpeli) skenen termistöön käännetty versio mainitsemastasi jenkkimallista.

Samuli: Oleellisesti halusin tuoda esille näkökohdat arvostetaan ja uskottavuutta. Näiden kohteet voinevat vaihdella kontekstista riippuen. Joku taitava voisi tehdä tästä sivusta eheän entryn, jossa olisi näitä eri tulkintoja.

Vili: Jees. Musta ihan validi pointti. Sen voisi musta ehkä purkaa fiksuiten sivuille immersionismi? ja uskottavuus (kuten aluksi vihjaisit).

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped