• Oscarin sosialisoidessa kääpiöpariskunnan kanssa, hän kuuli heiltä vinkin aarteesta; lähellä Jänömarjan kylää sijaitsee vanhan temppelin rauniota, johon on kuuleman mukaan piilotettu suuri kulta-aarre. Oscar jakaa tiedon ystävilleen, mutta tämä ei muuta heidän toimintasuunnitelmaansa; Jänönmarjaan on yli 50 mailin matka, ja Kaunamäki ja Gnomengarde kaipaavat yhä varoitusta. Seikkailijat jättävät hyvästit kääpiöille, ja iltapäivästä he aloittavat marssin kohti Kaunamäkeä. Oscar lauloi matkalla laulun Kaunamäen historiasta, kahden kääpiöklaanin verisestä taistelusta jonka takana oli kauna kauan sitten unohdettu.
  • Kaunamäellä ei kuitenkaan nykyään ole enään kääpiöitä, vain niiden hautoja. Kivisen tuulimyllyn juurella heitä odottaa kuitenkin ikävä yllätys; suuri hirviö, joka koittaa parhaansa mukaan murtaa myllyn ovea sisään. Samalla he näkevät jonkun heiluttavan ylimmästä ikkunasta, huutaen apua. Sen sijaan että mantikori hyökkäisi heidän kimppuunsa suoraan, se ärjyy heitä jättämään hänet rauhaan ruoka-hetkellään. Hetken neuvottelun jälkeen saavat he mantikorin luopumaan Adabra Gwynnin syömisestä iltapalaksi, ja hirivö poistuu paikalta kääpiökaivannosta löydettyjen jalokivien kanssa. Kiitollinen Adabra Gwynn kestitsee pelastajansa sinä iltana, ja antaa lahjaksi myös pullon parantavaa juomaa. Adabra ei kuitenkaan usko olevansa Phandalinissa yhtään paremmassa turvassa kuin kotonaan, päinvastoin; lohikäärme todennäköisemmin tuhoaa Phandalinin kuin yksinäisen myllyn. Tämä piristävä ajatus mielessään seikkailijat painuivat unten maille.
  • Aamulla Sinami kävi rukoilemassa kääpiöiden haudoilla, kokien henkisen yhteyden muinaisten vainajien kanssa. Viimeinen tehtävä veisi heidät taas vuorten juurille, jossa Gnomengarden maahiskommuuni sijaitsee. Gnomengarde on omalla tavallaan hankala lähestyä; vuorten juurella olevan vesiputouksen kostuttamat kalliokielekkeet näyttävät olevan ainoa sisäänkäynti. Routa bongaa kuitenkin ovelasti piilotetut rappuset yhdeltä kielekkeeltä, ja hänen johdollaan he siirtyvät sisään. Gnomengarde on tunnelien ja käytävien sekasotku; he päätyvät aluksi keittiöön, jossa toinen toistaan kirjavamman näköiset maahiset kokkaavat sienipohjaisia herkkuja, toisessa huoneessa taas toljottaa kaksi rapu-apparaattia, joita maahiset ovat käyttäneet tavarankuljetukseen. Yhdessä risteykohdassa hieman sekavan oloinen maahisnero Facktore on ampua heitä varsijousi-koneistollaan. Lopulta kaksi vartija-maahista, Ulla ja Pog, osaavat neuvoa heidät kuninkaallistensa luokse.
  • Ennen kuninkaallisia Alexandra, Oscar, Routa ja Sinami tapaavat Gnomengardenin yli-tieteilijät, Fibblestibin ja Dabbledobin, jotka ovat kovasti kinastelemassa oikeasta tavasta auttaa hallitsijoitaan; Fibblestib haluaa rakentaa "järkisäteitä" ampuvan kiväärin, kun taas Dabbledob on keksinyt "pakko-paidan". Kuninkaat eivät kuitenkaan ota sankareita vastaan; oven läpi he tenttaavat outoja kysymyksiä, sillä Gnomengardenissa on muodonmuuttaja, joka syö kansalaisia! Kuninkaat eivät suostu tulemaan ulos ennen kuin muodonmuuttaja on hengiltä. Fibblestib ja Dabbledob epäilevät olevan kyse matkijasta, joka on jossain piilossa. Fibblestib antaa Alexandralle keksinnön, jonka pitäisi auttaa matkijan löytämisessä; teleskooppi-kepin, jolla voi tökkiä esineitä turvallisesti 10 jalan päästä.
  • Matkijaa etsitään aluksi viinivarastosta, mutta turhaan. He epäilevät olennon olevan mahdollisesti toinen kahdesta apparaatista jonka he näkivät, mutta tarkkasilmäinen Alexandra bongaa Facktoren työnhuoneessa olevan jotain uutta; tynnyri, joka ei ollut sielä viimeksi. Tökkäisy kepillä paljastaa totuuden, ja matkija käy kimppuun. Matkijan suuret hampaat kaatavat Roudan maahan, ja toistuvasti Sinamin sotavasara lyö ohitse tynnyrin muotoisesta vihollisesta; lopulta Oscarin taikasanat saavat matkijan räjähtämään sisältäpäin. Maahiset osoittavat kiitollisuuttaan kaatamalla kottikärryllisen taika-keksintöjään sankarien jalkoihin; kellopeli-amuletti, velhouden hattu, pyrotekniikan sauva ja aiemmin jo hyödylliseksi koettu teleskooppi-sauva. Gnomengarden kuninkaat lupaavat myös auttaa Phandalinia konkreettisesti lohikäärme-uhan alla, mutta tarvitsevat aikaa keksiä jotain uutta.

Seikkailijat palaavat takaisin Phandaliniin keräämään palkkionsa, ja noutamaan uusia tehtäviä; saattokeikka Vuorenvarpaan kaivoksille, örkkien hyökkäysten estäminen Voikallon farmille ja tarvikkeiden kuljetus Ikikesän Korpeen tukkileirille. Illalla Kivimäen majatalossa Oscar viihdyttää yleisöä, ja routa tapaa miehen joka heidän on saatettava kaivoksille; Don Jon Raskinin, äänekkään miehen, joka odottaa innolla matkaansa seikkailijoiden kanssa.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped