Altaroksen lapsissa taistelu on vakava asia. Gurpsin systeemi on kuitenkin epätäydellinen (niin kuin lähes jokainen systeemi), ja sitä modifioidaan seuraavilla tavoilla:

INIATIVE: Jokainen hahmo heittää Basic Speedin päälle d6 jossa jokainen luku on 0.25 lisää Basic Speediin. Näin saadaan taistelujärjestys, joka kestää yhden kohtaamisen. Jos tilanne muuttuu ratkaisevasti, niin aloite voidaan heittää uusiksi. Hahmot voivat toimillaan ja kohtalolla aiheuttaa uuden aloitteen heittämisen.

HAAVOITTUMINEN: Haavoittumista seuraavalla kierroksella hahmo kärsii kivusta ja shokista puolet (1/2) edellisellä kierroksella sisään otetusta vauriosta.

Jos hahmo kärsii YLI puolet HT verran vahinkoa yhdellä iskulla, on hahmon heitettävä alle HT tai tajuttomuus iskee. Raajojen keston ylittävää vahinkoa ei lasketa.

PITKÄKESTOISET MIINUKSET: Hahmo on -1 per 3 pistettä kärsittyä vahinkoa. Tämä taistelussa. Taistelun ulkopuolella miinukset tulevat tuplana.

VERENVUOTO: Jos jokin kehonosa vammautuu pahasti (cripled), niin tuloksena on vakava haavoittuminen, joka tarkoittaa vuotoa (sisäistä tai ulkoista). Vuoto lakkaa kun hahmo onnistuu HT testissä. Lisäksi 5 pistettä ja enemmän vahinkoa kerralla on iso haava, joka alkaa vuotaa. Haavat vuotavat 1 pisteen kierroksessa.

ARVET: Jokainen kerralla 5 pistettä tai enemmän tehnyt haavoittuminen jättää pysyvän jäljen. Kriittiset osumat saattavat aiheuttaa pysyviä vammoja, jos hahmo epäonnistuu HT heitossa.

CRIPLED: Taistelussa cripled tarkoittaa yleensä kyseisen raajan käyttökelvottomuutta. Kuitenkaan raaja ei "katoa" minnekkään ellei toisin sanota. Tämä tarkoittaa sitä, että cripled tuloksella hahmo saa -3 kaikkiin toimiin, jotka liittyvät kyseisen raajan käyttöyrityksiiin. Edelleen hahmon MOVE laskee puoleen ja tämä tulos aiheuttaa uuden INIATIVE heiton.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped