Mekanismi

Hahmonluonti < Lähtölaukaus > Mekaniikka

Lähtölaukaus

Ron Edwardsin Sorcerer- roolipelissä3, jokaisella hahmolla on oma lähtölaukauksensa eli kicker. Siis seikka joka potkaisee pelin käyntiin hahmon kohdalta. Harhapolussa lähtölaukaus on yhteinen ja vähintään koskettaa kaikkia hahmoja jollakin tavalla.

Alkutilanne

Lähtölaukaus on se tilanne josta peli alkaa. Se voi olla summa erikoisia sattumuksia tai jokin tietty hyvin erikoinen tilanne. Lähtölaukaus useamman pelikerran tai jakson peleille toimii parhaiten, jos se pelataan minipelinä hahmonluonnin jälkeen, esimerkiksi siten että perusasetelmaan ja hahmonluontiin käytetään tunti pari ja näiden jälkeen lähtölaukauksen miettimiseen ja auki pelaamiseen suurin piirtein sama aika.

Lähtölaukauksen pelaaminen auki, auttaa pelaajia omaksumaan hahmonsa ja helpottaa hahmojen välisten suhteiden ymmärtämistä jatkopelejä ajatellen. Se vie kuitenkin hieman aikaa, ja siksi yhden pelikerran peleissä on usein tarkoituksenmukaisempaa miettiä yhdessä (tai jopa etukäteen pelinjohtajan toimesta) jokin yhteinen lähtölaukaus joka käsitellään sanallisesti ennen ensimmäistä kohtausta.


Triodante / .:Man:. / About art

Hyvä lähtölaukaus syntyy alkuasetelman tapaan pelaajien toiveista. Pelinjohtajan tehtävänä on pitää huolta ajankäytöstä ja lähtölaukausajatusten koostamisesta järkeväksi kokonaisuudeksi.

Jos tarkoitus on pelata nukkujia eli hahmoja, jotka eivät vielä ole törmänneet yliluonnolliseen, on lähtölaukaus oiva hetki törmäyttää hahmot maagiseen maailmaan ja rytinällä.

Alkuperäinen Harhapolkupeli (tm. Usvan varjossa) alkoi kaikkien päähahmojen todistaessa äkkinäistä ammuskelua keskellä omakotialuetta. Ampujaa hahmot eivät nähneet, mutta jokin aseen tekemissä luodinrei'issä, tai niihin jääneissä luodeissa sai tilanteen muuttumaan nopeassa tahdissa... erikoislaatuiseksi. Ehkä kyseessä oli kaasu tai säteily... jos ei jokin aivan tuntematon...

Vastuujaosta

Pelin ollessa käynnissä, vastaa tapahtumien kuljetuksesta pelinjohtaja. Lähtölaukausta alustaessa ei voi olla liian selkeä toiveidensa suhteen. Pelaajien tulisi ilmaista selkeästi, mitä toivoo lähtölaukaukseen sisältyvän ja tarvittaessa pelinjohtajan kannattaa ennen pelitilanteen alkua vielä kertoa - millaisesta kohtauksesta on kysymys ja mitä kohtaukseen kuuluu.

On myös syytä miettiä halutaanko pelata jotain valmiiksi mietittyä juonta vai lähteä liikkeelle avoimin kortein. Tehty päätös vaikuttaa huomattavasti siihen, miten lähtölaukaus näyttäytyy pelissä.

Miten lähtölaukauksen miettiminen tapahtuu?

Otetaan esimerkiksi tilanne, jossa pelaajat ovat miettineet seuraavanlaisen alkuasetelman:

[päähahmo] Nikolauksen vaimo [päähahmo] Aliisa, on viime aikoina tutustunut erikoiseen [sivuhahmo] "herra Korppiin", joka on Aliisan tietämättä hahmojen kannalta toispuolinen olento. Nikolaus puolestaan epäilee että Aliisa pettää häntä, ja on palkannut yksityisetsivän nimeltä [päähahmo] Iivari Södergulla, jäljittämään "Korppia".

Jos Nikolauksen vaimon lähtölaukauksen tausta-ajatus olisi tutustuminen outoon mieheen, joka on yliluonnolliseen sekaantunut Herra Korppi - voi Nikolauksen lähtölaukauksen tausta-ajatus olla muutoin sama mutta hieman kääntäen. Nikolaus ei itse ole törmännyt tähän mieheen, vaan epäilee vaimonsa pettävän häntä. Samalla peliin saadaan mahdollisuus sotkea helposti kolmas kiinnostava hahmo - etsivälle joka tutkii vaimon ja korpin suhdetta.

Pelin halutaan alkavan jostain hieman toiminnallisesta mutta ennen kaikkea outoa sisältävästä kohtauksesta, jossa yliluonnollinen astuu selkeästi mukaan kuvioihin.

Lähtölaukauksena toimii kohtaus, jossa yksityisetsivä on soittanut Nikolain paikalle tarkistamaan tilanteen. Nikolain saapuessa paikalle, yksityisetsivä istuu "Korpin" talon edustalla väijymässä taloon hieman aikaa aikaisemmin sisään mennyttä Aliisaa. Nikolain ja etsivät tarkoituksena on yllättää Aliisa itse teosta, mutta heidän aikeensa keskeytyvät talosta kuuluvaan Aliisan kiljuntaan: "Korppi" ilmaantuu takaisin keittokomerostaan verisenä ja kuolon kielissä - aivan kuin tämän kimppuun olisi käynyt lukemattomia pieniä torahampaisia eläimiä.

Miten pelissä sitten ratkaistaan kiistatilanteet? Tämä selviää mekaniikasta.

Alaviitteet

  1. Sorcerer, Ron Edwards
    (http://www.sorcerer-rpg.com/)
    Lähtölaukauksesta tai kickeristä löytyy lisämateriaalia Ron Edwardsin Sorcerer- pelistä

Mekanismi

Viimeinen muokkaus 2009-03-08 11:18