Verikosto

"Now remember, things look bad and it looks like you're not gonna make it, then you gotta get mean. I mean plumb, mad-dog mean. 'Cause if you lose your head and you give up then you neither live nor win. That's just the way it is. " - Josey Wales

Legend Navdi, Samuli, Touko, Jere.

Kampanja on päättynyt

Kotitehtävät

Pelikertojen kotitehtävät, raportit peleistä, mahdolliset downtimet, hahmojen ajatukset ja muistiinpanot jne. tauhka tänne.

Mikä?

Noin 1-2 kertaa kuukaudessa pelattava fantasiamaailmaan sijoittuva pöytäroolipelikampanja kolmelle vakipelaajalle, vaihtelevalle määrälle sivuhahmoja ja pelinjohtajalle. Hahmot ovat palkkasotureita sodan runtelemalla kahden valtakunnan välisellä rajavyöhykkeellä. Pelin teema on yksinkertaistetusti kosto. Laventaen, peli kertoo sotilaista vailla isänmaata, veteraaneista, joilla ei ole kotia mihin palata. Veteraanit ovat kokeneet kovia, ja heidän koettemuksensa ovat muuttaneet heitä; heistä on tullut paatuneita, kovapintaisia, ja (ainakin joissain tapauksissa) ainakin vähän hulluja.

Kampanja koostuu lyhyistä episodeista (pelikerroista), joissa on kussakin joku kontekstiin sopiva taka-ajatus, mutta pääosassa eivät ole itse tapahtumat, vaan sodan arpeuttamien veteraanien pyrkimys sopeutua uuteen elämäntilanteeseen; maailmaan, jossa sota ei ole enää ainoa sisältö. Sotaa on kestänyt lähes sata vuotta. Hahmoista jokainen on syntynyt siihen ja kasvanut sen keskellä. Hahmojen sielunmaisemaa pyritään avaamaan yhteisten kokemuksien ja niistä kertyneen emotionaalisen (ja fyysisenkin) painolastin kautta. Peli pyrkii käyttämään itse pelisessioiden sisäisen lineaarisuuden rikkovia elementtejä, kuten takautumat ja pelin aikana hahmojen kertomat tarinat.

Kampanja on äärellisen kestoinen. Sen rakenteen perusrunko on sen kaltainen, että tarinan läpivieminen kokonaisuudessaan kestää n. 6-12 pelisessiota. Kampanjalla on tarkoitus kokeilla myös melko tiivistä rytmitystä ja pelaajakaartia, joka koostuu muutamasta kiinteästä ja useista vaihtuvista pelaajista. Mikäli mahdollista, jokaisella pelikerralla tulee olemaan läsnä 2-3 "vakipelaajaa", plus 1-2 "vierailijaa".

Sopivia pelaajahahmokonsepteja voi kehitellä mielin määrin, joskin valmiiden konseptien tuominen mukana varsinaiselle pelihahmonluonti-pelikerralle ei ole toivottavaa. Pelinjohtaja pidättää itsellään oikeuden varastaa pelaajien hahmokonsepteista materiaalia NPC-hahmoihin.

Mekaniikkaa

Systeemi: Dungeons & Dragons 3.5.
Maailma: Dungeons & Dragons: Eberron.
Pelaajahahmot: Tasoa 3. Hahmon ominaisuuksia varten saa valita rivin 17, 15, 14, 12, 10, 8 (+3, +2, +2, +1, 0, -1) tai rivin 18, 16, 12, 10, 8, 6 (+4, +3, +1, 0, -1, -2). Maksimikestopisteet luokan ja tason mukaan (esim. taso 3 Ryövärillä 18 + bonukset).
Rajoitukset ja lisäykset perusrotuihin: Ei kalashtareja (Eberronin puoli-alien psionit), puolituisia, tonttuja (gnome), kääpiöitä tai vaihdokkaita (Eberronin puoli-doppelgangerit). Maahinkaiset (hobgoblin) ja hiidet (goblin) mahdollisia pelaajahahmorotuja.
Rajoitukset ja lisäykset perushahmoluokkiin: Ei temppeliritareita (paladin), munkkeja, druideja, barbaareja (Galifarin sydämessä ei asu primitiivisiä kansoja), artifisteja (Eberronin artifakti-sepät). Ei liian fokusoituneita hahmoluokkia. Sekä puhdas kirjavelho että puhdas taistelija ovat huonoja. Liiallinen erikoistuminen aiheuttaa toisaalta liiallista tehokkuutta ja toisaalta liian kapeaa osaamisaluetta. Puolitien hahmoluokat kuten bardi, samooja (ranger) ja ryöväri (rogue) ovat paljon parempia. Moniluokkaiset (multi-class) hahmot ovat mahdollisia ja jopa suositeltavia. Multiclassin osana voi olla barbaari, druidi tai munkki, jos hahmon kulttuuri ei kumpua niistä. Esim. flagellantti, jota kuvataan cleric/barbarianilla.

Lisää hahmoluokkia suomeksi: pappi (cleric) ja noita (sorcerer) sekä erikoistuneet velhot manaaja (abjurer), eetterikutsuja (conjurer), selvännäkijä (diviner), lumooja (enchanter), tuhontuoja (evoker), silmänkääntäjä (illusionist), tuonenkatsoja (necromancer) ja muokkaaja (transmuter).

Inspiraatio

Clint Eastwood: High Plains Drifter (suom. Ruoska), The Pale Rider (suom. Kalpea Ratsastaja) ja The Outlaw Josey Wales (suom. Lainsuojaton), 13th Warrior, Deadwood, Jonah Hex, Rutger Hauer: Flesh + Blood, Huuliharppukostaja, Seitsemän Samuraita/Seitsemän Rohkeaa Miestä, Hurja Joukko.

  • Entisiä Cyren (äännetään tässä kampanja jotakuinkin Kyyre) armeijan palkkasotureita Karrnathin vastaisella rintamalla.
  • Viimeinen Sota, Surun Päivä, Cyren tuho.
  • Sotilaita vailla sotaa. Cyrelaisia ilman kotimaata.
  • Kädestä suuhun -elämäntapa. Paikan ja tarkoituksen hakeminen.
  • Kosto Karrnatheja vastaan. Kosto omia pettureita vastaan.
  • Sota jättää arpensa. Aina.
  • Kasa entisiä sotilaita, jotka nyt pysyvät yhdessä, koska heillä ei ole muuta. PC:t plus n. tusina.
  • Kahden valtakunnan välinen rajaseutu: raunioita, köyhyyttä, pakolaisia, rosvojoukkoja, erämaata.
  • Ei pelkkiä Human Fightereita. Palkkasoturit voivat olla spesialisteja. Joskin, toivottavaa, että hahmolla on jotain kvaliteetteja, jotka tekevät siitä elinkelpoisen ankarassa ympäristössä.

Maailmataustaa

Palkkasoturijoukko: Fiannath Cyre (Voittamaton Cyre)

  • Fionn ir'Glaum: (Ihminen. Aristokraatti/Taistelija.) Voittamaton soturi. Rakastettu johtaja. Petturin, Fenn ir'Glaumin poika.
  • Jänis-Catha: (Muuttuja. Ryöväri.) Fionnin veriveli. Nopealiikkeinen ja kuumapäinen palkkasoturi kaukaa Eldeenääristä. Catha on nopea kuin nimikkoeläimensä, valpas ja tarkkaavainen.
  • Kaunis Lorren: (Puoliörkki. Bardi.) Fionnin velipuoli, Fennin poika. Viimeisten laulujen laulaja. Varjosoiden kasvatti. Fennillä oli pitkä ura. Kerrotaan, että 30 vuotta sitten, hän matkusti Varjosoille, jossa hän suoritti urotekoja sukunsa ja kansansa nimeen, ja että hän tapasi Lorrenin äidin siellä. Kymmenen vuotta sitten Lorren etsi käsiinsä isänsä.
  • Musta Turlogh: (Ihminen. Taistelija/Velho) Synkkä kostaja. Salatun tiedon mestari.
  • Vasama: (Sotataottu. Taistelija.) Sotataottu ilman sotaa. Työkalu ilman tarkoitusta. Vasaman vasen käsi on varsijousi. Oikeassa kädessään hän kantaa ketjuja ja palloja.
  • Lempeä Erates: (Ihminen. Pappi.) Parantaja ja uskonmies, jolla on hämärä menneisyys ja synkkä salaisuus. Eratesista huhutaan, ettei hän aina ollut niin Lempeä. Että hänen taitonsa ja ihmisruumiin tuntemuksensa olisivat olleet vallan erilaisessa käytössä silloin, kun hän oli vielä tekemisissä Hopeisen Lieskan kanssa.
  • Uaine: (Ihminen. Talonpoika/Soturi.) Leskirouva, joka hautasi miehensä ja kaikki seitsemän poikaansa. Jos Fiannathit olisivat perhe, Uaine olisi sen äiti.
  • Säiläsyntyinen Murron: (Ihminen. Taistelija/Samooja.) Soturi, jonka veroinen on harva mies.
  • Lethan ja Ludh: (Puolihaltia. Ryöväri. / Puolihaltia. Taistelija/Ryöväri.) Erottamattomat, kuin kaksi marjaa.
  • Nal'or: (Ihminen. Velho.) Laskelmoiva ja kylmäkiskoinen pragmatisti.
  • Ciardan: (Puolihaltia. Ryöväri.) Ammattilainen. Tappaja.
  • Muirrough: (Ihminen. Bardi/Ryöväri/Taistelija.) Cyren rehellisin kauppias. Tuli noidan haamun surmaamaksi.
  • Gwurh: (Maahinkainen. Taistelija.) Rivo rääväsuu. Likaisen taistelemisen ekspertti.
Maahinkainen saa Monster Manual s. 154 muutokset normaaliin hahmoluontiprosessiin (ei esim. hp:ta tai skillejä, ne tulevat hahmoluokan mukaan). Maahinkaiset lasketaan yhtä tasoa korkeammaksi vain kokemusta jaettaessa. Ensimmäisen ylimääräisen featin ne saavat tasolla 3 (vastaa tasoa 4) ja ominaisuuden tasolla 4 (vastaa tasoa 5). Esim. 4000xp:n maahinkaistaistelijalla olisi kaksi tasoa taistelijaa ja sen mukaan hp:t, skillit, featit, jne. Jos hirviön HD olisi enemmän kuin 1, homma menisi hieman monimutkaisemmaksi.

Galifarin historiaa lyhyesti

VV (Valtakunnan Vuosi) 1
Galifar I ja hänen viisi jälkeläistään Cyre, Karrn, Thrane, Aundair Ja Brey perustavat Galifarin kuningaskunnan.
VV 894
Yhdistyneen Galifarin viimeinen kuningas Jarot kuolee. Hänen jälkeläisensä Thranen Thalin, Karrnathin Kaius ja Briinmaan Wroann kieltäytyvät tunnustamasta Cyren Mishannin perimystä. Aundairin Wrogar tukee Mishannia. Viimeinen sota alkaa Karrnathin ja Thranen legioonien hyökätessä Pohjois-Cyreen ja Briinmaan legioonien hyökätessä Etelä-Cyreen.
VV 912
Ahtaalle joutunut Cyre palkkaa darguunvuoriston maahinkaisia ja aerenalilaisia palkkasoturi-haltioita vahvistamaan rivejään.
VV 930
Cyren pääkaupunki Metrol kaatuu Karrnathin legioonien alle.
VV 931
Riitaantuneet thranelaiset ja karrnathilaiset muuttavat Pohjois-Cyren alituiseen vaihtuvien liittolaisuuksien väliseksi taistelukentäksi. Aundair ei pääsee tukemaan Cyreä vaan käy omaa sotaansa Briinmaata vastaan.
VV 942
Cyren armeijat ovat hajalle lyötyjä ja ilman kunnollista johtajuutta. Cyren puolustus on pitkälti palkkasoturien, sissien ja yksittäisiä kaupunkeja puolustavien pienten yksiköiden vastuulla. Fiannath Cyre, eräs tämänkaltainen sekalainen joukko cyrelaisia sotilaita ja aerenalilaisia palkkasotureita puolustaa menestyksekkäästi Estonin kaupunkia. Heidän johtajanaan toimii karismaattinen aatelismies Fenn ir'Glaum.
VV 956
Aerenalilaiset palkkasoturi-haltiat anneksoivat Etelä-Cyren, julistaen sen Valenarin suvereeniksi haltiavaltakunnaksi. Suurin osa muualla Cyressa palvelevista aerenalilaisista jättää yksikkönsä ja matkustaa etelään. Fiannath Cyre menettää kolmanneksen miesvahvuudestaan. Karrnathilaisten kuolonlegioonat valtaavat Estonin. Fiannath Cyre pakenee metsiin ja erämaihin ja jatkaa sotimista sieltä käsin.
VV 969
Maahinkaisten joukosta noussut Suurkaani Harcuun perustaa Darguunin maahinkaisvaltakunnan entiseen Lounais-Cyreen.
VV 994
Tuntematonta alkuperää oleva maaginen mullistus tai ase tuhoaa Cyren sydänmaat täysin. Ne osat Cyreä, joita ei vielä oltu menetetty Darguunille ja Valenarille etelässä, Talentalaisille puolituisille idässä, Karrnathille pohjoisessa ja Thranelle lännessä muuttuvat maagisesti aktiiviseksi, kuolettavan vaaralliseksi joutomaaksi, joka tunnetaan nimellä Surunmaa. Sadattuhannet Cyrelaiset saavat surmansa. Eloon jääneet Cyreläiset ovat nyt pakolaisia ilman kotimaata, johon palata. Cyren keskuksesta leviävä tuhon aalta ajaa cyreläisiä edellään ja suoraan odottavien vihollisarmeijoiden syliin. Fiannath Cyren johtaja Fenn ir'Glaum neuvottelee karrnathien kanssa Fiannath Cyren antautumisesta. Heidät kuitenkin petetään; Antautuneet Fiannathit surmataan lähes viimeiseen mieheen. Fennin poika Fionn johtaa eloonjääneet takaisin erämaihin. He vannovat yhdessä valan; yksikään heistä ei lepää, ennen kuin petturi Fenn ir'Glaum on kuollut.
VV 996
Viimeinen Sota päättyy Valtikkalinnan Sopimuksen allekirjoittamiseen. Sopimus tunnustaa seuraavat entisen Galifarin Kuningakunnan valtakunnat: Aundair, Briinmaa, Thrane ja Karrnath. Cyrea ei enää ole.
VV 997
Nykyhetki.

Missä päin maailmaa?

  • Eberronin maailma, Khorvairen manner, entinen Karrnathin ja Cyren välinen rajaseutu, joka kampanjan alkaessa on vaarallista, rosvojoukkoja, sotilaskarkureita, pakolaisia, poltettuja kyliä, hylättyjä linnakkeita jne täynnä olevaa joutomaata, joka ainakin nimellisesti kuuluu Karrnathin kuningaskuntaan.
  • Ilmanala on lauhkea. Metsät ovat lehtipuupainotteista sekametsää. Talvet ovat joskus purevan kylmiä, mutta useammin lauhkeita runsaslumisia ja/tai sateisia. Kesät ovat lämpimästä kuumaan. Maasto on kukkulaista ja puolikuivaa tai kosteaa, paikka paikoin jopa soista. Yleisimmät suurpedot ovat susi ja karhu.
  • Alueen väki on pääasiallisesti maanviljelijöitä ja sivutoimisia karjankasvattajia, joskin alue on suurilta osilta yhä autioutunut. Alueella ei ole juurikaan kaivostoimintaa. Jokien rannat ovat rikasta ja viljelyskelpoista maaperää, joskin Cyrejoen eteläpuolella ei ole enää pysyvää asetusta.
  • Joen yli on nähtävissä Cyrea ympäröivä vyöhyke, harmaa, hernerokkamainen usva, jonka läpikuultavuus vaihtelee metreistä satoihin metreihin. Vyöhykkeen läpi tulee toisinaan yhä pakolaisia, sotilaita, mielipuolia ja hirviöitä. Karrnathien partiot ja pysyvät rajalinnakkeet tekevät parhaansa estääkseen näiden pääsyn joen yli. Uskotaan mm. että jokainen, joka on viettänyt vyöhykkeellä aikaa on vaarallinen hullu tai levittää kulkutauteja (mikä on usein totta). Vyöhykkeeseen on viimeisen vuoden aikana sodan päättymisestä liitetty useita kummitustarinoita, jotka käsittelevät yleensä vyöhykkeeltä tullutta muukalaista, kotiin palannutta, kuolleeksi uskottua aviopuolisoa, niinkutsuttuja Suruvaippoja, levottomia henkiä, jotka houkuttelevat eläviä kuolemaansa tai aavepartioita, kuolleita miehiä, jotka eivät tiedä sodan päättyneen.
  • Fiannath Cyren leiri sijaitsee Cyrejoen pohjoispuolella, Karrnathin valtakunnassa sijaitsevan Yömetsän eteläisessä osassa. Lähin kaupunki on Vurgenslye, noin 30 km etelään. Lähin suuri kaupunki on Karrnathin pääkaupunki Korth, noin 250 km luoteis-pohjoiseen. Leirin paikkaa vaihdetaan satunnaisin väliajoin. Tähän on kaksi syytä:
    • Fionn ei halua, että Fiannathit asettuvat liikaa ajoilleen. Tästä seuraisi se, että he alkaisivat haluta mukavuuksia, kuten kattoa pään päälle ja tyynyä sen alle. Fiannath käyvät sotaa. Sitä ei sovi unohtaa.
    • Fiannathit ovat lainsuojattomia. Heidät on etsintäkuulutettu, ja monien heidän jäsentensä nimet ja kasvot ovat Karrnathilaisten voutien ja vartijoiden tiedossa. Heidän syytteisiinsä luetaan kaikkea mahdollista murhista varkauksiin. Fiannatheja etsitään aktiivisestä sekä Karrnathien, että erinäisten palkkionmetsästäjien toimesta. Viimeisin liian lähelle päässyt palkkionmetsästäjä, velhohirmu (ogre mage) Rathon'druss tappoi kolme Fiannathia ennen kuin Fionnin onnistui surmata hänet.

Khorvairen uskonnoista

Khorvairelaisten uskonnoista merkittävimmät ovat Ylivertaisen Kuoron (Sovereign Host) panteonin palvonta eri muodoissaan, sekä Hopeisen Lieskan kirkko. Näiden lisäksi on olemassa Ylivertaisen Kuoron eräänlainen antiteesi, kuuden pimeyden jumalan muodostama panteoni (Dark Six), Kuolonkultti Volin Veri, lukuisat Alista Lohikäärmettä palvovat kultit, sekä monet monet muut. Näistä relevanteimmassa asemassa tässä nimenomaisessa kampanjassa on Ylivertainen Kuoro.

Ylivertaiseen Kuoroon kuuluvat seuraavat jumalat:

  • Arawai - Maanviljelyksen jumala
  • Aureon - Oikeudenmukaisuuden ja tiedon jumala
  • Balinor - Petojen ja jahdin jumala
  • Boldrei - Yhteisön ja tulisijan jumala
  • Dol Arrah - Kunnian ja uhrautumisen jumala
  • Dol Dorn - Taistelun jumala
  • Kol Korran - Kaupankäynnin ja vaurauden jumala
  • Olladra - Juhlan ja hyvän onnen jumala
  • Onatar - Käsityön ja ahjon jumala

Näistä Fiannathit kunnioittavat kaikkia, mutta erityisesti Balinoria, Boldreita ja Dol Dornia. Balinor on heidän suojelijansa, jonka lehväkattoisessa majassa he viettävät jokaisen yönsä, ja joka antaa heille metsän petoja leirinuotiolla paistettavaksi. Boldrei edustaa heille yhteenkuuluvuutta, mutta on myös muistutus kodista, jonne he eivät voi koskaan palata. Dol Dorn, mittelön ja sodankäynnin jumala antaa heille voimaa voittaa vihollisensa. Fiannath uhraavat jumalille, ja pyhittävät heidän pyhäpäivänsä, mikäli olosuhteet mahdollistavat sen. Viime kädessä kuitenkin, jumalat ovat etäällä, eivätkä puutu ihmisten tekoihin, ja Fiannath tietävät tämän.

Khorvairen nimistä

Galifarilaiset nimet noudattavat rakennetta etunimi + sukunimi, jossa sukunimi on alunperin jonkun merkittävän esi-isän muokattu etunimi, ammattinimi tai kuvaava nimi. Hahmoilla voi olla myös kuvaavia nimiä, jotka eivät ole sukunimiä, mutta voivat liittyä hahmon ammattiin, kotipaikkaan tai piirteisiin. Galifarilaisia nimiä on kaikilla entisen Galifarin kuningaskunnan alueella asuvalla, joskin paikallisia variantteja löytyy, josta syystä nimen perusteella saataa olla mahdollista sanoa, onko hahmo esimerkiksi Karrnathista vai Briinmaalta. Aatelissuvuilla on sukunimen edessä liite ir' ja lohikäärmemerkittyjen sukujen jäsenillä on etuliite 'd.

Esimerkiksi: Fionn Fenninpoika, Koipeliini-Fionn, Fionn ir'Glaum, Fionn Cyrrish, Kapteeni Fionn.

Cyreläisiä nimiä: Bewan, Blaine, Blanaid, Bressal, Cahan, Catha, Cenn, Ciardan, Conn, Doran, Eoghan, Faughnan, Fenn, Fergal, Fionn, Flainn, Gordan, Lodan, Laren, Uthar, Verden, Stend, Lorren, Ludh, Lethan, Matni, Meldan, Murrog, Ogan, Uaithne, Dubh, Turlogh, (miesten etunimiä), Ailsa, Nebra, Aime, Anga, Branda, Dana, Elva, Finda, Flanna, Letha, Mada, Morag, Munga, Senga, Tara, Uaine, Unna (naisten etunimiä).

Karrnathilaisia nimiä: Adalstan, Alarich, Alberic, Bardolph, Berend, Harkon, Drago, Falco, Vorik, Brandt, Detlef, Garick, Gertan, Gotthold, Hartwin, Rafe, Roch (miesten etunimiä), Alwine, Alista, Clotrila, Ebba, Lorelea, Renilda, Menelda, Birtha, Eisi, Frauke, Frena, Halta, Ida, Channa, Uta (naisten etunimiä).

Khorvairen astronomiasta ja kalenterista

Eberronin taivaankappaleista merkittävimmät ovat Siberrys -tähtikuvio, jota kutsutaan myös nimellä Taivaan lohikäärmeen polku. Etäämmällä on lukuisia pienempiä tähtikuviota, joista selkeimmillä on astrologinen merkitysyhteys vanhan ajan lohikäärmesankareihin. Eberronilla on myös 12 kuuta, joista jotkut ovat selkeitä ja kirkkaita, ja jotkut niin kaukana, että voisivat yhtä hyvin olla tähtiä. Kaiken aikaa näkyvissä näistä kuista on vähintään kolme; iso sininen kuu Therendor, pieni punainen kuu Rhaan ja vielä pienempi (kirkkaan tähden kokoinen) vihertävä kuu Aryth. Näiden lisäksi näkyvissä on yleensä kuu, jonka mukaan ko. kuukausi on saanut nimensä ja mahdollisesti edellisen ja seuraavan kuukauden kuut. Toisin sanoen, esimerkiksi juhannusaaton yönä, taivaalla on lyhyen aikaa näkyvissä yhtä aikaa kuusi kuuta: kuulaan kultainen Lharvion, hopeinen Nymm, raudanvärinen Barrakas, kirkas sininen Therendor, pieni punainen Rhaan ja smaragdinvihreä Aryth.

Eberronin vuorokausi ovat 24 tuntia pitkä. Tästä 12 tuntia on valoisaa ja 12 tuntia pimeää, riippumatta siitä, missä päin Eberronia on. Khorvaire käyttää melkein poikkeuksetta Galifarin valtakunnan kalenteria, jossa seitsemän vuorokautta muodostavat viikon, neljä viikkoa muodostavat kuukauden ja 12 kuukautta muodostavat vuoden. Viikonpäivien nimet ovat: Mone, Tiv, Oden, Thur, Frei, Lode, Sonn. Kuukausien nimet ovat: Zarantyr (keskitalvi), Olarune, Therendor, Eyre, Dravago, Nymm, Lharvion (keskikesä), Barrakas, Rhann, Sypheros, Aryth, Vult.

Ääntämisestä

Vokaalit ja konsonantit äännetään pääasiallisesti kuten suomeksi. 'Th', 'Kh', 'Ph', jne ovat aspiroituja kovia konsonantteja (Khorvaire). 'Z', 'D', 'G', 'B' ovat soinnillisia konsonantteja sanan alussa (Zilargo) ja soinnittomia sanan lopussa (Dravago äännetään Dravako). Kaksoisvokaaleista 'ou' ja 'au' ovat puolitoista 'O ja 'A'. Kaksoisvokaali 'ui' on 'u'. Kaksoisvokaali 'ia' äännetään 'ja' (nimi Ciardan äännetään jotakuinkin Kjardan). Kaksoiskonsonantti 'gh' sanan lopussa on soinniton ja ilman aspiraatiota (nimi Muirrough äännetään siis jotakuinkin Murrog tai Murrok). 'C' on lähes poikkeuksetta 'k' (Cyre äännetään Kyre tai Kyyre).

Puheenparsia ja manauksia

  • "Dollurh!", "Dollurh sinut periköön!" - Suom. Helvetti tai Horna. Voimakas, vihantäyteinen kirosana.
  • "Bleth!" - Suom. Alhaissyntyisen vanhan (örkki- tai ihmis)naisen sukuelimet.
  • "Siberryn renkaat!" - Suom. Siberryn, Ylisen Lohikäärmeen muodostama tähtikuvio. Käytetään ilmaisemaan ällistystä.
  • "Dol Dorn!", "Dol Dornin nimeen!" - Suom. Sodanjumala Dol Dornin nimeä huudellaan usein taistelussa siinä toivossa, että siitä olisi jotain apua.
  • "Cyre!", "Ikuinen Cyre!", "Cyren nimeen!", "Vapaa Cyre!" - Suom. Kansallistuntojen nostattaminen koetaan usein soveliaaksi ennen verilöylyjä.
  • "Kuusi sinut syököön!" - Suom. Viittaa Ylivertaisen Kuoron anti-panteoniin. Ilmaisee vihaa tai katkeruutta.
  • "Khyberin koira!" - Suom. Voimakas ja vaarallinen kirous, joka suunnataan yleensä johonkin alhaisena ja halveksuttavana pidettyyn.
  • "Mies, joka elää jokaisen päivänsä niinkuin se olisi hänen viimeisensä, ei pelkää kuolemaa." - Suom. Cyreläinen sananparsi. Alkuperä tuntematon.
  • "Syö, juo ja iloitse, sillä huomenna saatat olla kuollut." - Suom. Palkkasoturietiikan hyvin tiivistävä sananparsi.
  • "Kulta ei kimalla, eikä nainen herätä himoa, jos vatsa on tyhjä." - Suom. Toinen palkkasoturien usein käyttämä sananparsi.

Muualla verkossa

(:nonum:)

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped