A Dirty World, Blade Runner Testipeli ja Peliraportti.


(c) SteOS (Creative Commons Non Commercial No Derivates)
(http://steos.deviantart.com/art/Act-like-Puppets-69295780)

Broken records

Blade runner goes Noir

10.2.2009 17:00, Punavuorenkatu 7 c 46
Menossa mukana: V, Sorsa, Aleksi, Touko

Peliajatus

A Dirty World on vielä hieman hakusessa. Tarkoituksena on koestaa systeemiä toiseen kertaan, mieluiten siten että mukana on aikaisemmin peliä pelanneita.

Pelin rakenne luodaan käyttäen ORE-Noir heittoa, hyvin samaan tapaan kuin . Asetelma on Blade Runner-tyylinen "Old Earth", likaisine katuineen ja hirviökonsortioneen. Replikantit jne. ovat mukana samaan tapaan kuin leffassa. Tarkoituksena ei ole toistaa BR:ää sellaisenaan, vaan käyttää siinä esiintyneitä siistejä elementtejä. (Ei kuitenkaan haittaa, jos pelaajat haluavat stereotyisoida hahmojaan BR:n mallin mukaan).

Kaikki hahmot ovat oletusarvoisesti ihmisiä (tosin... dirty secret voi tietysti olla... etteivät ole).

Hahmonluonnissa huomioidaan Espoon Erikoistalousalueessa havaitut seikat Noirin sopimisesta oneshotteihin.

Lähtökohdat

Laulajatar "Cyanide" on kadonnut ja Mediatoimisto Plastics on palkannut hahmot etsimään "Cyaniden" mahdollisimman pian.

  • Muodostavatko hahmot ryhmän?
  • Jos ei, millä tavoin hahmot tuntevat toisensa?

Synkkiä kohtaloita.

Cyanide on aurinkokunnan luokan supertähti, mutta samaan aikaan oletettavasti vain pelkä tuote. Onko todellista Cyanidea edes olemassa?

Camden Richards on limainen kirjanpitäjärotta ja Plasticsin yhteyshenkilö

Deborah Winter on vanha, kaikennähnyt klubinomistaja Drainsin hienostokaupunginosassa

Maurice Winter on Cyanideen mediassa yhdistetty megakorporaatti

Lizzie Smith on Re-evolution megakorporaation julkisivu

Tim Hops on tunnettu katurotta, joka tuntee kuulemma aivan kaikki. Siis aivan kaikki.

Siren on Re-evolutionin valmistama pop-megatähti-replikantti-malli.

Howard Liu on Deainsin kaupungin vastaava etsivä

Jim Slick on tunnettu poistaja

Maalailua

Jokainen hahmo saa yhden "foreshadow"-kohtauksen, jossa pelaaja perustelee siistin taustatarinan avulla miksi hahmolla on +1/+1 vapaavalintaisiin pysyviin arvoihin ja +1/+1 vapaavalintaisiin. (tämä toivottavasti korjannee pisteiden vähyyttä hieman)

ORE Noir

Yrittäen toistaa Espoon erikoistalousalueen onnistunut ORE-Noir-heitto, luotiin pelin taustatarina miettimällä valmis asetelma ja joukko antagonisteja. Nämä antagonistit yhdistettiin siten ORE-Noir-heiton avulla ja saatiin pelille melko selkeä taustajuoni. Tässä vaiheessa on syytä huomata, että valmiiksi astelmaani pohtimat ajatukset olivat mielestäni huomattavasti mehukkaampia kuin heiton pakottamat.

Ylläolevan tausta-astelman täydentämiseksi heitettiin yksi heitto (11d10) jonka ORE-Noir tulkinta oli seuraava:

  • 4x10: An Icy Premeditaded killing
  • 2x9: Someone got in a punch up
  • 3x7: Goverment regulations, kickbacks

Ja näihin liittyvänä vaikeutena oli:

  • 2: Tampering of evidence

Avattavaksi tarkemmin: Hops uskoi Slickin pyrkivän Cyaniden perään->Winter tapatti Slickin->Richards hakkautti Hopsin saadakseen tietoja->Liu oli kateellinen Slickin saamasta Sirenistä, ja kielsi Sirenien valmistuksen ja olemassaolon Drainssissa.

Pelin kulku

[Lisätään pelin jälkeen]

Keskustelu

Oresta: ORE on epäintuitiivinen ja vaikeahahmotteinen systeemi. Vaikka nopat saattaisivatkin tehdä matemaattisesti jotain järkevää, käyttäytyy järjestelmä näennäisen mielivaltaisesti vailla mitään selkeää vertailtavuutta eri kokoisten noppapoolien tehokkuuden välillä. Ts. totta kai 8 noppaa on parempi kuin 6 noppaa - mutta miten paljon parempi? --V

ADW:n pelimekaniikka vaatii pelaajien keskittymistä min-maksaamiseen (tai sitten tämä on ulkoistettava pelinjohtajalle). Kun min-maksaaminen on sitten alistettu täysin genre-ajatuksille, seuraa siitä se että hahmon pelaaminen väistää todella komeasti systeemin pelaamiselle ja ollaan aika pitkälti "DD -ansassa". Toisin sanoen, jos haluaa pelata nakkulapeliä hahmomausteilla (CRPG) toimii ADW varmaan todella hyvin. Normaalisti pelauttamani kaltaisiin hahmolähtöisiin peleihin se ei oikein sovi. Story-games tai Forgen tarinankerrontapeliksi taas ADW on tavattoman raskas - ja sisältää huomattavan määrän erilaista optimointia ja laskentaa. --V

Pelistä: Harmittaa aina, kun tiedän "vetäväni peliä huonompaan suuntaan" käyttämällä systeemiä. Nyt sen voi periaatteessa selittää pelin testaamisella, mutta silti suuhun jäi hieman hyvän peliajatuksen vesittäminen käyttämällä vääränlaista moottoria. --V

Lopputulemana: ADW on lähinnä ylinokkela, systeemihifistelijöille tarkoitettu taidonnäyte, joka tarjonnee lähinnä alustan nakkulapelaajien houkuttamiseksi genrekonventiohin - mutta toimii hahmolähtöisenä vain jos pelataan aivan kaikkein stereotypistisintä Film Noiria, jossa jokainen hahmo on 1=1 genrekonvention vaatiman hahmoluokan mukainen jantteri ja optimoidaan väkisin toimimaan systeemin ehdoilla. --V

Toukon palaute A Dirty Worldista:

Nyt kaksi kertaa A Dirty World -järjestelmällä pelanneena voin todeta, etten halua enää kolmatta kertaa sillä pelata. Pelijärjestelmä on kömpelö, epäintuitiivinen, vaikea hahmottaa ja se kannustaa pelaamaan peliä jonkinlaisena lauta-/strategiapelinä. Järjestelmä on suunniteltu siten, että pelaajan kannattaa ensin taktikoida ja miettiä, mitkä ominaisuusbuustit ovat tarpeen, ja sen jälkeen keksiä löyhät perustelut sille, miksi hahmo näin tekisi. Alkupisteiden vähäisyyden vuoksi "expan kerjääminen" on hyvin tarpeellista, ja pelijärjestelmästä johtuva typerä ja täysin hedelmätön metapelaaminen ja hahmon ominaisuuksien säätäminen tuntuivat tulevan jatkuvasti eläytymisen ja hahmon pelaamisen tielle.
Metapelaamisen vaikutusta pelikokemukseen pahentaa sen tärkeyden ja määrän lisäksi se, että sitä ei voi tehdä muun pelin sivussa (vrt. D&D experience-järjestelmä), vaan pelaajan on otettava metapelaaminen huomioon kaikissa teoissaan ja sen jälkeen perusteltava jotenkin uskottavasti miksi hahmo näin tekisi. Näin ollen metapelaaminen haukkaa leijonanosan peliin kuluvasta ajasta. Koin, että lähes mikä tahansa muu sääntöjärjestelmä olisi ollut parempi, ja ettei A Dirty Worldin järjestelmästä tullut mitään positiivista lisää peliin.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped