Toiminnot
Sivusto
Alkajan maailmassa jumalat ja jumalaiset voimat vaikuttavat jokapäiväiseen elämään merkittävästi. Jokainen tietää jumalten olevan todellisia ja voimakkaita olentoja, vaikka jumalten voimat ja ihmisten uskomukset ovat ainakin yhtä moninaisia kuin erilaisten jumalolentojen lukumääräkin. Yleisesti jumalten uskotaan asuvan tavallisille aisteille näkymättömässä valoisan ylisen ja pelottavan alisen muodostamassa henkimaailmassa.
Lukemattomien jumalaisten henkiolentojen määrästä voidaan erottaa kolme erillistä ryhmittymää: Suuret jumalat, jumalat ja jumalolennot. Näistä ainakin Suurten jumalten tehtävät tietävät kaikki, vaikkeivät uskontojen niille antamia nimiä muistaisikaan. Suuret jumalat (myös nimellä Viisi Suurta Jumalaa) ovat Oikeuden jumala Aresse, Elämän jumala Nuiesse, Kuoleman jumala Nuiana, Tiedon jumala Sisesse ja Legendojen jumala Sisana. Näiden viiden suuren jumalan lisäksi yleisesti tunnetaan myös Alkaja, teprekkiläisen uskonnon luojajumala ja kuollut jumala Arana, joka hallitsi salaisuuksia ja henkivaltoja. Suurempien jumalten lisäksi maailmassa on satoja jumalia, ihmisiä merkittävästi mahtavempia, lähes kuolemattomia olentoja, jotka aika ajoin ottavat kuolevaisen hahmon toimiakseen ihmisten parissa. Jumalat ovat yleisesti hyvin eksentrisen oloisia, kannattajiansa auttavia olentoja. Vähäisempien jumalten mahti on keskittynyt aina jollekin erikoisalueelle, jonka taitoja ja tietoja he suojelevat ja opettavat ihmisille. Omia, vähäisempiä jumaliaan palvovat esimerkiksi eri ammattikuntien ja kiltojen edustajat - majatalonpitäjät, kalastajat, räätälit... Jumalolennot ovat puolestaan vähäisiä, vaikkakin kuolevaisia mahtavampia olentoja, joiden rooli on toimia asioiden tai tapahtumien suojelijoina ja vartijoina. Kaikki jumalolennot ovat mahtavia henkiä, hekiolioita, joista suurin osa voi halutessaan ottaa maallisen olomuodon, jonka voi havaita ilman taikuutta. On täysin mahdollista uskoa lukuisiin jumaliin, jopa palvoa useampaa kuin yhtä. Yleensä ihmiset kuitenkin ajan mittaan päätyvät palvomaan sitä yhtä jumalaa, jonka kokevat itselleen lähimmäksi.
Aresse on ylin ja suurin viidestä. Hän on oikeuden, auringon ja päivänvalon jumala, joka nähdään vanhana ja viisaana jumalten kuninkaana, ankarana mutta aina oikein tuomitsevana. Aressen puoleen kääntyvät he, jotka kuvittelevat joutuneensa vääryyksien kohteeksi tai pelkäävät noituutta ja pimeän voimia. Hänen kuuluisin ilmenemismuotonsa on kultaiseen sotisopaan pukeutunut soturikuningas, päässään kultainen viisipiikkinen kruunu. Aressen palvelijat suorittavat menojaan usein tuomioistuinten ja tuomioiden yhteydessä.
Nuiesse Elämän, yltäkylläisyyden ja hedelmällisyyden jumala on palvotuin kaikista jumalista. Hän on juopunut nuorukainen, jonka kupista saavat kaikki halukkaat maistaa. Nuiesse nähdään yleensä nuorena androgyyninä miehenä tai naisena, joka on yhtäaikaa naismaisen kaunis ja komea kuin nuorukainen. Häntä palvovat lähes kaikki, jotka toivovat menestyvänsä elämässä. Nuiessen palvelijat tunnetaan parhaiten nimenantamis- ja kasteriiteistä sekä lukuisista näkijöistään.
Sisesse on oppimisen, tiedon ja taitojen jumala. Hänet nähdään arvokkaana opettajana, joka auttaa jokaista, joka sydämestään tahtoo oppia ja osata. Hänen kerrotaan ilmaantuvan ihmisten keskuuteen silloin tällöin vaeltavana lääkärinä, joka parantaa köyhiä ja sairaita ylimaallisten taitojen ja tietojen avulla. Hänen palvelijansa toimivat lääkäreinä ja opettajina.
Sisana, legendojen, tarujen ja valheiden jumala on arvaamattomin Viidestä Suuresta. Hän suojelee ja opastaa viihdyttäjiä, taiteilijoita, onnensotureita ja tarinankertojia. Häneltä pyydetään apua epätoivoisiin, mutta tarunomaisiin tai petollisiin pyrkimyksiin. Tämä häikäisevän kauniina, mielipuolena itkijänaisena ilmenevä jumaluus on myöskin arvoituksellinen. Väitetään hänen palvelijoihinsa lukeutuvan myös paljon taikuuden käyttäjiä ja noitia.
Nuiana on kuoleman, sadonkorjuun ja sodan jumala. Hänet nähdään välttämättömänä ja tunteettomana viikatemiehenä, joka pitää maailman vaakakuppeja tasapainossa äärimmäisin keinoin. Kuoleman hetkellä hän saapuu jokaisen luokse ja punnitsee hetki sitten valtakuntaansa siirtyneen sielun. Samalla hän päättää sielun lopullisen paikan alisen eli Manalan helvettien ja paratiisien väliltä. Hänen palvelijansa ovat sotilaita, seppiä, sadonkorjaajia ja hautausurakoitsijoita. Kuoleman jumala näyttäytyy nuorena neitona, jonka lanteilla on aseita ja työkaluja jokaisen elämän viemistä varten.
Merkittäviä jumalolentoja alueen kannalta ovat kuollut jumala Arana, tämän seuraaja Aenaja, Alkaja ja paholaisena pidetty jumalolento jota kutsutaan Tulikuningattareksi.
Aranan, kuolleen jumalan nimi liitetään kaikkeen epäonniseen ja vastoinkäymisiin. Sen ääneensanomista pidetään pahimpana mahdollisena kirouksena. Arana oli yön, salattujen asioiden ja henkivaltojen jumala. Aranan palvelijat olivat sairaita olentoja, jotka pyrkivät saastuttamaan maailman olemuksellaan saattaakseen tunnetut maat lopulta ikiyön ja henkimaailman valtaan. Pimeyden ja kataluuden jumalaa palvotaan vieläkin siellä täällä, mutta palvontaan suhtaudutaan lähes yksinomaan halveksunnalla ja vihalla koko tunnetussa maailmassa.
Alkaja on teprekkiläisen uskon luojajumala. Alkajaa ei voi kuvata millään olemassa olevalla, sillä kaikki olemassaoleva on Alkajan kuva. Alkajan kirkko ei käytä jumalankuvia, sillä kaikki ne olisivat itse maailmaa lukuunottamatta vaillinaisia. Monet harhaoppiset olettavat Alkajan olevan valhetta tai teprekkiläistä harhaluuloa. Alkajan papistoon suhtaudutaan kuitenkin kunnioittaen ja varoen, sillä hallitessaan historiaa he hallitsevat samalla koko ihmiskunnan perintöä.
Aenaja on Aenojen uskonnon mukaan Aenojen suojelija ja ainoa jumala. Aenaja palveli muinoin kuollutta Aranaa, ja aenat katsovat vielä tänä päivänäkin olevansa myös Aranan valittu kansa. Aenajan sanotaan ottavan inhimillisen ja materiaalisen muodon kerran yhdessätoista vuodessa Aenojen klaanien tapaamisessa. Väitteen todenperäisyyttä ei voida osoittaa johtuen aenakulttuurin eristyneisyydestä. Aenajan katsotaan kannattavan ja kehottavan muita seuraamaan ja noudattamaan perimmäisiä luonnon lakeja ja arvoja.
Tulikuningatar ei missään nimessä ole ainoa, historian jumala joka palaa vaivaamaan kuolevaisten elämää paholaismaisena jumalolentona. Jumaluus on kuitenkin merkittävin vitsaus Aeneanlahden rannoilla. Tulikuningattaren kultti ryöstelee ihmisiä kodeistaan ja rannikoilta tuntemattomaan tarkoitukseen ja harjoittaa aggressiivistä, väkivaltaista värväämiskäytäntöä. Jumaloppineet uskovat, että Tulikuningattaren vallan kasvaessa tämä nousee pian vähäisemmän jumalan asemaan. Tällöin kultti aloittavaa varmasti jumalansa tuella mittavat kostotoimet niitä vastaan, jotka ovat luopuneet kultista tai toimineet sitä vastaan. Kultti itse väittää Tulikuningattaren olevan koston ja maailmanlopun elävä ja voimakas jumala, joka suojelee kannattajiaan lopun ajan liekeiltä.
Alkajan maailmassa organisoituneita uskontoja on hyvin vähän. Niiden puutteen korvaavat useat valaistusseurat, kultit ja pienemmät uskonnot. Viiden suuren jumalan, Aressen, Nuianan, Nuiessen, Sisanan ja Sisessen palvojien määrä on suurempi kuin muiden lukemattomien jumalten yhteensä, ja lähes kaikki organisoituneet uskonnot kannattavat yhtä tai useampaa Suurista Jumalista. Useimmat ihmiset uhraavat edes silloin tällöin niille jumalille, joiden temppeli sattuu olemaan lähellä, pitääkseen yllä hyvää onneaan ja terveyttään sekä osoittaakseen olevansa sivistyneitä ja hyvätapaisia ihmisiä (poikkeuksena arkontit).. Palvontamenot ovat melko yleisiä siitäkin syystä, että jumalat ovat hyvin elinvoimaisia ja tapaavat palkita kannattajansa melko konkreettisin tavoin. Viidestä suuresta jumalasta uhrataan usein vain yhdelle ja vähäisimmistä niille, joiden ei katsota uhmaavan tämän suuren tahtoa vastaan.
Tunnetussa maailmassa on kolme suurempaa järjestäytynyttä uskontoa. Teprekkiläinen Alkajan kirkko, nemfiläinen valtionuskonto ja symmalainen valtionuskonto. Alkajan kirkko on teprekkiläinen Alkaja palvova ja Alkajan tekoja kunnioittava järjestö, jonka temppeleissä ei ole patsaita tai alttareita. Teprekkiläinen uskonto pyrkiikin lähinnä kirjaamaan Alkajan luoman maailman tapahtumia muistiin ja tutkimaan Luojan ihmeellistä työtä. Nemfin ja Symman valtionuskonnot ovat käytännössä tunnetun maailman alueella lähes sama asia, sillä Aressen, Sisessen ja Nuiessen palvonnan ja temppelien tukeminen ympäri tunnettua maailmaa tapahtuu näiden uskontojen yhteistyönä. Merkittävimpänä erona on Symman lahkon harjoittama Sisana ja Nuianan palvonnan tukeminen, jota Nemfit pitävät harhaoppina. Molemmat uskontokunnat suhtautuvat vähätellen vähäisempiin jumaluuksiin.
Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped