Hahmot · Yleistausta
Hahmon yleistausta tai konsepti kuvaa tätä yleisimmällä tai karkeimmalla tasolla. Ajatus yleistaustasta tai konseptista on saanut alkunsa Ron Edwardsin Sorcerer pelin Cover-piisteestä ja Lumpley Gamesin Dogs In the Wineyardin I'm a Dog-taustasta.
Yleistausta tai Konsepti kuvaa hyvin laaja-alaisesti sitä mitä hahmo on tai millaista elämää hahmo elää. Se voi käsitellä hahmon ammattia, elämänuraa, historiaa tai muuten hahmoa hyvin yleisluontoisesti - tavalla, jonka katsotaan vaikuttavan kokonaisvaltaisesti kaikkeen mitä hahmo tekee.
Yleistausta eroaa muista taustoista siinä, että sitä voi käyttää missä tahansa tilanteessa, jollaisesta hahmolla yleistaustan kuvaamana henkilönä voisi olla ollut kokemusta elämänsä aikana. Mutta sen perusteella ei voida suoraan päätellä missä hahmo on hyvä tai kyvykäs. Toisin sanottuna yleistausta on käytettävissä sen piiriin kuuluvissa arkielämän tilanteissa.
Käytännössä se että yleistausta on käytettävissä tarkoitta sitä, että hahmo pystyy tekoon. Jos teko on erittäin haastava, tai toinen hahmo vastustaa tekoa, lasketaan mekaniikassa yleistaustan sopiessa tilanteeseen, yksi noppa lisää heittoihin.
Yleistaustoja voisivat olla esimerkisi "Oikeaa työntekoa välttävä H.S. Journalisti (google auttaa)", "Pietarinsuomalainen taidemaalari ja taiteenväärentäjä" tai "Porvaristuneen asunnonvaltaajayhdistyksen soijanpaistaja ja toimistorotta".
Yleeistausta määritellään aivan hahmonluonnin aluksi, eikä sitä saa suoraan vaihtaa pelin kuluessa ilman hyvää syytä ja/tai muiden pelaajien sekä pelinjohtajan hyväksyntää. Jos peli käsittelee todella pitkän ajan tapahtumia ja hahmon yleistausta tai konsepti oikeasti muuttuu tuon ajan kyseessä, on yleistaustan muuttaminen perusteltavissa helposit - mutta se tehdään siitä huolimatta normaalin hahmonkehityksen ulkopuolella. Esimerkiksi peli, joka käsittelee hahmoja lukiolaisesta eläkeläiseksi asti, voisi saada hahmon konseptin muuttumaan useammankin kerran.
Jos hahmot ovat heränneitä, hyvä tapa ajatella yleistaustaa on peiteammatti tai se mitä hahmo tekee normaalielämässä kun yliluonnolliseen tai heränneiden salaseurohin liittyvät taustan seikat ovat käytännössä aina erikoistaustoja tai kykyjä.
Joitakin esimerkkejä yleistaustoista, joita on käytetty rajamailla pelatuissa peleissä:
a, b ja c ovat pelaajia pj on pelinjohtaja. Yleistaustat on kursivoitu ja noppien onnistumiset lihavoitu. Pelaajahahmojen perässä on muutama heidät spotannut teollisuusvartija, joilta hahmot haluavat piiloutua.
a: Hahmoni kiipeää Ex-partiolais eräoppaana puuhun piiloon. Sieltä häntä ei varmasti löydetä.
b: Musta koivuun kiipeäminen on aika vaikeaa, voisko tästä heittää?
a: Sopii (heittää kahta noppaa, säkä+yleistausta, saa tulokseksi 4 ja 6. Aika hankalaahan se on mutta hahmoni menee kuin pieni apina sinne puuhun tuolla kahdella onnistumisella aika selkeästi.
pj: pieni hetki, katsotaan mitä nämä haastenopat sanovat, saa tulokseksi 4, 3 ja 3 (yksi onnistuminen). Näyttää siltä että vartijat eivät tosiaan tajua katsoa puuhun, mitens muut?
Tässä esimerkissä, "ex-partiolais eräoppaan" voisi tosiaan olettaa osaavan kiivetä puuhun. Kuitenkin koivuun kiipeäminen koettiin sen verran haastavaksi, ettei pelkkä yleistausta riitä kyseiseen tekoon.
b: Hahmoni kiipeää Kansainvälisenä mysteerimiehenä ylös vaakasuoraa seinää.
c: Aika hurjaa. Miten olisi että heität siitä - sanooko pelinjohtaja tähän jotakin?
pj: Mitä? Ei todellakaan onnistu. Heitätkö tota mun kolmea noppaa vastaan? Siellä olisi yksi onnistuminen.
b: Katsotaan (heittää kahta noppaa, säkä+yleistausta, saa tulokseksi 1 ja 3). No kyllä mun hahmo ainakin yrittää, mutta pitää varmaan yrittää vähän kovemmin että onnistuisi.
Kansainvälisen mysteerimiehen, voisi ehkä olettaa pystyvän kiipeämään ylös vaakasuoraa seinää. Yksi pelaajista (pj) katsoo sen kuitenkin olevan sen verran haastava teko, ettei mikään tausta oikeuttaisi tähän suoraan, ja vaatii hahmoa peittoamaan äsken heitetyn haasten.
c: Kait mun on sitten yritettävä sitä samaa puuta kuin a. Kyllä tää mun Oikeaa työntekoa välttävä Journalisti pääsee sinne ihan hyvin.
a: Jos mä heitin, niin on aika reilua, jos sinäkin heittäisit.
c: Selvä. (heittää yhtä noppaa, koska yleistaustan perusteella ei voida olettaa hahmon osaavan kiivetä puuhun. Saa tulokseksi 3) Jaa - taitaa jäädä täälläkin yhtä lyhyeksi tää kiipeäminen kuin Kansainvälisellä mysteerimiehellämme.
Lehtimies saattaisi olla ollut lapsena kiipeillyt puihin. Kuitenkaan tausta ei suoraan sano hahmolla olevan tästä kokemusta, ja hieman venyttäenkin pelaajat tulevat esimerkin tapauksessa tulokseen, ettei suomalaisten ihmisten (jollainen lehtimies on) voida olettaa saavan etua lapsuudestaan puihin, ja eritoten koivuihin kiipeämisestä.
Viimeinen muokkaus 2009-03-08 11:18